Teknologia

Vanhemmalla on velvollisuus suojella lasta myös netissä, joskus jopa lukea viestit – näillä vinkeillä se onnistuu lasta loukkaamatta

Monet vanhemmat järkyttyvät ja huolestuvat, kun uutiset täyttyvät otsikoista, joissa hyväksikäyttäjät jahtaavat alaikäisiä sosiaalisessa mediassa. Lapsilla on oikeus yksityisyyteen, mutta mitä vanhempi voi tehdä?

Uutiset sosiaalisessa mediassa alaikäisiä jahtaavista hyväksikäyttäjistä ovat tällä viikolla täyttäneet lööpit, uutislähetykset ja television keskusteluohjelmat. Oulussa on tullut ilmi useita epäilyjä raiskaus- ja hyväksikäyttötapauksista, ja viimeksi tiistaina Helsingin käräjäoikeus antoi tuomion useista lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä.

Kaikkiin tapauksiin liittyy tämänhetkisen tiedon mukaan sosiaalinen media. Tekijät ja epäillyt tekijät ovat käyttäneet somea hyväkseen uhreja etsiessään.

Seksuaalirikosepäilyt ravisuttivat Oulua, ja nuoria lähestytään viesteillä edelleen – ”Mesen ja instan kautta tulee paljon viestiä, että haluatko tulla mun luo juomaan”, sanoo Iiris, 17

Mitä vanhempi voi tehdä rikkomatta lapsen oikeutta yksityisyyteen?

Moni aikuinen ihmettelee, mistä tietää, mitä oma lapsi tekee netissä. Miten hänen kännykänkäyttöään pitäisi valvoa? Suojelenko lasta riittävästi ja tunnistanko potentiaaliset vaarat? Ja toisaalta: mitä voin tehdä rikkomatta lapsen oikeutta yksityisyyteen?

Tilanne on monessa kodissa herkkä. Vanhemmat kokevat, että heillä on vastuu lapsistaan. Nuoret taas kokevat, että heidän itsemääräämisoikeutensa riistetään, kun aikuisia neuvotaan vahtimaan heidän viestejään vaikka väkisin.

Tärkein neuvo on keskustella lasten kanssa seksuaalisuudesta, sanoo Pelastakaa lapset -järjestön erityisasiantuntija, psykoterapeutti Nina Vaaranen-Valkonen. Keskustelu toimii parhaana ongelmien ennaltaehkäisynä.

”Vanhempi voi mallintaa keskustelua helposti kevyelläkin keskustelulla, kertoa vaikka itselleen Facebookiin tulleesta oudosta kaveripyynnöstä”, Vaaranen-Valkonen ehdottaa.

”Tai siitä, miten tuntemattomat ottavat yhteyttä.”

Puheenaihe voi olla vanhemmallekin vaikea, mutta aikuisen ei tulisi siksi vältellä vastuutaan.

”Lapsella on oikeus tulla suojelluksi väkivallalta.”

Saako vanhempi lukea lapsen yksityisiä viestejä?

Saa, mutta tietyin rajauksin, sanoo Suomen laki. Vaikka alaikäistä koskee perustuslaillinen oikeus luottamuksellisen viestin loukkaamattomuuteen, laki tuntee poikkeuksiakin.

Lailla voidaan säätää välttämättömistä rajoituksista viestin salaisuuteen esimerkiksi yksilön tai yhteiskunnan turvallisuutta tai kotirauhaa vaarantavien rikosten tutkinnassa, oikeudenkäynnissä ja turvallisuustarkastuksessa sekä vapaudenmenetyksen aikana.

Alaikäisen kohdalla poikkeus voi syntyä lapsen turvallisuuden perusteella, sillä laki lapsen huolloista ja tapaamisoikeudesta määrää, että huollon tulee turvata lapsen tasapainoinen kehitys sekä lapsen ikään ja kehitystasoon nähden tarpeellinen valvonta ja huolenpito.

Holhoustoimilaki oikeuttaa myös holhoojan avaamaan holhottavan viestejä, jos viesteissä on sellaisia erityisiä seikkoja, joiden johdosta niiden voidaan päätellä koskevan asiaa, josta edunvalvojan tulee huolehtia.

Asiasta on kirjoittanut esimerkiksi nettipoliisina tunnetuksi tullut Helsingin poliisin komisario Marko ”Fobba” Forss blogissaan.

Lapsen liikkeiden ja verkkokäyttäytymisen seuraaminen on vanhemmalle laillista ilman lapsen omaa hyväksyntää, kunnes lapsi täyttää 15 vuotta. Rajan sanelee laki sähköisen viestinnän palveluista.

Kannattaako jälkikasvun viestejä lukea?

Mitä nuoremmalta kysytään, sitä paremmin lapset tuntuvat hyväksyvän omien viestiensä lukemisen. Mutta mitä vanhemmaksi lapsi tulee, sitä suuremmaksi kasvaa nuoren yksilön oikeus yksityisyyteen myös lain silmissä.

Täysi-ikäisyyttä lähestyvillä nuorilla itsemääräämisoikeus on suurempi kuin alakouluikäisillä. Eikä vanhempi saa muutenkaan lukea kaikkea viestintää rutiininomaisesti, vaan huolen jälkikasvun turvallisuudesta tulee olla erikseen perusteltu.

Paras lääke tilanteeseen on avoimuus, mutta aina sekään ei auta, sillä hyväksikäyttöön liittyy häpeää. Pelastakaa lapsien kyselytutkimuksessa kävi ilmi, että tytöistä lähes puolet ja pojista noin neljännes jättäisi kertomatta seksuaalisesta häirinnästä häpeän takia.

Selvityksen mukaan lapset voivat jättää kertomatta häirinnästä myös sen pelossa, että vanhemmat eivät enää antaisi jälkikasvun olla somessa tai netissä. Tätä mieltä oli yläkoululaisista vastaajista yli kolmannes ja lukion 1. ja 2. vuosikurssin oppilaista lähes puolet. Vielä useampi pelkäsi, että häntä itseään syytettäisiin tapahtuneesta.

Viestien väkisin lukeminen ei kuitenkaan ole ensisijainen vaihtoehto, kirjoitti myös Marko Forss blogissaan.

Asia tulisi hoitaa mahdollisimman pitkälle yhteistyössä lapsen kanssa, jotta lapsi puhuisi tulevaisuudessa asioista avoimesti. Yhteistyöhön tarvitaan keskustelua ja luottamusta.

Parhaassa tapauksessa jälkikasvu kertoo epämiellyttävistä viesteistä itse. Pelastakaa lapsien kyselyn mukaan häirintää kokeva kuitenkin kertoo asiasta yleisimmin jollekin kaverilleen. Näin toimi lukiolaisista 49 prosenttia ja yläkoululaisista 40 prosenttia. Suunnilleen yhtä moni käytti somehäiritsijään estoa.

Mitä vanhempi voi tehdä, kun yhteydenpito epäilyttää?

Jos huoleen ilmenee jokin erityinen syy, vanhempi saa lukea lapsensa viestit.

Kaikki alaikäisen tekemiset somessa eivät lähtökohtaisesti ole epäilyttäviä. Mukaan mahtuu paljon hyvää ja hauskaa, turhaakin, kuten aikuistenkin sosiaalisen median käyttöön.

Jos joukosta kuitenkin löytyy alastonkuvia tai muuta seksuaalissävytteistä sisältöä, vanhempi voi ottaa niistä kuvakaappaukset.

Jos lapsi viestittelee sellaisen ihmisen kanssa, jolla on kuva ja nimi, kuvan aitoudesta voi pyrkiä pääsemään selvyyteen esimerkiksi tekemällä Googlella käänteisen kuvahaun. Se näyttää, missä muualla samaa kuvaa on käytetty.

Jos ihmistä esittävä kuva löytyy vaikkapa netin ilmaisesta kuvapankista, se ei todennäköisesti esitä sitä ihmistä, joka viestejä kirjoittaa. Silloin on syytä kysyä, miksi henkilöllä on tällainen profiilikuva. Onko ihminen se, joka hän väittää olevansa?

Jos viestittelijän puhelinnumero selviää viesteistä, numeropalvelusta voi selvittää, löytyykö liittymälle omistaja. Myös puhelinnumeron voi googlettaa ja pyrkiä näin selvittämään, onko sitä käytetty muualla. Kannattaa myös tarkistaa, onko käyttäjällä tilejä muissa sosiaalisen median palveluissa.

Jos viestittelijä käyttää nimimerkkiä, nimimerkinkin voi googlettaa sekä tarkistaa, löytyykö nimimerkkiä muista somepalveluista.

Jos viestittelijällä on todellisen kaltainen nimi, se on syytä paitsi googlettaa myös tarkistaa muilla hakukoneilla, sillä Googlekaan ei välttämättä löydä kaikkea. Muita hakukoneita ovat esimerkiksi Bing, Yandex ja Yahoo.

Lisää tietoa hakujen tarkentamisesta on tässä artikkelissa: Osaatko googlata oikein? Näin saat hakukoneella osuvampia tuloksia

Jos viestittelijällä on muitakin sometilejä, on syytä kiinnittää huomiota siihen, mitä tileillä tapahtuu. Joskus epäilyttävää voi olla sekin, että niillä ei tapahdu yhtään mitään.

Tunne ainakin nämä palvelut

Sosiaalisen median palveluita on paljon. Vaikka vanhemmat viihtyvät Facebookissa, Instagramissa ja Whatsappissa, nuoremmilla palvelujen kirjo on laajempi ja se kasvaa joka päivä. Uhat vaanivat myös pelien maailmassa.

Esittelemme muutamat yleisimmät somepalvelut.

TikTok (entinen Musical.ly)

Tiktok on kiinalainen sovellus, jossa käyttäjät tekevät sovelluksen avulla 15 sekunnin mittaisia videopätkiä. Niissä he voivat esimerkiksi laulaa, tanssia tai vain jutella, ja muut käyttäjät reagoivat videoihin. Sovelluksen ikäraja on 13 vuotta, mutta rajoitusta on helppo kiertää.

Sovellusta on viime aikoina häirinnyt uusnatsien propaganda eritoten ulkomailla, mutta havaintoja on tehty myös suomeksi jaetuissa videoissa.

Tiktokissa tilin voi asettaa yksityiseksi tai estää tilin näkymisen sovelluksen hakutoiminnossa. Myös kommenttien lähettämisen muilta kuin kavereiksi hyväksytyiltä käyttäjiltä voi estää.

Snapchat

Lasten suosima, kuvavetoinen Snapchat neuvoo sivuillaan, että sovelluksessa on mahdollista määrittää, ketkä voivat olla yhteydessä lapseen tai näkevät esimerkiksi lapsen sijainnin kartalta. Varsinkin sijaintitiedot kannattaa ylipäätään kytkeä sovelluksista pois. Sellaistakin on teinien kesken sattunut, että sijaintitiedot ovat paljastaneet käynnissä olevat kotibileet, joihin on sitten saapunut kutsumattomia vieraita.

Whatsapp

Whatsappin ikäraja on nykyään 16 vuotta. Ikärajaa on kuitenkin elokuussa 2016 alennettu 13 vuoteen ja sittemmin nostettu takaisin 16 vuoteen EU:n tietosuoja-asetuksen vuoksi. Käytännössä ikärajalla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä sen kanssa, millaista sisältöä käyttäjä Whatsappissa kohtaa.

Sovelluksessa voi hallita, mitä kaikkea muut näkevät käyttäjästä. Esimerkiksi paikallaolotiedot ja profiilikuva on mahdollista piilottaa. Viestejä lähettävän toisen Whatsapp-käyttäjän voi myös estää.

Instagram

Suosittu kuvapalvelu Instagram nostaa esiin toiminnon, jolla käyttäjätilin voi asettaa yksityiseksi. Instagramissa on myös helppoa estää häiritseviä käyttäjiä ja raportoida heistä.

Monet vanhemmat sopivat mielellään lapsensa kanssa, että he saavat seurata hänen tiliään. Digitaidoiltaan usein vanhempiaan nokkelammat nuoret ovat keksineet, että jos vanhemman seuraaminen on pakko hyväksyä, toisen tilin voi perustaa helposti. Näin syntyy ”finsta” eli feikki-Insta. Se on lähtökohtaisesti yksityinen, vain kaverien kesken käytettävä tili – mutta vanhemmille siitä ei kerrota.

Jodel

Jodelissa viestitään anonyymisti. Sisällön näkyvyys muille käyttäjille pohjautuu paikallisuuteen, eli paikkatietoa hyödyntäen se näyttää käydyt keskustelut ainoastaan lähialueilla oleville käyttäjille. Sen käyttöehdot määrittävät melko kattavasti, että esimerkiksi seksuaalisen sisällön jakaminen on kiellettyä, mutta moderoinnista vastaavat käyttäjät itse.

Kik, Viber ja Telegram

Kikin, Viberin ja Telegramin ikäraja on 17. Suomessa niistä suosituin lienee venäläinen viestipalvelu Telegram, joka muistuttaa pitkälti Whatsappia. Kik ja Viber ovat englanninkielisten käyttäjien suosiossa.

Viberillä oli syksyllä 2018 Statista-tilastopalvelun mukaan runsaat miljardi rekisteröitynyttä käyttäjää, ja saman palvelun mukaan Telegramilla oli maaliskuussa 2018 noin 200 miljoonaa kuukausittaista käyttäjää. Kik-palvelun tuoreimpia tietoja ei löydy helposti, mutta jo vuonna 2016 yhtiö ilmoitti, että sillä oli 300 miljoonaa rekisteröitynyttä käyttäjää.

Vaikka mitään näistä kolmesta palvelusta ei käytetä Suomessa kovin yleisesti, niihin on syytä kiinnittää huomiota, sillä käyttäjät seuraavat toisiaan ja kansainväliset trendit leviävät ihmisten kesken nopeasti.

Ainakin Kik-palvelulla on ollut aiemmin hankaluuksia puuttua laittomaan toimintaan alustallaan. Vuonna 2017 talouslehti Forbes kertoi, ettei palvelu ollut poistanut edes kahden edellisenä vuonna Yhdysvalloissa lapsipornosta tuomitun miehen tilejä.

Peliympäristöt

Epätoivotut henkilöt saattavat lähestyä lapsia pelien chateissa. Vaaranen-Valkosen mukaan tietyt sovellukset korostuvat palveluun tulevissa vinkeissä, mutta hän ei halua yksilöidä niitä.

Alaikäisistä seksuaalisesti kiinnostuneet liikkuvat siellä missä kohderyhmänsäkin. Näissä ympäristöissä tapahtuu asia nimeltä grooming. Se tarkoittaa, että aikuinen valmistelee lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä rakentamalla lapseen luottamuksellista suhdetta.

”Groomingia tapahtuu missä tahansa. Tähän kuuluvat alustat, jotka sisältävät reaaliaikaisen chat-ominaisuuden”, Vaaranen-Valkonen sanoo.

Esimerkiksi Kanadassa hyväksikäyttötapausten ketjun paljastumisen yhteydessä syyttäjänviraston edustaja varoitti vanhempia 19:stä aiempien tutkintojen aikana esiin tulleesta palvelusta, kuten Kikistä ja Musical.lysta.

Varoituksessa listattiin myös Suomessa tunnettuja sovelluksia, kuten hittipelit Fortnite ja Minecraft.

Huomaa vielä tämä

Pelastakaa lapsien Nettivihje-tiimin päällikkö Nina Vaaranen-Valkonen kannustaa vanhempia myös lähettämään heille epäilyjä herättävää aineistoa.

”Toki oma-aloitteista selvittelyäkin voi hyvin tehdä, mutta me voimme auttaa lähettämään aineiston poliisille. Esimerkiksi meidän kauttamme tulevista, nimimerkkeihin liittyvistä vihjeistä voi olla heille apua. On mahdollista, että ne liittyvät jo johonkin toiseen käynnissä olevaan tutkintaan ja niistä muodostuu sitten palapelin puuttuva pala.”

Poliisin nettivinkkipalvelu ja Pelastakaa lapsien Nettivihje eivät edellytä käyttäjältä yhteystietojen jättämistä.

”Jos löydetystä viestistä selviää suoranaista seksuaalista väkivaltaa, kannattaa tehdä heti ilmoitus poliisille”, Vaaranen-Valkonen kannustaa.

”Tämä on tärkeää, että ilmiön todellinen laajuus tulisi esiin. On totta, että poliisilla on riittämättömät resurssit tutkia tapauksia, mutta resurssit eivät lisäänny sillä, että ilmoituksia ei tehtäisi.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump muutti yhdellä twiitillä Yhdysvaltain linjaa, suututti arabi­maat ja ajoi Turkin mukaan Lähi-idän ”uuden kriisin partaalle”

  2. 2

   125-metrinen tornitalo nousi Tukholman keskustan porteille onnettomaan aikaan, ja nyt asuntojen hinnoille nauravat niiden rakentajatkin

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  4. 4

   Kylätien varressa nököttävä pieni ostoskeskus kukoistaa vastoin kaikkia todennäköisyyksiä Espoossa

  5. 5

   Tämän takia villi faniteoria Game of Thronesin Yön kuninkaasta ei pidä paikkaansa ja koko hahmo on luultavasti sarjan suurin hämäys

  6. 6

   Game of Thrones -tähti Emilia Clarke paljastaa saaneensa vakavan aivo­veren­vuodon sarjan kuvaus­tauoilla: joutui kolmeen aivoleikkaukseen, jotka salattiin

  7. 7

   Vanhemmat tekivät rikosilmoituksen päiväkotiyritys Ankkalammesta

  8. 8

   Työelämän valtasi villitys, jonka jokainen pitkään töitä tehnyt osaa – sen pohja on hyväntahtoisuudessa

  9. 9

   EU:n ilmastolinjaus uhkaa lässähtää: Saksa liittoutui Itä-Euroopan maiden kanssa jarruttamaan ilmastopolitiikkaa

  10. 10

   Stockmannin toimitusjohtaja Lauri Veijalainen jätti yhtiön: ”Laurin oma päätös, normaalia urasuunnittelua”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  2. 2

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  3. 3

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  4. 4

   Maailman ehkä harvinaisin muumi­muki saattaa olla peräisin thaimaalaiselta jätelavalta, josta se päätyi 40 eurolla Pohjois-Pohjanmaalle

  5. 5

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  6. 6

   Vantaalaispitseriaan käveli nälkäinen mies, jolla ei ollut rahaa – omistaja Ahmet Ciray päätti alkaa jakaa ruokaa ilmaiseksi

  7. 7

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  8. 8

   Hus myöntää Apotin aiheuttaneen ongelmia – Lääkäri haukkui järjestelmän satoja miljoonia maksaneeksi sudeksi

  9. 9

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  10. 10

   Juha Sipilä puhui Ylen tentissä pehmoisia velkaantumisesta ja liioitteli työmarkkinoiden surkeutta – tässä parhaat palat giffeinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  3. 3

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  4. 4

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  5. 5

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  6. 6

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  7. 7

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  8. 8

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  9. 9

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalainen keksintö lupaa vähentää autojen päästöjä jopa 80 prosenttia: ”Mitä järkeä on tuoda fossiilista polttoainetta ulkomailta?”

  11. Näytä lisää