Teknologia

Vaalimainonta voi olla sosiaalisessa mediassa niin juonikasta, ettei ihminen ymmärrä olevansa sen kohde – Näin selvität, miksi tietyt mainokset näkyvät vain sinulle

Suomessa on avattu Vaalivahti-työkalu, jolla jokainen Facebookin käyttäjä voi selvittää, millaisia poliittisia mainoksia häneen kohdistetaan ja miten ne eroavat siitä, mitä muut Facebookin käyttäjät näkevät.

Yksi hankkeen puuhamiehistä on tutkija Aleksi Knuutila.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hänen mukaansa Vaalivahtia tarvitaan, koska ”Facebook kieltäytyy julkaisemasta tietoa siitä, millaisia poliittisia viestejä vaalikampanjoinnissa käytetään, miten niitä kohdennetaan ihmisiin ja kuka niistä maksaa”.

Tämän takia vaaliviestintä ei ole Facebookissa läpinäkyvää, Knuutila sanoo.


Tammikuussa Facebook tosin ilmoitti kiristävänsä poliittisten mainosten sääntelyä ja säilövänsä tiedot niistä vuosien ajaksi. Tämä käytäntö alkaa maaliskuun lopussa – vain hiukan ennen 14. huhtikuuta pidettäviä Suomen eduskuntavaaleja – ja Facebookin mukaan sen on tarkoitus suojella europarlamenttivaaleja.

Vaalivahti on internet-selaimeen asennettava lisäosa, joka löytyy osoitteesta www.vaalivahti.fi.Näin se toimii: Kun Vaalivahti on asennettu selaimeen, sen käyttämä ohjelmisto tallentaa anonyymiin arkistoon poliittisten mainosten sisällön, tiedot niiden maksajista sekä kohdentamiseen käytetyistä kriteereistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaalivahdilla on päivittyvä listaus poliittisiksi luokitelluista sivuista, minkä avulla poliittisia mainoksia voi tunnistaa.

Arkistosta kuka tahansa voi käydä katsomassa tietoja. Se löytyy puolestaan osoitteesta www.vaalivahti.fi/arkisto.

”Ihmiset voivat mennä sinne ja ikään kuin astua oman kuplansa ulkopuolelle”, Knuutila sanoo.

”Arkiston lisäksi Vaalivahti tarjoaa ihmisille työkalun, jolla he voivat ymmärtää miksi he näkevät tiettyjä vaalimainoksia ja keneltä.”

Vaalivahti käyttää Britanniassa kehitettyä Who Targets Me -ohjelmistoa, ja suomeksi se on toteuttanut Open Knowledge Finland -kansalaisjärjestö, joka edistää avoimen tiedon hyödyntämistä ja johon myös Knuutila kuuluu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Who Targets Me perustuu avoimeen lähdekoodin, joten ihmiset pääsevät myös tarkistamaan, miten se on teknisesti toteutettu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Open Knowledge Finland on saanut Vaalivahti-hankkeen toteuttamiseen rahoitusta kolmelta säätiöltä, jotka ovat Helsingin Sanomain Säätiö, Kordelinin Säätiö ja Fuugin Säätiö.

Vastaavanlaisen työkalun poliittisten mainosten jäljittämiseen Facebookissa ovat kehittäneet myös tutkivan journalismin Pro Publica -julkaisu sekä Mozilla.

Kaikki kolme poliittisten mainosten jäljittäjää ovat kertoneet, että Facebook on yrittänyt estää niiden ohjelmistoja toimimasta.

Sosiaalisen median vaikutus vaalituloksiin on ollut iso kansainvälinen puheenaihe sen jälkeen kun selvisi, että kymmenien miljoonien Facebook-käyttäjien tietoja väärinkäyttänyt Cambridge Analytica -yhtiö myi palveluitaan Britannian eroa EU:sta ajaneille poliitikoille ja Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin vaalikampanjaan.

”Ei ole mahdotonta, että Suomeenkin rantautuu kyseenalaisia vaaleihin vaikuttamisen tapoja. Olisi siis tärkeää, että meillä on valmius havaita ja puuttua niihin.”

Knuutila kertoo, että järjestön tavoitteena ei siis ole ainoastaan analysoida arkistoja jälkikäteen kuten tutkimuksissa on tavallisesti tapana. Sen sijaan järjestön tavoitteena on myös luoda työkaluja, joiden avulla äänestäjät voivat ymmärtää, mitä vaaleissa on tekeillä somessa jo vaalitaiston aikana.

Järjestö pyrkii tekemään aineiston pohjalta yhteistyötä muun muassa toimittajien ja tutkijoiden kanssa.

Ongelmat Knuutila jakaa kolmeen ryhmään: kohdentaminen, räätälöinti ja pimeät mainokset.

Kohdentaminen itsessään ei ole Knuutilan mielestä ongelma, mutta uhkakuva mainosten kohdentamisessa on se, että tiedonsaanti keskittyy: ihmiset saattavat saada Facebookin kautta viestejä esimerkiksi vain yhdeltä tietyltä puolueelta.

”Voi miettiä, onko sellainen yllätyksetön mediatila, jossa ei kohtaa muita näkökulmia, demokratian toiminnan kannalta tervettä.”

Kohdentamista vakavampi asia on mainosten räätälöinti, jonka sosiaalinen media mahdollistaa. Facebookissa poliittiset viestit voidaan räätälöidä jopa yksilötasolle.

Tästä asiasta puhui myös F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen HS:n haastattelussa tammikuussa.

”Pahimmillaan äänestäjät eivät edes tajua, että heidän virrassaan näkyvät jutut ovat mainoksia. Äänestäjä ei myöskään välttämättä ymmärrä, että massaräätälöinti on luonut viestit vain hänelle, eikä kukaan muu näe samoja viestejä. Eri äänestäjille voidaan näyttää jopa aivan päinvastaisia viestejä”, hän sanoi.

”Silloin taas syntyy kysymys, tietävätkö ihmiset itse asiassa, mistä he ovat äänestämässä”, Knuutila pohtii.

Pimeät mainokset liittyvät kiinteästi sekä kohdentamiseen että räätälöintiin.

”Vaalimainos voidaan tehdä Facebookissa niin, että se näkyy pelkästään kohderyhmille eikä siitä jää pysyvää jälkeä. Pimeillä mainoksilla on helppo ostaa vaikutusvaltaa niin, että rahoituksen lähde jää epäselväksi. Ruotsissa tätä esiintyi viime vuonna vaaleissa. Tutkimusten mukaan mainokset myös tapaavat olla sävyltään kielteisempiä, jos ne näkyvät vain kohderyhmille.”

Vaalivahti-hanke pyrkii estämään sen, että näitä ongelmia syntyisi Suomessa.

Vaalivahdin pohjalla olevaa Who Targets Me-ohjelmistoa on käytetty vaalien yhteydessä yli kymmenessä maassa, Britannian lisäksi muun muassa Ruotsissa, Saksassa ja Irlannissa.

”Kun Irlannissa oli kansanäänestys aborttilaista, vaaliviestinnässä alkoi näkyä aika sokeeraavia mainoksia, ja oli aika epäselvää, mistä lähteistä ne olivat. Kun siitä syntyi julkisuutta, Facebook lopetti ulkomailta rahoitettujen poliittisten mainosten näyttämisen Irlannissa. Who Targets Me -ohjelmistolla oli siinä selkeä rooli todistusaineiston kerääjänä.”

Vaalivahti-hanke pyrkii saamaan vähintään 2 000 äänestäjää osallistumaan Facebookin vaalimainosten keräämiseen. Hanke jatkuu toukokuun lopussa pidettävien Suomen europarlamenttivaalien yli.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies otti Audin koeajoon Vantaalla – sen jälkeen autosta tai miehestä ei ole havaintoja

  2. 2

   Mies häiriköi lastenvaunujen kanssa liikkeellä olleita naisia Vantaalla

  3. 3

   Yhdysvaltain tiedotus­välineet tarkastivat Trumpin hätätila­puheen faktat ja löysivät seitsemän valhetta

  4. 4

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia

   Tilaajille
  5. 5

   Suurlähettiläs kommentoi irakilais­kenraalin miljoona­tarjousta pakko­palautuksista: ”Hän yritti huijata Suomen hallitusta”

  6. 6

   Moskovalainen oikeus vangitsi tunnetun amerikkalaissijoittajan huhtikuulle asti – Legendaariseksi kutsutun Michael Calveyn kiinniotto säikäytti sijoittajapiirit

  7. 7

   Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta

  8. 8

   Siperiassa satoi mustaa lunta, syyttäjä aloitti rikostutkinnan

  9. 9

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  10. 10

   Kahdeksan vuotta sitten Jussi Andelin kirjoitti hakukoneeseen sanan ”ero” – Siitä alkoi tapahtumaketju, joka paljasti kokonaisen jätettyjen miesten maailman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  2. 2

   S-ryhmä julkaisi tomaattisäilykkeidensä tuottajista karun raportin, josta muut voisivat ottaa mallia

  3. 3

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  6. 6

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta

  9. 9

   Kahdeksan vuotta sitten Jussi Andelin kirjoitti hakukoneeseen sanan ”ero” – Siitä alkoi tapahtumaketju, joka paljasti kokonaisen jätettyjen miesten maailman

  10. 10

   Texas ja Kalifornia sekä kolme maanomistajaa riitauttivat heti Trumpin hätätilan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

  5. 5

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  6. 6

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  8. 8

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  9. 9

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  10. 10

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  11. Näytä lisää