Teknologia

Helsingin yliopiston kaikkien aikojen suosituin kurssi järjestetään nyt suomeksi, ilmoittautuminen aukesi tänään

Myös ulkomaiset korkeakoulut ja koulutusyritykset ovat kiinnostuneita kurssin käännösversioista.

Helsingin yliopiston ja teknologiayritys Reaktorin kaikille avoimen ja maksuttoman Elements of AI -verkkokurssin pystyy nyt suorittamaan myös suomeksi.

Suomenkielinen versio Helsingin yliopiston kaikkien aikojen suosituimmasta kurssista aukesi tänään torstaina. Toukokuussa alkaneelle englanninkieliselle kurssille on rekisteröitynyt noin 100 000 ihmistä, joista yli 9 000 on suorittanut sen loppuun.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Pikkuisen viiveellä suorittaneiden osuudeksi tulee noin kymmenesosa. Se on itse asiassa ihan ok suoritusprosentti avoimelle ja maksuttomalle kurssille”, sanoo kurssin johtava opettaja, tietojenkäsittelytieteen apulaisprofessori Teemu Roos.

Kokonaisuus on kahden opintopisteen arvoinen. Suomenkielinen versio kurssista avattiin, jotta se tavoittaisi nekin ihmiset, joille ”uusien asioiden opiskelu englanniksi on hirveän työlästä”.

”Kantava ajatus on tullut tiedon demo­kratisointi, eikä se oikein toimi, jos on kielimuuri välissä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samalla Roos ja muu työryhmä on tullut tehneeksi niin sanottua terminologiatyötä, kun heidän on pitänyt kääntää englannista termejä, joille ei ole vakiintuneita sanoja suomen kielessä.

”Se on itsessään tärkeää, että tietoa voidaan jakaa ja popularisoida omalla äidinkielellä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kurssin tavoitteena on ollut saada prosentti suomalaisista, eli noin 54 000 ihmistä, opiskelemaan tekoälyn perusteita vuonna 2018.

Toistaiseksi kurssin osallistujista noin puolet on ollut suomalaisia. Helsingin yliopiston ja Reaktorin tulkinnan mukaan tavoite täyttyi jo syyskuun alussa, jolloin ensimmäiset kurssin suorittaneet kutsuttiin juhlatilaisuuteen Helsingin yliopiston juhlasaliin.

Tulkintaan liittyy se, että kurssi on osa järjestäjien käynnistämää laajempaa tekoälyhaastetta. Siihen ne haastoivat mukaan suomalaisia yrityksiä, joita ilmoittautui mukaan iso joukko.

Sosiaalisessa mediassa haasteen aihetunniste on #tekoälyhaaste.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Elements of AI -kurssin ei ole tarkoitus olla ihmisille ainoa keino tutusta tekoälyyn, vaan yksi tapa. Haastoimme firmoja, että jos teillä on tekoälyosaamista, miksi ette tekisi jotain vastaavaa. Emme ajatelleet omin voimin hoitaa koko maata.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta mitä ovat tehneet ne runsaat 90 000 kurssille rekisteröitynyttä, jotka eivät ole suorittaneet sitä loppuun?

Runsas puolet heistä on käynyt vain tutustumassa, eikä ole tehnyt varsinaisia tehtäviä, Roos kertoo.

Loput koko kurssin suorittamatta jättäneistä on tehnyt osan kuudesta eri opintokokonaisuudesta tai yksittäisiä tehtäviä.

Elements of AI koostuu itsenäisesti opiskeltavasta materiaalista, interaktiivisista sisällöistä ja tehtävistä. Koko kurssin suorittaminen vaatii järjestäjien arvion mukaan noin 30 tuntia työtä.


Kurssin kokonaan suorittaneista neljäsosa on yli 45-vuotiaita ja lähes 40 prosenttia naisia.

Roos on erityisen iloinen kurssin sukupuolijakaumasta, jossa naisten osuus on huomattavasti suurempi kuin tietojenkäsittelytieteen parissa perinteisesti.

”Olemme tehneet tietojenkäsittelytieteen parissa tosi monta vuotta työtä, että saisimme sukupuolijakauman tasaisemmaksi. Meidän luennoille osallistujista vain noin 20 prosenttia on ollut naisia. Juuri sain tiedon, että tämän vuoden hyväksyttyjen uusien opiskelijoiden kohdalla olemme päässeet melkein 30 prosenttiin naisten osuudessa.”

Ulkomaiset korkeakoulut ja koulutusyritykset ovat kiinnostuneita kurssin käännösversioista. Kyselyitä on tullut muun muassa Hollannista, Saksasta, Brasiliasta ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien Dubaista, Roos kertoo.

Homma etenee hänen mukaansa kuitenkin hitaasti, koska pelkkä käännös kurssista ei riitä. Se on vasta alku.

”Lisäksi paikallisilla kumppaneilla pitää olla sekä pedagogista että tekoälyasiantuntemusta. Se on yllättävän haastava juttu, niin kuin koulutusvienti usein on. Meidän täytyy kouluttaa paikalliset kumppanit, jotta he tarjoavat tukea sillä tavalla kuin haluamme.”

Ensi vuonna Elements of AI:sta julkaistaan englanninkielinen jatkokurssi. Se on myös maksuton ja kaikille avoin, mutta Roosin mukaan jatkokurssille osallistujien on hyvä hallita ohjelmointikieli pythonin perusteet.

Tänään torstaina avatulle suomenkieliselle Elements of AI -kurssille pääsee ilmoittautumaan tästä linkistä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  2. 2

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  3. 3

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  4. 4

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  7. 7

   Suora lähetys kosmonauttien avaruus­kävelystä: Venäläiset tutkivat miehistö­aluksensa kylkeen ilmestynyttä reikää, joka nostatti villit spekulaatiot

  8. 8

   Sipilä sekoili perus­tulon käsitteen kanssa, Rinne omilla linjoilla työ­peräisestä maahan­muutosta – näin pääministeri­ehdokkaat kohtasivat Keskus­kauppa­kamarin tentissä

  9. 9

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  10. 10

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  4. 4

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  7. 7

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  8. 8

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  9. 9

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  10. 10

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää