Teknologia

Älypuhelimet mullistivat elektroniikkalaitteiden markkinat – katso 10 vuoden tilastoista, mistä vempaimista suomalaiset ovat vuosien varrella hullaantuneet ja mistä luopuneet

Viime vuonna myytiin yli 2,5 miljoonaa kännykkää, ja niiden keskihinta oli yli 360 euroa.

Suomalaiset ostivat kännyköitä viime vuonna yli 900 miljoonalla eurolla. Se on kaikkien aikojen ennätys.

Myynnin kasvu on ollut huimaa, jos tilannetta vertaa kymmenen vuoden takaiseen. Silloin puhelimia ostettiin hiukan alle 340 miljoonalla eurolla.


Jutun grafiikoissa ei ole huomioitu rahan arvon laskua. Vuoden 2009 10 euroa on nykyrahassa 11,26 euroa. Kaikkiaan puhelimia myytiin viime vuonna yli 2,5 miljoonaa kappaletta, eli lähes joka toinen suomalainen osti uuden puhelimen. Puhelinten keskihinta oli hiukan yli 360 euroa.

Tilastot perustuvat Elektroniikan tukkukauppiaat -yhdistyksen (ETK) ja markkinatutkimusyhtiö Gfk:n tänään maanantaina julkaisemiin viihde-elektroniikan, kodin tietotekniikan, kodinkoneiden, puhelimien ja kuvausvälineiden myyntitilastoihin.

HS kävi tilastot läpi viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Ne näyttävät selvästi, mistä laitteista suomalaiset ovat vuosien varrella hullaantuneet ja mistä luopuneet.

Isoimmat muutokset markkinoilla on aiheuttanut älypuhelin.

Älypuhelinten voittomarssi alkoi vuonna 2011. Silloin älypuhelimien myynti rikkoi kaksi rajapyykkiä: niitä myytiin ensimmäistä kertaa yli miljoona kappaletta vuodessa ja ne ohittivat myyntimäärissä perinteiset matkapuhelimet.Älypuhelimet ovat lyhyessä ajassa myös syrjäyttäneet markkinoilta useamman muun laitteen, erityisesti mp3-soittimet ja digikamerat.Mp3-soittimesta tuli monille tarpeeton siinä vaiheessa, kun musiikin suoratoistopalvelut alkoivat yleistyä ja musiikin kuuntelun käytettävän laitteen piti olla yhteydessä internetiin.

Ihmiset siis alkoivat kuunnella musiikkia älypuhelimillaan muun muassa Spotifysta, joka perustettiin vuoden 2008 lopussa.

Samana vuonna mp3-soittimien myynti ylsi huippuunsa. Niitä myytiin tuolloin lähes 340 000 kappaletta vuodessa. Vuonna 2015 mp3-soittimia myytiin enää hiukan yli 20 000 kappaletta.

Sen jälkeen ei oikeastaan enää ollenkaan, ja ETK poisti mp3-soittimet kokonaan seurattavien tuoteryhmien listalta.

Samankaltaisen kohtalon ovat hiukan myöhemmin kokeneet digikamerat. Niiden huippuvuosi oli 2011, jolloin Suomessa myytiin noin 450 000 digikameraa vuodessa.

Viime vuonna niitä myytiin enää noin 50 000 kappaletta. Se on vain hiukan yli kymmenesosa vuoden 2011 myyntiluvuista.

Syynä on tietysti kännykkäkameroiden parantunut laatu – ja sosiaalinen media.

”Kuvat pitää saada heti jaettua Instagramissa, Facebookissa ja muualla sosiaalisessa mediassa. Kameran tärkein ominaisuus on nykyään se, että se on saatavilla, kun sitä tarvitaan. Ja älypuhelin on”, sanoo ETK:n hallituksen puheenjohtaja, Samsungin Suomen myyntijohtaja Markus Nummisalo sanoo.

”Järeämmät järjestelmäkamerat myyvät edelleen. Niitä käyttävät ammattilaiset ja kuvauksen harrastajat.”

Yksi lähihistorian hittituote ovat tabletit.

Apple julkaisi Ipadin vuonna 2010. Seuraavana vuonna tabletteja myytiin Suomessa hiukan yli 100 000 kappaletta ja vuonna 2014 jo lähes 770 000 kappaletta.

Sen jälkeen lasku on kuitenkin ollut lähes yhtä nopeaa kuin nousu. Viime vuonna tabletteja myytiin enää noin 320 000 kappaletta.Tablettien suosion lasku johtuu kuitenkin muustakin kuin älypuhelimista, vaikka niissäkin on nykyään usein suuret näytöt ja samat ominaisuudet kuin tableteissa.

”Myös uudet kannettavat tietokoneet ovat entistä kevyempiä ja niistä löytyy myös kosketusnäytöt. Tabletteja käytettiin aikaisemmin paljon Youtuben, Netflixin ja muiden suoratoistopalveluiden katsomiseen. Nyt nämä palvelut löytyvät televisioistakin, jonne niiden käyttö on kännyköiden lisäksi myös siirtynyt”, Nummisalo sanoo.

Tietokoneiden myyntimäärät lähtivät pieneen laskuun samalla, kun tabletit alkoivat yleistyivät vauhdilla, mutta varsinaista romahdusta ei tapahtunut.

Nyt tietokoneiden myyntimäärät näyttävät vakiintuvan noin 450 000 kappaleeseen vuodessa. Samalla keskihinta on kolmena viime vuonna lähtenyt nousuun laskusuhdanteen jälkeen: viime vuonna suomalainen maksoi uudesta tietokoneesta noin 760 euroa.

Kaikkiaan myös tietokoneita ostettiin viime vuonna ennätyssummalla, yli 335 miljoonalla eurolla.Televisioiden myynti on myös kasvanut parina viime vuonna. Viime vuonna niitä myytiin yli 400 000 kappaletta.

Se on kuitenkin edelleen vähemmän kuin missä luvut liikkuivat kymmenisen vuotta sitten, jolloin Suomessa siirryttiin digitaalisiin televisiolähetyksiin.

Lähitulevaisuudessa on jälleen edessä samantapainen siirtymä on, kun Suomessa aletaan käyttää televisiolähetyksissä DVB-T2-tekniikkaa, joka mahdollistaa teräväpiirto- eli HD-ohjelmiston.

Viime vuonna myydyistä televisioista kolme neljäsosaa olikin niin sanottuja ultrateräväpiirtotelevisioita.

Pelikonsolien myynnistä Elektroniikan tukkukauppiaat -yhdistyksellä ei ole tilastoja, koska niiden valmistajat eivät kuulu yhdistykseen.

Teknologian kehittyminen näkyy myös perinteisissä kodinkoneissa.

Esimerkiksi pölynimurien keskihinta on noussut, koska markkinoille on tullut teknisesti kehittyneempiä laitteita, jotka maksavat enemmän kuin perinteiset imurit. Perinteisten imurien rinnalle ovat tulleet muun muassa robotti-imurit sekä ennen kaikkea ladattavat varsi-imurit.”Ladattavien varsi-imureiden osuus on jo 30 prosenttia kaikista myydyistä imureista. Ne alkoivat yleistyä vyöryn lailla kolme vuotta sitten”, sanoo Esa Silver, joka on ETK:n Isot kodinkoneet -jaoston puheenjohtaja ja Mielen Suomen toimitusjohtaja.

Samalla myös imurien myyntimäärät ovat nousseet. Viime vuonna Suomessa myytiin yli 400 000 imuria, mikä on noin 70 000 kappaletta enemmän kuin kymmenen vuotta sitten.

Jos jonkin kodinkoneen myynti lähtee Suomessa voimakkaasti nousuun, kyse on käytännössä aina siitä, että laitteissa on tapahtunut jokin merkittävä teknologinen keksintö tai parannus.

Se voi myös tarkoittaa, että syntyy käytännössä kokonaan uusi tuote. Kyse on toisinaan tulkinnoista. Ovatko esimerkiksi varsi-imuri ja robotti-imuri sama laite kuin perinteinen pölypussillinen imuri?

Ainakin ETK laskee ne kaikki toistaiseksi yhteen imurit-tilastoon.

Yksi esimerkki teknologisesta parannuksesta voisi olla induktioliesi, joka ei tosin ole muuttanut liesien kokonaismyyntimäärää merkittävästi.

Kodinkoneiden myynnissä Suomi tulee samalla tavalla hitusen jäljessä kuin yleensä muissakin trendeissä.

”Esimerkiksi induktioliedet olivat lyöneet Euroopassa läpi ennen kuin se tapahtui Suomessa. Ruotsi oli monta vuotta Suomea edellä induktioliesien määrissä. Nyt olemme ottaneet Ruotsin kiinni, tämä on tietyntyylinen evoluutio.”

Tavallisesti kodinkoneita myydään vuodesta toiseen lähes sama määrä.

”Suomi on täysin korvausostomarkkina.”

Se on myyntislangia ja tarkoittaa käytännössä, että vasta kun vanha laite menee rikki, sen tilalle ostetaan uusi.

”Jotta erityisesti isojen kodinkoneiden kysyntä kasvaisi merkittävästi, pitäisi tulla satoja tuhansia kotitalouksia lisää. Sitä ei ole näköpiirissä. Uusia asuntoja rakennetaan, mutta kodinkoneiden myynnin kasvu on kiinni ennen kaikkea väestönkasvusta.”

Pesukoneiden, kahvikeittimien ja mikrojen myyntimäärissä ei näy dramaattisia muutoksia, mutta jotain kuitenkin.Pesukoneiden myyntimäärät ovat lähteneet pieneen nousuun vuodesta 2014 alkaen, koska viime vuosina on valmistunut paljon uusia asuntoja. Uusissa kerrostaloasunnoissa on myös yleensä isommat kylpyhuoneet kuin vanhoissa kerrostaloissa.

Tämä näkyy Silverin mukaan siinä, että edestä täytettävien pesukoneiden osuus on kasvanut ja päältä täytettävien osuu vastaavasti pienentynyt.

Samasta syystä myös kuivausrumpujen myynti on kasvanut. Viime vuonna niitä myytiin lähes 45 000 kappaletta, kun vielä vuonna 2014 vastaava luku oli noin 30 000.

Yllä olevan tilaston selkein piikki näkyy kahvinkeittimien myynnissä vuosina 2012–2015. Niitä myytiin silloin vuodessa noin 550 000 kappaletta aiemman noin 450 000 sijaan.

Nousu oli seurausta siitä, että kahvista tuli trendituote. Tämä alkoi näkyi kotitalouksissa pienellä viiveellä.

Toisin sanoen ihmiset alkoivat ostaa kotiin esimerkiksi erilaisia espresso- ja muita kahvikoneita sekä pressopannuja, eivätkä tyytyneet enää pelkkään perinteiseen suodatinkahviin.

”Tuohon väliin osuu myös kapselilaitteiden suurin buumi”, kertoo Philipsin Suomen avainasiakkuuspäällikko Lauri Paavola ETK:n Pienet kodinkoneet -jaostosta.

Viime vuosina kahvinkeittimien myyntimäärät ovat jälleen laskeneet samalle tasolle kuin vuosikymmen sitten.


Oikaisu keskiviikkona 6.2. kello 11.50: Jutun tekstissä luki alun perin, että tietokoneita myytiin viime vuonna yli 335 000 miljoonalla eurolla. Oikea luku on yli 335 miljoonalla eurolla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Saksassa tyylikäskin villapaita voi olla ratkaiseva virhe

  2. 2

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  3. 3

   Näin brittien vääristynyt historia­käsitys johti brexitiin: Churchillin varoitusta olisi kannattanut kuunnella

  4. 4

   Helsinki nostattaa asuntojen hintoja: kaupunki saa myymistään tonteista sitä enemmän rahaa, mitä kalliimmalla niille rakennettavat asunnot myydään

  5. 5

   Erikoissyyttäjä Muellerin raportti: Trumpin kampanja ei tehnyt yhteistyötä venäläisten kanssa, presidentti riemuitsi tuloksesta

  6. 6

   Ulkoministeri Timo Soinia yritettiin lyödä Korson maalais­markkinoilla Vantaalla, puolue­johtajat tuomitsevat ”hyökkäyksen demokratiaa vastaan”

  7. 7

   Norja tarjoaa työtä mutta vie osaavaa työvoimaa – Rajan toisella puolella työssä käyvät utsjokelaiset ovat väsyneet byrokratiaan

  8. 8

   Lauri Markkanen hämmästyttää amerikkalaisia tavoillaan: kaurapuuroa aamulla eikä edes omaa kokkia

  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  10. 10

   Yhdysvalloissa poliitikot puhuvat aborteista vauvojen tappamisena – osavaltiot uhmaavat joukolla perustuslakia yrittämällä kieltää abortteja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  2. 2

   Suku istui iltaa Espoossa, kun sedän kysymys Auschwitzista muutti Orna Kollmann-Grinbergin käsityksen isästään täysin

   Tilaajille
  3. 3

   Ulkoministeri Timo Soinia yritettiin lyödä Korson maalais­markkinoilla Vantaalla, puolue­johtajat tuomitsevat ”hyökkäyksen demokratiaa vastaan”

  4. 4

   Lauri Markkanen hämmästyttää amerikkalaisia tavoillaan: kaurapuuroa aamulla eikä edes omaa kokkia

  5. 5

   Merihätään joutunut risteilijä pääsi onnellisesti satamaan Norjassa

  6. 6

   Maaliskuussa 1999 venäläiskone teki u-käännöksen Atlantilla, eikä maailmanpolitiikassa ollut paluuta entiseen

  7. 7

   Saksassa tyylikäskin villapaita voi olla ratkaiseva virhe

  8. 8

   Sdp:n vaaliohjelma on ihailtavan radikaali, ja puolueessa pelätään, että äänestäjät tajuavat sen

  9. 9

   Näin brittien vääristynyt historia­käsitys johti brexitiin: Churchillin varoitusta olisi kannattanut kuunnella

  10. 10

   Hassan Blasim kysyi lapsena, kuka on luonut Allahin ja sai tuolista päähän – nyt Blasim on ateisti, asuu Kontulassa ja kirjoittanut uskontoa rienaavan kirjan nimeltä Allah99

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  3. 3

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  4. 4

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  5. 5

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  6. 6

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  7. 7

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  10. 10

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  11. Näytä lisää