Teknologia

Yhä useampi lukee silmäillen, poukkoillen ja omassa kuplassa, sanoo asiantuntija

Kuplautuminen, silmäily ja englannin kielen voittokulku ovat vain muutamia tapoja, joilla teknologia on lukemistamme muuttanut.

Digitalisaatio on muuttanut maailmaa niin paljon, että nykyään jopa lukutaito pitää määritellä eri tavalla kuin ennen.

Näin ajattelee yliopistotutkija Kaisa Leino, joka tutkii työkseen lukutaitoa Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksessa.

Lukutaidon perusta on se, että ymmärtää asiat sanatasolla. Seuraava taso on, että ymmärtää tekstien sisällön ja merkityksen. Nykyään lukutaito on laajentunut jopa siihen, että ylipäänsä pääsee tekstin äärelle.

”Käytän­nössä tarvi­taan tieto­kone- ja verkko­lukutaitoja, jotta löytää digitaalisessa ympäristössä oikeat sivustot ja palvelut ja osaa kirjautua niille. Lisäksi pitää osata esimerkiksi hakea ja käyttää tietoa verkossa.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Leino määritteleekin lukutaidon kyvyksi ymmärtää ja hoitaa jokapäiväiset asiat sekä kyvyksi osallistua yhteiskunnan toimintaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se on tosi laaja määritelmä, puhutaan monilukutaidosta.”

”Mutta nykyään entistä isompi joukko toimintoja vaikkapa veropaperien täyttämisestä lähtien on siirtynyt verkkoon ja tapahtuu verkkotekstien kautta tietokonetta hyödyntäen. Ennen lukutaito painottui painettuun sanaan.”

Voi kuulostaa sanahelinältä, mutta käytännössä se tarkoittaa, että ihmisiltä vaaditaan entistä enemmän ja monipuolisempia taitoja, jotta he pärjäävät tekstien parissa.

”Eikä tällainen lukutaito synny automaattisesti, vaikka kuuluisi niin sanottuun digisukupolveen.”

Samalla netti on muokannut sitä, millaisia tekstilajeja ylipäänsä on olemassa. Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tyypillisessä tekstien kommentoinnissa on oikeastaan kyse uudenlaisesta tekstilajista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkijan puheessa kyseessä on osallistuva ja osallistava teksti, jollaista on nykyään paljon.

Tämä kaikki on tietysti muuttanut lukemistamme monin tavoin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

1. Tekstit kulkevat mukana koko ajan

”Tekstit kulkevat puhelimessa mukana missä tahansa. Se jopa lisää tekstimäärää, jonka ihmiset lukevat.”

Samalla tarjolla on käytännössä loputtomasti luettavaa.

Ennen tarjolla olivat käden ulottuvilla olevat kirjat ja lehdet, Leino vertaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Silloin oli tyypillistä, että esimerkiksi lehdestä luettiin kaikki jutut. Nykyään tartutaan siihen, mikä todella kiinnostaa ja myös vaihdetaan tekstistä toiseen nopeasti, jos ei kiinnosta.”

Yhtä helposti laitteilla myös ajautuu tekemään kesken lukemisen jotain muuta.

Lukuhetki ei siis ole ihmisille enää yhtä usein omaa arvokasta aikaa, vaan yksi toiminto muiden joukossa. Silloin lukemiseen ei myöskään keskitytä yleensä yhtä ajatuksella kuin ennen.

2. Silmäily yleistyy

Nykyään puhutaankin silmäilevästä lukutavasta, jossa katse etsii kiinnekohtia ja etenee nopeasti.

Neuro- ja kielitieteilijä Maryanne Wolf nosti silmäilevän lukutavan puheenaiheeksi, kun hän kirjoitti aiheesta artikkelin The Guardianiin. Myös HS käsitteli aihetta syksyllä. Wolfin mukaan silmäilevä lukutavassa katse ja keskittyminen harhailevat pinnallisesti sinne tänne, ja se on nykyään yleisin tapa lukea.

Wolf viittasi artikkelissaan tutkimuksiin, joiden mukaan silmäilevä lukutapa tekee meistä paitsi pinnallisia, myös kritiikittömiä ja kykenemättömiä tekemään luetusta tiedosta päätelmiä. Wolfin mukaan syventyvän lukemisen puuttuminen tekee ihmisistä myös epäempaattisia ja uuden oppiminen vaikeutuu.

Leino on samaa mieltä siitä, että silmäilevässä lukutavassa sisältöjä ei sisäistä yhtä hyvin, mutta muistuttaa, että silmäily on myös hyödyllinen taito.

”Sitä tarvitaan erityisesti silloin kun on valikoitava valtavasta tekstimäärästä. Tarvitsemme esimerkiksi kykyä valita hakukoneen ehdotuksista se sopiva ilman, että luemme läpi kaikki 20 sivua, joita haku ehdottaa.”

Netissä tekstit myös myötäilevät silmäilevaa lukutapaa. Tässäkin jutussa on käytetty numerointia ja väliotsikoita sekä tekstin avainkohtien lihavointia kiinnittämään lukijoiden huomio.

Tässä jutussa on yhteensä noin 980 sanaa (eli Word-tiedostona vajaa neljä liuskaa, kun fonttina on Arial, fontin koko 10, riviväli 1,5 ja reunukset 2,54 senttimetriä). Analytiikan mukaan keskiarvolukuaika on noin minuutti.

Se on melko tyypillinen lukema tämän kaltaiselle tekstille.

Minuutin keskiarvo kertonee siitä, että monet lukijat lähinnä silmäilevät juttua ja että osa lukijoista poistuu jutusta lähes heti klikattuaan sen auki, mikä laskee keskiarvoa.

3. Lukemisesta on tullut monille poukkoilevampaa

Netissä tekstit sisältävät linkkejä – mikä on niiden hyvä ja huono puoli, sanoo Leino.

”Kokonaisuuden hahmottaminen voi olla todella vaikeaa, jos hyppäät välillä jonnekin toiselle sivulle, saati jos et ikinä palaa takaisin.”

Tutkijan näkökulmasta teksteistä puuttuu selkeä etenemispolku, mikä on tehnyt osalle ihmisistä lukemisesta poukkoilevaa.

”Tutkimuksissa on nähty, että oppilailla, joilla on heikompi lukutaito, on netissä vaikeampi pitää mielessä, mitä he olivatkaan lukemassa tai etsimässä.”

He siis käytännössä päätyvät klikkailemalla jonnekin ihan muualle kuin oli tarkoitus ja unohtavat asian, jota olivat alunperin tekemässä.

Tällainen lienee jokaiselle nettiä käyttäneelle eri yhteyksistä tuttua.

4. Lukeminenkin kuplautuu

Lopputulos silmäilevästä ja poukkoilevasta lukutavasta ei Leinon mukaan ole kuitenkaan se, että lukutaito olisi heikentynyt.

Sen sijaan lukeminen on jakautunut entistä voimakkaammin, on muodostunut erilaisia lukijaryhmiä. Voisi puhua jopa lukutapojen kuplista.

”Heille, jotka ovat oppineet lukemisen kulttuurin pienestä pitäen, on edelleen helppo ottaa kirja käteen. Jos siihen ei ole kasvanut, niin luetaan helppoja tekstejä ja tehdään oheistoimintoja, kuten katsotaan videoita.”

Eikä tämä jaottelu mene ikäryhmittäin.

”Eri-ikäisissä on kaikenlaisia lukijoita. Monet vanhat ihmiset ovat ottaneet digimaailman haltuun, ja on nuoria, jotka lukevat monipuolisesti.”

Perinteisiä fyysisiä kirjoja luetaan edelleen paljon, ainakin jos tarkastellaan julkaistujen kirjojen määriä, Leino muistuttaa.

”Jos ajatellaan, mikä tilanne on ollut ennen, niin ainahan on ollut ihmisiä, jotka eivät lue, ja toisia jotka lukevat huomattavasti enemmän.”

Paras lukutaito on heillä, jotka lukevat monipuolisesti kaikenlaisia tekstejä. Lukeminen siis kannattaa aina – välineestä riippumatta.

5. Nettitekstit ovat korvanneet pitkät tekstit

Nykyään luetaan enemmän lyhyitä tekstejä kuin aiemmin.

”Verkossa on vähemmän laajoja ja pitkiä tekstejä, erityisesti kaunokirjallista tekstiä.”

Vaikka e-kirjojen suosio kasvaa, suurin osa ihmisistä lukee nimenomaan lyhyitä tekstejä verkossa perinteisten kirjojen sijaan.

”Iso merkitys on välineillä eli sillä, mitä saa näkymään puhelimen näytöllä. Verkosta on helppo löytää lyhyitä tekstejä.”

6. Verkossa lukeminen on vaikeampaa

Lyhyt teksti ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että tekstit olisivat helppoja. Tutkijat puhuvat paljon kriittisestä lukutaidosta. Se tarkoittaa muun muassa sitä, että osaa arvioida tekstin luotettavuutta.

Tämä arviointi on muuttunut netin myötä paljon vaikeammaksi: Mistä voi tarkastella tekstin luotettavuutta tai vaikka kirjoittajan motiiveja?

”Kriittinen lukutaito vaatii lukijalta todella paljon. Netissä on paljon väärää ja valheellista tietoa, joka voi ilmestyä sinne mitä kautta tahansa.”

”Mutta jos menet esimerkiksi kirjastoon ja löydät sieltä kirjan, voit melko varmasti sanoa, että sen on käynyt useampi ihminen lävitse: ensin kustantaja ja sitten kirjasto ennen kuin se ottaa kirjan valikoimiinsa.”

7. Englanti jyllää

”Meillä on iso joukko lapsia, jotka ovat oppineet englannin pelaamalla Minecraftia”, Leino sanoo.

Lukutaidon tutkijan mielestä englannin ylivalta digitaalisessa maailmassa on mielenkiintoinen kysymys.

”Ihmiset suhtautuvat siihen kaksijakoisesti. Nähdään hyvänä, että nuoret oppivat kieliä, mutta sitten näkyy sekakieltä. Sen takia aikuisilla tulee usein huoli suomen kielen asemasta.”

Kieli muuttuu, Leino lohduttaa huolestuneita.

”Aina on ollut puhekieltä ja sitten se virallinen kieli, jota käytetään muun muassa työelämässä. Sen ymmärtäminen on tärkeämpää kuin se, käyttääkö puhekielessä vieraita sanoja.”

”Eikä se tarkoita, etteikö opittaisi myös suomea.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  2. 2

   Joukossamme on monia, jotka janoavat toisten kärsimystä – Tällainen on sadistinen persoonallisuushäiriö, jota ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä

   Tilaajille
  3. 3

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  4. 4

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  5. 5

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  6. 6

   Ulkomaalaisviha ja rasismi ovat syttyneet uuteen roihuun – Vaalikeväänä on vaara, että poliitikot kilpailevat siitä, kuka lyö pöytään kovimmat ratkaisuehdotukset

  7. 7

   Muistatko nämä tavat, jotka eivät tulisi lentokoneessa enää kuuloonkaan? 1950-luvulla matka Kanarialle vei neljä päivää, mutta sitten seuramatkoilla alettiin käydä kuin lähiökapakassa

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuusalueen ytimessä Helsingin Malmilla lepää hämmentävä salaisuus – Georg Porokara on haalinut kokoelmiinsa neljän ison omakotitalon verran leluja

  9. 9

   Vantaalla hyvätuloinen eläkeläinen voi maksaa hoivasta satoja euroja enemmän kuin Porvoossa – uusi laki panee kaikki samalle viivalle, katso HS:n laskurilla mitä itse maksaisit

   Tilaajille
  10. 10

   Maailman suurin tietovuoto: Yli 770 miljoonaa osoitetta ja salasanaa löytyi hakkeripalstalta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  2. 2

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  3. 3

   Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

  4. 4

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  5. 5

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman suurin tietovuoto: Yli 770 miljoonaa osoitetta ja salasanaa löytyi hakkeripalstalta

  7. 7

   Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin

  8. 8

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  9. 9

   Espoolaisnainen hiihti töihin Helsingin keskustaan – ”Ruttopuistossa matka eteni vauhdilla”

  10. 10

   Helsinki selvisi lumimyräkästä vähällä, auraajat olivat ahkerina – Lumisade loppuu iltaan mennessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  10. 10

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  11. Näytä lisää