Teknologia

Someton syyskuu alkaa, ja se voi olla ”jäätävän iso hyppy tavalliselle ihmiselle” – aivotutkija ja sosiaali­psykologi kertovat, miksi haasteeseen kannattaa osallistua

Aivotutkija ja sosiaalipsykologi kertovat, miksi haasteeseen kannattaa osallistua, vaikka siitä ei ole välttämättä mitään hyötyä

Brittiläinen terveysjärjestö Royal Society for Public Health haastaa ihmiset pitämään syyskuun ajan taukoa sosiaalisen median käytöstä.

Kampanjan taustalla on huoli siitä, että somen käyttö on lisännyt järjestön tutkimuksen mukaan nuorison keskuudessa ahdistuneisuutta, masennusta, negatiivisia käsityksiä omasta kehosta, nettikiusaamista, uniongelmia sekä pelkoa siitä, että jää paitsi jostain oleellisesta (ilmiö tunnetaan termillä fomo, joka tulee englanninkielisistä sanoista fear of missing out).

Kampanja on saanut huomiota Britanniassa, ja siitä ovat uutisoineet käytännössä kaikki suurimmat mediat, muun muassa BBC ja The Guardian.

Ensi kertaa järjestettävän kampanjan tavoitteena on tarjota ihmisille mahdollisuus hallita suhdettaan sosiaaliseen mediaan, jossa haasteen hashtag eli aihetunniste on #scrollfreeseptember.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sosiaalisen median tutkija, sosiaalipsykologi Suvi Uski ja Helsingin yliopiston aivotutkija Katri Saarikivi toivottavat haasteen tervetulleeksi myös Suomeen.

”Jälleen kerran aplodit Britanniaan tästä hyvästä”, Uski sanoo.

”Siellä on oltu someriippuvuuteen puuttumisen kanssa eturivissä jo vuosia. Meidän pitäisi suhtautua asiaan samanlaisella voimakkuudella ja vakavuudella.”

Mitä hyötyä kuukauden somelakosta sitten on?

”Voi testata, mitä tapahtuu, kun lopettaa somen käytön. Hakeutuuko sormi automaattisesti sovellukseen? Tuleeko vieroitusoireita? Tuleeko repsahduksia? Paljastuuko riippuvuuden tunnusmerkkejä, jolloin yrittää lopettaa mutta ei pysty?” Saarikivi kysyy.

Hän kokeili runsaan kolmen viikon mittaista Facebook-lakkoa kesällä. Se ei sujunut ilman repsahduksia. Saarikivi myös kaivoi luppohetkinä usein kännykän huomaamattaan esille ja oli jo avaamassa Facebookia ennen kuin havahtui siihen, mitä oli tekemässä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se oli ihan hyvä tapa tarkastella, kuinka helposti tällaisia tapoja syntyy.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tällä viikolla on uutisoitu suomalaisten Facebook-käyttäjien määrästä, ja HS:n kyselyssä yli 700 ihmistä kertoi, miten he ovat muuttaneet Facebookin käyttöään. Yksi heistä oli Sara Honkavaara, joka huomasi, kuinka hän alkoi Facebookin takia menettää otetta ajankäytöstään. Honkavaara havahtui tilanteeseensa, kun oma lapsi sanoi, että ’äiti, laita puhelin pois’.

Siitä on myös tutkimusta, mitä someriippuvuus tekee aivoille.

”Se on eräiden tutkimusten mukaan yhteydessä samanlaiseen mantelitumakkeiden surkastumaan kuin muutkin addiktiot. Tällaisen surkastuman oletetaan liittyvän impulsiivisuuteen”, Saarikivi kertoo.

”Silloin mielihyväimpulssit ohjaavat käytöstä, eikä se, onko siinä nyt jotain mieltä, mitä on parhaillaan tekemässä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sen sijaan someriippuvuus ei tutkimusten valossa aiheuta poikkeavuuksia toiminnanohjausta säätelevillä alueilla aivoissa. Yleensä addiktiot aiheuttavat niitä.

Saarikivi puhuu silti somesta riippuvuutta aiheuttavana nautintoaineena ja vertaa sitä alkoholin käyttöön.

”Kaikki asiat, jotka aiheuttavat mielihyvää, ovat potentiaalisesti addiktoivia. Ja jos jotain tekee runsaasti, se muokkaa aivoja. Siitä ei päästä mihinkään”, hän sanoo.

Oleellisinta somelakon kokeileminen olisikin niille, joille se on riippuvuus. Ongelma on vain siinä, että ihmiset eivät usein itse huomaa olevansa riippuvaisia somesta, tutkijat sanovat.

Uskia harmittaakin juuri se, että someriippuvuus on ihmisten mielestä lähes aina jonkun muun ongelma kuin heidän itsensä. Itse hän pitää sitä jo suomalaisena kansantautina.

”Lisäksi tässä haasteessakin tahattomasti vähän osoitellaan sormella, että some on ongelma lapsille, vaikka yhtälailla ellei pahemminkin se on ongelma meille aikuisille. Ja me olemme esimerkkeinä lapsille”, Uski sanoo.

Uski on myös sitä mieltä, että kuukauden mittainen somelakko on ”aivan jäätävän iso hyppy tavalliselle ihmiselle, joka ei välttämättä edes tiedosta, että hänellä on ongelma”.

”Riippuvuudesta kärsivää ei varsinaisesti auta se, että pitää kuukauden tauon ja jatkaa sen jälkeen vanhaan malliin”, hän sanoo ja vertaa tilannetta puolestaan tipattomaan tammikuuhun.

”Kuukauden juomattomuus ei takaa, että juominen vähentyisi vuositasolla. Liian vaikeat muutokset ovat vaikeita pitää yllä pitkäjakoisesti.”

Uskin mukaan muutos ihmisten somekäytöksessä pitäisi lähteä liikkeelle täysin eri asetelmasta kuin pitkästä lakosta, koska jos rima on liian korkealla, suurin osa ihmisistä ei ryhdy urakkaan lainkaan.

Sen sijaan lähtökohtana pitäisi olla mahdollisimman yksinkertaiset ja konkreettiset teot somen käytön vähentämiseksi. Tästä linkistä voit lukea Suvi Uskin kahdeksan helppoa vinkkiä, joilla voi hallita puhelimen ja somen käyttöä.

”Someaikaa pitäisi pyrkiä jäsentämään tosi tahdikkaasti niin, että voi käyttää siihen hyvällä omallatunnolla osan päivästä, mutta ei roiku siellä koko ajan.”

Myös Royal Society for Public Healthin kampanjasivuilla on erikseen ilmoitettu, että osallistujat saavat käyttää somea syyskuussakin työasioihin, eivätkä pikaviestipalvelut, kuten Whatsapp tai Facebook Messenger, ole kiellettyjä.

Lisäksi järjestö tarjoaa neljä tapaa osallistua Somettomaan syyskuuhun ilman, että luopuu somesta kokonaan.

1) Social Butterfly eli seuraperhonen lupautuu olemaan irti somesta kaikissa sosiaalisissa tilanteissa.

2) Night Owl eli yöhuhuilija ei ole somessa koskaan kuuden jälkeen illalla.

3) Busy Bee eli ahertava mehiläinen ei käytä henkilökohtaisia sometilejä, kun on töissä tai koulussa.

4) Sleeping Dog eli nukkuva koira ei käytä sosiaalista mediaa makuuhuoneessa.

Kuukauden kokonaan ilman somea olevia järjestö kutsuu Cold Turkeyksi eli kylmiksi kalkkunoiksi. Mukaan kylmiksi kalkkunoiksi ovat lupautuneet muun muassa näyttelijät Emma Stone ja Jennifer Lawrence, muusikko Elton John sekä erityisesti kykyjenetsintäohjelmien tuomarina tutuksi tullut Simon Cowell.

”Nyt kun ihmiset, jotka ovat tiedostaneet somen ongelmat, yrittävät kehittää tilanteeseen ratkaisuja, ne ovat vielä aika alkeellisia”, Uski harmittelee.

Hän ihmettelee esimerkiksi, kuinka julkkiset näyttävät haasteessa esimerkkiä.

”Ensin ollaan kuukausi somehiljaisuudessa ja sen jälkeen kerrotaan, kuinka hyvää se teki, mutta kuitenkin palataan vanhoihin sometapoihin. Esimerkkiä tarvittaisiin nimenomaan siitä, kuinka somenkäyttöä hallitaan ihan tavallisessa arjessa”, Uski sanoo.

”En usko, että tällaiset kampanjat vaikuttavat radikaalisti yksittäisten ihmisten käytökseen, mutta ne saavat mediahuomiota, jolloin moni kokeilee niitä. Silloin siitä tulee normaalimpaa ja yleisesti hyväksytympää, että ei ole somessa.”

Siitä molemmat tutkijat ovat yhtä mieltä, että somessa on myös paljon hyvää, eikä kohtuullisessa käytössä ole mitään pahaa.

”Netissä on esimerkiksi tosi paljon hyvin toimivaa vuorovaikutusta. Jos some on tärkeä tapa pitää yllä ihmissuhteita, niin tällainen lakko voi lisätä yksinäisyyttä. Sillä taas on jo isoja vaikutuksia ihan perusterveyteen”, Saarikivi sanoo.

Saarikivi pohtiikin sitä, mitä tulee tilalle, kun on somelakossa.

”Tuleeko laadukkaampia kohtaamisia ja keskusteluja rakkaiden kanssa? Minä välttelen joskus somekeskusteluja, koska mietin, että pitäisikö minun niiden sijaan viettää enemmän aikaa hyvien ystävieni tai perheenjäsenteni kanssa.”

Alla oleva Royal Society For Public Healthin englanninkielinen video houkuttelee ihmisiä osallistumaan Somettomaan syyskuuhun.Oikaisu 31.8. kello 18.37: Mukana kampanjassa on Emma Stone, ei Emma Watson, kuten uutisessa aiemmin kerrottiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  3. 3

   Koomikko pilkkasi silmänsä menettänyttä sotaveteraania suorassa tv-lähetyksessä, ja ihmiset menettivät hermonsa – sitten hän sai takaisin samalla mitalla

  4. 4

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  5. 5

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  6. 6

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  7. 7

   Suomen ulkoministeriö: Pohjois-Suomen gps-häirintä tuli Venäjän alueelta

  8. 8

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  9. 9

   Eeva Turusen lempeän humoristinen novellikokoelma kommunikaation vaikeudesta voitti HS:n kirjallisuuspalkinnon – suora lähetys tilaisuudesta jatkuu

  10. 10

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  2. 2

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  3. 3

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  4. 4

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  5. 5

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  6. 6

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  7. 7

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  8. 8

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  9. 9

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  10. 10

   Suomalainen tähti­tieteilijä löysi aivan Aurinko­kunnan naapurista jäisen ”supermaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  10. 10

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  11. Näytä lisää