Teknologia

On yksi hetki, jolloin itsehillintämme pettää ja älylaitteet vievät voiton – Näin sanoo aivotutkija Mona Moisala, joka jäi itse koukkuun Vauva.fi-keskustelupalstaan

”Ihmiset ovat havahtuneet siihen, että meitä manipuloidaan”, Moisala sanoo.

Teknologian piilovalta on yksi viidestä tämän vuoden suuresta uutisaiheesta, jonka ongelmat tulivat silmille ja joka sai monet tekemään asioita toisin.

Helsingin Sanomat esitteli nämä viisi valitsemaansa rumaa totuutta – neljä muuta ovat sota, ilmastonmuutos, muovi meressä ja #metoo – aiemmin julkaistussa artikkelissa.

Ongelmiin kysyttiin ratkaisuja asiantuntijoilta. Yksi vahvimmin ihmisten arjessa näkyvä osa teknologian piilovaltaa on älylaitteiden ja niiden sovellusten koukuttavuus. Käytämme niitä suorastaan pakonomaisesti, erityisesti sosiaalista mediaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tästä teemasta HS haastatteli psykologian tohtori, aivotutkija Mona Moisalaa.

Älylaitteiden ja niiden sovellusten valmistajat ovat hioneet tuotteensa niin koukuttavaksi, että ne ovat kuin karkkia aivoillemme, hän sanoo. Tässä jutussa Moisala kertoo, miksi näin on ja miten asiaan voisi puuttua.

”Älypuhelimet on alun perin tarkoitettu työkaluiksi, joita voimme hyödyntää silloin kun tarvitsemme niitä. Mutta tilanne on kääntynyt täysin päinvastaiseksi. Meillä on pakonomainen tarve käyttää niitä koko ajan, vaikka oikeaa tarvetta ei olisikaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun kauppajonossa on 15 sekuntia aikaa, niin heti tuntuu, että pää räjähtää, jos ei saa jotain viihdettä. Sitten sitä kaivaa kännykän esille ja katsoo yhden kissavideon.

Erityisesti viimeisen parin vuoden aikana julkisuuteen on tullut sovelluksien kehittäjiä. Entiset työntekijät ovat paljastaneet, millä tavalla eri somekanavia suunnitellaan.

Ihmiset ovat havahtuneet siihen, että meitä manipuloidaan. Erilaisia sovelluksia kehitetään niin, että ihmiset yksinkertaisesti viettävät niiden parissa mahdollisimman paljon aikaa. Helpoin keino saavuttaa tämä tavoite, on tehdä sovelluksista mahdollisimman koukuttavia. Siihen hyödynnetään psykologista ymmärrystä ja aivotutkimustietoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aiemmin Googlen suunnittelun eettisyydestä vastannut Tristan Harris on puhunut esimerkiksi siitä, kuinka notifikaatioita ei näytetä käyttäjälle tasaisin väliajoin, vaan niihin luodaan pientä satunnaisuutta, koska se aktivoi vielä voimakkaammin mielihyväverkostoja aivoissa.

Sovellukset ovat kuin karkkia aivoillemme.

Pelisuunnittelijat ovat usein jopa addiktiotutkijoitakin parempia asiantuntijoita riippuvuuden syntymisessä, koska heidän täytyy vielä tehdä sillä rahaakin.

Lue lisää: Näin Facebook ja Google ovat ottaneet mielemme ja yhteiskuntamme valtaansa käyttäytymisen muokkauksella.

Meidän netinkäyttömme on hirveän tiedostamatonta. Esimerkiksi kun Applen kännyköihin tuli päivityksen myötä syyskuussa Ruutuaika-valikko, siitä seurasi varmasti monille hirveä järkytys, kuinka paljon aikaa he viettävät laitteidensa parissa.

Meillä on tapana nähdä oma känny­kän käyttöm­me liian posi­tiivisesti. Emme osaa realis­tisesti arvioida sitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kyse on jatkuvasta taistelusta huomiostamme, ja se on epäreilua meitä kohtaan. Kaikki, joilla on meille jotain myytävää tai tarjottavaa, yrittävät kaapata huomiomme tavalla tai toisella. Meidän pitäisi saada takaisin päätäntävalta omasta keskittymiskyvystämme.

Jos vertaa älylaitteen ruutua katukuvaan, niin eihän kukaan halua elää sellaisessa yhteiskunnassa, jossa sinulle myydään ja tarjotaan viiden sekunnin välein jotain – ja verkkokalvoillesi isketään välkkyviä kuvia.

Lue lisää: Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden, sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt.

Olisi hyvä, jos meille näytettäisiin, miksi jokin algoritmi on suositellut meille jotakin asiaa. Tämä voisi toimia vaikka niin, että kun hakukoneen tuloksen tai Facebookin linkkisuosituksen päälle laittaisi kursorin, tulisi tieto, miksi algoritmi on suositellut sitä meille.

Tämän myötä tulisimme tietoisemmiksi siitä, minkä takia kulutamme sisältöjä ja minkä takia meillä alkaa muodostua omia kupliamme verkossa, erityisesti someympäristöihin.

Olen innostunut siitä, että älylaitteiden käytön ja sometuksen voisi nähdä uutena kansanterveydellisenä haasteena. Tiedämme jo tutkimusten perusteella, että ne vaikuttavat uneen, liikuntaan ja mahdollisesti myös vuorovaikutustaitojen kehittymiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin.

Otetaan sitä vastaan taistelemiseen siis niitä samoja keinoja, joilla on taisteltu esimerkiksi ylipainoa vastaan.

Ruokapakkauksissa on pakko olla kalorimäärät, koska emme osaa muuten arvioida niitä. Samalla tavalla nyt tulee ruutuaikasovelluksia, jotka näyttävät sen, miten paljon olet kuluttanut aikaasi eri asioiden parissa laitteillasi.

Alla olevalta Ruma totuus -videolta voi katsoa, mitä HS:n haastattelemat asiantuntijat kertovat teknologian piilovallasta.


Kaipaan Suomeenkin Somettoman syyskuun kaltaisia kampanjoita ja erilaisia iskulauseita. Jos tähän asti on kehotettu, että älä röökaa, niin nyt iskulauseena voisi olla, että älä räplää.

Ainahan sitä voi sanoa, että syö vähemmän sitä sokeria, eli käytä vähemmän kännykkää ja somea. Mutta eihän se mene niin. Emme ole täysin rationaalisia joka hetki, emmekä osaa arvioida omaa käyttäytymistämme välttämättä hirveän objektiivisesti.

Tarvitsemme laajempaa tukea. Eikä se ole minun mielestäni millään tavalla ihmisten aliarvioimista, vaan tukemista.

Silloin voisimme helpommin oppia viisaampia käyttötapoja ja itsehillintää älylaitteiden kanssa.

Viisaampi käyttö olisi tarkoituksenmukaista ja kontrollissamme. Päättäisimme itse, milloin käytämme laitteita, emmekä joutuisi jatkuvasti vastustamaan houkutusta ja kiusausta käyttää niitä, kuten nykyään on tilanne.

Tällaiseen vastustukseen menee hirveästi aikaa ja energiaa, emmekä edes useimmiten onnistu siinä.

Minulla on itsellänikin ongelmallinen suhde älylaitteisiin. En olisi varmaan muuten kiinnostunut tutkimaan erilaisten teknologian käyttötapojen yhteyksiä muun muassa keskittymiskykyyn.

Minulla oli esimerkiksi pitkään tosi huono tapa selata Vauva.fi-keskustelupalstaa iltaisin juuri ennen nukahtamista.

Siitä vain tuli sellainen pakko, että en saanut unta ilman sitä, vaikka tiesin, että menen itse asiassa myöhemmin nukkumaan, jos selaan sivustoa ja nukunkin huonommin. Tilanne vaati sitä, että minun piti mieheni kanssa sopia, että kumpikaan ei ota kännykkää makuuhuoneeseen. Me vähän niin kuin vahdimme toisiamme.

Vauva.fi on sopivan kevyttä sisältöä ja viestit lyhyitä. Se on juuri sellaista viihdettä, jota alamme herkästi väsyneenä selata, eikä itsehillinnästä vastaavilla aivoalueilla ole enää puhtia katkaista tekemistämme.”

Tällaisina hetkinä olemme kaikkein heikoimmillamme älylaitteiden houkutuksiin.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  2. 2

   Yksinäisyyttä voi vähentää keskittymällä itseensä, havaitsivat tutkijat

  3. 3

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Euroopassa on turhauduttu Trumpin politiikkaan – siksi Münchenissä pohditaan nyt kysymyksiä, joista on oltu hiljaa vuosikausia

  6. 6

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  7. 7

   Leveät repeämät seinissä kertovat äkkipäätöksellä suljettavan Metropolian kampuksen huonosta kunnosta Espoon Leppävaarassa

  8. 8

   Sote-uudistusta uhkaa nolo loppu

  9. 9

   3 000 opiskelijan kampus vajoaa Espoossa ja suljetaan pika­vauhtia

  10. 10

   Mitä Trumpin julistus käytännössä tarkoittaa? Seuraavaksi muurista kiistellään luultavasti oikeudessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  4. 4

   3 000 opiskelijan kampus vajoaa Espoossa ja suljetaan pika­vauhtia

  5. 5

   Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta lopullisesti kahden viikon päästä – Näin historiallinen liikennemullistus etenee

  6. 6

   Yhdysvalloissa rakennettiin tekoälyllä toimiva tekstigeneraattori, joka voi olla liian vaarallinen julkaistavaksi, ohjelman kehittäjät sanovat

  7. 7

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  8. 8

   Trumpin hätätila on yritys pelastaa presidentin kasvot, ja se hirvittää jopa monia republikaaneja

  9. 9

   Mitä tehdä, kun lapsi muuttuu yhdessä yössä vieraaksi ihmiseksi? Kirsi Könösen ympärille kokoontuu voipuneita äitejä

   Tilaajille
  10. 10

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  3. 3

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  4. 4

   Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

  5. 5

   HS selvitti Matti Nykäsen ja Seiskan oudon symbioosin – Kohujutut Nykäsestä syntyivät kännissä ja mehukkaita tarinoita lavastettiin

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  7. 7

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  8. 8

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  10. 10

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  11. Näytä lisää