Teknologia

Haluaisitko mökkeillä myös syksyllä ja talvella? Näin toimii etäohjaus, jolla voi säädellä kesäasunnon lämpötiloja ja hallita sen sähkölaitteita

Rasmus Vuori voisi halutessaan etäohjata mökillään lähes kaikkea lämmityksestä ruohonleikkuuseen.

Kun Rasmus Vuori saapuu perjantai-iltaisin työviikon jälkeen mökilleen Korppoon saaristoon, rakennus on jo valmiiksi lämmin.

Tämä onnis­tuu sen ansiosta, että Vuori pystyy etä­ohjaamaan noin 75 neliön mök­kinsä lämmi­tystä kännykkä­sovelluksella. Vuori pystyy jopa säätelemään lämmitystä erikseen eri osissa mökkiä, joten mahdollisesti lämpimänä on vain makuuhuone.

Lisäksi Vuori voi etäohjata myös mökin valaistusta sekä neljää videokameraa, joita hän pystyy halutessaan seuraamaan reaaliaikaisesti ja joista yhdessä on liikkeentunnistin.

Kameroita on tosin näin monta vain siksi, koska Vuori on halunnut vertailla, mitkä niistä kestävät karuissa sääoloissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Voisin etäohjata myös ruohonleikkuria ja pölynimuria, mutta en ole kokenut sille tarvetta”, Vuori kertoo.

Ruoholeikkurille ja pölynimurille hän on asettanut ainoastaan päivämäärät ja kelloajat, jolloin ne ovat päällä.

”Ruohonleikkuri lähettää myös tekstiviestin, jos se jää jumiin”, Vuori kertoo.

Itse asiassa mökki on Vuoren kohdalla nykyään vähän väärä termi, koska hän asuu läpi vuoden Korppoossa. Kaupunkiasunto Helsingissä on käytössä arkisin, ja sieltäkin löytyy etäohjattavaa teknologiaa.

Vuori työskentelee opetuksen varadekaanina Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa. Hän on erittäin kiinnostunut teknologian soveltamisesta ja sen vaikutuksista ympäristöömme ja siihen, miten elämäämme.

Mutta kesämökin etäohjaus onnistuu ilman ammattimaista perehtyneisyyttäkin.

”Yleisesti ottaen nykyään pystytään käytännössä ohjaamaan etänä mitä tahansa laitteita”, sanoo älykäs teollisuus -tutkimustiimin päällikkö Esa Viljamaa Teknologian tutkimuskeskus VTT:ltä.

Kesämökkien kohdalla on tavallisesti kaksi ongelmaa, jotka hankaloittavat etäohjausta ja -valvontaa:

1. Jos mökki ei kuulu sähköverkkoon, laitteistolle pitää saada riittävästi virtaa jostain muualta. Vaihtoehdot ovat silloin käytännössä joko polttoainekäyttöinen aggregaatti tai esimerkiksi itse tuotettu aurinko- tai tuulivoima.

2. Toinen mahdollinen ongelmakohta on se, että laitteisto saa varmasti yhteyden verkkoon, jotta etäohjaus toimii. Kesämökit ovat monesti sen verran syrjässä, että mobiiliverkon signaali voi olla heikko.

Vuoren ratkaisu on se, että hän on hänellä on Korppoon mökissään kahdelle operaattorille erilliset linkit 3g/4g-modeemeilla ja välissä reititin, jonka kautta laitteistot ovat linkkeihin yhteydessä. Eli yhteys pysyy päällä, vaikka toisen operaattorin mobiiliverkko pätkisi.

Lisäksi hänellä on tärkeimmät laitteistot suojattu UPS-järjestelmällä, joka takaa virransyötön laitteisiin, vaikka sähköt olisivat jonkin aikaa poikki.

”Jos mökiltä ei lähetä videokuvaa, niin yleensä verkossa liikkuvat datamäärät ovat kuitenkin aika maltillisia”, Viljamaa huomauttaa.

Yksinkertaisimmillaan kesämökin etäohjaus on sitä, että lämmittimessä – esimerkiksi ilmalämpöpumpussa – on etäohjain, joka on sim-kortin avulla yhteydessä mobiiliverkkoon. Samalla etäohjain on yhteydessä lämpöanturiin, joka kertoo lämpötilan ja yleensä myös ilmankosteuden.

Etäohjainta voi sitten käyttää nettisivuston ja sovelluksen kautta puhelimella, tabletilla tai tietokoneella.

”Uusissa lämpöpumpuissa on lähtökohtaisesti aina niin sanottu rajapinta, joka mahdollistaa tällaisen toiminnan”, Viljamaa sanoo.

Lämmön säätelyn lisäksi tyypillisimpiä etäohjattavia asioita ovat valaistus, kameravalvonta, ilmankosteus, mahdollisten vuotovahinkojen seuraaminen.

Lisäksi kaikki sähkölaitteet voi kytkeä etänä päälle ja pois. Silloin pistorasiaan laitetaan niin sanottu älypalikka, joka on yhteydessä etäohjaukseen.

”Näitä ratkaisuja löytyy useilta eri toimittajilta joko laitteina tai sitten erillisenä palveluna, joka on monesti helpoin ja järkevin hankinta, jos ei ole ohjelmointiosaamista”, Viljamaa sanoo.

Laitteiston varsinainen toiminnallisuus voi sitten olla toteutettu lukuisin eri tavoin. Sen voi säätää esimerkiksi ilmoittamaan, kun mökin lämpötila laskee tietyn rajan alapuolelle, tai lisäämään tuolloin automaattisesti lämmitystä.

”Ongelmia voi tulla, jos rupeaa liittämään hirveästi eri asioita etähallintasysteemiin. Voi olla työlästä saada eri valmistajien laitteita toimimaan saman systeemin sisällä”, Viljamaa kertoo.

Käytännössä varminta onkin hankkia silloin laitteet yhdeltä ja samalta valmistajalta.

”Olen kokeillut kaikenlaisia releitä ja automaattivaloja. Kannattaa ensin testata, onko kyseessä sellainen tuoteperhe, joka toimii niin kuin toivoo. Koko tuoteperhe on tärkeä, yksi yksittäinen komponentti ei vielä riitä automaatioon. Tärkeä osa tuoteperhettä ovat myös sen ohjelmistot ja sovellukset”, Vuori vinkkaa.

Hän arvioi käyttäneensä mökin etäohjaukseen yhteensä muutamia tuhansia euroja. Tarkkoja lukuja hän ei ole uskaltanut laskea.

”Kaikkein halvimpia komponentteja ei kannata ostaa, jos haluaa, että ne toimivat varmasti kelillä kuin kelillä”. Vuori sanoo.

Verkkoon liitetyissä laitteissa on myös runsaasti tietoturvariskejä, koska laitevalmistajat eivät ole kiinnittäneet tarpeeksi huomiota tietojen ja tietoliikenteen salaamiseen. Tästä linkistä voit lukea, miten laitteiden tietoturvaa voi parantaa.

Vuori ja Viljamaa kehottavat ostamaan tuotteita tunnetuilta valmistajilta, joilta tulee säännöllisesti tietoturvapäivityksiä.

Eli vaikka ulkomaalaisesta nettikaupasta löytyisi mökille muutamalla kymmenellä eurolla full hd -tasoista kuvaa välittävä, etäohjattava valvontakamera, niin sitä ei kannata välttämättä ostaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teknologia
 • Kesämökit
 • Esineiden internet
 • Antti Tiainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   ”Harva varmaan odottaa kuulevansa työhaastattelussa tappouhkauksen, epäsuorankaan” – Moni on törmännyt töitä hakiessaan outoihin kysymyksiin, tällaisia ne ovat

  4. 4

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  5. 5

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  6. 6

   Ilmatieteen laitos varoittaa: Myrsky iskee illalla Etelä-Suomeen

  7. 7

   Vietnamin Bachelor on yllättäen koko maailman huomion kohteena, kun kaksi naista hylkäsi ”unelmien poikamiehen” ja poistui kuvauksista parina – tämän vuoksi se on tärkeää

  8. 8

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  9. 9

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  10. 10

   Tältä näyttää tamperelainen ratikka – se on ”konstailematon” ja ”aito”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  4. 4

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  5. 5

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  6. 6

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  7. 7

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  8. 8

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  9. 9

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  10. 10

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää