Teknologia

Google avasi ”paikallisen pilven” Haminaan – Voisiko valtio nyt siirtää miljoonien suomalaisten tiedot Googlelle?

Toistaiseksi datan sijainnin voivat valita vain yritykset ja yhteisöt. Google ei sulje pois vaihtoehtoa, että tulevaisuudessa tavallinen Gmailin käyttäjä voisi päättää, mihin hänen tietonsa tallennetaan.

Verkkoyhtiö Google avasi kesällä mahdollisuuden tallentaa dataa paikalliseen pilvipalveluun.

Yksi tällainen pilvipalvelukohde sijaitsee Suomessa Kymenlaaksossa.

Yhtiö esitteli Pohjois-Euroopan alueensa torstaina Helsingissä. Alueellisen pilven datat säilytetään fyysisesti Haminan datakeskuksessa, jonka Google avasi entiseen Summan paperitehtaaseen vuonna 2011.

Hamina on järjestyksessä viides Googlen alueellisista pilvipalvelukohteista Euroopassa.

”Vuoden kuluttua alueita on noin kaksikymmentä. Seuraavaksi avataan Sveitsi”, sanoi Googlen tuotepäällikkö Kirill Tropin avajaistilaisuudessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mitä tämä tarkoittaa? Onko pian mahdollista, että miljoonien suomalaisten väestörekisteriä säilytettäisiin Googlen tarjoamassa pilvipalvelussa?

Suomalaisille asialla on erityistä merkitystä esimerkiksi julkisen hallinnon kannalta. Huoltovarmuuden kannalta kriittisten tietojen pitää nimittäin olla joko kokonaan Suomessa tai ainakin olla palautettavissa Suomeen.

Huoltovarmuuskriittisiä eli Suomen yhteiskunnan toimivuuden kannalta keskeisiä tietojärjestelmiä suunniteltaessa ja rakennettaessa on harkittava, tuleeko niitä tukevat tuotantojärjestelmät, ylläpito ja muut seikat säilyttää Suomessa kokonaan vaiko vain olennaisilta osin. Samalla pitää arvioida, riittääkö vain se, että ne ovat tarvittaessa palautettavissa Suomeen.

Esimerkiksi Väestörekisterikeskus, jolla on tiedot kaikista Suomen kansalaisista, ei voi säilyttää väestötietojärjestelmän tietoja ulkomailla.

Julkisessa hallinnossa on myös paljon sellaisia tietoja, joiden säilyttäminen julkisessa pilvipalvelussa on perusteltua kustannuksien tai saavutettavuuden vuoksi. Tässä hyvä esimerkki on Väestörekisterikeskuksen ylläpitämä Suomi.fi -tietokanta, jonne on koottu kaikkien julkisen hallinnon palvelujen ja palvelupaikkojen tiedot.

Valtiovarainministeriö on asettanut erityisen Vahti-nimisen ryhmän, joka koordinoi julkishallinnon digitaalisen turvallisuuden kehittämistä. Sen laatimissa ohjeissa listataan muun muassa, että asiakkaalla ei ole aina mahdollisuutta suorittaa minkäänlaisia virallisia tarkastuksia eli auditointeja palveluun.

Esimerkkejä näistä ovat juuri Googlen kalenteri- ja -pilvipalvelut, Twitter sekä Facebook.

 

Esimerkiksi Väestörekisterikeskus, jolla on tiedot kaikista Suomen kansalaisista, ei voi säilyttää väestötietojärjestelmän tietoja ulkomailla.

Tällaisia palveluita on mahdollista julkisessa hallinnossa kuitenkin käyttää, kun ymmärretään palvelun tuottamiseen liittyvät riskit sekä palveluun tallennetaan julkisia tietoja tai muuten huolehditaan tietojen turvallisesta tallentamisesta tietoaineistoja, ohjeissa kuvaillaan.

Kaikki viranomaisten tieto ei kuitenkaan ole julkista. Myös salaiseksi luokiteltua ja luottamuksellista dataa, kuten yksityisiä potilastietoja, käsitellään sähköisesti.

”Huoltovarmuusvelvoitteen lisäksi määrittävä tekijä on kansallinen turvallisuus”, sanoo julkisen hallinnon digitaalisen turvallisuuden johtoryhmän Vahtin pääsihteeri Kimmo Rousku Väestörekisterikeskuksesta.

”Hankintaorganisaatio tekee uhka-analyysin, jonka perusteella muodostetaan käsitys suojaamisesta ja sen tarpeista ja edellytyksistä.”

Suomeen valmistellaan myös uutta tiedonhallintalakia, joka on parhaillaan lausuntokierroksella. Laki määrittelisi julkishallinnon tiedonhallintaa, eikä pilvipalveluita enää voi Rouskun mukaan kokonaan sivuuttaa.

Rousku huomauttaa, että Googlen pilvipalveluarkkitehtuuri, kuten pilvipalvelut yleensä, replikoivat eli tallentavat tiedon useampaan eri konesaliin, yleensä eri valtioissa. Mikäli suomalaisten dataa ei tallenneta muualla maailmassa sijaitseviin palvelinkeskuksiin, saattaisi julkishallinnollakin olla paremmat mahdollisuudet käyttää vaikkapa Googlen tarjoamaa tallennustilaa Suomessa.

”Asiakas voi valita. Pilvipalvelualustalla on kolme vaihtoehtoa: zone, region ja multi-region eli vyöhyke, alue tai useita alueita”, kertoo Googlen Euroopan ja Lähi-idän alueen viestintäpäällikkö Molly Morgan HS:lle.

”Jos asiakas valitsee näistä vyöhykkeen, data säilytetään tietyn datakeskuksen tietyllä vyöhykkeellä. Alue tarkoittaa Suomen tapauksessa sitä, että data säilytetään Haminan datakeskuksessa. Useita alueita -vaihtoehdolla sitä toistetaan useammassa datakeskuksessa EU:n alueella.”

Suomessa on toki myös kotimaisia pilvipalveluita, ja esimerkiksi Microsoftilla on palvelinkeskus Suomessa Uudellamaalla. Microsoftin Googlen pilveä vastaavan Azuren lähin alueellinen ratkaisu on yhtiön sivujen mukaan kuitenkin Norjassa.

Amazonin pilvipalvelu AWS:lla on Helsingissä ”pilven reuna” jossa säilytetään datasta välimuistikopioita toimintojen nopeuttamiseksi. AWS:n varsinaiset palvelinkeskukset ovat kuitenkin muualla Euroopassa.

Google kertoo sivuillaan, että datansa nimenomaan Haminaan ovat siirtäneet ainakin Neste, Nokian älypuhelimia valmistava HMD, Rolls Royce ja terveydenhuoltoyhtiö Mehiläinen. Tämä tarkoittaa että Googlen Suomi-pilvessä liikkuu nyt potilaisiin liittyvää tietoa sekä mahdollisia liikesalaisuuksia.

Ainakin Mehiläisen tietohallintojohtajan Kalle Alpin mukaan tietojen siirtäminen on helpottanut tilannetta.

”Terveydenhuollon toimialan sääntelyn puitteissa toimiminen on nyt helpompaa kun tiedot eivät ole pelkästään EU-alueella vaan suunnilleen takapihalla”, Alppi sanoi puheenvuorossaan paikallisen pilven esittelytilaisuudessa.

 

”Alue tarkoittaa Suomen tapauksessa sitä, että data säilytetään Haminan datakeskuksessa. Useita alueita -vaihtoehdolla sitä toistetaan useammassa datakeskuksessa EU:n alueella.”

Googlella on Suomessa niin paljon erilaisia käyttäjiä ja palveluilla käyttötarkoituksia, että kotimaiset yritykset tekevät liiketoimintaa tarjoamalla palveluita ja tuotteita, jotka perustuvat Googlen ratkaisuihin. Kun Yleisradio siirsi työntekijöidensä kalenterit, sähköpostit ja tiedostojen verkkotallennuksen pilveen syksyllä 2014, hankkeen toteutti suomalainen Gapps-niminen yritys.

Esimerkiksi verkko- ja teleoperaattori Dna on tarjonnut Googlen palveluja yrityksille vuodesta 2014 lähtien. Toistaiseksi Dna:n yritysasiakkaiden data on hajautettuna eri datakeskuksiin. Asiakas on voinut valita haluaako datansa sijaitsevan Euroopassa vai Yhdysvalloissa, kertoo Dna:n tuotehallinnasta ja ratkaisuarkkitehtuurista vastaava johtaja Marja Keso.

”Tällä hetkellä tarkin sovittavissa oleva alueellinen yksikkö on Eurooppa, eli asiakas voi valita, sijaitseeko data Euroopassa vai USA:ssa. Jos asiakkaiden tarpeet muuttuvat, niin tietenkin teemme tarvittavia muutoksia”, Keso kertoo.

Toistaiseksi erityistä tarvetta Dna:n asiakkaiden datan siirtämiseksi Suomeen ei ole Keson mukaan ilmennyt, mutta asiasta on toki käyty keskusteluja.

Toistaiseksi paikallinen datan säilytys koskee yrityksiä ja muita yhteisöjä, jotka käyttävät Google G-suite -palveluja. G-suite on etätoimistotyökalujen paketti, johon kuuluu esimerkiksi sähköposti, tallennustilaa ja videokonferenssipalveluja.

Googlen Molly Morganin mukaan suurin osa G-suitea käyttävistä asiakkaista ei ole nähnyt tarvetta määrittää dataansa säilytettäväksi paikallisesti, sillä hajauttamalla palvelut toimivat tehokkaammin.

Entä tuleeko pian päivä, jolloin yksityinen käyttäjä voi määrittää, mihin vaikkapa hänen Gmail-sähköpostinsa sisältö säilötään?

”Vielä se ei ole mahdollista”, sanoo viestintäpäällikkö Morgan HS:lle. ”Mutta meillä ei tavata puhuta mistään lopullisina totuuksia. Ehkä sekin päivä tulee.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Love Island Suomi lätsähti täydelliseksi pannukakuksi teknisten ongelmien takia – Sub-kanavan suuren tosi-tv-satsauksen tilalla näytettiin Simpsoneita

  4. 4

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  5. 5

   Prinsessa lupasi ostaa Anna-Julia Kontiolle hevosen – enää hänen pitäisi tietää, millaisen hevosen haluaisi

  6. 6

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  7. 7

   Bill Cosby sai vähintään kolme vuotta vankeutta – tuomari nimesi hänet vaaralliseksi seksuaali­rikolliseksi

  8. 8

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  9. 9

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  10. 10

   Halvaantunut yhdysvaltalainen mies kävelee selkärankaan asennetun elektrodin ansiosta – se vahvistaa aivojen viestit lihaksille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää