Teknologia

Tällaisen netti­kiusaamisen uhreiksi aikuiset joutuvat – exät, naapurit ja asiakkaat yrittävät varta vasten vahingoittaa ja loukata netissä

Jutun lopussa voit kertoa, oletko itse joutunut nettikiusaamisen uhriksi.

Kun aikuinen solvaa toista netissä, hän on yleensä tarkoituksella ilkeä ja haluaa varta vasten vahingoittaa sekä loukata.

Näin asia näyttäytyy juristi Jenny Rontulle, joka on käynyt läpi satoja tavallisten suomalaisten Someturva-palvelussa tekemiä ilmoituksia ikävistä tilanteista sosiaalisessa mediassa ja muualla netissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näissä tapauksissa täyttyvät helposti myös rikoksen tunnusmerkit, esimerkiksi yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen ja kunnianloukkaus.

Nettikiusaaminen yhdistetään terminä usein nuoriin, mutta heidän kohdallaan solvaaminen ei ole yleensä yhtä tarkoituksenmukaista, Rontu kokee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toukokuussa HS kertoi, että aikuiset haukkuvat ja solvaavat enemmän netissä enemmän kuin nuoret.

Aikuisten kohdalla ei pitäisi Rontun mielestä edes puhua nettikiusaamisesta. ”Kyse on enemmänkin uhkailusta ja tosi yksityisten tietojen levittämisestä.”

Sitä tapahtuu kaikkialla: somessa, netin keskustelupalstoilla, blogeissa sekä pikaviestipalveluissa.

Rontu on havainnut tapausten joukosta tyypillisiä esimerkkitapauksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ihmissuhteet

”Exät ja muut solmuun menneet ihmissuhteet ovat todella yleinen maaperä. Levitetään toisesta hyvin henkilökohtaisia asioita, kuten esimerkiksi terveystietoja.”

Kun tietää toisesta paljon ja lähipiiri on yhteinen, sitä käytetään kiusaamiseen. ”Parisuhteessa jaettu hankala ja arka asia, jossa on suhteen aikana tuettu puolisoa, käännetään eron jälkeen aseeksi toista kohtaan.”

Tällöin voi olla kyse yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Siihen ei vaadita, että tiedon laittaisi julkisesti kenen tahansa nähtäville nettiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimerkiksi Helsingin käräjäoikeus tuomitsi syksyllä 2015 yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämistä naisen, joka jakoi miehen peniksestä kuvan kolmeen eri Whatsapp-ryhmään, joissa oli yhteensä noin 30 eri ihmistä jäseninä.

Käräjäoikeuden arvion mukaan 30 ihmistä riittää siihen, että kuva on saatettu ”lukuisten ihmisten saataville”, mikä on juridinen edellytys sille, että kyseessä voi olla yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän sai tapauksesta sakkoja sekä joutui maksamaan uhrille korvauksia kärsimyksestä.

”Entisten kumppanien kohdalla tosi yleistä on myös vainoaminen tai viestintärauhan rikkominen. Pommitetaan esimerkiksi lukuisalla määrällä viestejä, vaikka toinen olisi jo sanonut, että lopeta”, Rontu kertoo.

Jotta syyllistyy vainoamiseen, pitää muun muassa toistuvasti uhkailla, seurata, ottaa yhteyttä ja aiheuttaa näin uhrissa pelkoa ja ahdistusta.

Rikoksen tunnusmerkistö täyttyy kuitenkin vähemmästäkin. Viestintärauhan rikkominen on kyseessä silloin, kun lähettää toiselle viestejä tai on muutoin jatkuvasti yhteydessä häirintätarkoituksessa.

Muut arkaluonteiset tiedot

Rikosoikeudellisesti arvioituna osa yksityiselämää koskevista tiedoista on niin yksityisiä tai arkaluonteisia, että niiden levittäminen ilman henkilön lupaa on rangaistavaa. Esimerkiksi raha-asiat voivat olla tällaisia, Rontu kertoo.

”Levitetään netissä tietoja siitä, kuinka joku on toiselle ihmiselle tai vaikka pankille velkaa, ja on jättänyt velat maksamatta. Se, että ylipäätään kirjoittaa toisen ihmisen veloista, ei ole yleensä sallittua.”

Jos levitetyt huhut eivät pidä paikkaansa, kyseessä voi olla kunnianloukkaus. Jos huhut pitävät paikkansa, kyseessä on silti herkästi yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen.

Naapurusto

”Pihalla kyräily on siirtynyt somen puolelle. Naapurustojen Facebook-ryhmissä saatetaan kertoa esimerkiksi, että jossain perheessä lapsista ei huolehdita. Naapurit käyvät tällaisia asioita julkisesti läpi, pitivät ne paikkansa tai eivät.”

Tällaisissakin tilanteessa voidaan ylittää kunnianloukkauksen tai yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisen raja.

Työhön ja ammattiin liittyvät asiat

”Tätä tapahtuu esimerkiksi silloin kun joku haukkuu kampaajan työtulosta sillä tavalla, että se menee henkilöön.”

Rontun mukaan erityisesti pienyrityksien omistajat joutuvat herkästi netissä solvaamisen uhreiksi. Yritys ei voi olla kunnianloukkauksen uhri, mutta yksityisyrittäjien kohdalla tämä raja voi olla häilyvä.

”Ihmiset tietävät, kuka on yrityksen taustalla. Vaikka henkilöön menevässä arvostelussa ei käytettäisi henkilöiden nimiä, voidaan helposti päätellä, ketä kritisointi koskee. Tällöin yksityishenkilö voi tulla loukatuksi.”

Tästä linkistä voi lukea, millaista someraivoa eri ammattikunnat kohtaavat netissä.

 
Someturva on tarjonnut somen ja netin ongelmatilanteissa maksutonta apua toukokuusta asti. Vuosi sitten yritys voitti Vuosisadan rakentajat -kilpailussa 500 000 euron palkinnon.

Kilpailun järjesti yli 40 suomalaista säätiötä ja siinä haettiin ”ideoita, jotka parantavat nuorten hyvinvointia ja osallisuutta yhteiskunnassa nyt ja tulevaisuudessa”.

Lisäksi Someturvaa rahoittavat muun muassa Lähitapiola ja Business Finland.

Nuorten lisäksi Someturva auttaa kaikkia muitakin, jotka pyytävät palvelusta neuvoa. Vastauksena palvelun käyttäjille yrityksen asiantuntijat antavat toimintaohjeet sekä oikeudellisen arvion tilanteesta.

Rontu on yksi yrityksen perustajista ja asiantuntijoista.

”Kun aikuiset tulevat kysymään meiltä neuvoa, yleensä heidän tilanteensa on jo eskaloitunut aika pitkälle.”

Someturvan asiantuntijat ovat myös parhaillaan kehittämässä täysi-ikäisille somesovinto-mallia.

Siihen on otettu mallia sosiaali- ja terveysministeriön ohjaamasta rikos- ja riita-asioiden sovittelusta. Sovittelussa osapuolet voivat käsitellä uhrille aiheutuneita henkisiä ja aineellisia haittoja sekä sopia niiden hyvittämisestä vapaaehtoisen ja puolueettoman sovittelijan välityksellä.

”Somesovintoa voidaan tarjota niin sanotuissa asianomistajarikoksissa eli rikoksissa, jotka on mahdollista sopia osapuolten kesken. Someturvan asiantuntijat voivat laatia sovintoehdotuksen osapuolten välille. Sovinnon osana voidaan vaatia esimerkiksi vahingonkorvauksia. Palvelun kehittyessä Someturvan tavoitteena on, että somesovinnon voisi tehdä palvelun sisällä sähköisesti.”

Tulevaisuudessa someturva.fi-sivustolla on myös Pelastakaa Lapset -yhdistyksen tukichatti, Rontu kertoo.

Hän haluaa muistuttaa kaikkia, että ennen kuin laittaa nettiin mitään yksityistä tietoa toisesta ihmisestä, kannattaa muistaa, että tiedot voivat jäädä sinne pitkäksi aikaa ja alkaa levitä.

”Yleisömäärät saattavat näissä tapauksissa yllättää jokaisen osapuolen. Tuhannet ihmiset saattavat lopulta nähdä asiat, vaikka se ei olisi ollut tarkoitus.”

Myös hyvissä aikeissa tehdyillä asioilla voi olla ikäviä seurauksia, Rontu huomauttaa.

”Kun joku on esimerkiksi varastanut pyörän, ja jaat netissä hänestä kuvan eteenpäin, syyllistyt helposti itse rikokseen. Jos hän ei olekaan pyörävaras, saatat syyllistyä kunnianloukkaukseen. Ja jos hän on varastanut pyörän, se voi joka tapauksessa olla yksityiselämää loukkaavaa tiedon levittämistä.”

”Kuva kannattaa sen sijaan toimittaa poliisille.”

Alla olevalla lomakkeella voit kertoa, millaista nettikiusaamista olet kokenut. Kysely on tarkoitettu täysi-ikäisille.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poikajoukko juoksi oven läpi Oodissa, lasi räsähti pieniksi sirpaleiksi – ”Paine rikkoi turvalasin”

  2. 2

   Henriika Tulivirta, 29, luki vuodessa 367 kirjaa – ja se sai nettivihaajat suunniltaan

  3. 3

   Suomalaispanimo vastaa nyt tanskalaisen vodkavalmistajan Suomi-vitsailulle – käsittämättömällä videolla mongerretaan kelvotonta tanskaa

  4. 4

   Autoilijat ajavat keskellä leikkipuistoa Jätkäsaaressa, Helsinki pystytti aidat pitkän väännön jälkeen – Autoilijoita ne eivät tosin pysäytä

  5. 5

   Vihan kultti, joka hakee vertaistaan – Näin kaksi juutalaista konsulttia rakensi miljardööri George Sorosista netin salaliittoteorioiden pääpirun

   Tilaajille
  6. 6

   Seksuaalirikoksissa ei ole kyse kulttuurista tai etnisyydestä – Niiden takana on syvään juurtunut ajatus siitä, että miehet ovat naisia arvokkaampia

  7. 7

   Sipoon kunta varoittaa: Koululaisten keskuudessa levinnyt lapsiporno­videoita

  8. 8

   Kattolamppu välittää pian dataa supernopeasti – Led-valo siirtää bittejä 10 000 kertaa nopeammin kuin wi-fi-verkot nyt

  9. 9

   Tyytymättömät venäläiset vitsailevat nyt ”kadonneesta” munasta – ankea taloustilanne syö jo Putininkin kannatusta

  10. 10

   Neuvola ehdotti ensikotia, kun Jasmin Vahtera tuli ensimmäisen kerran raskaaksi – Nyt Vahtera, 20, odottaa kolmattaan ja on melkoinen poikkeus nyky-Suomessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoja hyytynyt pakkaseen kolminkertainen määrä tavalliseen päivään verrattuna – Autoliitto: Muista tärkeät toimenpiteet ennen käynnistystä

  2. 2

   Netflixin uutuusdokumentti paljastaa ruman totuuden Fyre-festivaalista, yhdestä 2010-luvun suurimmasta huijauksesta – ihmiset uskoivat loppuun asti silkkaan valheeseen

  3. 3

   Tutkijat selvittivät, kuinka ihmiset yrittävät selviytyä rasittavista tehtävistä: Neljä keinoa nousi ylitse muiden, yhdestä oli pelkästään haittaa

  4. 4

   Seksuaalirikoksissa ei ole kyse kulttuurista tai etnisyydestä – Niiden takana on syvään juurtunut ajatus siitä, että miehet ovat naisia arvokkaampia

  5. 5

   Äiti ja eno sitoivat ilmastointi­teipillä 5-vuotiaan raajat ja suun, selittivät leikiksi – Oikeus tuomitsi pahoinpitelystä

  6. 6

   50-vuotias nainen löytyi surmattuna Kirkkonummella – Epäiltynä pari päivää ennen tapahtunutta naapuriin muuttanut mies

  7. 7

   Viisi vuotta sitten Kaisa kirjoitti kirjeen, sitten hän yritti tappaa itsensä – Nyt hän kertoo, mikä lopetti loputtomalta tuntuneen pimeyden ja miten muutkin voisivat ehkä selvitä

  8. 8

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  9. 9

   Henriika Tulivirta, 29, luki vuodessa 367 kirjaa – ja se sai nettivihaajat suunniltaan

  10. 10

   Tolkuttomat ohjeet ylen­palttisesta veden­juonnista levisivät Suomenkin mediassa, mikä on hämmentävää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  3. 3

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  4. 4

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  5. 5

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  6. 6

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  7. 7

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  8. 8

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  9. 9

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  10. 10

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Isä olen todella peloissani” – jalkapalloilija Emiliano Sala lähetti läheisilleen tuskaisen ääniviestin ennen kuin häntä kuljettanut lentokone katosi Englannin kanaalin yllä
  3. Eveliina Piipolta suusta pääsi tuttu sana, kun nuorten MM-kulta karkasi vain kahden sekunnin päähän: ”Aikalailla kaikkeni jätin ladulle”
  4. Muistatko, miten Timo Mäkisestä tuli lentävä suomalainen? Monte Carlon ralli avaa jälleen rallikauden, mutta legendaarinen voitto Mini Cooperilla oli käsittämätön
  5. Poikajoukko juoksi oven läpi Oodissa, lasi räsähti pieniksi sirpaleiksi – ”Paine rikkoi turvalasin”
  6. Autoilijat ajavat keskellä leikkipuistoa Jätkäsaaressa, Helsinki pystytti aidat pitkän väännön jälkeen – Autoilijoita ne eivät tosin pysäytä
  7. Trumpin hallinnon arjesta tuli julki uusi paljastuskirja, joka kuvaa Valkoisen talon selkäänpuukottajien pesänä – kirjailijan mukaan juonittelu oli kuin Game of Thrones -sarjasta
  8. Suomalaispanimo vastaa nyt tanskalaisen vodkavalmistajan Suomi-vitsailulle – käsittämättömällä videolla mongerretaan kelvotonta tanskaa
  9. Seksuaalisen väkivallan piilorikollisuus täytyy saada tehokkaasti esiin, sanoo sisäministeri Kai Mykkänen
  10. Osa ikäihmisistä kiertää eri lääkäreillä saadakseen pitää ajokorttinsa, sanoo asiantuntija
  11. Hyviä uutisia lumenkolaajille: Lisää lunta on luvassa, mutta se on aika kevyttä – ”Ei valtavaa treeniä tulossa”
  12. Näytä lisää