Teknologia

Kun Benjamin Särkkä oli yläasteella, hän murtautui koulunsa tietoverkkoon – Nyt hän on päivätyössä käyvä perheenisä, joka haluaa käyttää taitojaan muiden hyväksi

Benjamin Särkän perustama hakkeritapahtuman Disobey järjestetään viikonloppuna neljättä kertaa ja kasvaa jatkuvasti.

Helsingin Kaapelitehtaalle kokoontuu tänä viikonloppuna huppareihin sonnustautunutta väkeä. Hakkeritapahtuma Disobey järjestetään neljättä kertaa, ja liput on myyty loppuun joka kerta. Tänä vuonna kävijöitä mahtuu paikalle yhteensä noin 1 600.

Disobeyn perustaja on Benjamin Särkkä, 36. Hän on halunnut luoda turvallisen ympäristön, jotta huppariväen ei tarvitse piiloutua kellariin hakkeroimaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se määrä osaamista joka tuolla on, voisi saada aikaan kovaa tuhoa, elleivät he ymmärtäisi vastuutaan. Me kannamme sitä vastuuta hiljaisesti koko ajan, ja kaksi päivää vuodessa sitten juodaan kaljaa ja kiroillaan miten rankkaa se on, tai miten hienoa se on kun keksii jotain uutta”, Särkkä sanoo.

Hänen mukaansa hakkeritapahtumassa ei kiusata ketään, eivätkä ennakkoluuloiset nyrpistele naamaansa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aina näin ei ole. Esimerkiksi yhdysvaltalainen hakkeritapahtuma Defcon ei hyväksy maksukortteja, sillä osa tapahtuman kymmenistä tuhansista vieraista hakkeroi toisiaan. Liittovaltion poliisi FBI on metsästänyt tapahtumasta Wikileaksin perustajaa Julian Assangea, ja vuonna 2017 sieltä pidätettiin eräs brittiläinen hakkeri.

Myös tiedustelupalvelujen tiedetään käyttävän amerikkalaistapahtumaa värväämiseen.

Benjamin Särkkä kävi Defconissa Las Vegasissa vuonna 2014, mutta Disobey sai alkunsa ihan toisessa tilanteessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Elokuussa 2015 Särkkä istui pelitapahtuma Assemblyn sivutapahtumassa Boozemblyssa. Käytännössä tämä tarkoittaa alkoholinkäyttöä ulkona Assemblyn ulkopuolella.

”Opetin muille lukkojen tiirikoimista ja tulin kysyneeksi, voisikohan Suomessa järjestää oman hakkeritapahtuman. Kaikki sanoivat ei, poliisi estäisi”, Särkkä kertoo.

Ensimmäinen Disobey järjestettiin tammikuussa 2016 Suvilahdessa. Poliisi ei estänyt sitä, mutta Särkkä kertoo, että juttusille tapahtumaan tuli kyllä tiukan oloinen mies.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämä ei esittäytynyt mutta halusi jutella rauhassa kahden kesken. Vain ulkopuolella oli hiljaista, joten Särkkä seisoi miehen kanssa pihalla tammikuun illassa vain t-paita päällään. Nimetön mies kyseli tarkasti tapahtuman järjestämisen motiiveista.

Nyt Disobey on järjestetty kolmasti. Ketään ei ole edes tarvinnut heittää ulos järjestyshäiriöiden takia tai mistään muustakaan syystä. Tapahtuma on kasvanut joka vuosi, ja Suvilahti on jäänyt liian pieneksi. Särkkä on jopa joutunut torjumaan sponsoriehdokkaita, sillä kaikki eivät yksinkertaisesti mahdu mukaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Aluksi kaikki vieraat olivat ihan hämillään. Nyt Disobey on kasvanut suomalaiseksi instituutioksi, jossa halutaan olla mukana osoituksena siitä, että tehdään yhteistä hyvää.”

Osallistujien kirjo ja ikähaitari on laaja: on lain rajoilla liikkuvia teinejä, mutta myös kotimaisen tietoturvan huippuammattilaisia tietoturvayhtiöistä viranomaisiin. Tapahtumassa on K-18-ikäraja.

Särkkä on ylpeä tapahtumastaan. Mutta miksi ihmeessä päivätyössä oleva perheellinen ihminen ryhtyy hakkeritapahtuman järjestäjäksi?


Vastausta pitää etsiä Assemblyn pihatapahtumaa kauempaa.

Särkän isällä oli tietokone kellarissa. Elettiin 1990-luvun alkua Porvoossa. Kone oli vanha Macintosh Apple, sellainen joka näyttää linnunpöntöltä.

Isä asensi koneeseen lapsilukon. Kahdeksanvuotias Benjamin halusi pelata, mutta lapsilukon kytkeminen pois edellytti salasanaa. Ennen pitkää poika onnistui arvaamaan sen oikein. Isälle asia selvisi vasta Iltalehden haastattelusta muutama vuosi sitten.

Yläkoulun ATK-tunnilla tuli ensimmäinen kosketus MS Dos-koneisiin. Särkkä kertoo oppineensa niistä yhden tunnin aikana enemmän kuin opettaja osasi koko loppuvuonna opettaa. Yhdeksännellä luokalla hän kokeili kaverinsa kanssa erilaisia etähallintaohjelmistoja.

Kohta kaveruksilla oli Särkän mukaan hallussaan jo käyttöoikeudet kaikkiin koulun ja kaupungin tietojärjestelmiin.

”Olisimme voineet vaihtaa kaikkien arvosanat ja opettajien palkat. Mutta emme tehneet niin. Eräs tyttö oli minusta aika ihana, joten hänen käyttämänsä koneen cd-asemaa kyllä kuitenkin rämpyteltiin auki.”

Entisen teinihakkerin puheissa toistuu usein, että vaikka joitain asioita voi tehdä, se ei tarkoita, että niitä pitäisi tehdä.

Esimerkiksi se, että osaa tiirikoida lukkoja ei tarkoita, että pitäisi murtautua ihmisten koteihin. Taito on hyödyllinen lukkoja kehittävälle insinöörille, mutta myös silloin, jos on unohtanut avaimet sisälle.

Särkällä on päivätyö tietoturvan parissa finanssikonserni Nordeassa. Tekeillä myös Naisten linjan tietoturvakoulutushanke kaikkein hädänalaisimmille ryhmille. Koulutushanke on jatkumoa Disobeylle, jonka ympärillä on toimijoiden yhteisö, eräänlainen kaveriporukka, sekä rekisteröity yhdistys.

Mikään ei synny silti itsestään. Disobey-tapahtumien ajan Särkkä on päivätyöstään vuosilomalla, vaikka esimies suhtautuukin hänen menoihinsa myönteisesti. Joulun ja uudenvuoden tienoilla Särkän perhe ei ehdi lomamatkoille.

”Olen yrittänyt delegoida niin paljon kuin mahdollista. Mutta me järjestäjät emme ehdi nähdä toisiamme tarpeeksi. Jos meillä olisi fyysinen toimitila, se helpottaisi montaa asiaa. Esimerkiksi koulutuksien järjestämistä.”

Särkkä innostuu ajatuksesta, että Disobeyn järjestäjillä olisi hengailupaikka. Sellaisia kutsutaan maailmalla nimellä hackerspace. Se voisi olla vartioitu mutta aina auki, joku olisi aina paikalla ja sohvalla saisi ottaa torkut. Se voisi olla mahdollista, jos Disobey-yhdistys ryhtyisi keräämään jäsenmaksuja.

Järjestäminen vaatii kuitenkin jaksamista ja aikaa – Särkän sanoin perslihaksia. Tehokkaankin ihmisen vuorokaudessa on vain 24 tuntia.

”Jos tekisin vielä lisää, se olisi muusta pois. Haluan edelleen lukea lapsille iltasadun ja hakea heidät koulusta.”

Tietoturva-ala ei ole onnistunut tekemään itseään ymmärretyksi, Disobeyn perustaja sanoo.

”Tietoturva-ala nähdään pienen piirin puuhana, sellaisena että kyllä ne nörtit kellarissa hoitaa homman. Nörtit näkevät kyllä missä ongelma on, ja osoittavatkin sen, mutta eivät pysty korjaamaan ongelmia, jotka johtuvat rakenteista ja eri järjestelmien riippuvuussuhteista. Olemme tilanteessa, jossa ongelmien osoittelu ja uhrien syyttäminen ei ole ratkaisukeskeistä.”

Särkkä on itse ollut se nörtti kellarissa ihan kirjaimellisesti. Nyt hän on kasvanut kellarista ulos ja haluaa muutkin pois sieltä, sillä eristäytyminen ruokkii ennakkoluuloja ja ennakkoluulot taas eristäytymistä. Pahoinvointia ei ole syytä lisätä.

Vaikuttaa siltä, että Särkkä ajattelee tekemisissään paljon sosiaalista vastuuta. Hän on kouluttanut Suomen tietotoimiston toimittajia ja puhunut tietoturvasta yläkoululaisille.

”Neljä kundia oli puheen aikana ihan happamina mutta halusi jäädä tunnin jälkeen juttelemaan. Lopulta juttelimme noin kaksi tuntia. Yhden kanssa viestittelen edelleen. Ne jotenkin hiffasi”, Särkkä kertoo ja vaikuttaa vähän liikuttuneelta.

Se, mitä pitää hiffata on se, ettei hakkeroinnissa ole kyse pelkästään mistään kellarinörttien puuhastelusta tai bittien viilaamisesta. Teoilla on todellisia vaikutuksia. Sen ymmärtää, kun ne tulevat ihmisten kautta vastaan.

Särkkä kertoo kohdalleen sattuneesta tapauksesta. Kyseessä oli perhetragedia, jossa oli surmattu lapsi. Kaikki lapsen kuvatkin oli tuhottu tietokoneilta ja salasanat vaihdettu.

”Siinä oli viety jopa muistot”, Särkkä sanoo.

Hänen mukaansa lopulta löytyi kuitenkin yksi tietokone, jolta muistoja pystyisi ehkä kaivamaan. Välikäden kautta Särkälle tuli kysely, voisiko tämä yrittää tehdä sille jotain.

Särkkä yritti. Ja onnistui.

”Se, että voi antaa takaisin edes muistoja. Kuvan lapsen ensimmäisestä hymystä. Se tässä on tärkeää.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen suosituin radiotiimi Aamulypsy hajoaa – ”Juhan mukaantulo kuusi vuotta sitten oli vahinko”, sanoo ohjelmapäällikkö

  2. 2

   Helsingin Iso Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippuhinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  3. 3

   Ravintola Kaisaniemi on haettu konkurssiin – Puistoravintola on toiminut yhtäjaksoisesti samassa rakennuksessa vuodesta 1839

  4. 4

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Koskelantiellä – Poliisipartio osui ensimmäisenä paikalle sattumalta

  5. 5

   Pilkkasiko Trump-lippikseen pukeutunut poikakoulun oppilas alkuperäiskansan aktivistia? Viraalivideon tarina täydentyi yön aikana

  6. 6

   Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

  7. 7

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

  9. 9

   Oulun-junan erikoinen tömähdys on yhä arvoitus – Onnettomuus­tutkinta­keskuksen johtaja ei muista vastaavaa tapausta

  10. 10

   Suomi laittoi miljoonia euroja saksalaisiin ruoka­messuihin – HS kiersi Suomen osaston berliiniläisen ruoka­gurun kanssa, ja tämä yllättyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuu pimeni – Lähetä kuvia ruosteen­punaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

  2. 2

   Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

  3. 3

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  4. 4

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  5. 5

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  6. 6

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  7. 7

   Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

  8. 8

   Helsingin Iso Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippuhinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  9. 9

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  10. 10

   Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  3. 3

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  4. 4

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  6. 6

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  7. 7

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  8. 8

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  9. 9

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  10. 10

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää