Teknologia

Innostuimme mittaamaan askeliamme, untamme ja sykettämme, ja nyt laitteet kertovat meille, miten pitäisi elää – ”Emmekö osaa enää tehdä mitään itse?” kysyy professori

Natasha Schüll on tutkinut itsensämittaajia vuodesta 2013.

Onko sinulla tavoitteena kävellä 10 000 askelta päivässä? Ja kännykkäsovellus, aktiivisuusranneke tai muu älylaite, jolla mittaat tavoitteen täyttymistä?

Entä mittaatko unenlaatuasi tai sykettäsi?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kyse on self-trackingista eli itsensä mittaamisesta, josta on tullut lyhyessä ajassa täysin arkipäiväistä toimintaa.

Yksi maailman suurimmista markkinatutkimusyhtiöistä, saksalainen Gfk selvitti 16 eri maassa vuonna 2016, että joka kolmas ihminen käyttää teknologiaa itsensä mittaamiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhdysvaltalainen kulttuuriantropologi Natasha Schüll on tutkinut itsensämittaajia vuodesta 2013.

Schüll työskentelee New York Universityn median, kulttuurin ja viestinnän laitoksen apulaisprofessorina. Tänä vuonna häneltä ilmestyy kirja nimeltä Keeping Track.

Viime viikolla hän oli Espoossa. Schüll puhui Gyllenbergin säätiön järjestämässä Rethinking Health Care -symposiumissa Hanasaaressa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ihmisillä on ristiriitainen suhtautuminen itsensä mittaamiseen. Toisaalta he haluavat teknologian avulla tietoa, jotta osaavat itse tehdä oikeita valintoja. Toisaalta he haluavat, että algoritmit ja laitteet kertovat, mitä heidän pitää tehdä”, hän sanoo HS:n haastattelussa.

Tähän haasteeseen laitteiden ja sovellusten kehittäjät ovat myös pyrkineet vastaamaan. Aluksi self-trackerit tarjosivat Schüllin mukaan vain tietoa, eli lukuja. Sitten ne alkoivat kertoa myös, miten käyttäjällä menee. Nykyäään ne jo ohjaavat meitä.

Esimerkiksi unta mittaava sovellus saattoi ensin kertoa, kauanko olet viettänyt sängyssä. Seuraavaksi se jo kertoi, minkä laatuista uni on ollut ja kauanko pitäisi nukkua vuorokaudessa tai viikossa. Nykyään sovellukset voivat esimerkiksi huomauttaa, että olisi aika mennä tunnin päästä nukkumaan, jotta ehdit saada tarpeeksi unta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Jos ennen tavoite oli, että tuntisit itsesi paremmin, nyt tavoite on entistä useammin se, että laite tuntee sinut entistä paremmin.”

Itsensä mittaamisen eturintamassa oli niin sanottu quantified self -liike. Se käynnistyi 2007, kun Wired-teknologialehden toimittajat Gary Wolf ja Kevin Kelly alkoivat kerätä tietoa itsensä mittaamisesta ja siihen sopivista sovelluksista The Quantified Self -nettisivustolle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samana vuonna julkaistiin myös Iphone-älypuhelin, joka oli kuin tehty sitä varten, että itsestään voi kerätä enemmän tietoa.

Silloin myös yrittäjät ja rahoittajat alkoivat toden teolla kiinnostua itsensä mittaamisesta, ja uusi bisnes syntyi.

Yksi merkittävä kehityspolku on ollut myös oululaisen Polar-yhtiön perustaja Seppo Säynäjäkankaan 1970-luvulla patentoima langaton sykemittari, jonka käyttö on levinnyt huippu-urheilusta koko kansan pariin.

Nykyään itseään voi mitata lähes millä tahansa tavalla. Schüll esittelee Hanasaaren täpötäydelle salille itsensä mittaamiseen tarkoitettuja ja myynnissä olevia laitteita, jotka saavat pääasiassa lääkäreistä, tutkijoista, insinööreistä ja terveysteknologia-alan yrittäjistä koostuvan yleisön nauramaan ja hymähtelemään.

Esimerkiksi Hapifork huolehtii siitä, että sen käyttäjä muistaa syödä tarpeeksi hitaasti. Kun syö liian nopeasti, elektroninen haarukka alkaa värähdellä.

Lumo Lift pitää huolen siitä, että ryhti pysyy suorassa. Sekin alkaa värähdellä, kun ryhti lysähtää.

Spire puolestaan mittaa muun muassa hengitystä ja huomauttaa esimerkiksi, jos hengitys on liian kevyttä tai ei ole muistanut hetkeen hengittää syvään.

”Miksi kaikki uudet sovellukset tekevät asioita, joista meidän äitimme ovat ennen pitäneet huolta? Emmekö osaa enää itse tehdä mitään?” Schüll esittää kysymyksen, joka on ollut monta vuotta vitsailun aihe Piilaakson startup-piireissä.

HS on kirjoittanut aiemmin, kuinka terveyssovellusten markkinat ovat kuin ihmelääkekauppiaiden Villi länsi, koska harvat sovellukset perustuvat tutkittuun tietoon.

Johns Hopkinsin yliopiston tietotekniikan professori Greg Hager on sanonut, että esimerkiksi 10 000 askeleen päivittäinen tavoite on vain numero, joka on ujutettu sovelluksiin.

Schüll puolestaan sanoo, että itsensä mittaaminen puettavan teknologian ja sovellusten avulla voi olla hyödyllistä, vahingollista ja kaikkea siltä väliltä.

”Riippuu täysin, mihin tarpeeseen ja millaisia ohjelmia käyttää. Se riippuu myös ihmisestä itsestään. Itsensä mittaamiseen laitteisiin ei kannata kuitenkaan suhtautua demonisoiden.”

Schüllin mukaan esimerkiksi kalorilaskurit kuitenkin suorastaan ruokkivat syömishäiriöitä. Laitteiden tarjoama jatkuva palautekierre voi myös saada ihmiset seuraamaan orjallisesti ohjeita sen sijaan, että he tekisivät jotain hyödyllisempää – kuten viettäisivät aikaa läheistensä kanssa.

”Mutta niillä voi myös oppia paljon itsestään. Minusta on mielenkiintoista, että on tällaista ei-inhimillistä havaitsemista, josta voimme oppia ja jonka kanssa voimme tehdä yhteistyötä. Monien mielestä se on myös epäinhimillistä, mutta antropologina en ole lainkaan samaa mieltä heidän kanssaan.”

Schüll on itse kokeillut valtavaa määrää erilaisia laitteita ja sovelluksia. Ainoa, joka on jäänyt pysyvästi hänen käyttöönsä, on oululaisen Oura Health -yhtiön älysormus.

Sitä hän on käyttänyt puoli vuotta.

Schüllillä Oura-sormus pysyy mukana aivan koko ajan toisin kuin puhelin ja sen akku kestää kauemmin.

Ouraa käyttäessään Schüll on muun muassa huomannut, että kotona häärätessä kertyi valtavasti askelia, joita puhelimen askelimittarisovellukset eivät olleet huomioineet.

”Se itse asiassa vähensi minulta painetta lähteä salille ja urheilemaan, kun huomasin, kuinka paljon kulutan energiaa ihan vain kotitöissä.”

Eikä Oura värähtele ja jakele neuvoja.

”Paitsi silloin kun akku on loppumassa, mitä arvostan. Oura antaa minulle tilaa hengittää. Enkä koe, että se yrittää sanella käytöstäni.”

Itsensä mittaamisen taustalla on Schüllin mukaan teknologisen kehityksen lisäksi myös se, millaiseksi maailma on muuttunut:

Uusliberalistisessa maailmankatsomuksessa jokaisen on huolehdittava itsestään ja pärjättävä itse, vastuu on yksilöllä itsellään.

”Kun vastuuta sysätään entistä enemmän yksilöille, he sysäävät sitä eteenpäin käyttämilleen laitteille. Kärjistäen sanottuna et ole hyvä kansalainen, jos et mittaa omaa terveyttäsi.”

Ihmiset ovat toki aina olleet kiinnostuneet saamaan tietoa itsestään. Esimerkiksi ruokapäiväkirjoja, verenpainetta ja monia muita asioita on saatettu merkitä ruutuvihkoihin tai Exceliin ja seurata sillä tavoin.

Nykyään laitteet ja sovellukset tekevät seurantaa ihmisten puolesta ja analysoivat tuloksia. Lisäksi ne kehittyvät koko ajan tarkemmiksi, halvemmiksi sekä helpommaksi ja mukavammaksi käyttää.

Samalla itsensä mittaamisesta on Schüllin mukaan tullut ”kuin itsensä suojaamista myrkyllistä maailmaa vastaan”.

”Pisimmälle vietynä ajatus on se, että olemme potentiaalisesti sairaita, mutta mittaamalla itseään ja tekemällä sen pohjalta itse tai laitteiden ohjaamana oikeita valintoja elämässä, voi valita, ettei sairastu.”

Schüll käyttää tästä kaikesta termiä algoritminen hoiva. Laitteet ja sovellukset saattavat vaikkapa muistuttaa, että nyt pitää juoda, jotta jano ei pääse yllättämään, tai vinkata, että on taas aika meditoida ja ohjaavat siinäkin suorituksessa.

Schüll ei halua ennustaa, millaiseksi itsensä mittaaminen muuttuu tulevaisuudessa.

”Se riippuu täysin siitä, miten tekoäly, automaatio ja esineiden internet kehittyvät. Ne kaikki nivoutuvat yhteen. Kyse on siitä, millainen on ihmisen suhde niihin.”

Kaikista tuskin kuitenkaan tulee itsensä mittaajia, tutkija sanoo.

”Mutta kun asiaa ajattelee, niin lähes jokainen meistä kuitenkin jo tekee sitä. Esimerkiksi tykkäyksistä sosiaalisessa mediassa on tavallaan kyse siitä, että mittaamme itseämme.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  2. 2

   Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre

  3. 3

   ”Luulin sitä vitsiksi” – Tanska alkaa eristää karkotuspäätöksen saaneita ulkomaalaisia viruskokeisiin erikoistuneelle pikkusaarelle

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi pettämätön matkakonsepti säästää rahaa, aikaa ja luontoa

  5. 5

   Donald Trump palkittiin huonoimpien elokuvien Razzie-palkinnoilla – huomiota sai myös Trumpin ”loputon pikkumaisuus”

  6. 6

   ”Pesulla käyn milloin missäkin” – Riitta-Liisa Tauriainen muutti syvimpään Lappiin, ja 12 neliön koti on oikeasti peräkärry

   Tilaajille
  7. 7

   IS: Antti Rinne menetti sairauden vuoksi liikuntakykynsä –”Nyt on tilanne se, että 150 metriä kävelen helposti”

  8. 8

   Iivo Niskanen kaatui mutta nousi jälleen kärkiryhmän vetäjäksi – HS seuraa hetki hetkeltä yhdistelmäkilpailua

  9. 9

   Tiede tarjoaa valoisan tulevaisuuden: Syöpä pysäytetään, lihaa saadaan ilman tappamista ja hiilidioksidi otetaan hyötykäyttöön

   Tilaajille
  10. 10

   Udo Kier on näytellyt maailman arvostetuimmissa elokuvissa ja satoja miljoonia tuottaneissa kassamagneeteissa, ja nyt hän on tykästynyt suomalaiseen Timoon

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  2. 2

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  4. 4

   ”Pesulla käyn milloin missäkin” – Riitta-Liisa Tauriainen muutti syvimpään Lappiin, ja 12 neliön koti on oikeasti peräkärry

   Tilaajille
  5. 5

   ”Luulin sitä vitsiksi” – Tanska alkaa eristää karkotuspäätöksen saaneita ulkomaalaisia viruskokeisiin erikoistuneelle pikkusaarelle

   Tilaajille
  6. 6

   Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre

  7. 7

   Saako syöpäpotilasta hieroa? Osa hierojista ei halua tehdä sitä – ja siinä on myös riskinsä

  8. 8

   Uusi pettämätön matkakonsepti säästää rahaa, aikaa ja luontoa

  9. 9

   SRV:n Majakka-tornitaloon valui vettä tuntien ajan Kalasatamassa – Asunnon ostaneet pettyneitä: ”Luotto ei ole korkealla”

  10. 10

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  3. 3

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  6. 6

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  7. 7

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  8. 8

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  9. 9

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  10. 10

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Iivo Niskanen kaatui mutta nousi jälleen kärkiryhmän vetäjäksi – HS seuraa hetki hetkeltä yhdistelmäkilpailua
  3. Ajokeli on parantunut aamuisesta liukkaudesta
  4. Jaakko Yli-Juonikkaan sysimustan huumorin täyttämä novellikokoelma täytyy lopussa kääntää toisin päin, sillä sieltä löytyy tulevan romaanisarjan ensimmäinen luku
  5. Tiede tarjoaa valoisan tulevaisuuden: Syöpä pysäytetään, lihaa saadaan ilman tappamista ja hiilidioksidi otetaan hyötykäyttöön Tilaajille
  6. Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre
  7. Krista Pärmäkosken taistelu ei riittänyt mitalisijaan: kahdeksas – Therese Johaug oli ylivoimainen yhdistelmäkilpailussa: ”Sukset suorastaan lensivät”
  8. ”Vaimo on joskus saattanut sanoa, ettei kotiimme enää mahdu soittimia” – toisen polven lyömäsoittaja Keijo Puumalainen tahtoo rummuttaa joka päivä
  9. Yli 90 kuollut ja satoja joutunut sairaalaan Intiassa myrkkyviinan takia
  10. HS tuo erimieliset suomalaiset yhteen, jotta ymmärtäisimme toisiamme paremmin: Tule mukaan Suomi puhuu -tapahtumaan ja tapaa vastakohtasi
  11. Tunti sitten
  12. Kalkkunakasvattamon tulipalon yhteydessä Vehmaalla kuoli noin 300 kalkkunaa
  13. Näytä lisää