Teknologia

”Hyödytön aparaatti”, ”tekee pahaa katsoa sitä” – Lukijat nimesivät surkeimmat elektroniikkaostoksensa

HS:n lukijat innostuivat muistelemaan huonoimpia elektroniikkaostoksiaan. Vastauksia tuli 150, ja ne ovat riemukasta luettavaa.

Mikä on turhin elektroniikkalaite tai kodinkone, joka sinulla on koskaan ollut käytössäsi?

Tämän kysymyksen HS esitti lukijoille ja sai parissa päivässä yli 150 vastausta.

Vastauksissa korostuivat hetken hittituotteet, joista monet osoittautuvat käyttäjille melkoisiksi turhakkeiksi tai sysisurkeiksi lähes saman tien hankkimisen jälkeen.

Erityisesti useat keittiössä käytettävät härvelit tuntuivat synnyttävän suorastaan epätoivoa.

Moni laitteista pölyttyy edelleen vuosien jälkeen käyttämättöminä kaapeissa, mutta moni oli myös päätynyt kiertoon – siis kierrätykseen tai jonkun toisen nurkkiin riesaksi.

Tästä linkistä voi lukea, mistä elektroniikkalaittesta ja kodinkoneista suomalaiset ovat hullaantuneet ja mistä luopuneet viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Keräsimme lukijoiden kertomuksia 22 erilaisesta laitteesta, joita he eivät unohda yksinkertaisesti sen takia, että ne olivat niin surkeita. Jutun lopussa on lisäksi listattu, mitkä kaikki muutkin laitteet saivat kyselyssä mainintoja.

Kuvien laitteet eivät liity lukijoiden kertomuksiin, vaan ainoastaan muistin virkistykseksi näyttävät, millaisia kyseiset vempeleet olivat ja ovat.

1. Leipäkone


”Leipäkone oli hirveän äänekäs, leivän valmistuminen kesti todella kauan, eikä se ollut edes hyvää. Lempeä aamu rapeakuorisen leivän kanssa jäi haaveeksi. Jos koneen asetti tekemään leivän valmiiksi klo 7.30, meteli alkoi kello 4.30. Jos leivän teki edellisenä iltana valmiiksi, oli aamulla tarjolla kova ja kuiva käntty.

Leipäkoneen annoin ilmaiseksi erikoiselle työkaverilleni. Hän söi pelkästään leipää ja pähkinöitä, joten hänelle laite tuli tarpeeseen.”

Mies, 45

”Siskoni vanhemmilleni hankkima leipäkone joskus 90-luvulla. Kone oli lapsuudenkodissani ahkerassa käytössä alkuinnostuksessa. Leipä oli hirveää, vaikka vanhempani eivät sitä myöntäneetkään vaan laskivat koneen tuomia säästöjä.

Pian kone jäi kuitenkin kylmäksi – ja on vielä tänäänkin saman kaapin päällä keräämässä pölyä.”

Mies, 50


2. Jäätelökone


”Ostin jäätelökoneen vuonna 2012. Siinä oli siniset kulhot, joita jäädytettiin pakastimessa. Intoa täynnä aloitettiin käyttö, ei tullut kummoista jäätelöä. Käyttö jäi siihen yhteen kertaan.

Parin vuoden säilyttämisen jälkeen heitin sen roskiin, toinen kulho oli itsekseen alkanut oudosti vuotaa. Kaupasta saa parempaa jäätelöä.”

Nainen, 56

”Jäätelökone vuonna 1994. Parempaa ja halvempaa jäätelöä sai kaupasta.”

Mies, 55


3. Robotti-imuri


”Lattialla on aina sen verran roinaa, että robotti-imuria ei voi laittaa pyörimään. Ja vaikka voi, se jää jumiin milloin mihinkin, ei imuroi nurkkia eikä paljon muutakaan. Ihan turha vempele.

Tuolla se on makuuhuoneen nurkassa lataamattomana.”

Nainen, 44

”Robotti-imuri maksoi 15 vuotta sitten 1 700 euroa. Ei imuroi nurkkia, jää jumiin mattoihin ja huonekaluihin, hajosi kaksi kertaa ja korjaus oli hyvin kallis. Nyt lojuu apukeittiön nurkassa rikkinäisenä.”

Mies, 64


4. Hiusten tyvikohottaja

”Hankin hiusten tyvikohottajan 15-vuotiaana. Unelmoin tuuheasta tukasta, koska minulla on piikkisuora tukka. Luulin, että tyvikohottajalla se voisi onnistua. Sen käyttö oli työlästä ja aikaavievää, ja tuloksena rumat ’kreppijäljet’. Vaikka miten tupeerasi hiuksia koneen käytön jäljiltä, niin silti ne jäljet näkyivät hiusten tyvessä.

Kone taitaa vieläkin lojua kylppärin laatikossa lapsuudenkodissani.”

Nainen, 23


5. Imurin lisälaite tamppaamiseen

”Hankin vuonna 2001 pölynimurin lisälaitteen, jonka piti tehokkaasti tampata patjat ja matot. Mieheni oli jälleen oikeassa, kun hän ennusti, että laite vain repisi tekstiilejä. Teki pahaa katsoa sitä.

Laite jäi käyttämättömänä komeroon kunnes lopulta veimme sen elektroniikkajätekeräykseen.”

Nainen, 51


6. Hiilihapotuslaite


”Vaikka kuinka paineli kuplia, niin aina maistui vähän väljähtäneelle. Makuesanssit ei oikein miellyttäneet, mutta suurin syy oli väljähtänyt maku.

Sain käytettynä ja myin eteenpäin. Taisin saada laitteen samasta syystä kuin pistin eteenpäin: tuli tilaa keittiön pöydälle.”

Mies, 44


7. Monitoimikone

”Kaapissa pölyttyy monitoimikone. Siinä on jopa makkaran valmistukseen tarvittava ’mylly’, jota en ole koskaan käyttänyt. Kone vie aivan liikaa tilaa ja on vaikeasti puhdistettava, hyödytön aparaatti.

Kierrättäisin laitteen, mutta sain sen lahjaksi mieheltäni kymmenen vuotta sitten, enkä kehtaa heittää sitä pois. Ainoastaan mieheni käyttää sitä kerran vuodessa tehdessään borssikeittoa. Olisin mielummin ottanut käsikäyttöisen silppurin, johon ei tarvita sähköä.”

Nainen, 46

”Ensimmäinen yleiskone vuonna 1976. Myyjä myi puolen litran pullataikinalle sopivana, mutta nestettä mahtui vain kaksi desilitraa. Viipalointi olisi onnistunut käsin helpommin.

Palautin laitteen takaisin kauppaan.”

Nainen, 68


8. Popcornkone

”Popcornkone, jota käytin kerran. Hankala puhdistaa ja vei julmetusti tilaa.

Myin pois Facebookissa.”

Nainen, 47


9. Infrapunahierontalaite

”Infrapunahierontalaite tuli ostettua pari vuotta sitten. Käytin pari kertaa käytin ja totesin, että siitä ei ollut mitään hyötyä.

Lojuu nyt käyttämättömänä kaapissa, kun ei kumminkaan raaski heittää pois.”

Mies, 46


10. Blu-ray-soitin


”Juuri ennen kuin hommasin blu-ray-soitin, suoratoisto alkoi yleistyä. Laite maksoi älyttömästi.

Nyt se makaa hyllyssä, eikä ole enää edes kytketty. Joskus pitäisi katsoa leffat pois. Sen jälkeen laite ja blu-ray-leffat kiertoon.”

Mies, 55


11. Kapselikahvikone


”Hankin kapselikoneen uuteen kotiin 2013, kun se oli trendikäs. Kahvista tuli samaa kitkerää litkua kuin Keski-Euroopassakin on tarjolla. Vaikeasti kierrätettävää, ja roskaakin tulee kamalasti. Lisäksi yhden kupin keittäminen ei ole sen helpompaa kuin tavallisella suodatinkeittimellä.

Annoin keittimen äidilleni puutarhamökille, jossa se on toisinaan kätevä, kun juokseva vesi on suljettuna. Tiskiä nimittäin tulee vähemmän.”

Nainen, 25

”Minulla oli joitain vuosia sitten kapselikahvinkeitin. Se tuntui alkuun hyvältä idealta, siis noin viikon ajan. Vasta hetken käytön jälkeen ymmärsin, kuinka paljon kalliimmaksi kahvin keittäminen tuli kapselilaitteella. Lisäksi se muoviroskan määrä alkoi hirvittää.

Muutaman kuukauden jälkeen myin keittimen nettikirppiksellä ja hankin oikean kahvinkeittimen.”

Nainen, 26


12. Minidisc-laite


”Ostin minidiscin juuri ennen mp3-soittimet löyvät varsinnaisesti läpi, vuonna 2002. Se oli kömpelön isokokoinen ja disceille, eli levyille, lataaminen oli työlästä ja vaivalloista. Levyt olivat yleensä huonolaatuisia ja rikkoituivat helposti. Äänenlaatu ei myöskään ollut niin hyvä kuin kuluttajille luvattiin.”

Nainen, 31


13. Patterikäyttöinen jalkaraspi

”Sain noin viisi vuotta sitten joululahjaksi patterikäyttöisen jalkaraspin, siitä asti kyseinen kapula on ollut käyttämättömänä laatikon pohjalla.”

Mies, 40


14. Munankeitin

”Munankeitimmen höyryllä munat kypsyivät samassa ajassa kuin keitettäessä ne. Täysin turha laite, hankin sen vuosituhannen vaiheessa.

Muutaman vuoden oli kaapissa, minkä jälkeen päätyi elektoniikkajätteeseen kaatopaikalle.”

Mies, 53


15. Tuulilasinäyttö


”Auton kojelaudalle asennettava irrallinen head up display eli tuulilasinäyttö oli hetken mielijohdehankinta. Kömpelö ja turha, eikä edes sovi kojelaudalle. Unohtivat mainoksessa mainita piuhahelvetistä, joka kuului tuotteeseen.”

Mies, 47


16. Miniläppäri


”Sain miniläppärin joulu- tai syntymäpäivälahjaksi. Vuosi oli 2009. Laitteen ainoa hyvä puoli oli koko, mitään muuta hyvää siinä ei ollutkaan. Tuohon aikaan teknologian kehitys ei ollut vielä tarpeeksi pitkällä, jotta niin pieneen kokoon olisi saatu tarpeeksi prosessointitehoa, jäähdytyskapasiteettia ja akun kestoa. Kaikki tekeminen laitteella oli tuskallisen hidasta ja se kaatuili usein. Jopa yksinkertaisten sovellusten kuten Wordin käyttö oli hankalaa.”

Mies, 24


17. Cocktailblenderi

”Sain cocktailblenderin joululahjaksi. Sillä ei voinnut tehdä tosiaankaan mitään muuta kuin sekoittaa nesteitä. Muovinen sekoittaja meni rikki, kun seassa oli marjoja.

Heitin lopulta roskikseen.”

Nainen, 45


18. Sähköinen leipäveitsi


”Sähköinen leipäveitsi hinkkasi leivän murusiksi ja lopulta rinnakkaiset terät sojottivat 20 astetta eri suuntiin.”

Mies, 42


19. Sähköinen vihannessilppuri

”Sähköinen vihannes- ja juuressilppuri. Oli kovasti mainostettu tuote ja ajattelin, että sillä sillä saa mukavasti kurkkusiivuja. No, ei saanut. Iso kurkku ei mahtunut syöttöputkeen ja pienemmän kurkun kurkkusiivuihin jäi leikkaamaton reuna, joka näytti revityltä.

Palautin laitteen.”

Mies, 56


20. Siivutuskone

”Sain lahjaksi 70-80-lukujen taitteessa siivutuskoneen, jolla siivutettiin esimerkiksi makkarapötköjä.

Laite pölyttyi komeron kätköihin, sillä olen ostanut leikkeleet aina siivutettuna.”

Nainen, 60


21. Pizzagrilli

”Oikein naurattaa, että ostin joskus pizzagrillin. Vei hirveästi tilaa, eikä edes paistanut kunnolla. Käyttö jäi muutamaan kertaan.”

Nainen, 39


22. Rikkaimuri

”En ostanut rikkaimuria itse, vaan sain sen appiukolta lahjaksi. Sen akku kuoleentui nopeasti ja loppujen lopuksi harja ja rikkalapio olivat paljon paremmat vain roskien pois ottamiseen. Ja laajempaan imuroimiseen tarvittiin ja tarvitaan kuitenkin imuri.

Enää en halua rikkaimuria.”

Nainen, 53


Lisäksi lukijat nimesivät nämä pettymyksen aiheuttaneet laitteet:

akullinen varsi-imuri

astianpesukone

blenderi

digiboksi

digikamera

digitaalinen valokuvakehys

espressokeitin

höyrypesuri

ihokarvanpoistolaite

ikkunapesuri

ilmankostutin

jugurttikone

kannettava cd-soitin

kannettava tietokone

kehonkoostumusmittari

langaton näppäimistö

leipägrilli

mehulinko

metallinpaljastin

mikro

mokkula

mp3-soitin

mustesuihkutulostin ja skanneri

nenäkarvatrimmeri

perunankuorintakone

radiokynä

samppanjavispilä

smart tv -boksi

soundbar-kaiutin

sykevyö

sähköinen manikyyrilaite

sähköinen mehupuristin

sähköinen raastin

sähköinen saippua-annostelija

sähkökiharrin

sähkökäyttöinen pippurimylly

tabletti

tehosekoitin

televisio

veitsenteroitin

wlan-jatkaja

vohvelirauta

älypuhelin

HS pyysi lukijoiden muistoja huonoista elektroniikkahankinnoista 4. helmikuuta. HS julkaisee vain niiden lukijoiden kommentteja, joiden yhteystiedot ovat toimituksen tiedossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maailman ehkä harvinaisin muumi­muki saattaa olla peräisin thaimaalaiselta jätelavalta, josta se päätyi 40 eurolla Pohjois-Pohjanmaalle

  2. 2

   Trump kuittasi Isisin kukistamisen omaksi ansiokseen – rehentely on paitsi mautonta myös totuudenvastaista

  3. 3

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  4. 4

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  5. 5

   Juha Sipilä puhui Ylen tentissä pehmoisia velkaantumisesta ja liioitteli työmarkkinoiden surkeutta – tässä parhaat palat giffeinä

  6. 6

   Vammaiset ja vanhukset pettyivät uuteen taksilakiin – Helsingin seudulla pelkona myös taksihuijarit

  7. 7

   FT: Boeing asentaa hälytysvalot 737 Max -matkustajakoneisiin

  8. 8

   Nuohous vapautuu ja markkinoille on jo tulossa yritys, joka viranomaisten mukaan kaupittelee remontteja lainvastaisesti

  9. 9

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  10. 10

   Vantaalaispitseriaan käveli nälkäinen mies, jolla ei ollut rahaa – omistaja Ahmet Ciray päätti alkaa jakaa ruokaa ilmaiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  2. 2

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  3. 3

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  4. 4

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  6. 6

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  7. 7

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  8. 8

   Amsterdam sai tarpeekseen seksi­työläisiä pällistelevistä turisti­ryhmistä

  9. 9

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  10. 10

   ”Esitin, etten ymmärrä mistään mitään” – Nyt puhuu Iltalypsyn karjakko, jonka ikimuistoinen katse pyyhki poliitikoilla pöytää 25 vuotta sitten

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää