Teknologia

Hämärämaineinen kyberyhtiö Arabiemiraateista pyörittää tytäryhtiötä Oulussa ja palkkaa väkeä Tampereelle

Dark Matter -yritys Abu Dhabissa vakoilee aktivisteja ja toimittajia ympäri maailmaa. Yritys palkkasi useita Yhdysvaltojen hallinnon entisiä hakkereita murtautumaan esimerkiksi Turkin entisen pääministerin iPhoneen, kertoo Reuters. Suomen-toimintoja ei kukaan halunnut kommentoida HS:lle.

Arabiemiraateissa toimii kyberturvallisuusyritys Dark Matter, joka on vakoillut poliitikkoja, ihmisoikeusaktivisteja ja toimittajia ympäri maailman. Uutistoimisto Reuters kertoi asiasta keskiviikkona.

Reutersin mukaan vakoilun kohteena on ollut esimerkiksi brittiläinen ihmisoikeusjärjestön johtaja sekä useiden valtioiden kuten Turkin ja Qatarin valtiojohtoa. Dark Matterin entisen työntekijän mukaan kohteiden joukossa oli vajaat kaksi vuotta sitten ainakin kolme yhdysvaltalaista toimittajaa.

Dark Matterilla on toimintaa myös Suomessa. Vastausta siihen, mitä yhtiö Suomessa tekee, ei saa.

Dark Matterin Suomen-yksikkö löytyy kaupparekisteristä nimellä Zeline 1. Numeropalvelusta löytyvien matkapuhelinnumeroiden perusteella Dark Matterille työskentelee Suomessa lähemmäs parikymmentä ihmistä.

Helsingin Sanomat tavoitteli Zeline 1:n hallituksen suomalaista jäsentä sekä suomalaisinsinööriä, jolla niin ikään on Zeline 1:n nimiin rekisteröity puhelinnumero. Kumpikaan ei halunnut kommentoida yhtiön toimintaa.

Zeline 1 perustettiin vuonna 2014, jolloin hallituksen puheenjohtajaksi ja kahdeksi jäseneksi merkittiin kolme lakiasiaintoimisto Hannes Snellmanin osakasta. Sittemmin hallituksen jäsenet ovat vaihtuneet.

Elokuussa 2016 kaupparekisteristä löytyy merkintä, jossa Zeline 1:n hallituksen puheenjohtajaksi tuli koko Dark Matterin perustaja Faisal Abd al-Aziz Mohamad al-Bannai. Zeline 1:n viimeisimmässä, vuoden 2017 tilinpäätöksessä kerrotaan, että se on DarkMatterin sataprosenttisesti omistama tytäryhtiö.

Zeline 1:n vuoden 2016 tilipäätös kertoo yhtiön liikevaihdoksi noin 1,1 miljoonaa euroa. Liikevaihto lähes kuusinkertaistui vuodessa, sillä vuonna 2017 liikevaihto oli jo reilut kuusi miljoonaa euroa.

Dark Matter -yhtiön omilta sivuilta ei löydy tietoja Suomen-toiminnoista. Vain Dubain, Abu Dhabin sekä Kanadan-toimistot mainitaan, vaikka perustaja Albannai kertoi uutistoimisto Associated Pressille viime vuonna, että tuotekehitysyksikköjä on Suomessa, Kiinassa ja Torontossa.

Dark Matterin sivuilla median yhteydenottoja varten varattu sähköpostiosoite ei toimi. Yleiseen osoitteeseen lähetettyyn yhteydenottopyyntöön ei perjantaihin mennessä vastattu.

Pääyhtiö on sponsoroinut useita tietoturva- ja teknologia-alan konferensseja, muun muassa maailman suurinta hakkerikonferenssi Black Hatia.

Tiedossa on, että Dark Matter on hakenut tai hakee edelleen esimerkiksi useita salakirjoitustuotteiden osaajia. Salakirjoitustuotteita ja -taitoja tarvitaan esimerkiksi matkapuhelinten salauksen kehittämiseen.

Dark Matter on luonut oman, tietoturvallisena markkinoidun puhelimen. Sen nimi on Katim.

Alta voit katsoa Katim-puhelimen esittelyvideon. Artikkeli jatkuu sen jälkeen.Oulussa Dark Matter esitteli startup-yrittäjille ajatusta puhelimen alustan tekemisestä pari vuotta sitten. Yhtiö antoi ymmärtää, että rahoitusta olisi saatavilla, mikäli tarkoitukseen sopiva startup-yritys sattuisi jo olemaan olemassa, HS:n lähde Oulussa kertoo. Myös mahdollisuudesta tehdä Dark Matterille alihankintatyötä liikkui tuolloin huhuja.

HS:lle puhuneen oululaisen startup-yrittäjän mukaan Dark Matterin perustajan Faisal al-Bannain kerrottiin olleen hankkeen kanssa tekemisissä henkilökohtaisesti.

Dark Matterilla vaikuttaa olevan toimintoja myös Tampereella. Tammikuussa yhtiö haki Tampereelle ainakin testausautomaatiosta vastaavaa insinööriä sekä sulautetuista järjestelmistä vastaavaa pääinsinööriä.


Arabiemiraatit on tunnettu siitä, että se polkee ihmisoikeuksia. Esimerkiksi viime vuonna Dubain emiraatin johtajan ja Arabiemiraattien pääministerin, sheikki Muhammad Rashid Bin Al Makhtoumin tytär, prinsessa Latifa Al Maktoum, yritti paeta ja kertoi pelkäävänsä henkensä puolesta. Hänet otettiin kiinni Intian pääministerin määräämässä erikoisjoukkojen iskussa Intian valtamerellä.

Viime vuoden lopussa Suomi jäädytti uusien asevientilupien myöntämisen Arabiemiraatteihin, joka tukee Saudi-Arabian sotatoimia Jemenissä. Arabiemiraateissa on myös käytössä kuolemantuomio.

Uutistoimisto Reuters kertoi keskiviikkona laajassa artikkelissaan, miten ryhmä Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden viraston NSA:n entisiä tietoverkko-osaajia palkattiin vuonna 2014 aluksi Arabiemiraattien tietoturvavirasto Nesan palvelukseen, josta heidät siirrettiin pari vuotta myöhemmin Dark Matterin alaisuuteen.

NSA muistetaan parhaimmin pöyristyttävistä hakkerointikyvyistään, jotka kävivät ilmi kun sen entinen työntekijä Edward Snowden vuoti niistä tietoa.

Arabiemiraatteihin töihin lähteneet osaajat käyttivät Reutersin mukaan verkkovakoilutyökalua, jolla he pääsivät iPhone-puhelimissa olleen tietoturvapuutteen kautta käsiksi kohteiden viestintään.

Työkalulla vakoiltiin Reutersin mukaan ainakin Qatarin emiiriä, Turkin entistä pääministeriä Mehmet Şimşekiä, Omanin ulkoministeriä sekä Jemenissä Arabikevät-liikkeen protesteja johtanutta Tawakkul Karmania, joka sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2011.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Loukkasiko natsiksi ja rasistiksi nimittäminen Junes Lokan kunniaa? HS seuraa hetki hetkeltä Oulun käräjä­oikeuden istuntoa

  2. 2

   Norjan hiihtotähti Therese Johaug julistettiin voittajaksi, vaikka hän oli hitaampi kuin toiseksi tullut

  3. 3

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  4. 4

   Amerikkalainen oikeus päätti rikkakasvimyrkky Roundupin aiheuttaneen syöpää: Bayerin osakekurssi romahti yli 12 prosenttia

  5. 5

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  6. 6

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  7. 7

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  8. 8

   Alma kertoo ensimmäistä kertaa haastattelussa homoudestaan – koska haluaa olla tyttöystävänsä kanssa aivan kuin kaikki muutkin

  9. 9

   Pohjois-Korean uhkaus ydinkokeiden jatkamisesta voi johtaa ennen­näkemättömään uhittelun aikaan

  10. 10

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Loukkasiko natsiksi ja rasistiksi nimittäminen Junes Lokan kunniaa? HS seuraa hetki hetkeltä Oulun käräjä­oikeuden istuntoa

  2. 2

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  3. 3

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  4. 4

   Anna-Maja Henrikssonin esiintymisessä Ylen tentissä oli niin vähän konkretiaa, että edes faktoja on vaikea tarkistaa – tässä parhaat palat giffeinä

  5. 5

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  6. 6

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  7. 7

   Monia suomalaisia odottaa eläkkeellä ikävä yllätys – Katso HS:n laskurista, millainen eläke sinulle on tulossa

   Tilaajille
  8. 8

   Näin saksalaiset ratkaisisivat turvapaikan­hakijoiden palautukset

  9. 9

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  10. 10

   Autoilijat valtasivat pyöräkaistan pysäköintipaikoiksi Taka-Töölössä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni käyttää astian­pesu­konetta väärin, ja välin­pitämättömyys voi aiheuttaa isot kulut: toimi näin, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  4. 4

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  5. 5

   Kenellä on vastuu, jos joku perheen­jäsenistämme sairastuu takkat­ulien polton takia Espoossa?

  6. 6

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  7. 7

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  8. 8

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  9. 9

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  10. 10

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää