Teknologia

Tällaisen netti­kiusaamisen uhreiksi aikuiset joutuvat – exät, naapurit ja asiakkaat yrittävät varta vasten vahingoittaa ja loukata netissä

Jutun lopussa voit kertoa, oletko itse joutunut nettikiusaamisen uhriksi.

Kun aikuinen solvaa toista netissä, hän on yleensä tarkoituksella ilkeä ja haluaa varta vasten vahingoittaa sekä loukata.

Näin asia näyttäytyy juristi Jenny Rontulle, joka on käynyt läpi satoja tavallisten suomalaisten Someturva-palvelussa tekemiä ilmoituksia ikävistä tilanteista sosiaalisessa mediassa ja muualla netissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näissä tapauksissa täyttyvät helposti myös rikoksen tunnusmerkit, esimerkiksi yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen ja kunnianloukkaus.

Nettikiusaaminen yhdistetään terminä usein nuoriin, mutta heidän kohdallaan solvaaminen ei ole yleensä yhtä tarkoituksenmukaista, Rontu kokee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toukokuussa HS kertoi, että aikuiset haukkuvat ja solvaavat enemmän netissä enemmän kuin nuoret.

Aikuisten kohdalla ei pitäisi Rontun mielestä edes puhua nettikiusaamisesta. ”Kyse on enemmänkin uhkailusta ja tosi yksityisten tietojen levittämisestä.”

Sitä tapahtuu kaikkialla: somessa, netin keskustelupalstoilla, blogeissa sekä pikaviestipalveluissa.

Rontu on havainnut tapausten joukosta tyypillisiä esimerkkitapauksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ihmissuhteet

”Exät ja muut solmuun menneet ihmissuhteet ovat todella yleinen maaperä. Levitetään toisesta hyvin henkilökohtaisia asioita, kuten esimerkiksi terveystietoja.”

Kun tietää toisesta paljon ja lähipiiri on yhteinen, sitä käytetään kiusaamiseen. ”Parisuhteessa jaettu hankala ja arka asia, jossa on suhteen aikana tuettu puolisoa, käännetään eron jälkeen aseeksi toista kohtaan.”

Tällöin voi olla kyse yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Siihen ei vaadita, että tiedon laittaisi julkisesti kenen tahansa nähtäville nettiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimerkiksi Helsingin käräjäoikeus tuomitsi syksyllä 2015 yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämistä naisen, joka jakoi miehen peniksestä kuvan kolmeen eri Whatsapp-ryhmään, joissa oli yhteensä noin 30 eri ihmistä jäseninä.

Käräjäoikeuden arvion mukaan 30 ihmistä riittää siihen, että kuva on saatettu ”lukuisten ihmisten saataville”, mikä on juridinen edellytys sille, että kyseessä voi olla yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän sai tapauksesta sakkoja sekä joutui maksamaan uhrille korvauksia kärsimyksestä.

”Entisten kumppanien kohdalla tosi yleistä on myös vainoaminen tai viestintärauhan rikkominen. Pommitetaan esimerkiksi lukuisalla määrällä viestejä, vaikka toinen olisi jo sanonut, että lopeta”, Rontu kertoo.

Jotta syyllistyy vainoamiseen, pitää muun muassa toistuvasti uhkailla, seurata, ottaa yhteyttä ja aiheuttaa näin uhrissa pelkoa ja ahdistusta.

Rikoksen tunnusmerkistö täyttyy kuitenkin vähemmästäkin. Viestintärauhan rikkominen on kyseessä silloin, kun lähettää toiselle viestejä tai on muutoin jatkuvasti yhteydessä häirintätarkoituksessa.

Muut arkaluonteiset tiedot

Rikosoikeudellisesti arvioituna osa yksityiselämää koskevista tiedoista on niin yksityisiä tai arkaluonteisia, että niiden levittäminen ilman henkilön lupaa on rangaistavaa. Esimerkiksi raha-asiat voivat olla tällaisia, Rontu kertoo.

”Levitetään netissä tietoja siitä, kuinka joku on toiselle ihmiselle tai vaikka pankille velkaa, ja on jättänyt velat maksamatta. Se, että ylipäätään kirjoittaa toisen ihmisen veloista, ei ole yleensä sallittua.”

Jos levitetyt huhut eivät pidä paikkaansa, kyseessä voi olla kunnianloukkaus. Jos huhut pitävät paikkansa, kyseessä on silti herkästi yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen.

Naapurusto

”Pihalla kyräily on siirtynyt somen puolelle. Naapurustojen Facebook-ryhmissä saatetaan kertoa esimerkiksi, että jossain perheessä lapsista ei huolehdita. Naapurit käyvät tällaisia asioita julkisesti läpi, pitivät ne paikkansa tai eivät.”

Tällaisissakin tilanteessa voidaan ylittää kunnianloukkauksen tai yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisen raja.

Työhön ja ammattiin liittyvät asiat

”Tätä tapahtuu esimerkiksi silloin kun joku haukkuu kampaajan työtulosta sillä tavalla, että se menee henkilöön.”

Rontun mukaan erityisesti pienyrityksien omistajat joutuvat herkästi netissä solvaamisen uhreiksi. Yritys ei voi olla kunnianloukkauksen uhri, mutta yksityisyrittäjien kohdalla tämä raja voi olla häilyvä.

”Ihmiset tietävät, kuka on yrityksen taustalla. Vaikka henkilöön menevässä arvostelussa ei käytettäisi henkilöiden nimiä, voidaan helposti päätellä, ketä kritisointi koskee. Tällöin yksityishenkilö voi tulla loukatuksi.”

Tästä linkistä voi lukea, millaista someraivoa eri ammattikunnat kohtaavat netissä.

 
Someturva on tarjonnut somen ja netin ongelmatilanteissa maksutonta apua toukokuusta asti. Vuosi sitten yritys voitti Vuosisadan rakentajat -kilpailussa 500 000 euron palkinnon.

Kilpailun järjesti yli 40 suomalaista säätiötä ja siinä haettiin ”ideoita, jotka parantavat nuorten hyvinvointia ja osallisuutta yhteiskunnassa nyt ja tulevaisuudessa”.

Lisäksi Someturvaa rahoittavat muun muassa Lähitapiola ja Business Finland.

Nuorten lisäksi Someturva auttaa kaikkia muitakin, jotka pyytävät palvelusta neuvoa. Vastauksena palvelun käyttäjille yrityksen asiantuntijat antavat toimintaohjeet sekä oikeudellisen arvion tilanteesta.

Rontu on yksi yrityksen perustajista ja asiantuntijoista.

”Kun aikuiset tulevat kysymään meiltä neuvoa, yleensä heidän tilanteensa on jo eskaloitunut aika pitkälle.”

Someturvan asiantuntijat ovat myös parhaillaan kehittämässä täysi-ikäisille somesovinto-mallia.

Siihen on otettu mallia sosiaali- ja terveysministeriön ohjaamasta rikos- ja riita-asioiden sovittelusta. Sovittelussa osapuolet voivat käsitellä uhrille aiheutuneita henkisiä ja aineellisia haittoja sekä sopia niiden hyvittämisestä vapaaehtoisen ja puolueettoman sovittelijan välityksellä.

”Somesovintoa voidaan tarjota niin sanotuissa asianomistajarikoksissa eli rikoksissa, jotka on mahdollista sopia osapuolten kesken. Someturvan asiantuntijat voivat laatia sovintoehdotuksen osapuolten välille. Sovinnon osana voidaan vaatia esimerkiksi vahingonkorvauksia. Palvelun kehittyessä Someturvan tavoitteena on, että somesovinnon voisi tehdä palvelun sisällä sähköisesti.”

Tulevaisuudessa someturva.fi-sivustolla on myös Pelastakaa Lapset -yhdistyksen tukichatti, Rontu kertoo.

Hän haluaa muistuttaa kaikkia, että ennen kuin laittaa nettiin mitään yksityistä tietoa toisesta ihmisestä, kannattaa muistaa, että tiedot voivat jäädä sinne pitkäksi aikaa ja alkaa levitä.

”Yleisömäärät saattavat näissä tapauksissa yllättää jokaisen osapuolen. Tuhannet ihmiset saattavat lopulta nähdä asiat, vaikka se ei olisi ollut tarkoitus.”

Myös hyvissä aikeissa tehdyillä asioilla voi olla ikäviä seurauksia, Rontu huomauttaa.

”Kun joku on esimerkiksi varastanut pyörän, ja jaat netissä hänestä kuvan eteenpäin, syyllistyt helposti itse rikokseen. Jos hän ei olekaan pyörävaras, saatat syyllistyä kunnianloukkaukseen. Ja jos hän on varastanut pyörän, se voi joka tapauksessa olla yksityiselämää loukkaavaa tiedon levittämistä.”

”Kuva kannattaa sen sijaan toimittaa poliisille.”

Alla olevalla lomakkeella voit kertoa, millaista nettikiusaamista olet kokenut. Kysely on tarkoitettu täysi-ikäisille.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  2. 2

   Renessanssipalatsi rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  3. 3

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  4. 4

   ”Yksilökeskeisyys” ja ”hedonistinen kulttuuri” – Poliitikot selittävät huolestuttavaa väestöennustetta ajan hengellä

  5. 5

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  6. 6

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  7. 7

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  8. 8

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  9. 9

   Ketään ei enää pitäisi tuomita vankeuteen vakaumuksen vuoksi – Näin sanoo mies, jonka kautta kymmenet totaalikieltäytyjät ovat päätyneet vankilaan

  10. 10

   Tänään kumottiin 130 vuotta vanha päätös, eikä kilo enää perustu tarkoin varjeltuihin malli­punnuksiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  3. 3

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  4. 4

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  5. 5

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  6. 6

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  7. 7

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  8. 8

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  9. 9

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  10. 10

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää