Teknologia

Google avasi ”paikallisen pilven” Haminaan – Voisiko valtio nyt siirtää miljoonien suomalaisten tiedot Googlelle?

Toistaiseksi datan sijainnin voivat valita vain yritykset ja yhteisöt. Google ei sulje pois vaihtoehtoa, että tulevaisuudessa tavallinen Gmailin käyttäjä voisi päättää, mihin hänen tietonsa tallennetaan.

Verkkoyhtiö Google avasi kesällä mahdollisuuden tallentaa dataa paikalliseen pilvipalveluun.

Yksi tällainen pilvipalvelukohde sijaitsee Suomessa Kymenlaaksossa.

Yhtiö esitteli Pohjois-Euroopan alueensa torstaina Helsingissä. Alueellisen pilven datat säilytetään fyysisesti Haminan datakeskuksessa, jonka Google avasi entiseen Summan paperitehtaaseen vuonna 2011.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hamina on järjestyksessä viides Googlen alueellisista pilvipalvelukohteista Euroopassa.

”Vuoden kuluttua alueita on noin kaksikymmentä. Seuraavaksi avataan Sveitsi”, sanoi Googlen tuotepäällikkö Kirill Tropin avajaistilaisuudessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mitä tämä tarkoittaa? Onko pian mahdollista, että miljoonien suomalaisten väestörekisteriä säilytettäisiin Googlen tarjoamassa pilvipalvelussa?

Suomalaisille asialla on erityistä merkitystä esimerkiksi julkisen hallinnon kannalta. Huoltovarmuuden kannalta kriittisten tietojen pitää nimittäin olla joko kokonaan Suomessa tai ainakin olla palautettavissa Suomeen.

Huoltovarmuuskriittisiä eli Suomen yhteiskunnan toimivuuden kannalta keskeisiä tietojärjestelmiä suunniteltaessa ja rakennettaessa on harkittava, tuleeko niitä tukevat tuotantojärjestelmät, ylläpito ja muut seikat säilyttää Suomessa kokonaan vaiko vain olennaisilta osin. Samalla pitää arvioida, riittääkö vain se, että ne ovat tarvittaessa palautettavissa Suomeen.

Esimerkiksi Väestörekisterikeskus, jolla on tiedot kaikista Suomen kansalaisista, ei voi säilyttää väestötietojärjestelmän tietoja ulkomailla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Julkisessa hallinnossa on myös paljon sellaisia tietoja, joiden säilyttäminen julkisessa pilvipalvelussa on perusteltua kustannuksien tai saavutettavuuden vuoksi. Tässä hyvä esimerkki on Väestörekisterikeskuksen ylläpitämä Suomi.fi -tietokanta, jonne on koottu kaikkien julkisen hallinnon palvelujen ja palvelupaikkojen tiedot.

Valtiovarainministeriö on asettanut erityisen Vahti-nimisen ryhmän, joka koordinoi julkishallinnon digitaalisen turvallisuuden kehittämistä. Sen laatimissa ohjeissa listataan muun muassa, että asiakkaalla ei ole aina mahdollisuutta suorittaa minkäänlaisia virallisia tarkastuksia eli auditointeja palveluun.

Esimerkkejä näistä ovat juuri Googlen kalenteri- ja -pilvipalvelut, Twitter sekä Facebook.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

Esimerkiksi Väestörekisterikeskus, jolla on tiedot kaikista Suomen kansalaisista, ei voi säilyttää väestötietojärjestelmän tietoja ulkomailla.

Tällaisia palveluita on mahdollista julkisessa hallinnossa kuitenkin käyttää, kun ymmärretään palvelun tuottamiseen liittyvät riskit sekä palveluun tallennetaan julkisia tietoja tai muuten huolehditaan tietojen turvallisesta tallentamisesta tietoaineistoja, ohjeissa kuvaillaan.

Kaikki viranomaisten tieto ei kuitenkaan ole julkista. Myös salaiseksi luokiteltua ja luottamuksellista dataa, kuten yksityisiä potilastietoja, käsitellään sähköisesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Huoltovarmuusvelvoitteen lisäksi määrittävä tekijä on kansallinen turvallisuus”, sanoo julkisen hallinnon digitaalisen turvallisuuden johtoryhmän Vahtin pääsihteeri Kimmo Rousku Väestörekisterikeskuksesta.

”Hankintaorganisaatio tekee uhka-analyysin, jonka perusteella muodostetaan käsitys suojaamisesta ja sen tarpeista ja edellytyksistä.”

Suomeen valmistellaan myös uutta tiedonhallintalakia, joka on parhaillaan lausuntokierroksella. Laki määrittelisi julkishallinnon tiedonhallintaa, eikä pilvipalveluita enää voi Rouskun mukaan kokonaan sivuuttaa.

Rousku huomauttaa, että Googlen pilvipalveluarkkitehtuuri, kuten pilvipalvelut yleensä, replikoivat eli tallentavat tiedon useampaan eri konesaliin, yleensä eri valtioissa. Mikäli suomalaisten dataa ei tallenneta muualla maailmassa sijaitseviin palvelinkeskuksiin, saattaisi julkishallinnollakin olla paremmat mahdollisuudet käyttää vaikkapa Googlen tarjoamaa tallennustilaa Suomessa.

”Asiakas voi valita. Pilvipalvelualustalla on kolme vaihtoehtoa: zone, region ja multi-region eli vyöhyke, alue tai useita alueita”, kertoo Googlen Euroopan ja Lähi-idän alueen viestintäpäällikkö Molly Morgan HS:lle.

”Jos asiakas valitsee näistä vyöhykkeen, data säilytetään tietyn datakeskuksen tietyllä vyöhykkeellä. Alue tarkoittaa Suomen tapauksessa sitä, että data säilytetään Haminan datakeskuksessa. Useita alueita -vaihtoehdolla sitä toistetaan useammassa datakeskuksessa EU:n alueella.”

Suomessa on toki myös kotimaisia pilvipalveluita, ja esimerkiksi Microsoftilla on palvelinkeskus Suomessa Uudellamaalla. Microsoftin Googlen pilveä vastaavan Azuren lähin alueellinen ratkaisu on yhtiön sivujen mukaan kuitenkin Norjassa.

Amazonin pilvipalvelu AWS:lla on Helsingissä ”pilven reuna” jossa säilytetään datasta välimuistikopioita toimintojen nopeuttamiseksi. AWS:n varsinaiset palvelinkeskukset ovat kuitenkin muualla Euroopassa.

Google kertoo sivuillaan, että datansa nimenomaan Haminaan ovat siirtäneet ainakin Neste, Nokian älypuhelimia valmistava HMD, Rolls Royce ja terveydenhuoltoyhtiö Mehiläinen. Tämä tarkoittaa että Googlen Suomi-pilvessä liikkuu nyt potilaisiin liittyvää tietoa sekä mahdollisia liikesalaisuuksia.

Ainakin Mehiläisen tietohallintojohtajan Kalle Alpin mukaan tietojen siirtäminen on helpottanut tilannetta.

”Terveydenhuollon toimialan sääntelyn puitteissa toimiminen on nyt helpompaa kun tiedot eivät ole pelkästään EU-alueella vaan suunnilleen takapihalla”, Alppi sanoi puheenvuorossaan paikallisen pilven esittelytilaisuudessa.

 

”Alue tarkoittaa Suomen tapauksessa sitä, että data säilytetään Haminan datakeskuksessa. Useita alueita -vaihtoehdolla sitä toistetaan useammassa datakeskuksessa EU:n alueella.”

Googlella on Suomessa niin paljon erilaisia käyttäjiä ja palveluilla käyttötarkoituksia, että kotimaiset yritykset tekevät liiketoimintaa tarjoamalla palveluita ja tuotteita, jotka perustuvat Googlen ratkaisuihin. Kun Yleisradio siirsi työntekijöidensä kalenterit, sähköpostit ja tiedostojen verkkotallennuksen pilveen syksyllä 2014, hankkeen toteutti suomalainen Gapps-niminen yritys.

Esimerkiksi verkko- ja teleoperaattori Dna on tarjonnut Googlen palveluja yrityksille vuodesta 2014 lähtien. Toistaiseksi Dna:n yritysasiakkaiden data on hajautettuna eri datakeskuksiin. Asiakas on voinut valita haluaako datansa sijaitsevan Euroopassa vai Yhdysvalloissa, kertoo Dna:n tuotehallinnasta ja ratkaisuarkkitehtuurista vastaava johtaja Marja Keso.

”Tällä hetkellä tarkin sovittavissa oleva alueellinen yksikkö on Eurooppa, eli asiakas voi valita, sijaitseeko data Euroopassa vai USA:ssa. Jos asiakkaiden tarpeet muuttuvat, niin tietenkin teemme tarvittavia muutoksia”, Keso kertoo.

Toistaiseksi erityistä tarvetta Dna:n asiakkaiden datan siirtämiseksi Suomeen ei ole Keson mukaan ilmennyt, mutta asiasta on toki käyty keskusteluja.

Toistaiseksi paikallinen datan säilytys koskee yrityksiä ja muita yhteisöjä, jotka käyttävät Google G-suite -palveluja. G-suite on etätoimistotyökalujen paketti, johon kuuluu esimerkiksi sähköposti, tallennustilaa ja videokonferenssipalveluja.

Googlen Molly Morganin mukaan suurin osa G-suitea käyttävistä asiakkaista ei ole nähnyt tarvetta määrittää dataansa säilytettäväksi paikallisesti, sillä hajauttamalla palvelut toimivat tehokkaammin.

Entä tuleeko pian päivä, jolloin yksityinen käyttäjä voi määrittää, mihin vaikkapa hänen Gmail-sähköpostinsa sisältö säilötään?

”Vielä se ei ole mahdollista”, sanoo viestintäpäällikkö Morgan HS:lle. ”Mutta meillä ei tavata puhuta mistään lopullisina totuuksia. Ehkä sekin päivä tulee.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene on löydetty – aluksella oli katoamishetkellä yli 40 ihmistä

  2. 2

   Tornitalot nousevat Pasilaan – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti Helsinki muuttuu

  3. 3

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  4. 4

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  5. 5

   Ensin myrkyn sai 300 lasta, sitten oli aikuisten vuoro – 40 vuotta sitten harhainen lahkojohtaja Jim Jones asutti seuraajansa keskelle viidakkoa, ja sitten he kuolivat yhdessä

   Tilaajille
  6. 6

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  7. 7

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – laulutaidoton toimittaja selvitti, miksi osa ihmisistä ei osaa laulaa

   Tilaajille
  8. 8

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  9. 9

   Eurojackpotissa tuli Suomeen 18 miljoonan euron voitto

  10. 10

   Väestöennuste on Suomen tärkein ennuste – Tällä kertaa se oli todella synkkä ja luo painetta lisätä maahanmuuttoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  2. 2

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  3. 3

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  4. 4

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  5. 5

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  6. 6

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  7. 7

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  8. 8

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen synkät luvut

  9. 9

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  10. 10

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  9. 9

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene on löydetty – aluksella oli katoamishetkellä yli 40 ihmistä
  3. CIA uskoo Saudi-Arabian kruununprinssin määränneen toimittaja Khashoggin murhan
  4. Suomeen työn perässä tuleville on saatava luvat kuntoon päivässä, vaatii sisäministeri Mykkänen – Kymmenen vuoden päästä Espoossa kolmasosa työvoimasta on ulkomaalaistaustaista
  5. Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – laulutaidoton toimittaja selvitti, miksi osa ihmisistä ei osaa laulaa Tilaajille
  6. Nuorten ohjaajien on vaikea saada töitä isoista ammattiteattereista – johtajilla ei ole enää aikaa etsiä uusia nimiä ja on helpompi valita talon jo ennestään tunteva tekijä
  7. Tornitalot nousevat Pasilaan – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti Helsinki muuttuu
  8. Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen
  9. Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa
  10. Ensin myrkyn sai 300 lasta, sitten oli aikuisten vuoro – 40 vuotta sitten harhainen lahkojohtaja Jim Jones asutti seuraajansa keskelle viidakkoa, ja sitten he kuolivat yhdessä Tilaajille
  11. Väestöennuste on Suomen tärkein ennuste – Tällä kertaa se oli todella synkkä ja luo painetta lisätä maahanmuuttoa
  12. Näytä lisää