Teknologia

Tämä yksinkertainen esimerkki näyttää, miksi tekoäly ei tule päihittämään ihmisaivoja ajattelussa, väittää aivotutkija

Aivotutkija Henning Beck uskoo, ettei ihmisillä tule olemaan mitään hätää, vaikka tekoäly kehittyykin. Yksinkertaiset esimerkitkin sen todistavat.

Ihmiset keksivät tulevaisuudessakin kaikki merkittävät ideat, ei tekoäly.


Näin sa­noo saksa­lainen aivo­tutkija ja tieto­kirjailija Henning Beck.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämä tapah­tuu Beckin mukaan sen takia, että ihmisen aivot toimivat huomattavasti hitaammin, älyttömämmin ja erehtyväisemmin kuin tietokoneet.

Tilannetta ei uhkaa oikeastaan mikään muu kuin se, että yritämme käyttäytyä tietokoneiden lailla, vaikka meidän pitäisi toimia juuri päinvastoin.

Tästä teemasta Beck, 34, puhuu mielellään ja paljon. Hän vieraili viime tiistaina taloushallinnon ohjelmistoja tuottavan Baswaren tilaisuudessa Helsingissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

”Tietokoneet oppivat, mutta siinä ei ole mitään ihmeellistä.”

Oppivat koneet voittavat ihmisaivot jo nyt mennen tullen lukuisissa asioissa, kuten laskemisessa, isojen tietomäärien analysoinnissa ja erilaisten kaavojen ja sääntöjen hahmottamisessa niistä sekä muistamisessa, eli tiedon säilyttämisessä.

Ne osaavat myös luoda tietojensa pohjalta esimerkiksi aidonoloisia ihmiskasvoja, joita ei oikeasti ole olemassa, mistä HS kertoi keväällä, sekä tekevät musiikkia ja kuvataidetta.

Beck ei hämmästele edes sitä, jos tekoäly osaa hyödyntää yhdessä tilanteessa oppimaansa toisenlaisissa tilanteissa, mitä yleisesti pidetään yhtenä luovuuden merkkinä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

”Tietokoneet eivät ymmärrä, mitä ne tekevät. Ne vain seuraavat sääntöjä, jotka asetamme niille.”

Beck kuuluu siihen koulukuntaan, joka ei oikeastaan haluaisi käyttää ollenkaan sanaa tekoäly. Hän puhuu mieluummin koneoppimisesta.

Lopulta koneet korvaavat ihmisen kaikissa prosesseissa, jotka voi automatisoida. Mutta ne eivät pärjää ihmisille ajattelussa eivätkä ideoinnissa, koska ”ne ovat tapahtumia, joissa sääntöjä pitää rikkoa sen sijaan, että seuraisi niitä”.

”Kukaan ei voi sanoa, mitä tapahtuu satojen vuosien päästä, mutta meidän elinaikanamme ei tapahdu mitään, mikä sysäisi ihmisiltä mahdollisuuden keksiä asioita. Voin taata sen”, Beck sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Perusteluina hän käyttää sitä, miten eri tavalla aivot ja tietokoneet toimivat, vaikka tekoälyn kohdalla puhutaan esimerkiksi neuroverkoista, jotka jäljittelevät aivojen toimintaa, tai käytetään sellaisia termejä kuin syväoppiminen.

Perustuu tietokoneiden toiminta sitten algoritmeihin, neuroverkkoihin tai mihin tahansa tulevaisuuden teknologiaan, niin kaikesta huolimatta kyse on siitä, että ne saavat jonkin syötteen, prosessoivat sen ja sitten syntyy lopputulos, siis input–process–output”, Beck tiivistää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tässä toiminnassa ne oppivat koko ajan nopeammiksi, tarkemmiksi ja tehokkaammiksi, mutta se ei tee niiden toiminnasta samankaltaista kuin ajattelusta. Ei, vaikka tietokone voi tehdä miljardeja laskutoimituksia sekunnissa.

Ihmisaivojen kyvykkyys ei nimittäin perustu siihen, että ne olisivat jonkinlainen ylivertainen supertietokone, Beck kertoo.

Päinvastoin, ne tekevät tietokoneisiin verrattuna valtavasti enemmän virheitä, ja aivosolut kykenevät yhtäaikaa vain noin 500 prosessiin täydellä vauhdilla.

Mutta ihmisaivot pystyvät ymmärtämään asioita. Tietokonekielellä se tarkoittaa sitä, että aivoille syötteen prosessointi ja siitä lopputuloksen muodostaminen ovat yhtä ja samaa asiaa. Se on ajattelua, jossa lopputulos voi olla mitä tahansa.

Sitä ei ole määritelty ennalta.

Beck havainnollistaa tilannetta käyttämällä esimerkkinä tuolia. Tekoälyn voi opettaa tunnistamaan tuolin näyttämällä sille valtavan määrän kuvia erilaisista tuoleista. Tunnistamisen lisäksi tekoäly voi jopa oppia saamansa tiedon pohjalta kehittämään erilaisia versioita tuoleista.

Sen sijaan ihminen ymmärtää, että tuolina voi käyttää mitä tahansa paikkaa, johon voi istua. Se ei ole vain tietynmuotoinen esine. Tämä on ajattelua, josta voi syntyä täysin uusia ideoita.

Jo pikkulapsi voi ensimmäisellä kerralla ymmärtää jonkin tavaran tai asian tarkoituksen, Beck sanoo.

”Ymmärtäminen on sen muuttamista, miten prosessoi tietoa. Kun oppii jotain, sen voi unohtaa. Mutta kun ymmärtää jotain, sen jälkeen ymmärrystä ei voi enää pyyhkiä pois”, Beck sanoo.


Vasta toisilta ihmisiltä saatu palaute kertoo, oliko idea hyvä, huono vai jotain siltä väliltä.

”Tätä ihmisten välistä vuorovaikutusta ei voi tällä hetkellä digitalisoida. Sekin on yksi syy, miksi oikeita ideoita keksivät ihmiset.”

Mikä rooli tekoälylle sitten jää?

”Se on loistava työkalu. Sillä aukeaa asioihin aivan uusia näkökulmia. Kyse on vain siitä, miten me ihmiset koneoppimista hyödynnämme”, Beck sanoo.

Entä miten me ihmiset keksimme niitä uusia ideoita?

Siihen on olemassa tekniikkansa, mutta myös asenteen pitää olla oikeanlainen.

Jos sinulla on tehtävä tai ongelma, paneudu siihen niin syvällisesti ja intensiivisesti kuin kykenet ja esitä mahdollisimman paljon kysymyksiä. Älä edes yritä löytää saman tien ratkaisuja ja vastauksia, Beck neuvoo.

Anna sen jälkeen aivojen levätä ja mielen vaeltaa. Tämä voi tapahtua esimerkiksi ulkoillessa, urheillessa, auton ratissa, kokatessa tai siivotessa.

Kun mieli vaeltaa, aivoissa aktivoituu default mode networkiksi kutsuttu aivoverkosto. Tutkimusten mukaan mieleen voi päästä verkoston aktivoituessa enemmän uusia ideoita.

Palaa vasta sen jälkeen tehtävän pariin uudestaan.

”Kun minä kirjoitan, niin se se ei tapahdu silloin kun kirjoitan näppäimistöllä, vaan silloin kun maastopyöräilen. Pyöräillessäni saan mieleeni kuvan, ja vain jos minulla on tällainen kuva mielessäni, pystyn aloittamaan kirjoittamisen”, Beck sanoo.

”Monet ihmiset yrittävät olla koko ajan nopeampia ja tehokkaampia, jolloin annamme ajattelumme itse asiassa laskeutua koneiden tasolle.”

Beckin mielestä ihmisten ongelma on nykyään se, että emme anna itsemme tylsistyä. Erityisesti älypuhelinten myötä meillä on koko ajan pääsy lähes minne tahansa, emmekä malta olla käyttämättä tätä mahdollisuutta.

Sosiaalinen media Facebookin johdolla johdattaa meidät omiin filtteröityihin kupliimme, Beck kokee. Näin tekevät myös esimerkiksi Amazon ja muut nettikaupat, kun niiden algoritmit suosittelevat, mitä meidän kannattaisi ostaa seuraavaksi.

”Nämä yhtiöt ovat periaatteessa rakentaneet meille isoja mukavuusalueita”, Beck kertoo.

Niiden hyödyntämisen sijaan ihmisten pitäisi useammin hakeutua erilaisten mielipiteiden äärelle, haastaa omaa ajatteluaan, olla mahdollisimman ennakkoluulottomia ja väitellä ystäviensäkin kanssa.

Silloin syntyy uusia ideoita.

”Minä olen ajautunut mielipiteideni takia väittelyihin esimerkiksi tekoälyn parissa työskentelevien ihmisten kanssa ja nautin siitä. Kuvaavaa on se, että väittely on jotain, mitä koneet eivät tee. Eivät ne yritä provosoida ketään.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teknologia
 • Tekoäly
 • Aivot
 • Ajattelu
 • Antti Tiainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi miehet lähettävät naisille kuvia omasta peniksestään? Ruotsalaistoimittaja löysi kuusi syytä hämmentävälle käytökselle

  2. 2

   Yksi mies pitää valtaa kerrostalossa, joka rapistuu silmissä – Asukkaat ovat odotelleet remonttia vuosikaudet

  3. 3

   Autoilijoiden häikäilemättömyys koulun edessä Espoossa on saanut jo poikkeukselliset mittasuhteet – ”Ajoneuvo­käyttäytyminen on lähtenyt käsistä”

  4. 4

   Mitä näet tässä kuvassa? Juha Vasara kuvasi tavallista bussiterminaalia, kun hän kohtasi odottamattoman näyn

  5. 5

   Turkkilaislehti: USA:lla on hallussaan nauhoite, jossa Saudi-Arabian kruununprinssi määrää toimittaja Khashoggin ”hiljentämisen niin pian kuin mahdollista”

  6. 6

   Neljän tähden dokumentti kuvaa raadollisesti Suomen vanhimman pelitalon sekoilua, kun yhtiö yrittää luoda epätoivoisesti kansainvälistä hittiä

  7. 7

   ”Ylikuormitus täällä on ihan hysteeristä” – HS:n selvitys kertoo sosiaali- ja terveysministeriön kriisistä, jonka kärsijöiksi uhkaavat joutua kaikkein heikoimmat

   Tilaajille
  8. 8

   Koomikko Iikka Kivi oli ahdistunut vihankylväjä, joka louhi verkosta todisteita maahanmuuttajien pahuudesta – Nyt hän kertoo, miksi purki pahan olonsa viattomiin

   Tilaajille
  9. 9

   EU-tuomioistuin vahvisti: Ruotsi ei saa myydä nuuskaa muualle unioniin

  10. 10

   The Voice Kids ja Talent siivittivät Mollyn lapsena laulajanuralle, mutta vastassa oli karu maailma huumeineen ja syömishäiriöineen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksi mies pitää valtaa kerrostalossa, joka rapistuu silmissä – Asukkaat ovat odotelleet remonttia vuosikaudet

  2. 2

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  3. 3

   Eristyksissä elävä heimo surmasi kieltoja uhmanneen amerikkalainen – Häntä avittaneet kalastajat on pidätettynä, mutta perheen mielestä ketään ei tulisi syyttää poikansa kuolemasta

  4. 4

   Keskelle Vaalimaan korpea on noussut eriskummallinen ostosparatiisi – HS tutustui venäläisiä houkuttelevaan outlet-kylään, joka muistuttaa kulissia

  5. 5

   Saastuttaa sisä­ilmaa, synnyttää kosteus­vaurion, vahingoittaa kerrostalon rakenteita – Kysyimme, ovatko ilmalämpöpumppuihin liitetyt epäilykset todellisia

  6. 6

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  7. 7

   Autoilija ajoi kahden alakouluikäisen lapsen päälle suojatiellä Espoossa – Vastaantulija yritti varoittaa tööttäämällä ja valoja väläyttelemällä

  8. 8

   Miksi miehet lähettävät naisille kuvia omasta peniksestään? Ruotsalaistoimittaja löysi kuusi syytä hämmentävälle käytökselle

  9. 9

   Kiinalainen teurastamo pumppasi jopa 120 litraa vettä nautoihin nostaakseen eläinten myyntipainoa – Polvilleen luhistuneella naudalla näkyi ”kyyneleitä silmissään”

  10. 10

   Autoilijoiden häikäilemättömyys koulun edessä Espoossa on saanut jo poikkeukselliset mittasuhteet – ”Ajoneuvo­käyttäytyminen on lähtenyt käsistä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  4. 4

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  5. 5

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  6. 6

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  9. 9

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  10. 10

   Yksi mies pitää valtaa kerrostalossa, joka rapistuu silmissä – Asukkaat ovat odotelleet remonttia vuosikaudet

  11. Näytä lisää