Teknologia

Google avasi ”paikallisen pilven” Haminaan – Voisiko valtio nyt siirtää miljoonien suomalaisten tiedot Googlelle?

Toistaiseksi datan sijainnin voivat valita vain yritykset ja yhteisöt. Google ei sulje pois vaihtoehtoa, että tulevaisuudessa tavallinen Gmailin käyttäjä voisi päättää, mihin hänen tietonsa tallennetaan.

Verkkoyhtiö Google avasi kesällä mahdollisuuden tallentaa dataa paikalliseen pilvipalveluun.

Yksi tällainen pilvipalvelukohde sijaitsee Suomessa Kymenlaaksossa.

Yhtiö esitteli Pohjois-Euroopan alueensa torstaina Helsingissä. Alueellisen pilven datat säilytetään fyysisesti Haminan datakeskuksessa, jonka Google avasi entiseen Summan paperitehtaaseen vuonna 2011.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hamina on järjestyksessä viides Googlen alueellisista pilvipalvelukohteista Euroopassa.

”Vuoden kuluttua alueita on noin kaksikymmentä. Seuraavaksi avataan Sveitsi”, sanoi Googlen tuotepäällikkö Kirill Tropin avajaistilaisuudessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mitä tämä tarkoittaa? Onko pian mahdollista, että miljoonien suomalaisten väestörekisteriä säilytettäisiin Googlen tarjoamassa pilvipalvelussa?

Suomalaisille asialla on erityistä merkitystä esimerkiksi julkisen hallinnon kannalta. Huoltovarmuuden kannalta kriittisten tietojen pitää nimittäin olla joko kokonaan Suomessa tai ainakin olla palautettavissa Suomeen.

Huoltovarmuuskriittisiä eli Suomen yhteiskunnan toimivuuden kannalta keskeisiä tietojärjestelmiä suunniteltaessa ja rakennettaessa on harkittava, tuleeko niitä tukevat tuotantojärjestelmät, ylläpito ja muut seikat säilyttää Suomessa kokonaan vaiko vain olennaisilta osin. Samalla pitää arvioida, riittääkö vain se, että ne ovat tarvittaessa palautettavissa Suomeen.

Esimerkiksi Väestörekisterikeskus, jolla on tiedot kaikista Suomen kansalaisista, ei voi säilyttää väestötietojärjestelmän tietoja ulkomailla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Julkisessa hallinnossa on myös paljon sellaisia tietoja, joiden säilyttäminen julkisessa pilvipalvelussa on perusteltua kustannuksien tai saavutettavuuden vuoksi. Tässä hyvä esimerkki on Väestörekisterikeskuksen ylläpitämä Suomi.fi -tietokanta, jonne on koottu kaikkien julkisen hallinnon palvelujen ja palvelupaikkojen tiedot.

Valtiovarainministeriö on asettanut erityisen Vahti-nimisen ryhmän, joka koordinoi julkishallinnon digitaalisen turvallisuuden kehittämistä. Sen laatimissa ohjeissa listataan muun muassa, että asiakkaalla ei ole aina mahdollisuutta suorittaa minkäänlaisia virallisia tarkastuksia eli auditointeja palveluun.

Esimerkkejä näistä ovat juuri Googlen kalenteri- ja -pilvipalvelut, Twitter sekä Facebook.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

Esimerkiksi Väestörekisterikeskus, jolla on tiedot kaikista Suomen kansalaisista, ei voi säilyttää väestötietojärjestelmän tietoja ulkomailla.

Tällaisia palveluita on mahdollista julkisessa hallinnossa kuitenkin käyttää, kun ymmärretään palvelun tuottamiseen liittyvät riskit sekä palveluun tallennetaan julkisia tietoja tai muuten huolehditaan tietojen turvallisesta tallentamisesta tietoaineistoja, ohjeissa kuvaillaan.

Kaikki viranomaisten tieto ei kuitenkaan ole julkista. Myös salaiseksi luokiteltua ja luottamuksellista dataa, kuten yksityisiä potilastietoja, käsitellään sähköisesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Huoltovarmuusvelvoitteen lisäksi määrittävä tekijä on kansallinen turvallisuus”, sanoo julkisen hallinnon digitaalisen turvallisuuden johtoryhmän Vahtin pääsihteeri Kimmo Rousku Väestörekisterikeskuksesta.

”Hankintaorganisaatio tekee uhka-analyysin, jonka perusteella muodostetaan käsitys suojaamisesta ja sen tarpeista ja edellytyksistä.”

Suomeen valmistellaan myös uutta tiedonhallintalakia, joka on parhaillaan lausuntokierroksella. Laki määrittelisi julkishallinnon tiedonhallintaa, eikä pilvipalveluita enää voi Rouskun mukaan kokonaan sivuuttaa.

Rousku huomauttaa, että Googlen pilvipalveluarkkitehtuuri, kuten pilvipalvelut yleensä, replikoivat eli tallentavat tiedon useampaan eri konesaliin, yleensä eri valtioissa. Mikäli suomalaisten dataa ei tallenneta muualla maailmassa sijaitseviin palvelinkeskuksiin, saattaisi julkishallinnollakin olla paremmat mahdollisuudet käyttää vaikkapa Googlen tarjoamaa tallennustilaa Suomessa.

”Asiakas voi valita. Pilvipalvelualustalla on kolme vaihtoehtoa: zone, region ja multi-region eli vyöhyke, alue tai useita alueita”, kertoo Googlen Euroopan ja Lähi-idän alueen viestintäpäällikkö Molly Morgan HS:lle.

”Jos asiakas valitsee näistä vyöhykkeen, data säilytetään tietyn datakeskuksen tietyllä vyöhykkeellä. Alue tarkoittaa Suomen tapauksessa sitä, että data säilytetään Haminan datakeskuksessa. Useita alueita -vaihtoehdolla sitä toistetaan useammassa datakeskuksessa EU:n alueella.”

Suomessa on toki myös kotimaisia pilvipalveluita, ja esimerkiksi Microsoftilla on palvelinkeskus Suomessa Uudellamaalla. Microsoftin Googlen pilveä vastaavan Azuren lähin alueellinen ratkaisu on yhtiön sivujen mukaan kuitenkin Norjassa.

Amazonin pilvipalvelu AWS:lla on Helsingissä ”pilven reuna” jossa säilytetään datasta välimuistikopioita toimintojen nopeuttamiseksi. AWS:n varsinaiset palvelinkeskukset ovat kuitenkin muualla Euroopassa.

Google kertoo sivuillaan, että datansa nimenomaan Haminaan ovat siirtäneet ainakin Neste, Nokian älypuhelimia valmistava HMD, Rolls Royce ja terveydenhuoltoyhtiö Mehiläinen. Tämä tarkoittaa että Googlen Suomi-pilvessä liikkuu nyt potilaisiin liittyvää tietoa sekä mahdollisia liikesalaisuuksia.

Ainakin Mehiläisen tietohallintojohtajan Kalle Alpin mukaan tietojen siirtäminen on helpottanut tilannetta.

”Terveydenhuollon toimialan sääntelyn puitteissa toimiminen on nyt helpompaa kun tiedot eivät ole pelkästään EU-alueella vaan suunnilleen takapihalla”, Alppi sanoi puheenvuorossaan paikallisen pilven esittelytilaisuudessa.

 

”Alue tarkoittaa Suomen tapauksessa sitä, että data säilytetään Haminan datakeskuksessa. Useita alueita -vaihtoehdolla sitä toistetaan useammassa datakeskuksessa EU:n alueella.”

Googlella on Suomessa niin paljon erilaisia käyttäjiä ja palveluilla käyttötarkoituksia, että kotimaiset yritykset tekevät liiketoimintaa tarjoamalla palveluita ja tuotteita, jotka perustuvat Googlen ratkaisuihin. Kun Yleisradio siirsi työntekijöidensä kalenterit, sähköpostit ja tiedostojen verkkotallennuksen pilveen syksyllä 2014, hankkeen toteutti suomalainen Gapps-niminen yritys.

Esimerkiksi verkko- ja teleoperaattori Dna on tarjonnut Googlen palveluja yrityksille vuodesta 2014 lähtien. Toistaiseksi Dna:n yritysasiakkaiden data on hajautettuna eri datakeskuksiin. Asiakas on voinut valita haluaako datansa sijaitsevan Euroopassa vai Yhdysvalloissa, kertoo Dna:n tuotehallinnasta ja ratkaisuarkkitehtuurista vastaava johtaja Marja Keso.

”Tällä hetkellä tarkin sovittavissa oleva alueellinen yksikkö on Eurooppa, eli asiakas voi valita, sijaitseeko data Euroopassa vai USA:ssa. Jos asiakkaiden tarpeet muuttuvat, niin tietenkin teemme tarvittavia muutoksia”, Keso kertoo.

Toistaiseksi erityistä tarvetta Dna:n asiakkaiden datan siirtämiseksi Suomeen ei ole Keson mukaan ilmennyt, mutta asiasta on toki käyty keskusteluja.

Toistaiseksi paikallinen datan säilytys koskee yrityksiä ja muita yhteisöjä, jotka käyttävät Google G-suite -palveluja. G-suite on etätoimistotyökalujen paketti, johon kuuluu esimerkiksi sähköposti, tallennustilaa ja videokonferenssipalveluja.

Googlen Molly Morganin mukaan suurin osa G-suitea käyttävistä asiakkaista ei ole nähnyt tarvetta määrittää dataansa säilytettäväksi paikallisesti, sillä hajauttamalla palvelut toimivat tehokkaammin.

Entä tuleeko pian päivä, jolloin yksityinen käyttäjä voi määrittää, mihin vaikkapa hänen Gmail-sähköpostinsa sisältö säilötään?

”Vielä se ei ole mahdollista”, sanoo viestintäpäällikkö Morgan HS:lle. ”Mutta meillä ei tavata puhuta mistään lopullisina totuuksia. Ehkä sekin päivä tulee.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  2. 2

   Suomi päättää uudesta vastatykistötutkasta vuodenvaihteessa – Ukrainan sodan opit nopeasti käyttöön

  3. 3

   Homous on vika, jonka Jumala korjaa, ajatteli Patrick Tiainen – Hän nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, solmi kulissiavioliiton ja ymmärsi lopulta rimpuilunsa turhaksi

   Tilaajille
  4. 4

   Maailman kaunein tehdas oli työntekijöilleen kuin perhe, mutta sitten iski lama – nyt Sunilan sellutehdas on löytänyt uuden kukoistuksen puusta löytyvästä ihmeaineesta, josta voi rakentaa vaikka lentokoneen siipiä    

  5. 5

   Äänten uudelleen­laskenta loppu­suoralla Floridassa – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”, sanoi tuomari hylätyistä äänistä

  6. 6

   Painitähti Petra Olli tarvitsi auton, ja silloin Harri Halmeen puhelin soi – Näin manageri pyörittää urheilutähtien talousasioita

  7. 7

   Tavallisia taloyhtiön pistorasioita tai lämmitystolppia ei saa käyttää sähköauton lataamisen – mutta tolpan voi muuttaa sähköautolle tai hybridille sopivaksi

  8. 8

   Viro vetäytyy YK:n siirtolais­sopimuksesta

  9. 9

   Miksi Jätkäsaaresta ei tehty korkeampaa, kysyy kaupunki­taloustieteen uusi apulaisprofessori Tuukka Saarimaa – Ja kuka voittaa, kun Talin Golf-kentälle ei tehdä kerrostaloja?

  10. 10

   Miksi mies tarvitsee enemmän rahaa kuin nainen? Tutkijat laskivat tarkasti, mikä rahamäärä riittää erilaisille ihmisille säälliseen elämään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  2. 2

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  3. 3

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  4. 4

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  5. 5

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  6. 6

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  7. 7

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  8. 8

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  9. 9

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  10. 10

   Make istui tuomion toisen perään, eikä huuruisen elämän keskellä ollut kovin erikoista, että jalasta törrötti puukko – Nyt entinen elämä on Makelle työ, josta maksetaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää