Teknologia

Vaalimainonta voi olla sosiaalisessa mediassa niin juonikasta, ettei ihminen ymmärrä olevansa sen kohde – Näin selvität, miksi tietyt mainokset näkyvät vain sinulle

Suomessa on avattu Vaalivahti-työkalu, jolla jokainen Facebookin käyttäjä voi selvittää, millaisia poliittisia mainoksia häneen kohdistetaan ja miten ne eroavat siitä, mitä muut Facebookin käyttäjät näkevät.

Yksi hankkeen puuhamiehistä on tutkija Aleksi Knuutila.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hänen mukaansa Vaalivahtia tarvitaan, koska ”Facebook kieltäytyy julkaisemasta tietoa siitä, millaisia poliittisia viestejä vaalikampanjoinnissa käytetään, miten niitä kohdennetaan ihmisiin ja kuka niistä maksaa”.

Tämän takia vaaliviestintä ei ole Facebookissa läpinäkyvää, Knuutila sanoo.


Tammikuussa Facebook tosin ilmoitti kiristävänsä poliittisten mainosten sääntelyä ja säilövänsä tiedot niistä vuosien ajaksi. Tämä käytäntö alkaa maaliskuun lopussa – vain hiukan ennen 14. huhtikuuta pidettäviä Suomen eduskuntavaaleja – ja Facebookin mukaan sen on tarkoitus suojella europarlamenttivaaleja.

Vaalivahti on internet-selaimeen asennettava lisäosa, joka löytyy osoitteesta www.vaalivahti.fi.Näin se toimii: Kun Vaalivahti on asennettu selaimeen, sen käyttämä ohjelmisto tallentaa anonyymiin arkistoon poliittisten mainosten sisällön, tiedot niiden maksajista sekä kohdentamiseen käytetyistä kriteereistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaalivahdilla on päivittyvä listaus poliittisiksi luokitelluista sivuista, minkä avulla poliittisia mainoksia voi tunnistaa.

Arkistosta kuka tahansa voi käydä katsomassa tietoja. Se löytyy puolestaan osoitteesta www.vaalivahti.fi/arkisto.

”Ihmiset voivat mennä sinne ja ikään kuin astua oman kuplansa ulkopuolelle”, Knuutila sanoo.

”Arkiston lisäksi Vaalivahti tarjoaa ihmisille työkalun, jolla he voivat ymmärtää miksi he näkevät tiettyjä vaalimainoksia ja keneltä.”

Vaalivahti käyttää Britanniassa kehitettyä Who Targets Me -ohjelmistoa, ja suomeksi se on toteuttanut Open Knowledge Finland -kansalaisjärjestö, joka edistää avoimen tiedon hyödyntämistä ja johon myös Knuutila kuuluu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Who Targets Me perustuu avoimeen lähdekoodin, joten ihmiset pääsevät myös tarkistamaan, miten se on teknisesti toteutettu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Open Knowledge Finland on saanut Vaalivahti-hankkeen toteuttamiseen rahoitusta kolmelta säätiöltä, jotka ovat Helsingin Sanomain Säätiö, Kordelinin Säätiö ja Fuugin Säätiö.

Vastaavanlaisen työkalun poliittisten mainosten jäljittämiseen Facebookissa ovat kehittäneet myös tutkivan journalismin Pro Publica -julkaisu sekä Mozilla.

Kaikki kolme poliittisten mainosten jäljittäjää ovat kertoneet, että Facebook on yrittänyt estää niiden ohjelmistoja toimimasta.

Sosiaalisen median vaikutus vaalituloksiin on ollut iso kansainvälinen puheenaihe sen jälkeen kun selvisi, että kymmenien miljoonien Facebook-käyttäjien tietoja väärinkäyttänyt Cambridge Analytica -yhtiö myi palveluitaan Britannian eroa EU:sta ajaneille poliitikoille ja Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin vaalikampanjaan.

”Ei ole mahdotonta, että Suomeenkin rantautuu kyseenalaisia vaaleihin vaikuttamisen tapoja. Olisi siis tärkeää, että meillä on valmius havaita ja puuttua niihin.”

Knuutila kertoo, että järjestön tavoitteena ei siis ole ainoastaan analysoida arkistoja jälkikäteen kuten tutkimuksissa on tavallisesti tapana. Sen sijaan järjestön tavoitteena on myös luoda työkaluja, joiden avulla äänestäjät voivat ymmärtää, mitä vaaleissa on tekeillä somessa jo vaalitaiston aikana.

Järjestö pyrkii tekemään aineiston pohjalta yhteistyötä muun muassa toimittajien ja tutkijoiden kanssa.

Ongelmat Knuutila jakaa kolmeen ryhmään: kohdentaminen, räätälöinti ja pimeät mainokset.

Kohdentaminen itsessään ei ole Knuutilan mielestä ongelma, mutta uhkakuva mainosten kohdentamisessa on se, että tiedonsaanti keskittyy: ihmiset saattavat saada Facebookin kautta viestejä esimerkiksi vain yhdeltä tietyltä puolueelta.

”Voi miettiä, onko sellainen yllätyksetön mediatila, jossa ei kohtaa muita näkökulmia, demokratian toiminnan kannalta tervettä.”

Kohdentamista vakavampi asia on mainosten räätälöinti, jonka sosiaalinen media mahdollistaa. Facebookissa poliittiset viestit voidaan räätälöidä jopa yksilötasolle.

Tästä asiasta puhui myös F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen HS:n haastattelussa tammikuussa.

”Pahimmillaan äänestäjät eivät edes tajua, että heidän virrassaan näkyvät jutut ovat mainoksia. Äänestäjä ei myöskään välttämättä ymmärrä, että massaräätälöinti on luonut viestit vain hänelle, eikä kukaan muu näe samoja viestejä. Eri äänestäjille voidaan näyttää jopa aivan päinvastaisia viestejä”, hän sanoi.

”Silloin taas syntyy kysymys, tietävätkö ihmiset itse asiassa, mistä he ovat äänestämässä”, Knuutila pohtii.

Pimeät mainokset liittyvät kiinteästi sekä kohdentamiseen että räätälöintiin.

”Vaalimainos voidaan tehdä Facebookissa niin, että se näkyy pelkästään kohderyhmille eikä siitä jää pysyvää jälkeä. Pimeillä mainoksilla on helppo ostaa vaikutusvaltaa niin, että rahoituksen lähde jää epäselväksi. Ruotsissa tätä esiintyi viime vuonna vaaleissa. Tutkimusten mukaan mainokset myös tapaavat olla sävyltään kielteisempiä, jos ne näkyvät vain kohderyhmille.”

Vaalivahti-hanke pyrkii estämään sen, että näitä ongelmia syntyisi Suomessa.

Vaalivahdin pohjalla olevaa Who Targets Me-ohjelmistoa on käytetty vaalien yhteydessä yli kymmenessä maassa, Britannian lisäksi muun muassa Ruotsissa, Saksassa ja Irlannissa.

”Kun Irlannissa oli kansanäänestys aborttilaista, vaaliviestinnässä alkoi näkyä aika sokeeraavia mainoksia, ja oli aika epäselvää, mistä lähteistä ne olivat. Kun siitä syntyi julkisuutta, Facebook lopetti ulkomailta rahoitettujen poliittisten mainosten näyttämisen Irlannissa. Who Targets Me -ohjelmistolla oli siinä selkeä rooli todistusaineiston kerääjänä.”

Vaalivahti-hanke pyrkii saamaan vähintään 2 000 äänestäjää osallistumaan Facebookin vaalimainosten keräämiseen. Hanke jatkuu toukokuun lopussa pidettävien Suomen europarlamenttivaalien yli.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  2. 2

   Sipoon murhatutkinta valmistui: Ystävät kuvailivat poliisille henkirikoksen tehneen muuttumista

  3. 3

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  4. 4

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  5. 5

   Pohjois-Savossa kuvattiin todennäköisesti koko Euroopan vanhin maakotka – ”Tämä on ihan poikkeuksellinen tapaus”

  6. 6

   Foxin juontaja yritti haastatella historioitsijaa asiallisesti – päätyi sanomaan törkeyksiä ja kutsumaan haastateltavaa ”pikkuaivoiseksi ääliöksi”

  7. 7

   Vallilaan rakennettiin Itäisen kantakaupungin ”Eiranranta” – Keskihinta 7 000 euroa neliö, eikä yhtään kaupungin vuokra-asuntoa

  8. 8

   Ennuste vuodelle 2040: Suomessa on vain kolme kaupunkiseutua, jotka kasvavat – muu maa näivettyy

  9. 9

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  10. 10

   Koripallon olympiavoittaja hämmästyttää yleissivistyksen puutteellaan – kertoi tohkeissaan brunssista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  2. 2

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  4. 4

   Lapset alkoivat ommella kestokasseja ja sosiaalisen median muovipussikeskustelu kuumeni entisestään – ”Täytyypi alkaa käydä kaupassa naapurikunnissa”

  5. 5

   Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

  6. 6

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  7. 7

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  8. 8

   Kalasataman Majakka-tornitalon työmaalla on tapahtunut vesivahinko – Rakennusyhtiö SRV kuvailee vahinkoa merkittäväksi

  9. 9

   Nainen kuoli Espanjassa syötyään Michelin-tähti­ravintolassa

  10. 10

   Muumit uudistuivat 30 vuoden jälkeen – Historian kallein suomalaissarja alkaa Ylellä, ja meno Muumilaaksossa on hetkittäin hyytävä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  3. 3

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  4. 4

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  5. 5

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  6. 6

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  7. 7

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  8. 8

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  9. 9

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  10. 10

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Mie olen aika eläväinen tyyppi”, sanoo kulttuurin sekatyömies Jari ”Cyde” Hyttinen – 70- ja 80-luvuilla hän perusti yhtyeitä Ismo Alangon kanssa
  3. Yhdistetyn miehet jäivät kauaksi kärjestä mäkiosuudella – ”Olisi pitänyt venyä vielä vähän enemmän”
  4. Perustuslakivaliokunnan sote-lausunto valmistunee iltapäivällä, valiokunnan sisältä arvioidaan – suora lähetys noin kello 15
  5. Miksi yöllä tulee mieleen pahoja asioita?
  6. Hannele Liiberg sai vuonna 1977 häälahjaksi sähkökäyttöisen silppurin, joka toimii yhä täysin moitteettomasti – kerro HS:n kyselyssä pitkään kestäneistä laitteistasi
  7. Miten kaunis on Tommi Korpelan yksinäinen vanha nainen! – Saara Turusen näytelmä Medusan huone paneutuu lempeästi naisia ja miehiä rajoittaviin sukupuoli­rooleihin
  8. Valioliiga-joukkue Chelsealle vuoden siirtopanna – rikkoi sääntöjä 29 tapauksessa
  9. Pohjois-Savossa kuvattiin todennäköisesti koko Euroopan vanhin maakotka – ”Tämä on ihan poikkeuksellinen tapaus”
  10. ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely
  11. Saksan asevientikielto Saudi-Arabiaan suututtaa Saksan kumppaneita – eettisyydestä tuli taakka puolustusyhteistyölle
  12. Näytä lisää