Teknologia

Kun Benjamin Särkkä oli yläasteella, hän murtautui koulunsa tietoverkkoon – Nyt hän on päivätyössä käyvä perheenisä, joka haluaa käyttää taitojaan muiden hyväksi

Benjamin Särkän perustama hakkeritapahtuman Disobey järjestetään viikonloppuna neljättä kertaa ja kasvaa jatkuvasti.

Helsingin Kaapelitehtaalle kokoontuu tänä viikonloppuna huppareihin sonnustautunutta väkeä. Hakkeritapahtuma Disobey järjestetään neljättä kertaa, ja liput on myyty loppuun joka kerta. Tänä vuonna kävijöitä mahtuu paikalle yhteensä noin 1 600.

Disobeyn perustaja on Benjamin Särkkä, 36. Hän on halunnut luoda turvallisen ympäristön, jotta huppariväen ei tarvitse piiloutua kellariin hakkeroimaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se määrä osaamista joka tuolla on, voisi saada aikaan kovaa tuhoa, elleivät he ymmärtäisi vastuutaan. Me kannamme sitä vastuuta hiljaisesti koko ajan, ja kaksi päivää vuodessa sitten juodaan kaljaa ja kiroillaan miten rankkaa se on, tai miten hienoa se on kun keksii jotain uutta”, Särkkä sanoo.

Hänen mukaansa hakkeritapahtumassa ei kiusata ketään, eivätkä ennakkoluuloiset nyrpistele naamaansa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aina näin ei ole. Esimerkiksi yhdysvaltalainen hakkeritapahtuma Defcon ei hyväksy maksukortteja, sillä osa tapahtuman kymmenistä tuhansista vieraista hakkeroi toisiaan. Liittovaltion poliisi FBI on metsästänyt tapahtumasta Wikileaksin perustajaa Julian Assangea, ja vuonna 2017 sieltä pidätettiin eräs brittiläinen hakkeri.

Myös tiedustelupalvelujen tiedetään käyttävän amerikkalaistapahtumaa värväämiseen.

Benjamin Särkkä kävi Defconissa Las Vegasissa vuonna 2014, mutta Disobey sai alkunsa ihan toisessa tilanteessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Elokuussa 2015 Särkkä istui pelitapahtuma Assemblyn sivutapahtumassa Boozemblyssa. Käytännössä tämä tarkoittaa alkoholinkäyttöä ulkona Assemblyn ulkopuolella.

”Opetin muille lukkojen tiirikoimista ja tulin kysyneeksi, voisikohan Suomessa järjestää oman hakkeritapahtuman. Kaikki sanoivat ei, poliisi estäisi”, Särkkä kertoo.

Ensimmäinen Disobey järjestettiin tammikuussa 2016 Suvilahdessa. Poliisi ei estänyt sitä, mutta Särkkä kertoo, että juttusille tapahtumaan tuli kyllä tiukan oloinen mies.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämä ei esittäytynyt mutta halusi jutella rauhassa kahden kesken. Vain ulkopuolella oli hiljaista, joten Särkkä seisoi miehen kanssa pihalla tammikuun illassa vain t-paita päällään. Nimetön mies kyseli tarkasti tapahtuman järjestämisen motiiveista.

Nyt Disobey on järjestetty kolmasti. Ketään ei ole edes tarvinnut heittää ulos järjestyshäiriöiden takia tai mistään muustakaan syystä. Tapahtuma on kasvanut joka vuosi, ja Suvilahti on jäänyt liian pieneksi. Särkkä on jopa joutunut torjumaan sponsoriehdokkaita, sillä kaikki eivät yksinkertaisesti mahdu mukaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Aluksi kaikki vieraat olivat ihan hämillään. Nyt Disobey on kasvanut suomalaiseksi instituutioksi, jossa halutaan olla mukana osoituksena siitä, että tehdään yhteistä hyvää.”

Osallistujien kirjo ja ikähaitari on laaja: on lain rajoilla liikkuvia teinejä, mutta myös kotimaisen tietoturvan huippuammattilaisia tietoturvayhtiöistä viranomaisiin. Tapahtumassa on K-18-ikäraja.

Särkkä on ylpeä tapahtumastaan. Mutta miksi ihmeessä päivätyössä oleva perheellinen ihminen ryhtyy hakkeritapahtuman järjestäjäksi?


Vastausta pitää etsiä Assemblyn pihatapahtumaa kauempaa.

Särkän isällä oli tietokone kellarissa. Elettiin 1990-luvun alkua Porvoossa. Kone oli vanha Macintosh Apple, sellainen joka näyttää linnunpöntöltä.

Isä asensi koneeseen lapsilukon. Kahdeksanvuotias Benjamin halusi pelata, mutta lapsilukon kytkeminen pois edellytti salasanaa. Ennen pitkää poika onnistui arvaamaan sen oikein. Isälle asia selvisi vasta Iltalehden haastattelusta muutama vuosi sitten.

Yläkoulun ATK-tunnilla tuli ensimmäinen kosketus MS Dos-koneisiin. Särkkä kertoo oppineensa niistä yhden tunnin aikana enemmän kuin opettaja osasi koko loppuvuonna opettaa. Yhdeksännellä luokalla hän kokeili kaverinsa kanssa erilaisia etähallintaohjelmistoja.

Kohta kaveruksilla oli Särkän mukaan hallussaan jo käyttöoikeudet kaikkiin koulun ja kaupungin tietojärjestelmiin.

”Olisimme voineet vaihtaa kaikkien arvosanat ja opettajien palkat. Mutta emme tehneet niin. Eräs tyttö oli minusta aika ihana, joten hänen käyttämänsä koneen cd-asemaa kyllä kuitenkin rämpyteltiin auki.”

Entisen teinihakkerin puheissa toistuu usein, että vaikka joitain asioita voi tehdä, se ei tarkoita, että niitä pitäisi tehdä.

Esimerkiksi se, että osaa tiirikoida lukkoja ei tarkoita, että pitäisi murtautua ihmisten koteihin. Taito on hyödyllinen lukkoja kehittävälle insinöörille, mutta myös silloin, jos on unohtanut avaimet sisälle.

Särkällä on päivätyö tietoturvan parissa finanssikonserni Nordeassa. Tekeillä myös Naisten linjan tietoturvakoulutushanke kaikkein hädänalaisimmille ryhmille. Koulutushanke on jatkumoa Disobeylle, jonka ympärillä on toimijoiden yhteisö, eräänlainen kaveriporukka, sekä rekisteröity yhdistys.

Mikään ei synny silti itsestään. Disobey-tapahtumien ajan Särkkä on päivätyöstään vuosilomalla, vaikka esimies suhtautuukin hänen menoihinsa myönteisesti. Joulun ja uudenvuoden tienoilla Särkän perhe ei ehdi lomamatkoille.

”Olen yrittänyt delegoida niin paljon kuin mahdollista. Mutta me järjestäjät emme ehdi nähdä toisiamme tarpeeksi. Jos meillä olisi fyysinen toimitila, se helpottaisi montaa asiaa. Esimerkiksi koulutuksien järjestämistä.”

Särkkä innostuu ajatuksesta, että Disobeyn järjestäjillä olisi hengailupaikka. Sellaisia kutsutaan maailmalla nimellä hackerspace. Se voisi olla vartioitu mutta aina auki, joku olisi aina paikalla ja sohvalla saisi ottaa torkut. Se voisi olla mahdollista, jos Disobey-yhdistys ryhtyisi keräämään jäsenmaksuja.

Järjestäminen vaatii kuitenkin jaksamista ja aikaa – Särkän sanoin perslihaksia. Tehokkaankin ihmisen vuorokaudessa on vain 24 tuntia.

”Jos tekisin vielä lisää, se olisi muusta pois. Haluan edelleen lukea lapsille iltasadun ja hakea heidät koulusta.”

Tietoturva-ala ei ole onnistunut tekemään itseään ymmärretyksi, Disobeyn perustaja sanoo.

”Tietoturva-ala nähdään pienen piirin puuhana, sellaisena että kyllä ne nörtit kellarissa hoitaa homman. Nörtit näkevät kyllä missä ongelma on, ja osoittavatkin sen, mutta eivät pysty korjaamaan ongelmia, jotka johtuvat rakenteista ja eri järjestelmien riippuvuussuhteista. Olemme tilanteessa, jossa ongelmien osoittelu ja uhrien syyttäminen ei ole ratkaisukeskeistä.”

Särkkä on itse ollut se nörtti kellarissa ihan kirjaimellisesti. Nyt hän on kasvanut kellarista ulos ja haluaa muutkin pois sieltä, sillä eristäytyminen ruokkii ennakkoluuloja ja ennakkoluulot taas eristäytymistä. Pahoinvointia ei ole syytä lisätä.

Vaikuttaa siltä, että Särkkä ajattelee tekemisissään paljon sosiaalista vastuuta. Hän on kouluttanut Suomen tietotoimiston toimittajia ja puhunut tietoturvasta yläkoululaisille.

”Neljä kundia oli puheen aikana ihan happamina mutta halusi jäädä tunnin jälkeen juttelemaan. Lopulta juttelimme noin kaksi tuntia. Yhden kanssa viestittelen edelleen. Ne jotenkin hiffasi”, Särkkä kertoo ja vaikuttaa vähän liikuttuneelta.

Se, mitä pitää hiffata on se, ettei hakkeroinnissa ole kyse pelkästään mistään kellarinörttien puuhastelusta tai bittien viilaamisesta. Teoilla on todellisia vaikutuksia. Sen ymmärtää, kun ne tulevat ihmisten kautta vastaan.

Särkkä kertoo kohdalleen sattuneesta tapauksesta. Kyseessä oli perhetragedia, jossa oli surmattu lapsi. Kaikki lapsen kuvatkin oli tuhottu tietokoneilta ja salasanat vaihdettu.

”Siinä oli viety jopa muistot”, Särkkä sanoo.

Hänen mukaansa lopulta löytyi kuitenkin yksi tietokone, jolta muistoja pystyisi ehkä kaivamaan. Välikäden kautta Särkälle tuli kysely, voisiko tämä yrittää tehdä sille jotain.

Särkkä yritti. Ja onnistui.

”Se, että voi antaa takaisin edes muistoja. Kuvan lapsen ensimmäisestä hymystä. Se tässä on tärkeää.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  3. 3

   Kivikauden Euroopassa eivät naapurit paljon häirinneet: Asukkaita oli kaikkiaan ehkä 1 500

  4. 4

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  5. 5

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  6. 6

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  7. 7

   Sami Sykkö on harvoja Karl Lagerfeldin tavanneita suomalaisia: ”Hän oli yksinkertaisesti tämän maapallon suurin muoti­suunnittelija – ja piikikkään hauska”

  8. 8

   ”Se, joka käyttää juoksuhousuja, on menettänyt kontrollin elämästään” – Muotiguru Karl Lagerfeld muistetaan myös sivalluksistaan, tässä kuuluisimmat

  9. 9

   Ministeri Anne Berner on nousemassa Ruotsin toiseksi suurimman pankin hallitukseen – ”En pyri toiselle kaudelle eduskuntaan”

  10. 10

   Yksi parisuhteen perusharha voi johtaa pahoihin ristiriitoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  3. 3

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  4. 4

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  5. 5

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  6. 6

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  7. 7

   Yksi parisuhteen perusharha voi johtaa pahoihin ristiriitoihin

  8. 8

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  9. 9

   Lapset tuovat uskomatonta onnea, mutta puhumme vanhemmuudesta kuin se olisi yhtä pitkittynyttä talvisotaa – ”Meillä elää ilon ja onnen mitätöinnin perinne”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  10. 10

   Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin – nyt EIT vaatii Suomelta selvitystä miehen kuolemasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  5. 5

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  6. 6

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  7. 7

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  9. 9

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  10. 10

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  11. Näytä lisää