Teknologia

Kun Benjamin Särkkä oli yläasteella, hän murtautui koulunsa tietoverkkoon – Nyt hän on päivätyössä käyvä perheenisä, joka haluaa käyttää taitojaan muiden hyväksi

Benjamin Särkän perustama hakkeritapahtuman Disobey järjestetään viikonloppuna neljättä kertaa ja kasvaa jatkuvasti.

Helsingin Kaapelitehtaalle kokoontuu tänä viikonloppuna huppareihin sonnustautunutta väkeä. Hakkeritapahtuma Disobey järjestetään neljättä kertaa, ja liput on myyty loppuun joka kerta. Tänä vuonna kävijöitä mahtuu paikalle yhteensä noin 1 600.

Disobeyn perustaja on Benjamin Särkkä, 36. Hän on halunnut luoda turvallisen ympäristön, jotta huppariväen ei tarvitse piiloutua kellariin hakkeroimaan.

”Se määrä osaamista joka tuolla on, voisi saada aikaan kovaa tuhoa, elleivät he ymmärtäisi vastuutaan. Me kannamme sitä vastuuta hiljaisesti koko ajan, ja kaksi päivää vuodessa sitten juodaan kaljaa ja kiroillaan miten rankkaa se on, tai miten hienoa se on kun keksii jotain uutta”, Särkkä sanoo.

Hänen mukaansa hakkeritapahtumassa ei kiusata ketään, eivätkä ennakkoluuloiset nyrpistele naamaansa.

Aina näin ei ole. Esimerkiksi yhdysvaltalainen hakkeritapahtuma Defcon ei hyväksy maksukortteja, sillä osa tapahtuman kymmenistä tuhansista vieraista hakkeroi toisiaan. Liittovaltion poliisi FBI on metsästänyt tapahtumasta Wikileaksin perustajaa Julian Assangea, ja vuonna 2017 sieltä pidätettiin eräs brittiläinen hakkeri.

Myös tiedustelupalvelujen tiedetään käyttävän amerikkalaistapahtumaa värväämiseen.

Benjamin Särkkä kävi Defconissa Las Vegasissa vuonna 2014, mutta Disobey sai alkunsa ihan toisessa tilanteessa.

Elokuussa 2015 Särkkä istui pelitapahtuma Assemblyn sivutapahtumassa Boozemblyssa. Käytännössä tämä tarkoittaa alkoholinkäyttöä ulkona Assemblyn ulkopuolella.

”Opetin muille lukkojen tiirikoimista ja tulin kysyneeksi, voisikohan Suomessa järjestää oman hakkeritapahtuman. Kaikki sanoivat ei, poliisi estäisi”, Särkkä kertoo.

Ensimmäinen Disobey järjestettiin tammikuussa 2016 Suvilahdessa. Poliisi ei estänyt sitä, mutta Särkkä kertoo, että juttusille tapahtumaan tuli kyllä tiukan oloinen mies.

Tämä ei esittäytynyt mutta halusi jutella rauhassa kahden kesken. Vain ulkopuolella oli hiljaista, joten Särkkä seisoi miehen kanssa pihalla tammikuun illassa vain t-paita päällään. Nimetön mies kyseli tarkasti tapahtuman järjestämisen motiiveista.

Nyt Disobey on järjestetty kolmasti. Ketään ei ole edes tarvinnut heittää ulos järjestyshäiriöiden takia tai mistään muustakaan syystä. Tapahtuma on kasvanut joka vuosi, ja Suvilahti on jäänyt liian pieneksi. Särkkä on jopa joutunut torjumaan sponsoriehdokkaita, sillä kaikki eivät yksinkertaisesti mahdu mukaan.

”Aluksi kaikki vieraat olivat ihan hämillään. Nyt Disobey on kasvanut suomalaiseksi instituutioksi, jossa halutaan olla mukana osoituksena siitä, että tehdään yhteistä hyvää.”

Osallistujien kirjo ja ikähaitari on laaja: on lain rajoilla liikkuvia teinejä, mutta myös kotimaisen tietoturvan huippuammattilaisia tietoturvayhtiöistä viranomaisiin. Tapahtumassa on K-18-ikäraja.

Särkkä on ylpeä tapahtumastaan. Mutta miksi ihmeessä päivätyössä oleva perheellinen ihminen ryhtyy hakkeritapahtuman järjestäjäksi?


Vastausta pitää etsiä Assemblyn pihatapahtumaa kauempaa.

Särkän isällä oli tietokone kellarissa. Elettiin 1990-luvun alkua Porvoossa. Kone oli vanha Macintosh Apple, sellainen joka näyttää linnunpöntöltä.

Isä asensi koneeseen lapsilukon. Kahdeksanvuotias Benjamin halusi pelata, mutta lapsilukon kytkeminen pois edellytti salasanaa. Ennen pitkää poika onnistui arvaamaan sen oikein. Isälle asia selvisi vasta Iltalehden haastattelusta muutama vuosi sitten.

Yläkoulun ATK-tunnilla tuli ensimmäinen kosketus MS Dos-koneisiin. Särkkä kertoo oppineensa niistä yhden tunnin aikana enemmän kuin opettaja osasi koko loppuvuonna opettaa. Yhdeksännellä luokalla hän kokeili kaverinsa kanssa erilaisia etähallintaohjelmistoja.

Kohta kaveruksilla oli Särkän mukaan hallussaan jo käyttöoikeudet kaikkiin koulun ja kaupungin tietojärjestelmiin.

”Olisimme voineet vaihtaa kaikkien arvosanat ja opettajien palkat. Mutta emme tehneet niin. Eräs tyttö oli minusta aika ihana, joten hänen käyttämänsä koneen cd-asemaa kyllä kuitenkin rämpyteltiin auki.”

Entisen teinihakkerin puheissa toistuu usein, että vaikka joitain asioita voi tehdä, se ei tarkoita, että niitä pitäisi tehdä.

Esimerkiksi se, että osaa tiirikoida lukkoja ei tarkoita, että pitäisi murtautua ihmisten koteihin. Taito on hyödyllinen lukkoja kehittävälle insinöörille, mutta myös silloin, jos on unohtanut avaimet sisälle.

Särkällä on päivätyö tietoturvan parissa finanssikonserni Nordeassa. Tekeillä myös Naisten linjan tietoturvakoulutushanke kaikkein hädänalaisimmille ryhmille. Koulutushanke on jatkumoa Disobeylle, jonka ympärillä on toimijoiden yhteisö, eräänlainen kaveriporukka, sekä rekisteröity yhdistys.

Mikään ei synny silti itsestään. Disobey-tapahtumien ajan Särkkä on päivätyöstään vuosilomalla, vaikka esimies suhtautuukin hänen menoihinsa myönteisesti. Joulun ja uudenvuoden tienoilla Särkän perhe ei ehdi lomamatkoille.

”Olen yrittänyt delegoida niin paljon kuin mahdollista. Mutta me järjestäjät emme ehdi nähdä toisiamme tarpeeksi. Jos meillä olisi fyysinen toimitila, se helpottaisi montaa asiaa. Esimerkiksi koulutuksien järjestämistä.”

Särkkä innostuu ajatuksesta, että Disobeyn järjestäjillä olisi hengailupaikka. Sellaisia kutsutaan maailmalla nimellä hackerspace. Se voisi olla vartioitu mutta aina auki, joku olisi aina paikalla ja sohvalla saisi ottaa torkut. Se voisi olla mahdollista, jos Disobey-yhdistys ryhtyisi keräämään jäsenmaksuja.

Järjestäminen vaatii kuitenkin jaksamista ja aikaa – Särkän sanoin perslihaksia. Tehokkaankin ihmisen vuorokaudessa on vain 24 tuntia.

”Jos tekisin vielä lisää, se olisi muusta pois. Haluan edelleen lukea lapsille iltasadun ja hakea heidät koulusta.”

Tietoturva-ala ei ole onnistunut tekemään itseään ymmärretyksi, Disobeyn perustaja sanoo.

”Tietoturva-ala nähdään pienen piirin puuhana, sellaisena että kyllä ne nörtit kellarissa hoitaa homman. Nörtit näkevät kyllä missä ongelma on, ja osoittavatkin sen, mutta eivät pysty korjaamaan ongelmia, jotka johtuvat rakenteista ja eri järjestelmien riippuvuussuhteista. Olemme tilanteessa, jossa ongelmien osoittelu ja uhrien syyttäminen ei ole ratkaisukeskeistä.”

Särkkä on itse ollut se nörtti kellarissa ihan kirjaimellisesti. Nyt hän on kasvanut kellarista ulos ja haluaa muutkin pois sieltä, sillä eristäytyminen ruokkii ennakkoluuloja ja ennakkoluulot taas eristäytymistä. Pahoinvointia ei ole syytä lisätä.

Vaikuttaa siltä, että Särkkä ajattelee tekemisissään paljon sosiaalista vastuuta. Hän on kouluttanut Suomen tietotoimiston toimittajia ja puhunut tietoturvasta yläkoululaisille.

”Neljä kundia oli puheen aikana ihan happamina mutta halusi jäädä tunnin jälkeen juttelemaan. Lopulta juttelimme noin kaksi tuntia. Yhden kanssa viestittelen edelleen. Ne jotenkin hiffasi”, Särkkä kertoo ja vaikuttaa vähän liikuttuneelta.

Se, mitä pitää hiffata on se, ettei hakkeroinnissa ole kyse pelkästään mistään kellarinörttien puuhastelusta tai bittien viilaamisesta. Teoilla on todellisia vaikutuksia. Sen ymmärtää, kun ne tulevat ihmisten kautta vastaan.

Särkkä kertoo kohdalleen sattuneesta tapauksesta. Kyseessä oli perhetragedia, jossa oli surmattu lapsi. Kaikki lapsen kuvatkin oli tuhottu tietokoneilta ja salasanat vaihdettu.

”Siinä oli viety jopa muistot”, Särkkä sanoo.

Hänen mukaansa lopulta löytyi kuitenkin yksi tietokone, jolta muistoja pystyisi ehkä kaivamaan. Välikäden kautta Särkälle tuli kysely, voisiko tämä yrittää tehdä sille jotain.

Särkkä yritti. Ja onnistui.

”Se, että voi antaa takaisin edes muistoja. Kuvan lapsen ensimmäisestä hymystä. Se tässä on tärkeää.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poikkeuksellinen hyppäys hiv-tartunnoissa pääkaupunki­seudulla – Hus pelkää epidemiaa

  2. 2

   Harvinainen rikosten sarja Espoossa toi tuomion: Mies varasti lapsilta reput ja uhkasi tappaa viimeisillään raskaana olevan naisen

  3. 3

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  4. 4

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  5. 5

   Ulkoministeri Soiniin kohdistuneesta hyökkäysyrityksestä epäillään vuonna 1967 syntynyttä miestä, poliisilla ei näyttöä teon suunnitelmallisuudesta

  6. 6

   Kaahari ajoi reilusti yli kahtasataa satasen alueella – ”Kyseinen auto ei käsittääkseni kulje sen kovempaa”

  7. 7

   Virolainen Asta Tikerpäe kyyditettiin neljä­vuotiaana Siperiaan ”isänmaan vihollisen” lapsena: ”Luulin, että menemme kylään tädin luokse Tallinnaan”

  8. 8

   700 miljoonan euron hankkeen kohtalon­hetket ovat käsillä: Vanhan jäähallin kupeeseen suunniteltu jätti­areena mullistaisi maisemaa Töölössä

  9. 9

   Alle kymmenen vuotta vanhassa asunnossa voi olla rakennusvirheitä, ja jos tärkeä vakuutus puuttuu, ostaja saattaa joutua maksamaan korjaukset itse

  10. 10

   Norja tarjoaa työtä mutta vie osaavaa työvoimaa – Rajan toisella puolella työssä käyvät utsjokelaiset ovat väsyneet byrokratiaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkoministeri Timo Soinia yritettiin lyödä Korson maalais­markkinoilla Vantaalla, puolue­johtajat tuomitsevat ”hyökkäyksen demokratiaa vastaan”

  2. 2

   Lauri Markkanen hämmästyttää amerikkalaisia tavoillaan: kaurapuuroa aamulla eikä edes omaa kokkia

  3. 3

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  4. 4

   Merihätään joutunut risteilijä pääsi onnellisesti satamaan Norjassa

  5. 5

   Suku istui iltaa Espoossa, kun sedän kysymys Auschwitzista muutti Orna Kollmann-Grinbergin käsityksen isästään täysin

   Tilaajille
  6. 6

   Saksassa tyylikäskin villapaita voi olla ratkaiseva virhe

  7. 7

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  8. 8

   Muellerin raportti ei todennut Trumpin vaalikampanjan tehneen yhteistyötä venäläisten kanssa, presidentti riemuitsi tutkinnan tuloksesta

  9. 9

   Helsinki nostattaa asuntojen hintoja: kaupunki saa myymistään tonteista sitä enemmän rahaa, mitä kalliimmalla niille rakennettavat asunnot myydään

  10. 10

   Grafiikka näyttää, miten suomalaiset kahmivat norjalaisten yhtiöiden pika­lainoja: Viran­omaiset ryhtyivät uusiin toimiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  6. 6

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  7. 7

   Merihätään joutunut risteilijä pääsi onnellisesti satamaan Norjassa

  8. 8

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  9. 9

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  11. Näytä lisää