Teknologia

Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

Norjassa melontaretkellä kadonneen hollantilaismiehen sim-kortit heräsivät henkiin kymmenen päivää katoamisen jälkeen Etelä-Norjassa. Silminnäkijähavaintoja on tullut poliisille Tanskasta, mutta Arjen Kamphuis on pysynyt kateissa jo kuukauden.

Viimeinen varma havainto Arjen Kamphuisista tehtiin kuukausi sitten. Vihjeitä ja digitaalisia jälkiä tutkitaan edelleen.

Maanantaina löytyi kajakin mela.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Arjen Kamphuis on hollantilainen tietoturva-asiantuntija. Hänet on toistuvasti yhdistetty tietovuotosivusto Wikileaksiin. Kamphuis tunnetaan kansainvälisesti, sillä hän koulutti tietoturvaa niin toimittajille kuin kansalaisjärjestöille, jopa Wikileaksille, sekä esiintyi tiheästi tietoturva-alan tapahtumissa.

Hän lähti Norjaan napapiirin pohjoispuolelle melomaan. Sitten hän katosi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kokoontaitettava kajakki ja muita tavaroita, lehtitietojen mukaan myös henkilöllisyystodistus, löytyivät merestä puolensataa kilometriä Norjan Bodøsta syyskuun puolivälissä.

Tutkintalinjoja on kolme: onnettomuus, rikos ja vapaaehtoinen katoaminen. Vapaaehtoisen katoamisen mahdollisuus pitää sisällään itsemurhan.

 

Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan. Sitten hän katosi.

Elokuun 20. päivänä Kamphuis nähtiin Norjan Bodøssa sijaitsevassa Scandic-hotellissa. Hänen oli tarkoitus matkustaa sieltä junalla Trondheimiin. Matkaa kertyisi noin kymmenen tuntia, ja hänellä oli lentolippu Trondheimista Amsterdamiin 22. elokuuta lähteneelle lennolle.

Tuolle lennolle Kamphuis ei koskaan noussut.

20. päivän iltana Kamphuisin puhelin rekisteröityi tukiasemaan Bodøsta itään sijaitsevassa Fauskessa. Kajakki ja muita tavaroita löytyi merestä samalta suunnalta.Kymmenen päivää myöhemmin, 30. elokuuta, Kamphuisin hollantilainen sim-kortti rekisteröityi tukiasemaan pienessä Vikesån kylässä eteläisessä Norjassa. Ensin tukiasemaan kiinnittyi hollantilainen sim, sitten saksalaisen teleoperaattorin sim. Molemmat numerot on rekisteröity Kamphuisille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Norjalainen iltapäivälehti VG sai Vikesåsta vinkin. Silminnäkijän mukaan miehiä oli kolme. Kaksi heistä puhui keskenään hollantia, ja kolmannelle he puhuivat saksaa.

Samansuuntaisia vihjeitä havainnoista Vikesåssa tuli Norjan poliisille muutama. Vaikka kaikkiaan erilaisia yleisövihjeitä oli jo syyskuun puoliväliin mennessä tullut kahdeksankymmentä, mikään niistä ei ABC Nyheterin mukaan ollut johtanut läpimurtoon.Osa vihjeistä koskee havaintoja, joita Kamphuisista on väitetysti tehty Tanskassa. Fausken läheltä Rognanista lähti elokuun 20. päivän iltana rahtilaiva. Jospa Kamphuis lähtikin sen kyydissä?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alankomaiden yleisradioyhtiön Nosin mukaan vihjeitä on nyt jo yli sata, ja vesietsinnät Saltdalin vuonosta on lopetettu.

Ihmisiä katoaa. Syvissä vuonoissa voi kajakin kanssa sattua onnettomuuksia kokeneellekin luonnossa liikkujalle. Ja Arjen Kamphuis oli kokenut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta aivan kuka tahansa hollantilainen turisti hän ei ollut.

Kamphuis on tietoturva-asiantuntija, joka oli työskennellyt tietovuotosivusto Wikileaksin kanssa.

Kun Wikileaks kirjoitti viestipalvelu Twitteriin Kamphuisin katoamisesta, alkoi villi huhumylly. Mikäli katoaminen liittyisi jollain tavoin sivuston perustaneen Julian Assangen piinalliseen tarinaan, olisi skandaali valtava.

Assange on piilotellut useita vuosia Britanniassa Ecuadorin suurlähetystössä, sillä pelkää tulevansa luovutetuksi Yhdysvaltoihin. Useat julkaistut tietovuodot niin Yhdysvaltojen armeijasta ja keskustiedustelupalvelu CIA:sta, Saudi-Arabiasta, Syyriasta ja Turkin valtapuolue AKP:sta ovat varmistaneet että sivustolla riittää vihollisia kaikkialla.

Yhteys Wikileaksiin on villinnyt salaliittoteoreetikot. Kamphuis on siepattu! Pohjois-Norjassa Bodøn lähellä sijaitsee Naton salaisia kybertoimintakeskuksia! Kamphuisin kajakki on koottu väärin, kommentoivat kuvaa analysoivat. Kajakin täytyy siis olla valetodiste ja Norjan poliisin mukana Wikileaksia vastaan suunnatussa juonessa.

Teoriat ja huhumylly kävivät niin villeiksi, että tapauksesta kirjoitti jopa New York Times. Lehti tavoitti Kamphuisin ystäviä, joiden mukaan hän ei ollut mitenkään läheinen Wikileaksin ihmisten kanssa.

Toki Kamphuis oli jakanut tietoturvaneuvoja Wikileaksinkin ihmisille, mutta monelle muullekin, kirjoitti hänen ystävänsä Ancilla van de Leest.
Van de Leestin mukaan Kamphuis ei ollut itsetuhoinen, eikä hän pidä itsemurhaa todennäköisenä. Jos hän halusi kadota itse, hän tietää varmasti että hänen ystävänsä ilmoittavat hänet kadonneeksi, van de Leest kirjoitti Twitterissä.

Kuka Arjen Kamphuis sitten oikein on?

Kamphuis työskenteli teknologisiin innovaatioihin ja tietoturvaan erikoistuneessa konsulttitoimisto Gendossa Amsterdamissa. Utrechtin yliopistossa opiskellut Kamphuis on yksi Gendon perustajista.

Hän on neuvonut ja konsultoinut niin valtionhallintoa kuin yksityistä sektoria etenkin avoimen lähdekoodin asioissa, kertoo Huffington Postin profiilisivu. Kamphuis kirjoitti aika ajoin Huffington Postille, esimerkiksi vuonna 2012, ettei Windows 8 -käyttöjärjestelmän välttämättä tarvitsisi olla katastrofi. Kirjoitukset käsittelevät internetiä, tekijänoikeuksia, yksityisyyttä.

Tammikuussa 2013 hän kirjoitti tapaamisestaan Ecuadorin lähetystössä Lontoossa otsikolla Illallinen Assangen ja vakoojien kanssa.

Kesäkuussa 2013, joitakin kuukausia Kamphuisin kirjoituksen jälkeen, Edward Snowden vuoti medialle pöyristyttävän määrän yksityiskohtaista tietoa Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden virasto NSA:n tekemästä verkkovakoilusta.

Todennäköisesti Kamphuis ei paljastuksista yllättynyt, mutta ne kannustivat kirjoittamaan lisää.

Vuonna 2014 Kamphuis kirjoitti toisen yksityisyysaktivistin kanssa kirjan Information Security For Journalists (suom. Tietoturvaa journalisteille).

”Jos olet toimittaja 21. vuosisadalla, tarvitset näitä työkaluja. Kuitenkin, William Randolph Hearsthan sanoi vuosikymmeniä sitten, että journalismi on sitä, että kirjoittaa siitä, mitä valtaapitävät ihmiset ja instituutiot eivät halua kirjoitettavan”, Kamphuis kirjoitti oppaan esipuheeseen.

Teknologia, tietoturva ja tiedustelupalvelut ovat kolme kovaa t-kirjainta, jotka kutkuttavat mielikuvitusta. Kun niihin yhdistyy vielä kansainvälisesti tunnettu asiantuntija, joka katoaa jäljettömiin, ovat mysteerin ainekset valmiit.

Poliisitutkintaan osallistuvat Norjan ja Hollannin poliisin lisäksi Tanskan ja Saksan viranomaiset. Pitäähän mahdolliset silminnäkijähavainnot tarkistaa.

Arjen Kamphuis on 46-vuotias. Hän on 178 senttimetriä pitkä, ja saattaa olla pukeutunut tummiin retkeilyyn sopiviin vaatteisiin. Kamphuis käyttää usein silmälaseja.

Vaaleanpunervat hiukset ovat pitkät ja vähän kiharat.

Arjen Kamphuis tietää tietoliikenneteknologiasta valtavasti. Hän tiesi, että kun puhelin käynnistetään, se rekisteröityy tukiasemaan. Näin tapahtui kymmenen päivää sen jälkeen kun hänet oli edellisen kerran nähty Bodøssa. Eikä vain yksi puhelinliittymä, vaan kaksi: sekä hollantilainen että saksalainen liittymä. Norjan yleisradioyhtiö NRK:lle poliisi sanoi, että numerot olivat aktiivisina alle tunnin.

Ei ole järin uskottavaa ajatella, että Kamphuisin puhelin tai puhelimet olisi varastettu ja avattu 1 600 kilometrin päässä katoamispaikasta kymmenen päivää myöhemmin. Tietoturva-asiantuntijana hän on todennäköisesti suojannut laitteensa hyvin ja käyttänyt niissä hyviä salasanoja.

Lisäksi Kamphuisista on alueella silminnäkijähavainto tai -havaintoja.

Missä hän on nyt?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teknologia
 • Tietoturva
 • Kadonneet
 • Laura Halminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Ne tyypit” vyöryttivät vihaa ja uhkauksia, ja lopulta Hanna Huumonen linnoittautui kotiinsa turva­sumuttimen kanssa – Huumonen katkaisi MV-lehden raha­virran, ja vastaisku oli armoton

   Tilaajille
  2. 2

   Kanada laillisti kannabiksen: Pohjois-Amerikan ”pilvi­vyöhyke” ulottuu nyt Kaliforniasta melkein Pohjois­navalle – Tällaisia seurauksia laillistamisella on ollut

  3. 3

   Viisumi kouraan eli kuinka Ranska väläytti ensimmäistä kertaa, mikä brittejä saattaa tulevaisuudessa odottaa

  4. 4

   ”Ehkä joskus opin elämään ilman häntä” – Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, mitä 39-vuotiaana kuollut omintakeinen taiteilija heille opetti – ja kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  5. 5

   Poreammeessa perustettu kasvu­rahasto teki 100 miljoonan euron kaupan – yli 18 vuoden tappio­putken jälkeen Ekahau osui kulta­suoneen

  6. 6

   Kun hengityskone oli sammutettu, puoli­vuotias Eino kuoli vanhempiensa syliin – Hänet olisi voitu parantaa, jos perinnöllinen sairaus olisi löytynyt ajoissa

   Tilaajille
  7. 7

   Kerta riitti – iranilaiset naiset eivät päässe toistamiseen jalkapallokatsomoon: ”Kun nainen näkee puolialastomia urheiluasuisia miehiä, se johtaa syntiin”

  8. 8

   Lehti julkaisi karmivia yksityiskohtia: Sauditoimittajan epäilty surma kesti seitsemän minuuttia – Presidentti Trump kiisti suojelevansa Saudi-Arabiaa

  9. 9

   Brexit-neuvonpito Brysselissä päättyi ilman edistystä – Britannian selvitettävä sisäiset ongelmansa ennen kuin vyyhti selviää

  10. 10

   ”Niin Antti, minullakin on ratkaisu­ehdotus...” – Miksi Juha Sipilä härnäsi Antti Rinnettä televisiossa ja miksi Rinteen oli niin vaikea vastata?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen

  2. 2

   Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

  3. 3

   Lehti julkaisi karmivia yksityiskohtia: Sauditoimittajan epäilty surma kesti seitsemän minuuttia – Presidentti Trump kiisti suojelevansa Saudi-Arabiaa

  4. 4

   Särötön kuva ”tavallisista suomalaispojista” SS-joukoissa romuttuu vuoden tärkeimmässä sotahistorian teoksessa

  5. 5

   Väkivaltainen exä tarkkaili kumppaniaan älyjääkaapin avulla – Älylaitteilla ja niiden vakoiluohjelmilla tehdään ankaraa lähisuhdeväkivaltaa, jossa rajana on vain mielikuvitus

   Tilaajille
  6. 6

   ”Niin Antti, minullakin on ratkaisu­ehdotus...” – Miksi Juha Sipilä härnäsi Antti Rinnettä televisiossa ja miksi Rinteen oli niin vaikea vastata?

  7. 7

   Saako toimittaja ilmoittaa raskauttavia tietoja työnantajalle – Louhimiehen tapauksessa on yksi merkittävä ero viimekeväiseen somekohuun

   Tilaajille
  8. 8

   Kanada laillisti kannabiksen: Pohjois-Amerikan ”pilvi­vyöhyke” ulottuu nyt Kaliforniasta melkein Pohjois­navalle – Tällaisia seurauksia laillistamisella on ollut

  9. 9

   Uusi löytö voi muuttaa historiankirjoituksen Pompeijin tuhon ajankohdasta – päivämäärä löytyikin kirjoitettuna seinään

  10. 10

   Maailmasta loppuu metalli, kun 80% puhelimista jää kierrättämättä – Syy on kuluttajien hölmö tapa, sanoo asiantuntija, jonka kanssa HS purki iPhonen ja tutki sen metallit

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  6. 6

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  7. 7

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  8. 8

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  9. 9

   Näe Oodi jo ennen avajaisia – ilmakuvat ja virtuaalikierros työmaalla paljastavat kirjaston ainutlaatuisuuden

   Tilaajille
  10. 10

   Arkeologit löysivät haudasta ”vampyyri­lapsen” Italiassa

  11. Näytä lisää