Teknologia

Kasvojentunnistus on jo käytössä suomalaispankeissakin, vaikka siihen liittyy vielä isoja turvallisuuskysymyksiä – HS tutustui OP:n ”kasvomaksuun”

Kasvojentunnistus toimii jo useiden mobiilipankkien sisäänkirjautumisessa. Tulevaisuudessa sillä voi maksaakin, mutta turvallisuus ei vielä vakuuta.

OP-pankki testaa kasvojentunnistusta mobiilimaksamisessa. Yhtiö on kehittänyt oman sovelluksen, jolla voi maksaa toistaiseksi alle 25 euron ostoksia.

OP tiedotti asiasta viime viikolla. Palvelu on vasta kehitysvaiheessa, eikä OP-Pankin edustaja osaa arvioida, milloin se voisi olla asiakkaiden käytössä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kasvojentunnistus toimii näin: rekisteröitymisen jälkeen palveluun syötetään maksukortin tiedot sekä kuva omista kasvoista. Sovellus luo kasvoista biometrisen kartan kahdensadan tunnistuspisteen avulla. Sovellus ei tallenna kuvaa kasvoista, ainoastaan kartan.

Maksutilanteessa myös kauppiaalla pitää olla käytössä oma versio palvelusta, joka keskustelee maksujärjestelmän kuten esimerkiksi Visan tai Mastercardin kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maksettaessa myyjällä on tablettia muistuttava maksupääte, jolle esitellään kasvot. OP:n mukaan maksu onnistuu 7,5 sekunnissa.

Toistaiseksi kasvomaksu on käytössä vain OP:n oman pääkonttorin kahvilassa. Sovelluksen 140 pilottikäyttäjää ovat kaikki OP:n omia työntekijöitä.

He vaikuttavat palautteen perusteella tyytyväisiltä: 99 prosenttia jatkaisi kasvomaksun käyttöä, kertoo OP.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

OP:n kasvojentunnistus on osa laajempaa kehitystä:

Brittiläinen Lloyds-pankki pilotoi kasvojentunnistusta Microsoftin kanssa keväällä 2017, uutisoi Financial Times. Keväällä 2018 lehti kertoi, että sekä Lloyds että toinen pankki HSBC ottivat toiminnon käyttöön iPhonen Face ID:n avulla.

Face ID:n kasvojentunnistus analysoi yli 30 000 tunnistuspistettä käyttäjän kasvoissa ja luo niistä kartan. OP:n kasvomaksusovelluksessa tunnistuspisteitä on huomattavasti vähemmän, 200 pistettä.

Uusimpien iPhone-mallien kasvojentunnistus on toiminut useiden suomalaisten pankkien sovelluksissa jo pidempään.

Esimerkiksi Danske Bank hyväksyy Face ID:llä sisäänkirjautumisen mobiilipankkiin, mutta yksinään se ei riitä. Kirjautuminen varmistetaan vielä turvakortilla. Biometriikan mahdollisuuksia tutkitaan aktiivisesti, Dansken viestinnästä todetaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nordealla Face ID:ta voi käyttää mobiilipankissa ja tunnuslukusovelluksessa sekä kirjautumiseen että sähköisenä allekirjoituksena.

”Android-puolella seuraamme kehitystä, ja kun sinne muodostuu vakiintunut tapa kasvojentunnistukseen, selvitämme millä tavoin voimme sitä ryhtyä hyödyntämään”, kertoo Marko Mettenranta Nordean viestinnästä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhtiön mukaan biometriset tunnisteet ovat jopa turvallisempia kuin numerosarjojen käyttäminen.

”Toki uusissa autentikointimenetelmissä voi olla myös mahdollisia haavoittuvuuksia, jotka haluamme kartoittaa tarkasti ennen harkintaa.”S-pankin digitaalisesta kehityksestä vastaava johtaja Carl-Edvard Holmberg taas kertoo, että pankki ottaa Face ID:n käyttöön alkuvuodesta 2019.

Face ID:ta pidetään yleisesti ottaen varsin luotettavana. Täydellinen se ei silti ole.

Kun Apple toi markkinoille iPhone X -mallinsa, jossa Face ID-tunnistus ensimmäiseksi lanseerattiin, tunnistus hakkeroitiin ensimmäistä kertaa alle kahdessa viikossa. Vietnamilaiset tietoturvatutkijat huijasivat tunnistusta 3D-tulostetulla naamarilla.

Samoihin aikoihin yhdysvaltalaispoika halusi tutustua äitinsä uuteen iPhoneen. Puhelimen Face ID luuli poikaa äidikseen ja avasi laitteen pojan käytettäväksi.

Myös OP:n kasvojentunnistuksen rajallisuus on tunnistettu. OP:n mukaan se ei sovellu peitetyille kasvoille, pimeisiin paikkoihin tai identtisille kaksosille.

”Vahva meikki ei kuitenkaan tunnistusta hämännyt, sen olemme itse testanneet”, kertoo OP:n tiedottaja Jaana Ijäs kasvomaksujen esittelytilaisuudessa, jossa HS tutustui myös sovellukseen.

Entäpä tietosuoja? Kasvojentunnistuksen data anonymisoidaan, kertoo Ijäs. Dataa käytetään algoritmin opettamiseen. Kasvokuvaa ei tallenneta, vain kartta, jonka se luo kasvojen perusteella.

Sovellusta tarjotaan testattavaksi paikan päällä OP:n tarjoamilla laitteilla. Ensin rekisteröityminen, sitten kahville pääkonttorin aulakahvilaan. Oikealla nimellä ei ole nyt merkitystä, ja korttitiedotkin tarjoaa OP.

Haluan lukea käyttöehdot. Ne löytyvät sovelluksen rekisteröitymissivulta, ja ovat samat kuin OP:n käyttöehdot ylipäätään. Henkilötietojen luovuttamisesta OP:n sivuilla sanotaan näin:

Voimme luovuttaa henkilötietojasi myös viranomaisille lakisääteisten velvoitteiden täyttämiseksi (esimerkiksi vero-, ulosotto- tai sosiaaliviranomaisille) sekä pankkien ja vakuutusyhtiöiden yhteisiin rekistereihin torjuaksemme pankkeihin ja vakuutusyhtiöihin kohdistuvaa rikollisuutta.

Jos kasvokarttani tallennettaisiin OP:n järjestelmään, se voitaisiin jakaa esimerkiksi poliisille ja rajavalvontaan sekä verottajalle missä muutkin henkilötiedot. Mutta tietoni jaettaisiin myös muille yrityksille, enkä voisi vaikuttaa siihen mitenkään.

Tämä on tietysti teoriaa, sillä OP:n henkilökunta näyttää esittelytilaisuudessa, miten poistaa toimittajien luomat testitunnukset sovelluksesta. Edes omaa nimeä ei tarvitse antaa, ja maksukorttitiedot OP:n yritysluottokortilta syöttää OP:n kehitystiimin Aki Liipo.

Annan OP:n älypuhelimeen asennettuun sovellukseen nimen Elina Etukeno.

Myöhemmin OP lähettää kasvomaksuista tiedotteen, jossa yksikönpäällikkö Kristian Luoma kuvailee kasvojentunnistusteknologiaa näin:

”Kiinassa tätä teknologiaa hyödynnetään esimerkiksi kanta-asiakkuuteen liittyvien etujen tunnistamisessa tai kulunvalvonnassa, ja mekin näemme teknologialla laajempia hyödyntämismahdollisuuksia.”

Kiinassa verkkokauppajätti Alibaban maksusovellus Alipay ehti tosiaan ensimmäisenä: kasvojentunnistusmaksu Smile to pay ( suom. hymyile maksaaksesi) tuli käyttöön hangzoulaisessa pikaruokaravintolassa syyskuussa 2017.

Kasvojentunnistusta käyttää myös Kiinan poliisi. Alkuvuodesta 2018 partiopoliiseilla alettiin nähdä kasvojentunnistussovelluksen sisältäviä aurinkolaseja. Tietokannassa on lasit kehittäneen yhtiön mukaan kymmenentuhannen rikoksesta epäillyn kuvat, kertoo The Verge -sivusto.

Kiina ei ole kuuluisa demokratiastaan eikä poliisi hellistä otteistaan. Jopa golfin pelaaminen oli rikos vuonna 2015. Viime kuussa 50 opiskelija-aktivistin ryhmä katosi kerralla joukkopidätyksen jäljiltä. Salaisissa vankiloissa vankeja kidutetaan.

Oikeusvaltiossa tuskin tarvitsee pelätä, että Kiinan tie olisi meidän tiemme, vaikka toki täälläkin poliisi kasvojentunnistusta testaa.

On kuitenkin täysin mahdollista, että tulevaisuudessa häämöttäisi aika, jossa yritykset ja viranomaiset yhdistelevät tietokantojaan. Yrityksillä on lainmukainen velvollisuus auttaa viranomaisia.

Herää runsaasti kysymyksiä, kuten: Jäävätkö tiedot yritykselle ja viranomaisille? Voivatko ne vuotaa? Voidaanko ne hakkeroida?

OP vakuuttaa, että uusi kasvojentunnistus on turvallinen.

”Me emme tingi tietoturvasta”, sanoo Aki Liipo opastaessaan kutsuvieraita kasvojentunnistuspilotin testaamisessa.

Kysymyksiin siitä, miten sovelluksen tietoturvasta on varmistuttu ja onko turvallisuutta testannut kukaan ulkopuolinen, ei tule selkeitä perusteluja. Tietoturvasta on varmistuttu ja sitä on testattu, kuuluu vastaus.

”Tietoturva on kiinteä osa toimintaamme”, OP:n edustajat sanovat.

Laitan kasvomaksusovelluksen kuvaa varten aurinkolasit päähäni. Tämä ei kuitenkaan käy, sanoo Aki Liipo.

Erikoista, sanon. Taatusti utelias kuluttaja tekisi jotain vastaavaa kokeillakseen sovelluksen toiminnallisuuksia. Liipo vakuuttaa, että sovellus ei vain toimisi.

Väite jää vahvistamatta.

Mutta ”Elina Etukenon” kasvoja sovellus ei saa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teknologia
 • biometriikka
 • Mobiilimaksut
 • Pankit
 • Laura Halminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  2. 2

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  3. 3

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  4. 4

   Ohikulkija löysi päiväkodin pihalle yksin unohdetun lapsen – Henkilökunnalle sattui virhe, sanoo varhaiskasvatusalueen päällikkö

  5. 5

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  6. 6

   Koska yliopistojen kuristaminen loppuu? Suora lähetys Helsingin yliopiston vaali­tentistä käynnissä

  7. 7

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  8. 8

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  9. 9

   Intian superrikkaat viettävät häitä kuin Euroopan kuninkaalliset – Aasian vauraimman miehen tytär vihittiin perheen ikiomassa pilven­piirtäjässä, etkoilla lauloi Beyoncé ja jorasi Hillary Clinton

  10. 10

   Näin tuet lasta, jolla on vaikeuksia aloittaa asioita – Vanhemman päsmäröinti haittaa erityisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  2. 2

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  3. 3

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  4. 4

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  5. 5

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  6. 6

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  7. 7

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  8. 8

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  9. 9

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  10. 10

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää