Teknologia

Hämäräperäinen Arabiemiraattien kyberyhtiö halusi suomalaisen johtotehtäviin – outo maine sai miehen kieltäytymään

Arabiemiraattien hallinnon kanssa läheistä yhteistyötä tekevä DarkMatter on Reutersin mukaan verkkovakoillut niin valtionjohtoa kuin aktivisteja ja toimittajiakin eri puolilla maailmaa. Suomalaismiestä pyydettiin yhtiöön johtotehtäviin, mutta vakoilukohut saivat miehen kieltäytymään.

Arabiemiraateissa perustetun ja sen hallinnon kanssa läheisesti toimiva kyberyhtiö DarkMatter on kasvanut perustamisensa jälkeen kohisten.

Vuonna 2014 perustettu yhtiö kertoi vuonna 2016, että vuoden loppuun mennessä se oli palkannut jo 250 ”neroa”, kertoi verkkolehti The Intercept lokakuussa 2016.

Nyt rekrytointisivusto Glassdoor arvioi yhtiön henkilöstömääräksi 201–500 työntekijää. HS:n näkemä DarkMatterin rekrytointiesite kertoo henkilöstömäärän olevan yli 600.

DarkMatterin palvelukseen on siirtynyt osaajia paitsi esimerkiksi venäläiseltä Kasperskylta, suomalaiselta F-Securelta sekä uutistoimisto Reutersin mukaan Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden virasto NSA:lta.

Reuters kertoi NSA:n entisten työntekijöiden projektista laajassa artikkelissaan viime keskiviikkona. Projektissa esimerkiksi vakoiltiin Nobelin rauhanpalkinnon voittanutta jemeniläistä, Turkin entistä pääministeriä sekä ihmisoikeusaktivisteja ja toimittajia niin Arabiemiraateissa kuin jopa Yhdysvalloissa.

Vakoilun kohteina ovat myös kymmenen vuoden vankeuteen sosiaalisen median kirjoituksistaan määrätty ihmisoikeusaktivisti Ahmed Mansoor ja hänen kotiarestiin määrätty vaimonsa.

DarkMatterilla on toimintoja myös Suomessa, jossa on HS:n saamien tietojen mukaan kehitetty Arabiemiraattien hallinnon käyttöön ”vakoilunkestävä” matkapuhelin.

HS kertoi DarkMatterin Suomen-toiminnoista ja Reutersin selvityksestä laajemmin perjantaina.

Lue lisää: Hämärämaineinen kyberyhtiö Arabiemiraateista pyörittää tytäryhtiötä Oulussa ja palkkaa väkeä Tampereelle

Reutersin uutisen jälkeen Helsingin Sanomiin otti yhteyttä suomalainen mies, joka työskentelee suuren teknologia-alan yrityksen keskijohdossa.

Hän kertoi, että kuluvan tammikuun aikana häneen otti yhteyttä Yhdysvalloista käsin toimivan headhunter- eli suorarekrytointiyhtiön toimitusjohtaja.

Kiinnostaisiko työ alustoista vastaavana johtajana, oli Alister Wellesley -niminen headhunter kysynyt.

”Headhunter viittasi Linkedin-profiiliini ja oman verkostonsa suosituksiin”, mies kertoo.

HS ei julkaise miehen nimeä hänen pyynnöstään, sillä hän on edelleen työsuhteessa nykyiseen työnantajaansa.

Miehellä on jonkin verran tietoliikennealalla työskenteleviä tuttavia Arabiemiraateissa sekä omaa kokemusta arabimaissa työskentelystä. Siksi mies arvelee, että kyseessä saattoi olla hyväntahtoisin tarkoitusperin esitetty vinkki.

Ensimmäinen yhteydenotto miehelle tuli headhunterilta Linkedin-palvelussa. Sitten mies sai headhunterilta sähköpostia ja kuusisivuisen pdf-kuvauksen yhtiöstä ja tarjotusta tehtävästä.

HS on tutustunut tehtävänkuvausaineistoon sekä miehen ja headhunterin väliseen viestinvaihtoon.

Sen mukaan DarkMatterin strategiana on olla johtava älykkäiden ja turvallisten digitaalisten muutosratkaisujen tarjoaja yrityksille ja valtionhallinnon toimijoille. DarkMatterin henkilöstö kasvoi lähes 700-päiseksi vuoden 2018 loppuun mennessä. Johtotason tehtävä edellyttää 15 vuoden kokemusta kyberturvallisuuden tuotekehityksessä.

”Palkasta ei käyty varsinaista keskustelua, mutta kilpailukykyinen se olisi ollut, ehkä noin kaksin- tai kolminkertainen verrattuna nykyiseen palkkaani verrattuna”, mies kertoo.

Palkkaan vaikuttaa se, että työ olisi sijainnut Arabiemiraattien Abu Dhabissa. Ansio olisi ollut verotonta.

Miestä oli kuitenkin alkanut epäilyttää.

”Olimme sopimassa esittäytymispuhelua headhunterin kanssa, mutta tein samalla hieman taustatyötä”, mies kertoo. Hän selittää, että kyberturvallisuuden parissa ei ole aivan tavatonta ettei kaikkia kytköksiä kerrota oikopäätä.

Ennen uutistoimisto Reutersin laajaa artikkelia DarkMatterin lämpimistä väleistä ihmisoikeuksia polkevaan Arabiemiraattien hallintoon olivat kertoneet esimerkiksi verkkolehti The Intercept sekä Foreign Policy.

The Intercept kertoi artikkelissaan vuodelta 2016 tapauksesta, jossa italialaista tietoturvatutkija Simone Margaritellia pyydettiin DarkMatterille töihin. Tuolloinkin yhtiön kiinnostus Margaritellin palkkaamiseen oli kulkenut suusta suuhun: Magraritellia oli suositellut kaverin kaveri.

Margaritelli kävi ulkopuolisen rekrytointikonsultin haastattelussa Dubaissa ja perääntyi. Hän kirjoitti blogiinsa, että työnkuvaan olisi kuulunut ihmisten sähköinen valvonta julkisilla paikoilla. Hän vertasi Arabiemiraatteja Pohjois-Koreaan.

HS:lle rekrytoinnin kohteena olemisesta kertonut suomalaismies korosti, että viestittelyssä rekrytointikonsultin kanssa ei tullut esiin mitään hämärää. Hän pitää DarkMatterin mainetta kuitenkin sen verran erikoisena, että ilmoitti joitakin päiviä sitten että ei ole kiinnostunut tehtävästä.

Mies uskoo, että ennen pitkää hänkin olisi joutunut jollain tavoin tekemisiin valtiollisten asiakkaiden kuten Arabiemiraattien hallinnon kanssa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump muutti yhdellä twiitillä Yhdysvaltain linjaa, suututti arabi­maat ja ajoi Turkin mukaan Lähi-idän ”uuden kriisin partaalle”

  2. 2

   125-metrinen tornitalo nousi Tukholman keskustan porteille onnettomaan aikaan, ja nyt asuntojen hinnoille nauravat niiden rakentajatkin

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  4. 4

   Kylätien varressa nököttävä pieni ostoskeskus kukoistaa vastoin kaikkia todennäköisyyksiä Espoossa

  5. 5

   Tämän takia villi faniteoria Game of Thronesin Yön kuninkaasta ei pidä paikkaansa ja koko hahmo on luultavasti sarjan suurin hämäys

  6. 6

   Game of Thrones -tähti Emilia Clarke paljastaa saaneensa vakavan aivo­veren­vuodon sarjan kuvaus­tauoilla: joutui kolmeen aivoleikkaukseen, jotka salattiin

  7. 7

   Vanhemmat tekivät rikosilmoituksen päiväkotiyritys Ankkalammesta

  8. 8

   Eduskunnan apulais­oikeusasiamies: Business Finlandin hallinto­malli on perustuslain vastainen

  9. 9

   Työelämän valtasi villitys, jonka jokainen pitkään töitä tehnyt osaa – sen pohja on hyväntahtoisuudessa

  10. 10

   EU:n ilmastolinjaus uhkaa lässähtää: Saksa liittoutui Itä-Euroopan maiden kanssa jarruttamaan ilmastopolitiikkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  2. 2

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  3. 3

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  4. 4

   Maailman ehkä harvinaisin muumi­muki saattaa olla peräisin thaimaalaiselta jätelavalta, josta se päätyi 40 eurolla Pohjois-Pohjanmaalle

  5. 5

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  6. 6

   Vantaalaispitseriaan käveli nälkäinen mies, jolla ei ollut rahaa – omistaja Ahmet Ciray päätti alkaa jakaa ruokaa ilmaiseksi

  7. 7

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  8. 8

   Hus myöntää Apotin aiheuttaneen ongelmia – Lääkäri haukkui järjestelmän satoja miljoonia maksaneeksi sudeksi

  9. 9

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  10. 10

   Juha Sipilä puhui Ylen tentissä pehmoisia velkaantumisesta ja liioitteli työmarkkinoiden surkeutta – tässä parhaat palat giffeinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  3. 3

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  4. 4

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  5. 5

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  6. 6

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  7. 7

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  8. 8

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  9. 9

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalainen keksintö lupaa vähentää autojen päästöjä jopa 80 prosenttia: ”Mitä järkeä on tuoda fossiilista polttoainetta ulkomailta?”

  11. Näytä lisää