Teknologia

Tämä yksinkertainen esimerkki näyttää, miksi tekoäly ei tule päihittämään ihmisaivoja ajattelussa, väittää aivotutkija

Aivotutkija Henning Beck uskoo, ettei ihmisillä tule olemaan mitään hätää, vaikka tekoäly kehittyykin. Yksinkertaiset esimerkitkin sen todistavat.

Ihmiset keksivät tulevaisuudessakin kaikki merkittävät ideat, ei tekoäly.


Näin sa­noo saksa­lainen aivo­tutkija ja tieto­kirjailija Henning Beck.

Tämä tapah­tuu Beckin mukaan sen takia, että ihmisen aivot toimivat huomattavasti hitaammin, älyttömämmin ja erehtyväisemmin kuin tietokoneet.

Tilannetta ei uhkaa oikeastaan mikään muu kuin se, että yritämme käyttäytyä tietokoneiden lailla, vaikka meidän pitäisi toimia juuri päinvastoin.

Tästä teemasta Beck, 34, puhuu mielellään ja paljon. Hän vieraili viime tiistaina taloushallinnon ohjelmistoja tuottavan Baswaren tilaisuudessa Helsingissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

”Tietokoneet oppivat, mutta siinä ei ole mitään ihmeellistä.”

Oppivat koneet voittavat ihmisaivot jo nyt mennen tullen lukuisissa asioissa, kuten laskemisessa, isojen tietomäärien analysoinnissa ja erilaisten kaavojen ja sääntöjen hahmottamisessa niistä sekä muistamisessa, eli tiedon säilyttämisessä.

Ne osaavat myös luoda tietojensa pohjalta esimerkiksi aidonoloisia ihmiskasvoja, joita ei oikeasti ole olemassa, mistä HS kertoi keväällä, sekä tekevät musiikkia ja kuvataidetta.

Beck ei hämmästele edes sitä, jos tekoäly osaa hyödyntää yhdessä tilanteessa oppimaansa toisenlaisissa tilanteissa, mitä yleisesti pidetään yhtenä luovuuden merkkinä.

 

”Tietokoneet eivät ymmärrä, mitä ne tekevät. Ne vain seuraavat sääntöjä, jotka asetamme niille.”

Beck kuuluu siihen koulukuntaan, joka ei oikeastaan haluaisi käyttää ollenkaan sanaa tekoäly. Hän puhuu mieluummin koneoppimisesta.

Lopulta koneet korvaavat ihmisen kaikissa prosesseissa, jotka voi automatisoida. Mutta ne eivät pärjää ihmisille ajattelussa eivätkä ideoinnissa, koska ”ne ovat tapahtumia, joissa sääntöjä pitää rikkoa sen sijaan, että seuraisi niitä”.

”Kukaan ei voi sanoa, mitä tapahtuu satojen vuosien päästä, mutta meidän elinaikanamme ei tapahdu mitään, mikä sysäisi ihmisiltä mahdollisuuden keksiä asioita. Voin taata sen”, Beck sanoo.

Perusteluina hän käyttää sitä, miten eri tavalla aivot ja tietokoneet toimivat, vaikka tekoälyn kohdalla puhutaan esimerkiksi neuroverkoista, jotka jäljittelevät aivojen toimintaa, tai käytetään sellaisia termejä kuin syväoppiminen.

Perustuu tietokoneiden toiminta sitten algoritmeihin, neuroverkkoihin tai mihin tahansa tulevaisuuden teknologiaan, niin kaikesta huolimatta kyse on siitä, että ne saavat jonkin syötteen, prosessoivat sen ja sitten syntyy lopputulos, siis input–process–output”, Beck tiivistää.

Tässä toiminnassa ne oppivat koko ajan nopeammiksi, tarkemmiksi ja tehokkaammiksi, mutta se ei tee niiden toiminnasta samankaltaista kuin ajattelusta. Ei, vaikka tietokone voi tehdä miljardeja laskutoimituksia sekunnissa.

Ihmisaivojen kyvykkyys ei nimittäin perustu siihen, että ne olisivat jonkinlainen ylivertainen supertietokone, Beck kertoo.

Päinvastoin, ne tekevät tietokoneisiin verrattuna valtavasti enemmän virheitä, ja aivosolut kykenevät yhtäaikaa vain noin 500 prosessiin täydellä vauhdilla.

Mutta ihmisaivot pystyvät ymmärtämään asioita. Tietokonekielellä se tarkoittaa sitä, että aivoille syötteen prosessointi ja siitä lopputuloksen muodostaminen ovat yhtä ja samaa asiaa. Se on ajattelua, jossa lopputulos voi olla mitä tahansa.

Sitä ei ole määritelty ennalta.

Beck havainnollistaa tilannetta käyttämällä esimerkkinä tuolia. Tekoälyn voi opettaa tunnistamaan tuolin näyttämällä sille valtavan määrän kuvia erilaisista tuoleista. Tunnistamisen lisäksi tekoäly voi jopa oppia saamansa tiedon pohjalta kehittämään erilaisia versioita tuoleista.

Sen sijaan ihminen ymmärtää, että tuolina voi käyttää mitä tahansa paikkaa, johon voi istua. Se ei ole vain tietynmuotoinen esine. Tämä on ajattelua, josta voi syntyä täysin uusia ideoita.

Jo pikkulapsi voi ensimmäisellä kerralla ymmärtää jonkin tavaran tai asian tarkoituksen, Beck sanoo.

”Ymmärtäminen on sen muuttamista, miten prosessoi tietoa. Kun oppii jotain, sen voi unohtaa. Mutta kun ymmärtää jotain, sen jälkeen ymmärrystä ei voi enää pyyhkiä pois”, Beck sanoo.


Vasta toisilta ihmisiltä saatu palaute kertoo, oliko idea hyvä, huono vai jotain siltä väliltä.

”Tätä ihmisten välistä vuorovaikutusta ei voi tällä hetkellä digitalisoida. Sekin on yksi syy, miksi oikeita ideoita keksivät ihmiset.”

Mikä rooli tekoälylle sitten jää?

”Se on loistava työkalu. Sillä aukeaa asioihin aivan uusia näkökulmia. Kyse on vain siitä, miten me ihmiset koneoppimista hyödynnämme”, Beck sanoo.

Entä miten me ihmiset keksimme niitä uusia ideoita?

Siihen on olemassa tekniikkansa, mutta myös asenteen pitää olla oikeanlainen.

Jos sinulla on tehtävä tai ongelma, paneudu siihen niin syvällisesti ja intensiivisesti kuin kykenet ja esitä mahdollisimman paljon kysymyksiä. Älä edes yritä löytää saman tien ratkaisuja ja vastauksia, Beck neuvoo.

Anna sen jälkeen aivojen levätä ja mielen vaeltaa. Tämä voi tapahtua esimerkiksi ulkoillessa, urheillessa, auton ratissa, kokatessa tai siivotessa.

Kun mieli vaeltaa, aivoissa aktivoituu default mode networkiksi kutsuttu aivoverkosto. Tutkimusten mukaan mieleen voi päästä verkoston aktivoituessa enemmän uusia ideoita.

Palaa vasta sen jälkeen tehtävän pariin uudestaan.

”Kun minä kirjoitan, niin se se ei tapahdu silloin kun kirjoitan näppäimistöllä, vaan silloin kun maastopyöräilen. Pyöräillessäni saan mieleeni kuvan, ja vain jos minulla on tällainen kuva mielessäni, pystyn aloittamaan kirjoittamisen”, Beck sanoo.

”Monet ihmiset yrittävät olla koko ajan nopeampia ja tehokkaampia, jolloin annamme ajattelumme itse asiassa laskeutua koneiden tasolle.”

Beckin mielestä ihmisten ongelma on nykyään se, että emme anna itsemme tylsistyä. Erityisesti älypuhelinten myötä meillä on koko ajan pääsy lähes minne tahansa, emmekä malta olla käyttämättä tätä mahdollisuutta.

Sosiaalinen media Facebookin johdolla johdattaa meidät omiin filtteröityihin kupliimme, Beck kokee. Näin tekevät myös esimerkiksi Amazon ja muut nettikaupat, kun niiden algoritmit suosittelevat, mitä meidän kannattaisi ostaa seuraavaksi.

”Nämä yhtiöt ovat periaatteessa rakentaneet meille isoja mukavuusalueita”, Beck kertoo.

Niiden hyödyntämisen sijaan ihmisten pitäisi useammin hakeutua erilaisten mielipiteiden äärelle, haastaa omaa ajatteluaan, olla mahdollisimman ennakkoluulottomia ja väitellä ystäviensäkin kanssa.

Silloin syntyy uusia ideoita.

”Minä olen ajautunut mielipiteideni takia väittelyihin esimerkiksi tekoälyn parissa työskentelevien ihmisten kanssa ja nautin siitä. Kuvaavaa on se, että väittely on jotain, mitä koneet eivät tee. Eivät ne yritä provosoida ketään.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teknologia
 • Tekoäly
 • Aivot
 • Ajattelu
 • Antti Tiainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Kaksi Husin erikoislääkäriä sai syytteet kuolemantuottamuksesta – syyte kuolemasta on lääkärien keskuudessa hyvin harvinainen

  3. 3

   Eero Kärtevä luki lääketieteen pääsykokeisiin aamuseitsemästä iltakymmeneen ja vei kirjat armeijavuonna mukanaan metsäänkin – Miltä tuntuu, kun joku huijaa pääsykokeessa?

  4. 4

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  5. 5

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  6. 6

   Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla

  7. 7

   Venetsia aikoo sakottaa alkoholi­juomia kantavia turisteja, vaikka pullot olisivat suljettuina kassissa

  8. 8

   Venäjän Medvedev krp:n operaatiosta: Suomen sisäinen asia, Venäjä valmis auttamaan

  9. 9

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  10. 10

   Yksi kuva kertoo, miten työttömien tukea korvataan palkattomalla työtoiminnalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  5. 5

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  6. 6

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  7. 7

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  8. 8

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  9. 9

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  10. 10

   ”Harva varmaan odottaa kuulevansa työhaastattelussa tappouhkauksen, epäsuorankaan” – Moni on törmännyt töitä hakiessaan outoihin kysymyksiin, tällaisia ne ovat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Jo kolmas nainen syyttää tuomariehdokas Kavanauhg’ta seksuaalisesta ahdistelusta – sanoo tulleensa myös joukko­raiskatuksi juhlissa, joissa tämä oli läsnä
  3. Venäjän Medvedev krp:n operaatiosta: Suomen sisäinen asia, Venäjä valmis auttamaan
  4. Bisnestapahtuma Nordic Business Forum alkoi Helsingissä – HS seuraa suorassa lähetyksessä
  5. Suomalaiset saavat jälleen yhden amerikkalaisen pika­ruoka­brändin ihailtavakseen – Kauanko kiihtyvä pika­ruoka- ja kahvila­buumi voi vielä jatkua?
  6. Trump syytti YK:n turvaneuvostossa Kiinaa sekaantumisesta Yhdysvaltojen vaaleihin: ”He eivät halua, että minä voitan”
  7. Venetsia aikoo sakottaa alkoholi­juomia kantavia turisteja, vaikka pullot olisivat suljettuina kassissa
  8. Tunti sitten
  9. Lotta Lepistö ajaa sittenkin MM-maantiellä: päätti tukea nuorta ajajaa – ”Haluan olla hyvä esikuva”
  10. Kaksi Husin erikoislääkäriä sai syytteet kuolemantuottamuksesta – syyte kuolemasta on lääkärien keskuudessa hyvin harvinainen
  11. Yksi, kaksi, neljä, kuusi – Kun neli­lapsisen perheen toiset kaksoset syntyivät, Elina Ukkonen vietti seuraavat puoli vuotta lattialla Tilaajille
  12. Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken” Tilaajille
  13. Näytä lisää