Teknologia

Kasvojentunnistus on jo käytössä suomalaispankeissakin, vaikka siihen liittyy vielä isoja turvallisuuskysymyksiä – HS tutustui OP:n ”kasvomaksuun”

Kasvojentunnistus toimii jo useiden mobiilipankkien sisäänkirjautumisessa. Tulevaisuudessa sillä voi maksaakin, mutta turvallisuus ei vielä vakuuta.

OP-pankki testaa kasvojentunnistusta mobiilimaksamisessa. Yhtiö on kehittänyt oman sovelluksen, jolla voi maksaa toistaiseksi alle 25 euron ostoksia.

OP tiedotti asiasta viime viikolla. Palvelu on vasta kehitysvaiheessa, eikä OP-Pankin edustaja osaa arvioida, milloin se voisi olla asiakkaiden käytössä.

Kasvojentunnistus toimii näin: rekisteröitymisen jälkeen palveluun syötetään maksukortin tiedot sekä kuva omista kasvoista. Sovellus luo kasvoista biometrisen kartan kahdensadan tunnistuspisteen avulla. Sovellus ei tallenna kuvaa kasvoista, ainoastaan kartan.

Maksutilanteessa myös kauppiaalla pitää olla käytössä oma versio palvelusta, joka keskustelee maksujärjestelmän kuten esimerkiksi Visan tai Mastercardin kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maksettaessa myyjällä on tablettia muistuttava maksupääte, jolle esitellään kasvot. OP:n mukaan maksu onnistuu 7,5 sekunnissa.

Toistaiseksi kasvomaksu on käytössä vain OP:n oman pääkonttorin kahvilassa. Sovelluksen 140 pilottikäyttäjää ovat kaikki OP:n omia työntekijöitä.

He vaikuttavat palautteen perusteella tyytyväisiltä: 99 prosenttia jatkaisi kasvomaksun käyttöä, kertoo OP.

OP:n kasvojentunnistus on osa laajempaa kehitystä:

Brittiläinen Lloyds-pankki pilotoi kasvojentunnistusta Microsoftin kanssa keväällä 2017, uutisoi Financial Times. Keväällä 2018 lehti kertoi, että sekä Lloyds että toinen pankki HSBC ottivat toiminnon käyttöön iPhonen Face ID:n avulla.

Face ID:n kasvojentunnistus analysoi yli 30 000 tunnistuspistettä käyttäjän kasvoissa ja luo niistä kartan. OP:n kasvomaksusovelluksessa tunnistuspisteitä on huomattavasti vähemmän, 200 pistettä.

Uusimpien iPhone-mallien kasvojentunnistus on toiminut useiden suomalaisten pankkien sovelluksissa jo pidempään.

Esimerkiksi Danske Bank hyväksyy Face ID:llä sisäänkirjautumisen mobiilipankkiin, mutta yksinään se ei riitä. Kirjautuminen varmistetaan vielä turvakortilla. Biometriikan mahdollisuuksia tutkitaan aktiivisesti, Dansken viestinnästä todetaan.

Nordealla Face ID:ta voi käyttää mobiilipankissa ja tunnuslukusovelluksessa sekä kirjautumiseen että sähköisenä allekirjoituksena.

”Android-puolella seuraamme kehitystä, ja kun sinne muodostuu vakiintunut tapa kasvojentunnistukseen, selvitämme millä tavoin voimme sitä ryhtyä hyödyntämään”, kertoo Marko Mettenranta Nordean viestinnästä.

Yhtiön mukaan biometriset tunnisteet ovat jopa turvallisempia kuin numerosarjojen käyttäminen.

”Toki uusissa autentikointimenetelmissä voi olla myös mahdollisia haavoittuvuuksia, jotka haluamme kartoittaa tarkasti ennen harkintaa.”S-pankin digitaalisesta kehityksestä vastaava johtaja Carl-Edvard Holmberg taas kertoo, että pankki ottaa Face ID:n käyttöön alkuvuodesta 2019.

Face ID:ta pidetään yleisesti ottaen varsin luotettavana. Täydellinen se ei silti ole.

Kun Apple toi markkinoille iPhone X -mallinsa, jossa Face ID-tunnistus ensimmäiseksi lanseerattiin, tunnistus hakkeroitiin ensimmäistä kertaa alle kahdessa viikossa. Vietnamilaiset tietoturvatutkijat huijasivat tunnistusta 3D-tulostetulla naamarilla.

Samoihin aikoihin yhdysvaltalaispoika halusi tutustua äitinsä uuteen iPhoneen. Puhelimen Face ID luuli poikaa äidikseen ja avasi laitteen pojan käytettäväksi.

Myös OP:n kasvojentunnistuksen rajallisuus on tunnistettu. OP:n mukaan se ei sovellu peitetyille kasvoille, pimeisiin paikkoihin tai identtisille kaksosille.

”Vahva meikki ei kuitenkaan tunnistusta hämännyt, sen olemme itse testanneet”, kertoo OP:n tiedottaja Jaana Ijäs kasvomaksujen esittelytilaisuudessa, jossa HS tutustui myös sovellukseen.

Entäpä tietosuoja? Kasvojentunnistuksen data anonymisoidaan, kertoo Ijäs. Dataa käytetään algoritmin opettamiseen. Kasvokuvaa ei tallenneta, vain kartta, jonka se luo kasvojen perusteella.

Sovellusta tarjotaan testattavaksi paikan päällä OP:n tarjoamilla laitteilla. Ensin rekisteröityminen, sitten kahville pääkonttorin aulakahvilaan. Oikealla nimellä ei ole nyt merkitystä, ja korttitiedotkin tarjoaa OP.

Haluan lukea käyttöehdot. Ne löytyvät sovelluksen rekisteröitymissivulta, ja ovat samat kuin OP:n käyttöehdot ylipäätään. Henkilötietojen luovuttamisesta OP:n sivuilla sanotaan näin:

Voimme luovuttaa henkilötietojasi myös viranomaisille lakisääteisten velvoitteiden täyttämiseksi (esimerkiksi vero-, ulosotto- tai sosiaaliviranomaisille) sekä pankkien ja vakuutusyhtiöiden yhteisiin rekistereihin torjuaksemme pankkeihin ja vakuutusyhtiöihin kohdistuvaa rikollisuutta.

Jos kasvokarttani tallennettaisiin OP:n järjestelmään, se voitaisiin jakaa esimerkiksi poliisille ja rajavalvontaan sekä verottajalle missä muutkin henkilötiedot. Mutta tietoni jaettaisiin myös muille yrityksille, enkä voisi vaikuttaa siihen mitenkään.

Tämä on tietysti teoriaa, sillä OP:n henkilökunta näyttää esittelytilaisuudessa, miten poistaa toimittajien luomat testitunnukset sovelluksesta. Edes omaa nimeä ei tarvitse antaa, ja maksukorttitiedot OP:n yritysluottokortilta syöttää OP:n kehitystiimin Aki Liipo.

Annan OP:n älypuhelimeen asennettuun sovellukseen nimen Elina Etukeno.

Myöhemmin OP lähettää kasvomaksuista tiedotteen, jossa yksikönpäällikkö Kristian Luoma kuvailee kasvojentunnistusteknologiaa näin:

”Kiinassa tätä teknologiaa hyödynnetään esimerkiksi kanta-asiakkuuteen liittyvien etujen tunnistamisessa tai kulunvalvonnassa, ja mekin näemme teknologialla laajempia hyödyntämismahdollisuuksia.”

Kiinassa verkkokauppajätti Alibaban maksusovellus Alipay ehti tosiaan ensimmäisenä: kasvojentunnistusmaksu Smile to pay ( suom. hymyile maksaaksesi) tuli käyttöön hangzoulaisessa pikaruokaravintolassa syyskuussa 2017.

Kasvojentunnistusta käyttää myös Kiinan poliisi. Alkuvuodesta 2018 partiopoliiseilla alettiin nähdä kasvojentunnistussovelluksen sisältäviä aurinkolaseja. Tietokannassa on lasit kehittäneen yhtiön mukaan kymmenentuhannen rikoksesta epäillyn kuvat, kertoo The Verge -sivusto.

Kiina ei ole kuuluisa demokratiastaan eikä poliisi hellistä otteistaan. Jopa golfin pelaaminen oli rikos vuonna 2015. Viime kuussa 50 opiskelija-aktivistin ryhmä katosi kerralla joukkopidätyksen jäljiltä. Salaisissa vankiloissa vankeja kidutetaan.

Oikeusvaltiossa tuskin tarvitsee pelätä, että Kiinan tie olisi meidän tiemme, vaikka toki täälläkin poliisi kasvojentunnistusta testaa.

On kuitenkin täysin mahdollista, että tulevaisuudessa häämöttäisi aika, jossa yritykset ja viranomaiset yhdistelevät tietokantojaan. Yrityksillä on lainmukainen velvollisuus auttaa viranomaisia.

Herää runsaasti kysymyksiä, kuten: Jäävätkö tiedot yritykselle ja viranomaisille? Voivatko ne vuotaa? Voidaanko ne hakkeroida?

OP vakuuttaa, että uusi kasvojentunnistus on turvallinen.

”Me emme tingi tietoturvasta”, sanoo Aki Liipo opastaessaan kutsuvieraita kasvojentunnistuspilotin testaamisessa.

Kysymyksiin siitä, miten sovelluksen tietoturvasta on varmistuttu ja onko turvallisuutta testannut kukaan ulkopuolinen, ei tule selkeitä perusteluja. Tietoturvasta on varmistuttu ja sitä on testattu, kuuluu vastaus.

”Tietoturva on kiinteä osa toimintaamme”, OP:n edustajat sanovat.

Laitan kasvomaksusovelluksen kuvaa varten aurinkolasit päähäni. Tämä ei kuitenkaan käy, sanoo Aki Liipo.

Erikoista, sanon. Taatusti utelias kuluttaja tekisi jotain vastaavaa kokeillakseen sovelluksen toiminnallisuuksia. Liipo vakuuttaa, että sovellus ei vain toimisi.

Väite jää vahvistamatta.

Mutta ”Elina Etukenon” kasvoja sovellus ei saa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teknologia
 • biometriikka
 • Mobiilimaksut
 • Pankit
 • Laura Halminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

  2. 2

   Ihmisroskaksi leimattu Markku Korhonen pääsi katkolta ja löysi telttansa kunnossa sillan alta – asuntohakemuksen lisätietoa-kohtaan hän kirjoittaa nyt ”ihmisroska”

   Tilaajille
  3. 3

   Uusi löytö voi muuttaa historiankirjoituksen Pompeijin tuhon ajankohdasta – päivämäärä löytyikin kirjoitettuna seinään

  4. 4

   Kanada laillisti kannabiksen ensimmäisenä länsimaana

  5. 5

   Sakot voi saada myös 24 tunnin paikalla, koska pysäköinninvalvojilla on salapoliisi­keinonsa – seitsemän kysymystä ja vastausta parkkikiekon käytöstä

  6. 6

   Syyttäjä vaatii Helsingin entiselle kuntapolitiikolle Saido Mohamedille kymmenen kuukautta ehdollista törkeästä rahanpesusta

  7. 7

   Työkavereiden palkat esillä intranetissä, henkilöstö äänestää palkkauksen perusteista – Näin toimivat yritykset, jotka ovat päättäneet lopettaa palkasta vaikenemisen

  8. 8

   Stressaantunut lapsi on huonon esimerkin seuraus – Jatkuva stressi on tuhoisaa lapsen aivojen kehitykselle

  9. 9

   Obaman entinen neuvonantaja sauditoimittajan epäillystä surmasta: Hyvät suhteet Trumpiin luonut kruununprinssi saattoi yliarvioida kykynsä selvitä kuivin jaloin

  10. 10

   Havainto kotouttamisesta Espoossa: Ihmiselle ei kannata opettaa asioita suomeksi, jos hän ei osaa suomea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Europol pyytää apua hyväksikäyttö­tapausten selvittämisessä: Tiedätkö, missä kaupungissa tämä kuva on otettu?

  2. 2

   Helsinkiläismies testamenttasi koko 7,3 miljoonan euron omaisuutensa taloyhtiölle

  3. 3

   Aku Louhimies väittää ohjauspestinsä kansainvälisessä sarjassa olevan katkolla Ylen toimittajan takia – Ohjaajan agentti: Toinen henkilö työskentelee nyt Louhimiehen jaksojen parissa

  4. 4

   Kiista irtisanomissuojasta ylittää kaikki järjellisyyden rajat

  5. 5

   Tämä riemastuttava maalaus Donald Trumpista ja entisistä presidenteistä nousi koko internetin vitsin aiheeksi – eikä ihme, koska se on täynnä upeita yksityiskohtia

  6. 6

   Kokeile HS:n elvytyspelillä, osaatko painelu-puhalluselvytyksen

  7. 7

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  8. 8

   Raaka joukkotappelu Konalassa keskellä kirkasta päivää: Kaksi epäiltyä tapon yritystä ja kaksi pahoinpitelyä – poliisi otti kiinni kuusi ihmistä

  9. 9

   Lapsen kiusalliset tavat saattavat kieliä ongelmista – Niihin voi puuttua, mutta väärä lähestyminen pahentaa tilannetta

   Tilaajille
  10. 10

   Kun Eliya Zweygbergin 14 vuoden masennuslääkitys päättyi, reaktio oli armoton – Lääkityksen lopettaminen voi aiheuttaa rajuja oireita, ja Zweygberg pelkäsi jopa vahingoittavansa lemmikkejään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  8. 8

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  9. 9

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  10. 10

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  11. Näytä lisää