Teknologia

Facebook narahti taas: Rikkoi Applen sovelluskaupan käyttöehtoja ja rohmusi dataa jopa 13-vuotiailta

Viime kesänä Facebook joutui poistamaan käyttäjistä liikaa tietoa keränneen vpn-sovelluksensa Applen sovelluskaupasta. Silti yhtiö jakeli ja markkinoi käyttäjädataa ahmivaa tutkimussovellusta Applen yrityssovelluksille tarkoitetuilla luvilla, ja vieläpä käyttäjäehtojen vastaisesti.

Facebook on jäänyt jälleen kerran kiinni käyttäjien tietojen epämääräisen laajasta haalimisesta. Se poisti Research-nimisen sovelluksensa Applen sovelluskaupasta varhain keskiviikkona Suomen aikaa sen jälkeen kun teknologiajulkaisu Techcrunch oli paljastanut, miten sovellus toimi.

Jos sovelluksen asensi, se vaati puhelimelta erittäin laajat käyttöoikeudet. Tämä tarkoittaa, että sovelluksella on laaja pääsy salakirjoitettuunkin liikenteeseen, mitä puhelimeen kertyy ja mitä se välittää eteenpäin.

Lisäksi Facebook jakeli sovellustaan Applen sovelluskaupassa yritysohjelmille tarkoitetulla sertifikaatilla. Tällainen sovellus edellyttää, että se merkitään erikseen käyttäjän luottamaksi sovellukseksi ja sille annetaan huomattavasti laajemmat käyttöoikeudet kuin sovelluksille yleensä.

Ulkopuoliset testialustat Utest, Betabound ja Applause jakelivat Research-nimistä sovellusta. Niistä ainakin Utest mainosti sitä Instagramissa ja Snapchatissa etsien niinkin nuoria kuin 13-vuotiaita käyttäjiä.

Betabound puolestaan lupasi maksaa yhdysvaltalaisille käyttäjille sähköisinä lahjakortteina 20 dollaria kuukaudessa siitä hyvästä, että he asentavat sovelluksen. Tarjous on houkutteleva – varsinkin jos sattuu olemaan älypuhelintaan rakastava teini, jolla on jatkuva rahantarve.

Se, mitä kaikkea dataa Facebook on haalinut, ei ole tiedossa. Puhuttelevaa kuitenkin on, että yhtiö kiistää tehneensä mitään väärää, mutta poisti sovelluksen jakelusta noin seitsemän tuntia sen jälkeen kun Techcrunch siitä uutisoi.

Jotta Facebookin häikäilemättömyyttä voisi ymmärtää, pitää tuntea taustaa. Research-sovellus lähetti dataa ip-osoitteeseen, joka liittyi aiemmin Facebookin hallinnoimaan vpn-sovellukseen nimeltä Onavo.

Vpn on virtuaalinen erillisverkko, jolla kaksi tai useampia verkkoja yhdistetään luomaan yksityinen verkko. Useat kaupalliset palveluntarjoajat myyvät vpn-sovelluksia niin tietokoneille kuin mobiililaitteillekin, sillä vpn suojaa käyttäjän yksityisyyttä internetin selailussa.

Data-analytiikkayritys Onavo oli yksi maailman useista kaupallisista vpn-palvelujen tarjoajista. Facebook osti sen vuonna 2013. Onavon Protect-niminen vpn-ratkaisu kuitenkin myös keräsi dataa käyttäjien laitteista. Buzzfeed-verkkojulkaisun mukaan tämä data auttoi Facebookia esimerkiksi havaitsemaan, että Whatsappissa lähetettiin enemmän viestejä kuin Messengerissä. Havainnon johdosta Facebook osti kilpailijaksi kokemansa Whatsappin vuonna 2014.

Onavo-sovelluksen toiminta alkoi paljastua talvella 2018. Kesäkuussa 2018 Apple päivitti sovelluskauppansa ehtoja siten, että se kielsi kaupastaan sellaiset sovellukset, jotka keräävät tietoja toisista sovelluksista käyttäjän laitteella. Viime elokuussa Facebook joutui poistamaan Onavon Applen sovelluskaupasta.

Facebook on hankkinut yritysohjelmien sertifikaatin Applelta jo vuonna 2016. Techcrunchin toimeksiannosta Research-sovellukseen perehtynyt tietoturvatutkija Will Strafach kuitenkin huomasi, että sertifikaatti oli uusittu pian sen jälkeen, kun Apple viime kesänä kielsi Onavon.

”He eivät ole vaivautuneet edes vaihtamaan toimintojen nimiä tai etuliitteitä. Käytännössä tämä on Onavo, jolla on erilainen käyttöliittymä”, Strafach kommentoi viestipalvelu Twitterissä.Facebook myönsi Techcrunchille, että on etsinyt Research-sovellukselleen käyttäjiä ulkopuolisten testialustojen kautta. Facebook kuitenkin kiisti tehneensä mitään väärää, sillä sovelluksen ladanneet ihmiset hyväksyivät sovelluksen ehdot. Yhtiön mukaan Onavo ja Research eivät ole sama asia, mutta niiden parissa työskentelee sama tiimi.

Facebookin mukaan se ei myöskään ole rikkonut Applen sovelluskaupan käyttöehtoja. Ehdoissa kuitenkin lukee yritysohjelmien sertifikaatin kohdalla, että yritysohjelmia voi jaella omille työntekijöille.

Nyt Facebookin Research-sovellusta ei enää löydy Applen sovelluskaupasta.

Facebookin vähittäin paljastuvasta käyttäjätietojen erikoisesta käytöstä on tullut pitkäkestoinen ja vaikea, mutta toistuva uutistapahtuma. Tapahtumien kertaamisesta on tehty jo dokumenttikin.

Viimeksi joulukuussa kävi ilmi, että yhtiö on jo vuosien ajan antanut valikoiduille kumppaniyrityksille, kuten Spotifylle, Netflixille, Sonylle, Amazonille ja Yandexille, erilaisia erivapauksia käyttäjiensä tietoihin pääsemisessä. Facebookin käyttäjiltä ei ollut kysytty tähän suostumusta.

Facebookin tulos on ollut viime aikoina vahvassa kasvussa. Uutistoimisto AFP kertoi keskiviikkoiltana, että yhtiön viime vuoden kolmannen neljänneksen liikevoitto kasvoi edellisvuodesta peräti 61 prosenttia ja on nyt 6,9 miljardia euroa.

Yhtiön liikevaihto puolestaan kasvoi noin 30 prosenttia. Se on nyt 16,9 miljardia dollaria.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näin yhdestä huoneesta tuli eduskunnan sote-kaaoksen taistelu­tanner: ”En halua nähdä teitä enää ikinä”

   Tilaajille
  2. 2

   Uudet mittaukset kertovat, millä tele­operaattorilla on paras verkko – Katso kuntasi tulokset

   Tilaajille
  3. 3

   Poikani joutui eroamaan reservistä, kun kertaus­harjoituksiin ei myönnetty lykkäystä

  4. 4

   Helsingin päättäjät havahtuivat muutokseen: vieras­kielisten määrä kasvaa ja kaupungin pitäisi sopeutua

  5. 5

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  6. 6

   Helsingissä asuva Stephen Sykes haki Suomen kansalaisuuden, tytär taas Britannian, ja syynä on brexit

  7. 7

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  8. 8

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  9. 9

   Jenni Janakka järjestää naisille Röyhkeyskouluja, koska kyllästyi kuuntelemaan jatkuvaa itsensä vähättelyä ja arkailua

  10. 10

   ”Katsoin kuvaa ja ajattelin, että se oli oikeastaan aika hyvä ruutu”, sanoo rippileiriltä vuoden lehtikuvan ottanut Joonas Brandt – katso kaikki vuoden 2018 parhaat lehtikuvat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  3. 3

   Poliisi: Utrechtin ampumisista epäilty on pidätetty, ainakin kolme kuoli luodeista

  4. 4

   Kruununhaassa asuva Pekka Hietaniemi karsastaa joukkoliikennettä ja omistaa niin BMW:n katumaasturin kuin avomallisen Audinkin – Helsingissä se on jo kapinallista

  5. 5

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa joka päivä kellon ympäri Kumpulassa – ”Tässä ei ole mitään järkeä”

  6. 6

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  7. 7

   Jörn Donnerin pitkä elämäntyö päättyi, mutta kukaan ei vain usko sitä

  8. 8

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  9. 9

   Toimittaja Jorma Elovaara on kuollut

  10. 10

   Saharan metsittäminen ilmastosyntien vuoksi voi kuulostaa järjettömältä, mutta Israel onnistui kasvattamaan metsän aavikolle

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni käyttää astian­pesu­konetta väärin, ja välin­pitämättömyys voi aiheuttaa isot kulut: toimi näin, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  4. 4

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  5. 5

   Kenellä on vastuu, jos joku perheen­jäsenistämme sairastuu takkat­ulien polton takia Espoossa?

  6. 6

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  7. 7

   Nuoret miehet eivät sitoudu, kun tinderöitynyt seurustelu­kulttuuri tarjoaa aina uuden vaihto­ehdon – Jaakko kertoo, miksi erosi, kun tyttöystävä alkoi vaatia lapsia

   Tilaajille
  8. 8

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  9. 9

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää