Teknologia

Nettitreffailu on muuttunut valtavasti lyhyessä ajassa, sanoo asiantuntija – Tässä 10 vinkkiä, jotka helpottavat kumppanin etsimistä

Nettideittailuun liittyy edelleen monia vääriä mielikuvia, kertoo aiheesta kirjan kirjoittanut Mari Koistinen.

Tietokirjailija ja viestinnän ammattilainen Mari Koistinen kävi ensimmäistä kertaa nettitreffeillä vuonna 1999.

Kymmenisen vuotta sitten nettideittailuun tuli pidempi tauko, koska hän oli parisuhteessa. Pari vuotta sitten Koistinen loi taas nettideittiprofiilin. Pian sen jälkeen hän päätti kirjoittaa aiheesta kirjan. Teos Digideiteillä – It’s a Match (Otava) ilmestyi viime viikolla.

Tämän jutun lopussa Koistinen kertoo kymmenen vinkkiä, joilla nettitreffailun voi saada sujumaan ja joilla koko kulttuurista voisi tulla mukavampaa kaikille.

Sitä ennen kuitenkin viisi Koistisen huomiota siitä, miten nettideittailu on muuttunut edelliseen vuosi­kymmeneen verrattuna.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

1. Nykyään deittaillaan omalla kasvokuvalla ja etunimellä.

”Aikaisemmin piiloteltiin nimimerkin takana ja kuvatkin olivat aika hämyisiä. Kaikilla ei edes ollut digitaalista kuvaa itsestään. Nettideittailuun on tullut lisää avoimuutta”, Koistinen vertaa.

2. Nettitreffailua ei enää hävetä.

”Ennen monet ihmiset vähän nolosteli nettideittailua. Nykyäänhän sinkkuna joutuu melkeinpä perustelemaan, miksi ei ole Tinderissä, jos ei käytä sitä.”

3. Nettitreffailu on helpompaa ja mukavampaa kuin hakuammunta.

”Treffipalveluiden käyttäminen on vaivattomampaa. Se on myös mukavampaa, koska kuka tahansa ei voi lähettää mitä tahansa viestejä. Nykyään pitää yleensä ensin matchata, eli molempien pitää olla ensin kiinnostuneita toisistaan. Ennen erityisesti naiset saattoivat saada miehiltä copypastettuja viestejä, jotka saattoivat sisältää mitä tahansa.”

4. Nettideittailijoiden määrä on kasvanut.

”Nettideittailusta on tullut niin suosittua, että se ihmismassa josta mahdollisesti harotaan niitä deittikumppaneita, on aivan toista luokkaa kuin aiemmin.”

5. Tinder.

Tinder on vaikuttanut merkittävästi kaikkiin ylempänä lueteltuihin muutoksiin, Koistinen tiivistää. Se on vuonna 2012 avattu nettipalvelu, jolla on kymmeniä miljoonia käyttäjiä. Tinder on ylivoimaisesti suosituin treffipalvelu ja samankaltainen synonyymi nettideitailulle kuin Facebook on ollut sosiaaliselle medialle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jo vuonna 2016 HS kertoi, miksi Tinder saattaa aiheuttaa deittiuupumusta ja ahdistaa.

Viime keväänä HS jatkoi aiheesta, koska pahimmillaan Tinder voi viedä jopa elämänilon.

Nykyään monet treffailijat ovatkin luopuneet palvelusta. Kesäkuussa Nyt.fi esitteli, mitä deittisovelluksia voi kokeilla Tinderin sijaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Sinkkupuheessa minua ärsyttää, että ihmisiä patistellaan etsimään parisuhdetta. Ei kaikkien tietenkään tarvitse”, Koistinen sanoo.

Hän myös tietää jo pelkästään oman kaveripiirinsä perusteella, että nettideittailu ei ole kaikille luonteva tapa tutustua uusiin ihmisiin.

Silti hän haluaa suositella sitä heillekin, jotka eivät ole ennen nettitreffeillä käyneet.

”Henkinen kynnys ensimmäisen askeleen ottamiselle voi olla hirvittävän iso. Se voi tuntua pelottavalta ja jännittävalta, kun joudut avaamaan itsesi vieraille ihmisille netissä”, Koistinen pohtii.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Mutta sellainen liittyy ylipäätään ihmissuhteisiin. Tapahtuvat asiat sitten netin kautta tai muuten, niin joudut altistamaan itsesi myös epämiellyttäville tunteille ja tilanteilla.”

Tällaisia hetkiä voi syntyä jo viestittelyvaiheessa, kun tulee väärinymmärryksiä ja tehtyä huonoja sanavalintoja. Tai varsinaisilla treffeillä, kun on ankea tai kiusallinen tunnelma, eikä juttu kulje.

”Tyypillistä on sekin, että joku, josta itse on kiinnostunut tai johon on peräti ihastunut, ei koekaan samalla tavalla. Toisaalta ikävää on myös olla se, joka joutuu sanomaan itseensä ihastuneelle, että valitettavasti nyt ei kolahda.”

Koistisen mielestä nettideittailuun liittyy kuitenkin edelleen vääriä mielikuvia sen takia, että mediassa se esitetään usein kielteiseen sävyyn. Lisäksi populäärikulttuuri luo kuvaa, että ”et koskaan tiedä, mitä siellä nettideiteillä tulee vastaan, joku ihmehyypiö on odottamassa”.

Nettideittailu ei hänen mielestään välttämättä ole myöskään niin pinnallista kuin usein väitetään.

”Teemmehän me kasvokkain kohdatessammekin ihmisen ulkoasun perusteella hirveän nopeasti ja tiedostamattakin päätelmiä siitä, millainen ihminen toinen on.”

Alla Koistisen kymmenen vinkkiä sujuvaan ja mukavaan nettitreffailuun.

1. Selkeä profiilikuva

”Profiilikuvaksi kannattaa valita kiva ja selkeä kuva, jossa on mielellään vähän hymyäkin mukana. Oleellista on, että kuvassa näkyy hyvin kasvot, eli älä valitse kuvaa, jossa on ratsastuskypärä, aurinkolasit tai muita kasvot peittäviä elementtejä.

Sellainen kuva riittää, jossa näkyy vähän omaa tyyliä ja ympäristöä. Passikuva on siihen tarkoitukseen turhan läheltä, valitse mieluummin puolivartalokuva.”

Tästä linkistä voit lukea jutun, jossa HS:n palkittu valokuvaaja Sami Kero kertoo kahdeksan helppoa vinkkiä, joilla otat hyvän selfien. Vinkeistä voi olla apua myös profiilikuvan ottamiseen ja valitsemiseen.

2. Lisää kuvia

”Useimmissa nykyisissä deittipalveluissa voi ladata useampia kuvia, ja sitä kannattaa käyttää. Kuvilla saa niin paljon enemmän kerrottua itsestään. Ei vain sitä minkä näköinen on, vaan myös sen millaista elämää elää.

Profiilin katselijalle tulee aika erilaiset fiilikset riippuen siitä, onko kuvassa kirja kädessä tai kiipeämässä vuorenseinämää pitkin? Ei kannata laittaa pelkkää eksoottista lomakuvatykitystä, vaan näyttää myös se, mitä omassa arjessa tapahtuu, eli minkälainen tyyppi oikeasti on.

Anne Holappa on tutkinut suomalaisten deittipalveluiden profiileja. Niissä ihmiset kertovat olevansa huumorintajuisia, liikunnallisia ja kuuntelevansa musiikkia. Siitä voi sitten kertoa myös kuvilla, miten nämä asiat näkyvät omassa elämässä.”

3. Älä unohda tekstiä

”Tekstiä pitää ehdottomasti olla edes parin rivin verran. Se voi olla tosi vaikeaa, mutta silti kannattaa kirjoittaa edes jotain siitä, mitä arjessaan tekee, mistä tykkää ja millaiset asiat kiinnostavat.

Tekstien ei tarvitse olla mitään mieletöntä sananikkarointia. Ei siitä haittaakaan ole, jos osaa kirjoittaa tosi hyvin, mutta kunhan sitä tekstiä olisi edes jonkin verran – ja positiivisessa hengessä.

Esimerkiksi Tinderissä näkee tosi paljon ihmisiä, jotka eivät ole kirjoittaneet itsestään yhtään mitään. Tai sitten profiilissa lukee vaikka vain ’187’, joka kertoo ihmisen pituuden. Se on tietysti ehkä toisille oleellinen tekijä, mutta ei se hirveästi kerro ihmisestä.”

4. Äläkä kirjoita vaatimuslistaa

”Ei kannata kirjoittaa vaatimuslistaa siitä, mitä toiselta vaatii – etenkään negatiivista. Siitä ei tule kauhean hyvä fiilis.

Kerro enemmän itsestäsi kuin esitä vaatimuksia toiselle.”

5. Mieti, millaista deittikumppania olet etsimässä

”Ei kannata pyrkiä siihen, että voisi sopia yhteen kaikkien kanssa. Tutkimusten mukaan on olemassa erityisesti miehiä, jotka hyväksyvät kaikki yhteydenotot ja vasta jälkikäteen alkavat katselemaan, onko toinen kiinnostava tapaus vai ei.

Kohderyhmän valinta kuulostaa ehkä tylsältä, mutta se auttaa itseään, kun tietää, mitä hakee. Millaista parisuhdetta etsii, haluaako vain hengailla kevyesti tai olla avoimessa suhteessa? Tällaiset asiat kannattaa kertoa heti alussa, ettei sitten puolin tai toisin tule pettymyksiä.

Ihmisille on hirveän vaikea sanoa, että he etsivät rakkautta tai haluavat rakastua. Monet mieltävät sellaisen helposti epätoivoiseksi. Toki siinä on rajanvetoa, millaisia sanoja käyttää, mutta jos oikeasti tuntee, että etsii vakavaa parisuhdetta, niin miksei sitä voisi kertoa? Kyllä se auttaa eteenpäin, ja ihmiset arvostavat rehellisyyttä.

Deittipalveluilla on usein sellainen maine, että niissä etsitään vaan seksiä. Tutkimusten mukaan valtaosa etsii kuitenkin elämänkumppania.”

6. Pyydä apua ystäviltä

”Kaverit haluavat auttaa sinua parisuhteen etsimisessä. Näytä heille profiilia, kuvia ja tekstiä.

Kumppanin etsimisessä ei ole todellakaan mitään häpeämistä, ja ystävät ovat sinun puolellasi. Me emme osaa katsoa itseämme ulkopuolisen silmin. Toinen voi nähdä hyvin eri tavalla sen, toimiiko nettiprofiilin kokonaisuus.

Kavereilla voi olla ihan eri mielikuvakin sinusta. Heiltä on siis hyvä pyytää apua, mutta tekstiin ei kannata silti kirjoittaa kliseisiä ’kavereideni mielestä olen...’ -luonnehdintoja itsestä.”

7. Aloita rohkeasti viestintä

”Viestinnän aloittamisessa ei menetä mitään. Aloita toiselle ihmiselle kohdennetulla viestillä, eli kommentoi vaikka kivasti jotain, mitä hän on profiilissaan kertonut esimerkiksi harrastuksistaan, ja kysy lisää niistä.

Osoita kiinnostuksesi juuri tähän tyyppiin, äläkä copypastea samanlaista tekstiä kaikille.”

8. Jos viestittely sujuu, pyri tapaamaan mahdollisimman pian

”Pitkä viestittely luo usein vain liikaa mielikuvia. Ihmisten välinen todellinen vetovoima testataan kuitenkin livenä. Viisi minuuttia toisen ihmisen kanssa kertoo paljon enemmän kuin viestien naputtelu kolmen viikon ajan.

On hyvä pyrkiä mahdollisimman nopeasti löytämään hetki kahvittelulle, lounaalle, kävelylle tai sille, mitä ikinä haluaakaan tehdä. Eikä niiden treffien tarvitse olla mitään niin ihmeellisiä, lounas on oikein hyvä tapa tavata uusi ihminen.

Onneksi meille on saapunut Suomeen deittailukulttuuri. Deittailusta on tullut kevyempää ja helpompaa. Voi käväistä vaan jossain, istua hetken aikaa, ja sitten selviää, synkkaako vai ei. Ainakin konkarideittailijat tekevät tätä aika rutiinilla.

Ensikertalaiselle ensimmäisiin deittikertoihin latautuu tietysti hirveästi odotuksia ja mietteitä, mutta ei kannata suotta stressata liikaa.”

9. Pyri olemaan ystävällinen viestittelyssä

”Netissä kommunikoidessa saatetaan sanoa sellaisia asioita, joita ei koskaan kasvokkain sanottaisi. Vaikka tulisi pettymyksiä tai ärsyttää, niin ei missään tapauksessa kannata lähteä mollaamaan toista tai ruveta jankkaamaan viesteillä.

Siitä ei seuraa mitään hyvää.

Aina voi olla kohtelias, ystävällinen ja mukava myös viestitellessä.”

10. Jos touhu turhauttaa, pidä taukoja

”Kun touhu turhauttaa, laita sovellukset jäähylle ja homma tauolle. Tauot ovat toisinaan ihan paikallaan.

Nettideittailussa erityisesti alkuhuuma voi viedä mukanaan. Saatat yhtäkkiä roikkua koko ajan kännykän kanssa selaamassa uusia profiileja, ja varmaan viestittelet monien kanssa.

Kannattaa silti yrittää pitää maltti ja rauhallisuus mukana menossa, niin ihan hyvä tulee.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen

  2. 2

   Olli Kopra, 26, rakastaa kylpemistä, mutta kynsien leikkaaminen on kurjaa – Kopra on kehitys­vammainen, ja vanhempien mukaan hänellä on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  3. 3

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  4. 4

   Keskitien kulkija keskilännestä, liberaali Kaliforniasta vai mies, jonka kaikki tuntevat? Spekulaatio Trumpin haastajasta käy kuumana jo nyt

  5. 5

   Demokraattien pakka on vaalien jälkeen sekaisin – Trumpin haastaja­kisa tulee olemaan hurja

  6. 6

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  7. 7

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  8. 8

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  9. 9

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  10. 10

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  2. 2

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  3. 3

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  4. 4

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  5. 5

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  6. 6

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  7. 7

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  8. 8

   Brexit on iso poliittinen erehdys, josta Suomella on paljon opittavaa

  9. 9

   Asemiehet tunkeutuivat toimistoon Mannerheimintiellä ja vaativat yrittäjältä 20 000 euroa – Uhri ja poliisi järjestivät väijytyksen, rikolliset saatiin tuomiolle

  10. 10

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  9. 9

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  10. 10

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää