Teknologia

Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

Norjassa melontaretkellä kadonneen hollantilaismiehen sim-kortit heräsivät henkiin kymmenen päivää katoamisen jälkeen Etelä-Norjassa. Silminnäkijähavaintoja on tullut poliisille Tanskasta, mutta Arjen Kamphuis on pysynyt kateissa jo kuukauden.

Viimeinen varma havainto Arjen Kamphuisista tehtiin kuukausi sitten. Vihjeitä ja digitaalisia jälkiä tutkitaan edelleen.

Maanantaina löytyi kajakin mela.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Arjen Kamphuis on hollantilainen tietoturva-asiantuntija. Hänet on toistuvasti yhdistetty tietovuotosivusto Wikileaksiin. Kamphuis tunnetaan kansainvälisesti, sillä hän koulutti tietoturvaa niin toimittajille kuin kansalaisjärjestöille, jopa Wikileaksille, sekä esiintyi tiheästi tietoturva-alan tapahtumissa.

Hän lähti Norjaan napapiirin pohjoispuolelle melomaan. Sitten hän katosi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kokoontaitettava kajakki ja muita tavaroita, lehtitietojen mukaan myös henkilöllisyystodistus, löytyivät merestä puolensataa kilometriä Norjan Bodøsta syyskuun puolivälissä.

Tutkintalinjoja on kolme: onnettomuus, rikos ja vapaaehtoinen katoaminen. Vapaaehtoisen katoamisen mahdollisuus pitää sisällään itsemurhan.

 

Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan. Sitten hän katosi.

Elokuun 20. päivänä Kamphuis nähtiin Norjan Bodøssa sijaitsevassa Scandic-hotellissa. Hänen oli tarkoitus matkustaa sieltä junalla Trondheimiin. Matkaa kertyisi noin kymmenen tuntia, ja hänellä oli lentolippu Trondheimista Amsterdamiin 22. elokuuta lähteneelle lennolle.

Tuolle lennolle Kamphuis ei koskaan noussut.

20. päivän iltana Kamphuisin puhelin rekisteröityi tukiasemaan Bodøsta itään sijaitsevassa Fauskessa. Kajakki ja muita tavaroita löytyi merestä samalta suunnalta.Kymmenen päivää myöhemmin, 30. elokuuta, Kamphuisin hollantilainen sim-kortti rekisteröityi tukiasemaan pienessä Vikesån kylässä eteläisessä Norjassa. Ensin tukiasemaan kiinnittyi hollantilainen sim, sitten saksalaisen teleoperaattorin sim. Molemmat numerot on rekisteröity Kamphuisille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Norjalainen iltapäivälehti VG sai Vikesåsta vinkin. Silminnäkijän mukaan miehiä oli kolme. Kaksi heistä puhui keskenään hollantia, ja kolmannelle he puhuivat saksaa.

Samansuuntaisia vihjeitä havainnoista Vikesåssa tuli Norjan poliisille muutama. Vaikka kaikkiaan erilaisia yleisövihjeitä oli jo syyskuun puoliväliin mennessä tullut kahdeksankymmentä, mikään niistä ei ABC Nyheterin mukaan ollut johtanut läpimurtoon.Osa vihjeistä koskee havaintoja, joita Kamphuisista on väitetysti tehty Tanskassa. Fausken läheltä Rognanista lähti elokuun 20. päivän iltana rahtilaiva. Jospa Kamphuis lähtikin sen kyydissä?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alankomaiden yleisradioyhtiön Nosin mukaan vihjeitä on nyt jo yli sata, ja vesietsinnät Saltdalin vuonosta on lopetettu.

Ihmisiä katoaa. Syvissä vuonoissa voi kajakin kanssa sattua onnettomuuksia kokeneellekin luonnossa liikkujalle. Ja Arjen Kamphuis oli kokenut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta aivan kuka tahansa hollantilainen turisti hän ei ollut.

Kamphuis on tietoturva-asiantuntija, joka oli työskennellyt tietovuotosivusto Wikileaksin kanssa.

Kun Wikileaks kirjoitti viestipalvelu Twitteriin Kamphuisin katoamisesta, alkoi villi huhumylly. Mikäli katoaminen liittyisi jollain tavoin sivuston perustaneen Julian Assangen piinalliseen tarinaan, olisi skandaali valtava.

Assange on piilotellut useita vuosia Britanniassa Ecuadorin suurlähetystössä, sillä pelkää tulevansa luovutetuksi Yhdysvaltoihin. Useat julkaistut tietovuodot niin Yhdysvaltojen armeijasta ja keskustiedustelupalvelu CIA:sta, Saudi-Arabiasta, Syyriasta ja Turkin valtapuolue AKP:sta ovat varmistaneet että sivustolla riittää vihollisia kaikkialla.

Yhteys Wikileaksiin on villinnyt salaliittoteoreetikot. Kamphuis on siepattu! Pohjois-Norjassa Bodøn lähellä sijaitsee Naton salaisia kybertoimintakeskuksia! Kamphuisin kajakki on koottu väärin, kommentoivat kuvaa analysoivat. Kajakin täytyy siis olla valetodiste ja Norjan poliisin mukana Wikileaksia vastaan suunnatussa juonessa.

Teoriat ja huhumylly kävivät niin villeiksi, että tapauksesta kirjoitti jopa New York Times. Lehti tavoitti Kamphuisin ystäviä, joiden mukaan hän ei ollut mitenkään läheinen Wikileaksin ihmisten kanssa.

Toki Kamphuis oli jakanut tietoturvaneuvoja Wikileaksinkin ihmisille, mutta monelle muullekin, kirjoitti hänen ystävänsä Ancilla van de Leest.
Van de Leestin mukaan Kamphuis ei ollut itsetuhoinen, eikä hän pidä itsemurhaa todennäköisenä. Jos hän halusi kadota itse, hän tietää varmasti että hänen ystävänsä ilmoittavat hänet kadonneeksi, van de Leest kirjoitti Twitterissä.

Kuka Arjen Kamphuis sitten oikein on?

Kamphuis työskenteli teknologisiin innovaatioihin ja tietoturvaan erikoistuneessa konsulttitoimisto Gendossa Amsterdamissa. Utrechtin yliopistossa opiskellut Kamphuis on yksi Gendon perustajista.

Hän on neuvonut ja konsultoinut niin valtionhallintoa kuin yksityistä sektoria etenkin avoimen lähdekoodin asioissa, kertoo Huffington Postin profiilisivu. Kamphuis kirjoitti aika ajoin Huffington Postille, esimerkiksi vuonna 2012, ettei Windows 8 -käyttöjärjestelmän välttämättä tarvitsisi olla katastrofi. Kirjoitukset käsittelevät internetiä, tekijänoikeuksia, yksityisyyttä.

Tammikuussa 2013 hän kirjoitti tapaamisestaan Ecuadorin lähetystössä Lontoossa otsikolla Illallinen Assangen ja vakoojien kanssa.

Kesäkuussa 2013, joitakin kuukausia Kamphuisin kirjoituksen jälkeen, Edward Snowden vuoti medialle pöyristyttävän määrän yksityiskohtaista tietoa Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden virasto NSA:n tekemästä verkkovakoilusta.

Todennäköisesti Kamphuis ei paljastuksista yllättynyt, mutta ne kannustivat kirjoittamaan lisää.

Vuonna 2014 Kamphuis kirjoitti toisen yksityisyysaktivistin kanssa kirjan Information Security For Journalists (suom. Tietoturvaa journalisteille).

”Jos olet toimittaja 21. vuosisadalla, tarvitset näitä työkaluja. Kuitenkin, William Randolph Hearsthan sanoi vuosikymmeniä sitten, että journalismi on sitä, että kirjoittaa siitä, mitä valtaapitävät ihmiset ja instituutiot eivät halua kirjoitettavan”, Kamphuis kirjoitti oppaan esipuheeseen.

Teknologia, tietoturva ja tiedustelupalvelut ovat kolme kovaa t-kirjainta, jotka kutkuttavat mielikuvitusta. Kun niihin yhdistyy vielä kansainvälisesti tunnettu asiantuntija, joka katoaa jäljettömiin, ovat mysteerin ainekset valmiit.

Poliisitutkintaan osallistuvat Norjan ja Hollannin poliisin lisäksi Tanskan ja Saksan viranomaiset. Pitäähän mahdolliset silminnäkijähavainnot tarkistaa.

Arjen Kamphuis on 46-vuotias. Hän on 178 senttimetriä pitkä, ja saattaa olla pukeutunut tummiin retkeilyyn sopiviin vaatteisiin. Kamphuis käyttää usein silmälaseja.

Vaaleanpunervat hiukset ovat pitkät ja vähän kiharat.

Arjen Kamphuis tietää tietoliikenneteknologiasta valtavasti. Hän tiesi, että kun puhelin käynnistetään, se rekisteröityy tukiasemaan. Näin tapahtui kymmenen päivää sen jälkeen kun hänet oli edellisen kerran nähty Bodøssa. Eikä vain yksi puhelinliittymä, vaan kaksi: sekä hollantilainen että saksalainen liittymä. Norjan yleisradioyhtiö NRK:lle poliisi sanoi, että numerot olivat aktiivisina alle tunnin.

Ei ole järin uskottavaa ajatella, että Kamphuisin puhelin tai puhelimet olisi varastettu ja avattu 1 600 kilometrin päässä katoamispaikasta kymmenen päivää myöhemmin. Tietoturva-asiantuntijana hän on todennäköisesti suojannut laitteensa hyvin ja käyttänyt niissä hyviä salasanoja.

Lisäksi Kamphuisista on alueella silminnäkijähavainto tai -havaintoja.

Missä hän on nyt?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teknologia
 • Tietoturva
 • Kadonneet
 • Laura Halminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aamulehden jutussa punk-yhtye ”Huorasta” sensuroitiin voimasanat bändin nimeä myöten – päätöksen takana oli piikki Suomen mediavalvojalle

  2. 2

   Uudet rikollisjärjestöt ravisuttavat Euroopan kokaiini­kauppaa tunkeutumalla mafian tontille

  3. 3

   Goottirockin legenda sekosi Tukholmassa, haukkui yleisöä ja hyökkäsi henkilökunnan kimppuun

  4. 4

   Postinjakajat pystyttivät valepostilaatikoita ja tilasivat niihin heroiinia – Tuomittiin huumerikoksista

  5. 5

   Pitäisikö sosiaalitukia jakaa vastikkeetta? Keskusta on kriisiytymässä, koska Juha Sipilä kääntyi vastustamaan puolueen ikiaikaista tavoitetta

  6. 6

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  7. 7

   Kymmenen japanilaista yliopistoa muunteli pääsykoe­tuloksia, neljä yritti pitää naiset poissa lääkäri­koulutuksesta

  8. 8

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  9. 9

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  10. 10

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  2. 2

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  3. 3

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  4. 4

   Ohikulkija löysi päiväkodin pihalle yksin unohdetun lapsen – Henkilökunnalle sattui virhe, sanoo varhaiskasvatusalueen päällikkö

  5. 5

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  8. 8

   Elon Musk avautui haastattelussa – 120 tunnin työviikosta huolimatta Tesla oli kuoleman partaalla, kunnes he pystyttivät teltan

  9. 9

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  10. 10

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  4. 4

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  6. 6

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  7. 7

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  8. 8

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  11. Näytä lisää