Anna joululahja, joka on aina ajankohtainen

– Tilaa lahjaksi Hesari

Teknologia

SM-liiga testaa teknologiaa, joka tallentaa pelaajien ja kiekon jokaisen liikkeen – sitä varten Mika Hulkin piti ahertaa kuukausia mattoveitsen, poran ja kumiseosten kanssa

Tamperelaisyrityksen kehittämä ohjelmisto on tällä kaudella käytössä Helsingin, Tampereen, Turun ja Oulun jäähalleissa.

Kun Tapparan varakapteeni Jan-Mikael Järvinen luisteli kauden avausottelussa Ilvestä vastaan jäälle, hänen pelipaitaansa oli olkapään kohdalle kiinnitetty tarranauhalla kahden euron kolikon kokoinen ”tägipussi”.

Tästä tägipussista eli paikkatunnisteesta oli koko ottelun ajan langaton bluetooth-yhteys 20:een ympäri Hakametsän jäähallia asennettuun antenniin. Antennit taas välittivät tietoa hallilla olevalle palvelimelle.

Tämän rakennelman ansiosta Järvisestä välittyi sekunnin kymmenes­osan viiveellä ja kymmenen sentin tarkkuudella tieto siitä, missä päin kenttää hän oli ja kuinka nopeasti hän luisteli. Sama tieto tallentui kaikista muistakin ottelun pelaajista, koska heilläkin oli paikkatunniste kiinnitettynä pelipaitoihinsa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös kiekon sisällä oli vastaava teknologiaa hyödyntävä siru, joten senkin sijainti ja nopeus oli koko ottelun ajan tiedossa.

Tappara-sovelluksen ladanneet katsojat pystyivät järjestelyn ansiosta seuraamaan reaaliaikaisesti tavanomaisten tilastojen lisäksi vaikkapa sitä, miten paljon jokainen Tapparan pelaaja oli luistellut , millä nopeudella ja kauanko oli ottelussa pelannut.

Myös Hakametsän jäähallin screenillä on näytetty pelaajien lyönti­laukauksien kovuuksia ja luistelu­nopeuksia lähes samaan aikaan kun asiat ovat tapahtuneet kaukalossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämä kaikki on kuitenkin vasta esimakua siitä, mihin reaaliaikaista paikannusteknologiaa voidaan jääkiekossa hyödyntää.

Järjestelmän on luonut tamperelainen ohjelmistoyritys Bitwise, ja se on ollut testikäytössä Tapparan kotipeleissä viime kaudesta lähtien. Täksi kaudeksi teknologia on asennettu myös Helsingin, Turun ja Oulun jäähalleihin, joissa sen olemassaolo ei kuitenkaan vielä näy katsojille samalla tavalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Viime kaudella meillä oli testissä myös AR- eli lisätyn todellisuuden lasit”, kertoo Mika Hulkki Bitwisesta. Hän on yhtiön urheiluanalytiikkajärjestelmä Wisehockeyn tuotepäällikkö.

Niitä pääsi kokeilemaan pieni joukko ihmisiä Tapparan organisaatiosta ja muista Bitwisen yhteistyöyrityksiltä. He näkivät laseilla peliä seuratessaan, kuinka nopeasti kiekko liikkui.

”Seuroille pitää vähän syöttää lapaan, jotta ne keksivät, mihin kaikkeen tällaista dataa voi hyödyntää ottelutapahtumissa”, Hulkki sanoo.

Teknologian asentamisen halleihin täksi kaudeksi on mahdollistanut Liiga, jolle Bitwise on myynyt käyttöoikeuden tuotteeseensa. Bitwise puolestaan käyttää ohjelmistonsa taustalla toisen suomalaisyrityksen Quupan paikkatietoteknologiaa.


Järjestelmän asentaminen ja kalibrointi on toimenpide, johon kuluu vain pari päivää, Hulkki kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sitten järjestelmään pitää tosin vielä integroida esimerkiksi ottelun virallinen pelikello ja säätää tarkemmat tiedot kaukalon koosta, joka vaihtelee jokaisen hallin kohdalla. Joka tapauksessa operaatiota voisi kutsua kohtalaisen kivuttomaksi.

”Tämä on pilottikausi. Keräämme kokemuksia, joilla pyrimme varmistamaan, että Wisehockey on meille oikea järjestelmä”, sanoo Liigan digitaalisen liiketoiminnan johtaja Antti-Jussi Aro.

”Kukaan muu ei kuitenkaan pysty tällä hetkellä tarjoamaan vastaavaa teknologiaa, jossa olisi kiekossakin siru.”

Niin, se kiekko. Se on Kansainvälisen jääkiekkoliiton hyväksymä, ja Bitwisella on siitä patenttihakemus vetämässä.

Hulkki kehitteli kiekkoa kotonaan usean kuukauden ajan akkuporakoneen, mattoveitsen ja erilaisten kumiseosten kanssa.

Haasteita oli kolme.

1. Siru oli upotettava kiekkoon sivusta, koska muuten kiekon kitkaominaisuudet muuttuisivat väkisinkin, eikä se välttämättä liukuisi jäällä normaalisti.

2. Jääkiekko lähtee useita kertoja erässä pitkälti yli sadan kilometrin tuntivauhtia, joten kiekon keskellä sijaitsevan sirun on kestettävä melkoisia iskuja.

3. Kiekon painon piti pysyä samana, vaikka sen sisälle piti valaa siru.

Lopulta Hulkki löysi ratkaisun elektroniikkavaluihin käytettävästä massasta, jota tarvitaan muutaman sentin leveydeltä kiekon reunasta keskikohtaan asti.

”Minulla ja meidän toimitus­johtajallamme on ollut kehitys­vaiheessa yhteinen harrastus, kun olemme iltaisin askarrelleet näitä kiekkoja Liigan peleihin”, Hulkki kertoo.

Suunnitelmat ovat kuitenkin valmiina alihankintaketjulle, jossa työvaiheet on automatisoitu ja kiekkoja pystytään tekemään sarjatuotantona kymmenien joukkueiden tarpeisiin.

Toistaiseksi yhtä ottelua varten on ollut käytössä kymmenkunta kiekkoa, Hulkki kertoo. ”Eikä yhtään ole mennyt vielä rikki.”

Kuvio on kieltämättä melko veikeä: kaikki Liigan neljässä isoimmassa hallissa tällä hetkellä käytettävät ottelukiekot on kahden tamperelaisen herran käsityönä iltaisin tuunaamia.

Tähän asti teknologia on vasta vilahtanut Liigan lähetysoikeudet omistavan Telian koosteissa, joissa on esitelty esimerkiksi otteluiden nopeimpia luistelijoita. Telialla on kuitenkin tarkoitus hyödyntää reaaliaikaista dataa myös ottelulähetyksissä.

”Uusia elementtejä otetaan käyttöön kauden aikana”, kertoo Telian jääkiekosta vastaava johtaja Olli-Pekka Takanen.

Tulevaisuudessa Wisehockeyn tärkein anti saattaa olla valmennukselle. Reaaliaikaisuuden lisäksi sen avulla voi pilkkoa datan pieniin osiin ja tarkastella tilastoja vaikka vaihtokohtaisesti.

Ennen kaikkea tämä tapahtuu lähes kokonaan automaattisesti. Tietysti jääkiekko-otteluista on ennenkin ollut saatavilla esimerkiksi laukaisukarttoja siitä, mistä laukaukset ovat lähteneet, mutta Wisehockey tallentaa ilman ihmistä välikätenä, mistä laukaus on lähtenyt, kuka sen laukoi, menikö laukaus maaliin vai torjuiko maalivahti tai kuka blokkasi kiekon.

Ja tieto on saatavilla saman tien.


Wisehockeylla on jo nyt portaali eli nettisivusto, jossa liigajoukkueet voivat käydä tarkistelemassa tilastoja. Niistä löytyy erilaisia graafisia esityksiä, esimerkiksi koko ottelun voi seurata vanhanaikaiselta tietokonepeliltä näyttävältä videona, jossa pelaajat ovat kuin Kimble-lautapelin pelinappuloita.

Portaalista joukkueet voivat myös ladata kaiken Wisehockeyn keräämän datan Excel-tiedostoina ja pyöritellä luvuista esiin, mitä keksivät ja kykenevät.

”Toistaiseksi tämä on enemmän viihdekäyttöön, mutta kun dataa alkaa kertyä, siitä tulee valtava tietopaketti, jota voidaan hyödyntää valmennuksessa ja koko suomalaisen jääkiekon kehittämisessä”, Aro kokee.

Kun datamäärä kasvaa ja sen taltiointi monipuolistuu entisestään, myös koneoppimisella voidaan kaivaa aineistoista esiin asioita, joiden havaitseminen olisi äärimmäisen työlästä tai jopa mahdotonta ihmisille.

Esimerkiksi kun jääkiekko-ottelun selostaja toteaisi kliseisesti, että maali roikkuu ilmassa, ohjelmistoon koodatut algoritmit voisivat laskea, kuinka todennäköisesti maali syntyy seuraavan minuutin aikana, ja katsojat näkisivät tämän prosenttilukeman ruudussa.

Wisehockey-sivuston aineisto kiinnostaisi varmasti myös kovimpia jääkiekon tilastonikkareita. Aron mukaan Liiga suunnittelee ”liiketoimintamahdollisuuksia siitäkin näkökulmasta”.

Tässä on toinen esimerkki siitä, miltä paikkatietoihin perustava video pelitapahtumista näyttää:


”Ja aiomme hyödyntää dataa jo tällä kaudella Liigan omissa digitaalisissa kanavissa”, hän sanoo.

Bitwisella kokonaisuuden parissa työskentelee yrityksen noin sadasta työntekijästä tällä hetkellä parikymmentä, Hulkki kertoo.

Yritys tähtää tuotteellaan myös ulkomaille ja muidenkin lajien pariin. Hulkin mukaan teknologian hyödyntämisessä ollaan urheilussa tällä hetkellä ”vahvassa murroksessa”, ja Wisehockeyn tyylisiä työkaluja kehitetään koko ajan eri lajeja varten eri puolilla maailmaa.

Tästä linkistä voit lukea, millaista teknologioita jalkapallon MM-kisoissa käytettiin viime kesänä ja miten ne käytännössä toimivat.

Wisehockey mahdollistaa jo nyt esimerkiksi sen, että pelaajille voisi lisätä tavalliset sykevyöt, jolloin katsojat ja valmennus voisivat seurata koko ajan myös pelaajien syketasoja.

”Syke on kuitenkin potilastietoon rinnastettava asia, joten siitä pitäisi olla erikseen jokaiselta pelaajalta lupa”, Hulkki kertoo.

”Mutta olisihan se hauska ajatus, että esimerkiksi valmentajilla olisi otteluissa sykevyö, ja katsojat voisivat seurata jäähallin näytöltä, mikä heillä on syke pelin aikana.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teknologia
 • Jääkiekko
 • Liiga
 • Urheilu
 • Antti Tiainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

  2. 2

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  3. 3

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  4. 4

   Helsingissä kasvanut Joy Wolfram, 29, nostettiin maailman lupaavimpien tutkijoiden listalle – Nyt hän aikoo nyt kitkeä syövän maailmasta

   Tilaajille
  5. 5

   Mitä ihmettä Euroopassa oikein tapahtuu? ”Hallitseminen on käymässä lähes mahdottomaksi”, sanoo Matti Vanhanen

  6. 6

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  7. 7

   Joidenkin nykyeurooppalaisten kallo on litistynyt, ja se vaikuttaa hieman myös aivojen suorituskykyyn – syynä ovat neandertalien geenit

  8. 8

   Angela Merkelin seuraaja Annegret Kramp-Karrenbauer näytti heti, mistä arvokonservatiivin aakkoset alkavat: abortista

  9. 9

   Suomessa riidellään siitä, saako natsiliput kieltää – Saksassa natsisymbolien kielto on tiukka, että Hitler-viiksetkin oli kielletty viime elokuuhun asti

  10. 10

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  2. 2

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  3. 3

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  4. 4

   ”Onnistuuko huomenna käteistä 4 000?” – Karhu-ryhmän yli­konstaapelin ja Finnrappel-yhtiön johto­hahmon viestit kertovat vilkkaasta ”säädöstä”

  5. 5

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  6. 6

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

   Tilaajille
  7. 7

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  8. 8

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  9. 9

   Postinjakajat pystyttivät valepostilaatikoita ja tilasivat niihin heroiinia – Tuomittiin huumerikoksista

  10. 10

   EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  6. 6

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  7. 7

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  8. 8

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  9. 9

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  10. 10

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  11. Näytä lisää