Teknologia

Lähes tuntematon yritys ilmoitti rakentavansa Suomeen neljä jättiläismäistä data­keskusta – HS selvitti, mitä mystisestä hankkeesta tiedetään

Lokakuussa amerikkalainen yritys ilmoitti aikovansa rakentaa Suomeen neljä datakeskusta joista jokainen olisi yli kaksi kertaa suurempi kuin Googlen keskus Haminassa. Yrityksestä ei kukaan tunnu tietävän juuri mitään.

Yhdysvaltalainen Silent Partner Group ilmoitti lokakuussa aikovansa rakentaa Suomeen neljä jättimäistä datakeskusta. Asiasta kertoi ensimmäisenä Tietoviikko.

Jokainen datakeskus olisi kapasiteetiltaan reilut kaksi kertaa yhtä suuri kuin Googlen sadan megawatin keskus Haminassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt näitä Silent Partnerin 250 megawatin jättikeskuksia olisi tulossa yksi Haminaan, kaksi Sotkamoon ja yksi Tornioon sekä vielä kolme lisää Norjaan.

Datakeskuksien rakentaminen on kallista puuhaa, ja ylläpito vie hurjasti sähköä. Ovatko tällaiset tähtitieteelliset suunnitelmat edes mahdollisia?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aluksi asiasta kysyttiin Silent Partner Groupin toimitusjohtajalta Dale Hobbielta sähköpostitse marraskuussa.

”Rakennamme ainutlaatuisia, state-of-the-art hypertehokkaita, sähköverkosta irti olevia (HE-OTG) järjestelmiä, jotka sisältävät tuotantokriittisiä ominaisuuksia, mahdollisia kaukolämpöominaisuuksia, ottavat huomioon mahdolliset maatalouden ominaispiirteet, hiilen ja maalämmön uudelleenkäyttöominaisuudet ja luettelo voi jatkua loputtomiin riippuen siitä, millaiseen yhteistyöhön päädymme niiden yhteisöjen kanssa joihin keskukset rakennetaan”, Dale Hobbie kirjoitti.

Hobbie vaikuttaa monisanaiselta mieheltä. Vastaukset ovat vuolaita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Silent Partner Groupista tiedetään silti vain vähän. Yritys on varannut sivujensa verkkotunnuksen viime vuonna, mutta syyskuussa sivuilla ei vielä ollut juuri muuta sisältöä kuin lista yhteistyökumppaneista. Niiden joukossa on jättiyhtiöitä kuten Siemens ja Skanska, mutta myös amerikkalainen turvapalvelufirma Patriot Group.

Nyt sivuilla on myös lista yhtiöstä, joista Silent Partner Group koostuu, sekä lista niiden kytköksistä. Kytköslistalla ovat muiden muassa projektinhallintainstituutti, rakennusjärjestöjä, Yhdysvaltojen puolustusteollisuuden järjestö sekä armeijan erikoisjoukkojen entisten työntekijöiden järjestö.

Hobbie käyttää kirjainlyhenne HE-OTG:n perässä TM-merkkiä, joka tarkoittaa rekisteröimätöntä tavaramerkkiä. Hän kertoo, että käyttöön otetaan rekisteröityä tavaramerkkiä tarkoittava R-symboli sitten, kun rekisteröinti on ensi vuonna valmis.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Marraskuun alussa Haminan, Sotkamon ja Tornion kaupunginjohtajat kertoivat Yleisradiolle, ettei yhtiö ollut ottanut kaupunkeihin yhteyttä.

Entä joulukuussa?

”He ovat olleet sähköpostiyhteydessä ja kerran olemme jutelleet Skypessä”, kertoo Sotkamon kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Alkuvuodesta olisi tarkoitus istua saman pöydän ääreen.”

Niin pitkällä ei olla, että Sotkamossa olisi ryhdytty pohtimaan datakeskusten kaavoitusta tai rakennuslupia.

Isoja keskukset kuitenkin ovat. Isompia kuin mitkään muut Suomen datakeskukset tähän mennessä.

Mika Kilpeläisen mukaan juuri koko herättää kysymysmerkkejä. Samaten se, että rahoituspohjan täytyisi näin jättimäisessä hankkeessa olla erityisen vahva. Esimerkiksi Google on sijoittanut Haminassa sijaitsevaan, yli puolet pienempään datakeskukseen Kauppalehden vuonna 2015 julkaiseman arvion mukaan jopa 1,2 miljardia euroa.

HS kysyi Silent Partner Groupin johtajalta Dale Hobbielta, mistä yhtiön rahoitus tulee. Hobbie vastasi sähköpostitse seuraavasti:

”Toisilta yksityisiltä yrityksiltä, yksityisiltä- ja instituutioina toimivilta sijoittajilta, tunnustetuilta yhdysvaltalaisilta ja kansainvälisiltä investointipankeilta, sekä eräiltä muilta jotka ovat luottamuksellista tietoa yhteisestä toiveesta.”

Sotkamon kunnanjohtaja Kilpeläinen ei ole kuullut rahoituksesta mitään tarkempaa. Hän pitää mahdollisena, että Silent Partner Group tekee valmistelutyötä jonkun tai joidenkin toimeksiannosta.

”Ei tämä varmaan pelkkää kokeilua ole. Jos olisi, datakeskuksia voisi suunnitella vaikka Nevadaan. Hamina, Tornio ja Sotkamo ovat tietyistä syistä ideaaleja paikkoja datakeskuksille, joten eivät nämä ole pelkästään karttapalloa pyöritelleet”, sanoo Kilpeläinen.

HS:lle Dale Hobbie viestitti marraskuun alussa, kun varsinaisesta haastattelusta vasta sovittiin, että datakeskuksille rakennetaan oma sähköntuotanto, ”HE-OTG”. Hobbie viittasi siihen, että Venäjän tiedustelupalvelut ovat onnistuneet hakkeroimaan Yhdysvalloissa sähkölaitoksia.

Näin on tapahtunut, kertovat Yhdysvaltojen viranomaiset. Sikäli oma sähköntuotanto on järkevää, arvioi konsulttiyhtiö KPMG:n kyberjohtaja Mika Laaksonen.

KPMG on ollut mukana kehittämässä esimerkiksi Telian syksyllä valmistuneen datakeskuksen tietoturvallisuuden ja jatkuvuudenhallinnan järjestelmiä.

Yhtiöllä on pätevyys tehdä tarkastuksia yritysten ja viranomaisten järjestelmiin, joissa käsitellään turvaluokiteltua tietoa. Laaksosen alaisia on myös osallistunut huoltovarmuuden kannalta kriittisten konesalien suunnittelemiseen.

Suomen oloissa datakeskusten turvallisuusosaamista löytyy varmasti KPMG:lta.

”Jos oletetaan oman sähköntuotannon olevan toteutettu turvallisesti ja vikasietoisesti, konesalin toimivuutta ei voi järkyttää valtakunnan verkkoon puuttumalla”, sanoo Laaksonen.

”Se ei kylläkään vaikuta mitenkään konesalissa käsiteltävien tietojen luottamuksellisuuden turvaamiseen.”

Vaikka konesalilla olisi oma sähköntuotanto, sillekin pitää joka tapauksessa järjestää varavoima, Laaksonen muistuttaa.

Datakeskus tarvitsee sitä enemmän sähköä, mitä isompi on sen kapasiteetti. Esimerkiksi venäläisen hakukoneyhtiö Yandexin Mäntsälän-datakeskuksen kapasiteetti on nyt korkeintaan 10 megawattia tunnissa, kertoo tietokonekeskuksen päällikkö Ari Kurvi.

Ennen Yandexille siirtymistä Kurvi työskenteli Googlen Haminan-datakeskuksen käyttöpäällikkönä.

”Datakeskuksen kokoa voi katsoa tehon ja tarvittavan lattiapinta-alan mukaan. Palvelinlaitteistojen teho lattianeliötä kohden vaihtelee nykyisin viiden ja 20 kilowatin välillä, bitcoin-louhinnassa voidaan saavuttaa suurempiakin tehoja neliömetrille. Lisäksi jäähdytys ja sähköjärjestelmät vaativat tilaa. Ne voivat jopa kaksinkertaistaa tilan tarpeen”, Ari Kurvi kertoo.

Tällä laskukaavalla 250 megawatin kapasiteetin saavuttamiseen tarvittaisiin keskimäärin 25 000 neliömetrin tilat. Neliömetrimäärä vastaa yli kolmea jalkapallokenttää.

”Mittakaava ja kokoluokka ovat kansainvälisestikin merkittävät”, summaa Kurvi.

Loviisan ydinvoimalan kaksi reaktoria tuottavat vajaat 500 megawattia joka tunti. Näin voisi päätellä, että jos yksi 250 megawatin datakeskus olisi käytössä täydellä teholla, se tarvitsisi teoriassa suunnilleen yhden Loviisan ydinreaktorin tuottamat sähköt toimiakseen tunnin.

Mahdollinen syy sijaintisuunnitelmille on Arctic Connect, kotoisemmin Koillisväylän datakaapeli. Sekä KMPG:n Mika Laaksonen että Sotkamon kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen ottavat kaapelihankkeen puheeksi.

”Voi ihan hyvin olla, että se liittyy tähän jotenkin”, sanoo Kilpeläinen.

Toteutuessaan kaapeli yhdistäisi toisiinsa Kiinan, Venäjän ja Euroopan ja kulkisi Suomen läpi Helsinkiin Lapin ja Kainuun kautta. Reitti olisi lyhempi kuin nykyinen Etelä-Aasian kautta kulkeva kaapeli, joten se voisi lyhentää viivettä tietoliikenneyhteyksissä.

Kyse on millisekunneista, mutta aika on rahaa.

Hanke on jumittanut, koska yhteydet Venäjän viranomaisiin ovat tahmanneet. Kaapeli voisi olla valmis aikaisintaan vuonna 2022. Suomessa hanketta toteuttaa Cinia.

Cinian toimitusjohtaja Ari-Jussi Knaapila kertoo, että Cinia on ollut yhteyksissä Silent Partner Groupin kanssa. Silent Partner Groupia ja siitä kerrottua on selvitelty, mutta Knaapilan mukaan näyttöä pyrkimyksistä väärinkäytöksiin ei toistaiseksi ole tullut ilmi.

”Suunnitelmat ovat suuria, mutta en pidä sitä pahana asiana, sillä niistäkin osa voi toteutua”, Knaapila sanoo HS:lle.

”Ei ole mitenkään poissuljettua, että tuon yhtiön taustalla on muita intressitahoja, jotka eivät halua sitoutua omissa nimissään vielä epävarmaan datakeskushankkeeseen.”

Fakta

Joitakin datakeskuksia Suomessa


 Yandex. Datakeskus Mäntsälässä, kapasiteetti noin 10 megawattia (MW).

 Google. Datakeskus Haminassa, kapasiteetti noin 100 MW.

 Telia. Datakeskus Helsingin Pitäjänmäessä, kapasiteetti noin 24 MW.

 Equinix. Kuusi eri datakeskusta, joiden yhteenlaskettua kapasiteettia ei ole kerrottu. Seitsemäs keskus rakenteilla Espooseen, ja sen kapasiteetti on vajaat 6 MW.

 NCC. Datakeskus Järvenpäässä, kapasiteetti noin 25 MW.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teknologia
 • Datakeskus
 • Laura Halminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  2. 2

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  3. 3

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  5. 5

   Yhdysvaltojen senaatti äänesti saudiliittouman sotilaallisen tuen lopettamisen puolesta – päätös uhmaa Trumpin hallitusta

  6. 6

   Kanada on huolissaan kansalaisistaan Kiinassa – ulkoministeri: yksi pidätetty, toinen kadonnut Huawein talousjohtajan pidätyksen jälkeen

  7. 7

   ”Orjalakien” hyväksyminen ajoi Unkarin parlamentin kaaokseen

  8. 8

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  9. 9

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  10. 10

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Strasbourgin hyökkäyksestä epäilty jatkaa pakoaan, turva­toimia kiristetty kaikilla Ranskan joulu­toreilla – Tämä tilanteesta tiedetään

  4. 4

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  5. 5

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  8. 8

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää