Teknologia

Someton syyskuu alkaa, ja se voi olla ”jäätävän iso hyppy tavalliselle ihmiselle” – aivotutkija ja sosiaali­psykologi kertovat, miksi haasteeseen kannattaa osallistua

Aivotutkija ja sosiaalipsykologi kertovat, miksi haasteeseen kannattaa osallistua, vaikka siitä ei ole välttämättä mitään hyötyä

Brittiläinen terveysjärjestö Royal Society for Public Health haastaa ihmiset pitämään syyskuun ajan taukoa sosiaalisen median käytöstä.

Kampanjan taustalla on huoli siitä, että somen käyttö on lisännyt järjestön tutkimuksen mukaan nuorison keskuudessa ahdistuneisuutta, masennusta, negatiivisia käsityksiä omasta kehosta, nettikiusaamista, uniongelmia sekä pelkoa siitä, että jää paitsi jostain oleellisesta (ilmiö tunnetaan termillä fomo, joka tulee englanninkielisistä sanoista fear of missing out).

Kampanja on saanut huomiota Britanniassa, ja siitä ovat uutisoineet käytännössä kaikki suurimmat mediat, muun muassa BBC ja The Guardian.

Ensi kertaa järjestettävän kampanjan tavoitteena on tarjota ihmisille mahdollisuus hallita suhdettaan sosiaaliseen mediaan, jossa haasteen hashtag eli aihetunniste on #scrollfreeseptember.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sosiaalisen median tutkija, sosiaalipsykologi Suvi Uski ja Helsingin yliopiston aivotutkija Katri Saarikivi toivottavat haasteen tervetulleeksi myös Suomeen.

”Jälleen kerran aplodit Britanniaan tästä hyvästä”, Uski sanoo.

”Siellä on oltu someriippuvuuteen puuttumisen kanssa eturivissä jo vuosia. Meidän pitäisi suhtautua asiaan samanlaisella voimakkuudella ja vakavuudella.”

Mitä hyötyä kuukauden somelakosta sitten on?

”Voi testata, mitä tapahtuu, kun lopettaa somen käytön. Hakeutuuko sormi automaattisesti sovellukseen? Tuleeko vieroitusoireita? Tuleeko repsahduksia? Paljastuuko riippuvuuden tunnusmerkkejä, jolloin yrittää lopettaa mutta ei pysty?” Saarikivi kysyy.

Hän kokeili runsaan kolmen viikon mittaista Facebook-lakkoa kesällä. Se ei sujunut ilman repsahduksia. Saarikivi myös kaivoi luppohetkinä usein kännykän huomaamattaan esille ja oli jo avaamassa Facebookia ennen kuin havahtui siihen, mitä oli tekemässä.

”Se oli ihan hyvä tapa tarkastella, kuinka helposti tällaisia tapoja syntyy.”

Tällä viikolla on uutisoitu suomalaisten Facebook-käyttäjien määrästä, ja HS:n kyselyssä yli 700 ihmistä kertoi, miten he ovat muuttaneet Facebookin käyttöään. Yksi heistä oli Sara Honkavaara, joka huomasi, kuinka hän alkoi Facebookin takia menettää otetta ajankäytöstään. Honkavaara havahtui tilanteeseensa, kun oma lapsi sanoi, että ’äiti, laita puhelin pois’.

Siitä on myös tutkimusta, mitä someriippuvuus tekee aivoille.

”Se on eräiden tutkimusten mukaan yhteydessä samanlaiseen mantelitumakkeiden surkastumaan kuin muutkin addiktiot. Tällaisen surkastuman oletetaan liittyvän impulsiivisuuteen”, Saarikivi kertoo.

”Silloin mielihyväimpulssit ohjaavat käytöstä, eikä se, onko siinä nyt jotain mieltä, mitä on parhaillaan tekemässä.”

Sen sijaan someriippuvuus ei tutkimusten valossa aiheuta poikkeavuuksia toiminnanohjausta säätelevillä alueilla aivoissa. Yleensä addiktiot aiheuttavat niitä.

Saarikivi puhuu silti somesta riippuvuutta aiheuttavana nautintoaineena ja vertaa sitä alkoholin käyttöön.

”Kaikki asiat, jotka aiheuttavat mielihyvää, ovat potentiaalisesti addiktoivia. Ja jos jotain tekee runsaasti, se muokkaa aivoja. Siitä ei päästä mihinkään”, hän sanoo.

Oleellisinta somelakon kokeileminen olisikin niille, joille se on riippuvuus. Ongelma on vain siinä, että ihmiset eivät usein itse huomaa olevansa riippuvaisia somesta, tutkijat sanovat.

Uskia harmittaakin juuri se, että someriippuvuus on ihmisten mielestä lähes aina jonkun muun ongelma kuin heidän itsensä. Itse hän pitää sitä jo suomalaisena kansantautina.

”Lisäksi tässä haasteessakin tahattomasti vähän osoitellaan sormella, että some on ongelma lapsille, vaikka yhtälailla ellei pahemminkin se on ongelma meille aikuisille. Ja me olemme esimerkkeinä lapsille”, Uski sanoo.

Uski on myös sitä mieltä, että kuukauden mittainen somelakko on ”aivan jäätävän iso hyppy tavalliselle ihmiselle, joka ei välttämättä edes tiedosta, että hänellä on ongelma”.

”Riippuvuudesta kärsivää ei varsinaisesti auta se, että pitää kuukauden tauon ja jatkaa sen jälkeen vanhaan malliin”, hän sanoo ja vertaa tilannetta puolestaan tipattomaan tammikuuhun.

”Kuukauden juomattomuus ei takaa, että juominen vähentyisi vuositasolla. Liian vaikeat muutokset ovat vaikeita pitää yllä pitkäjakoisesti.”

Uskin mukaan muutos ihmisten somekäytöksessä pitäisi lähteä liikkeelle täysin eri asetelmasta kuin pitkästä lakosta, koska jos rima on liian korkealla, suurin osa ihmisistä ei ryhdy urakkaan lainkaan.

Sen sijaan lähtökohtana pitäisi olla mahdollisimman yksinkertaiset ja konkreettiset teot somen käytön vähentämiseksi. Tästä linkistä voit lukea Suvi Uskin kahdeksan helppoa vinkkiä, joilla voi hallita puhelimen ja somen käyttöä.

”Someaikaa pitäisi pyrkiä jäsentämään tosi tahdikkaasti niin, että voi käyttää siihen hyvällä omallatunnolla osan päivästä, mutta ei roiku siellä koko ajan.”

Myös Royal Society for Public Healthin kampanjasivuilla on erikseen ilmoitettu, että osallistujat saavat käyttää somea syyskuussakin työasioihin, eivätkä pikaviestipalvelut, kuten Whatsapp tai Facebook Messenger, ole kiellettyjä.

Lisäksi järjestö tarjoaa neljä tapaa osallistua Somettomaan syyskuuhun ilman, että luopuu somesta kokonaan.

1) Social Butterfly eli seuraperhonen lupautuu olemaan irti somesta kaikissa sosiaalisissa tilanteissa.

2) Night Owl eli yöhuhuilija ei ole somessa koskaan kuuden jälkeen illalla.

3) Busy Bee eli ahertava mehiläinen ei käytä henkilökohtaisia sometilejä, kun on töissä tai koulussa.

4) Sleeping Dog eli nukkuva koira ei käytä sosiaalista mediaa makuuhuoneessa.

Kuukauden kokonaan ilman somea olevia järjestö kutsuu Cold Turkeyksi eli kylmiksi kalkkunoiksi. Mukaan kylmiksi kalkkunoiksi ovat lupautuneet muun muassa näyttelijät Emma Stone ja Jennifer Lawrence, muusikko Elton John sekä erityisesti kykyjenetsintäohjelmien tuomarina tutuksi tullut Simon Cowell.

”Nyt kun ihmiset, jotka ovat tiedostaneet somen ongelmat, yrittävät kehittää tilanteeseen ratkaisuja, ne ovat vielä aika alkeellisia”, Uski harmittelee.

Hän ihmettelee esimerkiksi, kuinka julkkiset näyttävät haasteessa esimerkkiä.

”Ensin ollaan kuukausi somehiljaisuudessa ja sen jälkeen kerrotaan, kuinka hyvää se teki, mutta kuitenkin palataan vanhoihin sometapoihin. Esimerkkiä tarvittaisiin nimenomaan siitä, kuinka somenkäyttöä hallitaan ihan tavallisessa arjessa”, Uski sanoo.

”En usko, että tällaiset kampanjat vaikuttavat radikaalisti yksittäisten ihmisten käytökseen, mutta ne saavat mediahuomiota, jolloin moni kokeilee niitä. Silloin siitä tulee normaalimpaa ja yleisesti hyväksytympää, että ei ole somessa.”

Siitä molemmat tutkijat ovat yhtä mieltä, että somessa on myös paljon hyvää, eikä kohtuullisessa käytössä ole mitään pahaa.

”Netissä on esimerkiksi tosi paljon hyvin toimivaa vuorovaikutusta. Jos some on tärkeä tapa pitää yllä ihmissuhteita, niin tällainen lakko voi lisätä yksinäisyyttä. Sillä taas on jo isoja vaikutuksia ihan perusterveyteen”, Saarikivi sanoo.

Saarikivi pohtiikin sitä, mitä tulee tilalle, kun on somelakossa.

”Tuleeko laadukkaampia kohtaamisia ja keskusteluja rakkaiden kanssa? Minä välttelen joskus somekeskusteluja, koska mietin, että pitäisikö minun niiden sijaan viettää enemmän aikaa hyvien ystävieni tai perheenjäsenteni kanssa.”

Alla oleva Royal Society For Public Healthin englanninkielinen video houkuttelee ihmisiä osallistumaan Somettomaan syyskuuhun.Oikaisu 31.8. kello 18.37: Mukana kampanjassa on Emma Stone, ei Emma Watson, kuten uutisessa aiemmin kerrottiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  2. 2

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  3. 3

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  4. 4

   Vuosi sitten Aleksi Salonen oli jumiutunut kotiinsa ja sanoi kaikkeen ei – Hänen kaltaisiaan ”kadonneita nuoria” on Suomessa tuhansia

  5. 5

   Selittämätöntä vandalismia Espoossa: Joku murtautuu valokeskuksiin ja sammuttelee katuvaloja laajoilta alueilta – ”Tältä näyttää typeryys, itsekkyys ja piittaamattomuus”

  6. 6

   Vietnamin Bachelor on yllättäen koko maailman huomion kohteena, kun kaksi naista hylkäsi ”unelmien poikamiehen” ja poistui kuvauksista parina – tämän vuoksi se on tärkeää

  7. 7

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  8. 8

   ”Älä murehdi kulta, kyllä me vielä joskus ulos löydetään” – Kalasataman uuden kauppakeskuksen labyrinttimaisuus lietsoi somen vitsiniekat hurmokseen

  9. 9

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  10. 10

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  4. 4

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  5. 5

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  6. 6

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  7. 7

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  10. 10

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Raaseporin tasoristeys­turmasta ei nosteta syytettä – Kuorma-autoa kuljettanut varus­mies ei voinut nähdä lähestyvää junaa
  3. Hovioikeus piti asianajaja Heikki Lampelan erottamisen voimassa – taustalla tuomio naisystävän pahoinpitelystä
  4. Selittämätöntä vandalismia Espoossa: Joku murtautuu valokeskuksiin ja sammuttelee katuvaloja laajoilta alueilta – ”Tältä näyttää typeryys, itsekkyys ja piittaamattomuus”
  5. HBO:n uudessa sarjassa on kuvataan Suomea ja yksi keskeisistä hahmoista on Satu – suomalainen noita, joka loitsii etäisesti suomea muistuttavalla sekasotkulla
  6. Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset
  7. Vietnamin Bachelor on yllättäen koko maailman huomion kohteena, kun kaksi naista hylkäsi ”unelmien poikamiehen” ja poistui kuvauksista parina – tämän vuoksi se on tärkeää
  8. Naisen epäillään valmistelleen perheensä surmaamista Pohjois-Karjalassa – suunnitteli tuli­palon sytyttämistä perheen yhteisessä kodissa
  9. Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta
  10. Yksi, kaksi, neljä, kuusi – Kun neli­lapsisen perheen toiset kaksoset syntyivät, Elina Ukkonen vietti seuraavat puoli vuotta lattialla Tilaajille
  11. Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”
  12. Näytä lisää