Teknologia    |   HS-analyysi

Youtube Kids aukesi Suomessa ja sen pitäisi korjata kaikki, mikä Youtubessa on lasten kannalta pielessä – onko se mahdollista?

Sovellukseen suodatetaan varsinaisen Youtuben sisältöä.

Googlen omistama Youtube-videopalvelu avasi tiistaina Suomessa Youtube Kids -sovelluksen, joka on suunnattu alle 13-vuotiaille lapsille.

Se on hyvä, koska varsinainen Youtube on ollut lapsille ristiriitainen ympäristö.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS pääsi tutustumaan sovellukseen etukäteen sekä haastatteli puhelimitse Gregory Drayta, joka on Youtuben lapsille ja perheille suunnatuista palveluista vastaava johtaja Euroopassa, Lähi-idässä ja Afrikassa.

Kun kysyin kolmevuotiaalta pojaltani, miksi hän tykkää Youtubesta, vastaus kuului: ”Sen takii ku siellä on parkour-videoita.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poikani vastaus tiiviistää Youtuben parhaan puolen: tarjolla on kiinnostavaa sisältöä sisältöä lähes mistä tahansa aiheesta.

Mutta tarjolla on myös valtavasti täyttä roskaa.

Youtubessa lapset saattavat päätyä katsomaan aikuisille tarkoitettuja sisältöjä. Myös alkuun tavallisilta lastenvideoilta vaikuttavat tuotokset voivat sisältää väkivaltaista ja häiriintynyttä materiaalia, jossa leikkivät lapset muuttuvat esimerkiksi yhtäkkiä zombieksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Videoiden yhteydessä voi olla lisäksi pienille lapsille sopimattomia mainoksia, vaikkapa sotapeleistä.

Ennen kaikkea lapset jäävät herkästi koukkuun Youtubeen. Kun yksi video loppuu, seuraava alkaa automaattisesti. Kun katsoo yhtä videota, vieressä näkyy suosituksia muista videoista. Tarjonta on loputonta, ja lapsen pieni sormi on vikkelä.

Kierre on valmis. Lapset poukkoilevat videoista toiseen eivätkä malta lopettaa niiden tuijottamista – toimivat siis samoin kuin niin monet aikuiset somen ja älypuhelintensa parissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Virallisesti Youtuben ikäraja onkin 13 vuotta, mutta sitä voi käyttää silti käyttää kuka tahansa.

Yksi suuri käyttäjäryhmä ovat nimenomaan lapset, joille on myös tarjolla valtavasti sisältöä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Youtube ei ole lapsille”, Dray sanoo silti ja niin painokkaasti, että vielä toistaa lauseen. ”Youtube ei ole lapsille.”

Youtube Kids sen sijaan on. Se on yritys tarjota lapsille kaikki Youtuben hyvät puolet ja päästä eroon huonoista.

Millainen sovellus Youtube Kids siis oikein on?

Ensinnäkin se on täysin erillinen sovellus kuin varsinainen Youtube, eikä sinne voi ladata suoraan sisältöä. Youtube Kidsissä ei ole myöskään kommentointia.

Sisältö Youtube Kidsiin tulee kuitenkin Youtubesta.

Kaikki sovelluksessa näkyvä materiaali perustuu algoritmien tekemään suodatukseen sekä ihmisten tekemiin tarkastuksiin, Dray kertoo.

Näitä tarkastuksia tekevät Youtube Kidsin työntekijät sekä yhteistyökumppanit.

Youtube Kidsin ensimmäinen versio julkaistiin neljä vuotta sitten Yhdysvalloissa. Tänään se julkaistiin Suomen lisäksi muissa Pohjoismaissa sekä Belgiassa, Hollannissa ja Sveitsissä. Kaikkiaan sen voi nykyään ladata 59 maassa.

Aiemmin Youtube Kidsia on kritisoitu siitä, että sinnekin pääsi läpi sopimatonta materiaalia.

Marraskuussa Youtube Kidsiin tuli paljon uusia ominaisuuksia, joiden avulla sisältöä pystyy räätälöimään. Ajatus on, että aikuiset pääsevät muokkaamaan sitä, mitä Youtube Kidsin kanavia ja ohjelmia heidän lapsensa voivat sovelluksessa nähdä.

Kanavia ja ohjelmia voi estää näkymästä helposti klikkaamalla videon yhteydessä olevaa kolmea pistettä ja valitsemalla joko ”estä tämä kanava” tai ”estä tämä ohjelma”.


Kanavista on lisäksi koottu laajempia kokoelmia, joista vanhemmat voivat valita sisältöä.

”Laitamme vanhemmat kuljettajan paikalle”, Dray sanoo.

Youtube Kidsissä pystyy myös heti aluksi määrittämään, voiko lapsi nähdä kaiken Youtube Kidsin sisällön vai vain alle kouluikäisille suunnatun.

Sovellukselle voi myös laittaa haluamansa aikarajan, jonka jälkeen se menee kiinni, eikä sitä saa enää auki ilman aikuisen valvontaa.

Lisäksi voi päättää, pystyykö lapsi käyttämään hakukonetta vai ei. Haku toimii halutessa myös puheella. Jos haun laittaa pois päältä, jäljelle jäävät muutama tuhatta kanavaa, jotka Youtube Kidsin työntekijät ovat vahvistaneet, Dray kertoo.


Haulla tarjonnasta saattaa myös löytää sisältöä, joka ei kuuluisi Youtube Kidsiin, koska ”mikään järjestelmä ei ole virheetön”.

Pikaisella testauksella vaikuttaa kuitenkin siltä, että sisällön suodattaminen on tehokasta. Esimerkiksi kirjoittamalla hakukenttään ”fighting” ja ”tappelu”, Youtube Kids suosittelee, että ”yritä hakea jotain muuta”.

Kun hakusanana on ammunta- ja rakennuspeli ”Fortniteeli tämän hetken hittipeli, lopputulos on jälleen sama: ”Yritä hakea jotain muuta.” Fortniten ikäraja on 12 vuotta.

Youtube Kids ehdottaa sentään hakusanoja ”Fortnite dance” ja Fortnite default dance”, koska pelin tanssiliikkeistä on tullut niin suosittuja.

Tuntuu siltä, että suodatus on laitettu erittäin tiukalle, jotta sisällössä ei varmasti ole mitään sopimatonta. Esimerkiksi pelistriimaajien seuraaminen on todella suosittua lasten keskuudessa, mutta se ei onnistu Youtube Kidsissä.

”Pelistriimausvideoita ei löydy Youtube Kidsistä. Tiedämme, että se on erittäin suosittu kategoria.”

Dray kertoo, että Youtube Kidsin sisältö on suunnattu lähinnä 3–9-vuotiaille, ja sen kyllä huomaa. Toistaiseksi sovelluksesta löytyy Drayn mukaan pelisisältöjä oikeastaan vain rakentelupeli Minecraftiin liittyen.

”Haluamme varmistaa, että meillä on asiallista sisältöä myös 9–12-vuotiaille. Vaikka olemme kehittämässä ikärajajärjestelmiä, en usko, että meidän täytyy lisätä Youtube Kidsiin paljoa pelisisältöä.”

On helppo kuvitella, että nykyisellä tarjonnalla kouluikäiset lapset eivät kovin herkästi rupea Youtube Kidsin käyttäjiksi, ainakaan jos heillä on pääsy myös varsinaiseen Youtubeen.

1. Miten sisällöt löytyvät Youtube Kidsissä?

Youtube Kidsin avausnäkymässä sisältö on jaettu neljään osaan, jotka ovat: Lastenohjelmat, Musiikki, Tutki ja Oppiminen. Jokaiselle on oma logonsa.

Esimerkiksi Oppiminen-osio tuo aluksi tarjolle Ylen Pikku Kakkosen Kirjainpelin sekä lastenlaulukoosteen, joka sisältää muun muassa Aakkoslaulun.

Juuri tällaisen ”paikallisen sisällön” takia Youtube Kidsistä tehdään eri versioita eri maihin. Suurin osa tarjolla olevasta sisällöstä on silti englanniksi.

Kun palvelua on käyttänyt hetken, valikkoon ilmestyy myös sydän-logo ja Suositellaan-osio, joka tarjoaa suosituksia aiemmien katsottujen videoiden perusteella.

Youtube Kidsiä voi käyttää myös kirjautumatta, mutta silloin ei voi luoda lapsilleen omia profiileja. Kirjautuminen tapahtuu Google-tili-tunnuksilla.


2. Millä laitteilla sovellusta voi käyttää?

Youtube Kidsiä ei voi käyttää tietokoneen nettiselaimella. Se on ladattavissa oleva sovellus, jota voi käyttää Iphoneilla, Android-puhelimilla, pelikonsoleilla ja älytelevisioilla. Youtube Kidsin lataaminen ja käyttäminen on maksutonta.

”Aloitimme sovelluksella, koska lapset käyttävät nettisisältöjä koko ajan enemmän mobiililaitteilla. On täysin mahdollista, että jossain vaiheessa tulevaisuudessa Youtube Kidsistä on myös selainversio.”

3. Näkyykö Youtube Kidsissä mainoksia?

Youtube Kidsissä näytetään mainoksia, mutta testin aikana niitä ei vielä ollut esillä.

Youtube Kids on ilmoittanut tarkat rajat sille, mitä sovelluksessa voi mainostaa. Muun muassa ruokaan ja juomiin sekä kauneudenhoitoon ja kuntoiluun liittyvät mainokset on kielletty.

Youtube kertoo, että kaikki mainokset on hyväksytty manuaalisesti etukäteen. Mainoksia ei voi myöskään klikata ja päätyä sitä kautta pois palvelusta mainostajan sivulle. Se on tärkeä asia, kun kyse on lapsille suunnatusta sovelluksesta.

Jos on maksullinen Youtube Premium -tilaus, Youtube Kidsissä ei näy lainkaan mainoksia.

4. Onko sovellusta helppo käyttää?

Youtube Kids on selkeä, ja pienempikin lapsi oppii todennäköisesti sen käytön hetkessä.

Kun videon valitsee, se lävähtää koko ruudun kokoiseksi, mikä on hyvä. Kun videota klikkaa, alareunaan tulee tarjolle lisää videoita, ja uusi video myös käynnistyy automaattisesti edellisen loputtua.


Uuden videon alkaminen automaattisesti voi houkuttaa lapsia ylettömään käyttöön, mutta kokonaisuus on silti paljon rauhallisempi kuin varsinaisessa Youtubessa.

5. Antaisinko omien lasteni käyttää Youtube Kidsiä?

Lyhyen testauksen perusteella vaikuttaa siltä, että päiväkoti-ikäisenkin lapsen uskaltaa antaa katsoa Youtube Kidsiä ilman, että pitäisi jatkuvasti kurkkia, mitä ruudulla pyörii.

Samalla sovelluksessa tarjolla oleva katseluajan rajoittaminen voi olla vanhemmillekin hyvä muistutus, ettei kukaan perheessä jumita ruudun äärellä liian kauan.

Varsinaisen Youtuben ongelmia Youtube Kids ei poista millään tavalla. Youtube Kidsin olemassaolo ei tarkoita sitä, etteikö myös Youtuben pitäisi huomioida lapsikäyttäjien oikeudet paremmin.

Lue lisää: Lapset törmäävät netissä jatkuvasti väkivaltaiseen ja sopimattomaan sisältöön eivätkä ymmärrä käyttämiensä ohjelmien käyttöehtoja – Tämä kolmikko haluaa muuttaa sen

6. Kenelle Youtube Kids sopii?

Youtube Kids on varmasti mukava palvelu perheen pienimmille, mutta sisältö vaikuttaa jopa turhan rajatulta vanhemmille lapsille.

Toivottavasti sovelluksen ikärajajärjestelmät vielä kehittyvät, mikä voisi mahdollistaa monipuolisemman sisällön. Samoin suomenkielinen tarjonta oli vielä ainakin testatessa turhan niukasti esillä.

Youtube Kids on joka tapauksessa toimiva sovellus, jota perheissä kannattaa testata esimerkiksi Ylen Lasten Areenan rinnalla.

Maailmanlaajuisesti Youtube Kidsiä käyttää viikoittain yli 14 miljoonaa katselijaa, yhtiö kertoo.

7. Mitä oma 3-vuotias oli mieltä?

Varsinaiseen Youtubeen tykästynyt kolmevuotias ei kauaa viihtynyt Youtube Kidsin parissa ennen kuin hän jo ilmoitti, että ”sieltä ei löydy aikuisia Spidermaneja”.

Eikä hakusana ”parkour” tuonut osumia. Innostus loppui siihen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies häiriköi lastenvaunujen kanssa liikkeellä olleita naisia Vantaalla

  2. 2

   Mies otti Audin koeajoon Vantaalla – sen jälkeen autosta tai miehestä ei ole havaintoja

  3. 3

   Yhdysvaltain tiedotus­välineet tarkastivat Trumpin hätätila­puheen faktat ja löysivät seitsemän valhetta

  4. 4

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia

   Tilaajille
  5. 5

   Suurlähettiläs kommentoi irakilais­kenraalin miljoona­tarjousta pakko­palautuksista: ”Hän yritti huijata Suomen hallitusta”

  6. 6

   Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta

  7. 7

   Moskovalainen oikeus vangitsi tunnetun amerikkalaissijoittajan huhtikuulle asti – Legendaariseksi kutsutun Michael Calveyn kiinniotto säikäytti sijoittajapiirit

  8. 8

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  9. 9

   Kahdeksan vuotta sitten Jussi Andelin kirjoitti hakukoneeseen sanan ”ero” – Siitä alkoi tapahtumaketju, joka paljasti kokonaisen jätettyjen miesten maailman

  10. 10

   Siperiassa satoi mustaa lunta, syyttäjä aloitti rikostutkinnan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  2. 2

   S-ryhmä julkaisi tomaattisäilykkeidensä tuottajista karun raportin, josta muut voisivat ottaa mallia

  3. 3

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  6. 6

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta

  9. 9

   Kahdeksan vuotta sitten Jussi Andelin kirjoitti hakukoneeseen sanan ”ero” – Siitä alkoi tapahtumaketju, joka paljasti kokonaisen jätettyjen miesten maailman

  10. 10

   Texas ja Kalifornia sekä kolme maanomistajaa riitauttivat heti Trumpin hätätilan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

  5. 5

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  6. 6

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  8. 8

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  9. 9

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  10. 10

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  11. Näytä lisää