Teknologia

Suomalainen teknologiayhtiö teki Arabiemiraattien viranomaisille kaupatun erikoispuhelimen

Suomalainen Solita teki Arabiemiraattien hallintoa lähellä olevalle DarkMatter-yritykselle tilaustyönä matkapuhelimen, jota DarkMatter on myynyt kotimaansa viranomaisille. Arabiemiraateissa on useita ihmisoikeusongelmia, ja pari viikkoa sitten DarkMatter kärähti toimittajien ja poliitikkojen vakoilemisesta.

Hämärämaineinen kyberyritys DarkMatter Arabiemiraateista on vuodesta 2017 alkaen kertonut kehittäneensä erikoispuhelimen, jonka käyttöä turvallisempaa se mainostaa olevan vain hiljaisuuden.

Puhelinta ei kuitenkaan luonut DarkMatter, vaan suomalainen Solita. Asiasta on kertonut HS:lle kaksi toisistaan riippumatonta lähdettä, jotka ovat olleet tietoisia laitteen eri kehitysvaiheista.

Asian tekee merkitykselliseksi se, että DarkMatter jäi hiljakkoin kiinni siitä, että sen alaisuudessa toimineessa projektissa työskenteli useita Yhdysvaltojen signaalitiedustelusta vastaavan NSA:n entisiä työntekijöitä. He vakoilivat kehittyneellä mobiilityökalulla yhdysvaltalaisia toimittajia, Turkin entistä pääministeriä, ihmisoikeusaktivisteja ja useita muita ihmisiä.

Työ tehtiin Arabiemiraattien hallinnolle, jota on toistuvasti arvosteltu useista ihmisoikeusloukkauksista. Asiasta kertoivat uutistoimisto Reutersille DarkMatterin projektissa työskennelleet ihmiset.

DarkMatterilla on tytäryhtiö Suomessa. HS kertoi siitä helmikuun alussa.

Lue lisää: Hämärämaineinen kyberyhtiö Arabiemiraateista pyörittää tytäryhtiötä Oulussa ja palkkaa väkeä Tampereelle

Suomalainen teknologia on maailmalla hyvässä maineessa, mutta Solitan yhteistyö DarkMatterin kanssa on ongelmallista. DarkMatter kertoi talvella 2018 toimittaneensa ensimmäisen puhelinerän asiakkailleen. Ensimmäinen erä oli ”tuhansia”. Asiakkaina oli Arabiemiraattien viranomaisia.

Arabiemiraateissa on käytössä kuolemantuomio. Sosiaalisen median päivityksistä voi siellä rapsahtaa vuosikymmen vankeutta, eikä valtiota voi parhaalla tahdollakaan pitää demokratiana.

Tällaisen hallinnon kumppaniyhtiöltä eli DarkMatterilta Solita siis on HS:n tietojen mukaan laskuttanut vähintään kaksi miljoonaa euroa.


Solitan toimitusjohtaja Jari Niska ei kiistänyt hanketta, kun HS kysyi asiasta. Niska vetosi asiakassuhteiden luottamuksellisuuteen. Näin Niska vastasi sähköpostitse:

”Lähtökohtaisesti rohkaisemme yhteistyökumppaneitamme avoimuuteen, mutta emme kumppanina voi julkisesti kommentoida nykyisiä tai entisiä asiakkuuksiamme tai niihin liittyviä väitteitä ilman erillistä lupaa.”

Tuotekehitystä DarkMatterille on tehty Solitassa jo ainakin loppuvuodesta 2016. Puhelimesta vastasi noin kymmenen hengen tiimi, jonka vuosilaskutus DarkMatterilta oli vähintään kaksi miljoonaa euroa.

Puhelimen nimeksi tuli Katim. Sana on arabiaa ja tarkoittaa suomeksi läpäisemätöntä.

Solitan sisällä hanketta ei ole erityisemmin peitelty, ja hankkeesta raportointi on ollut melko avointa. Kysyjille on vastattu: ”teemme maailman turvallisinta puhelinta”.

Solitalle hankkeen esitteli ja varmisti toteutettavaksi eräs yhtiön oma työntekijä, jolla on erinomaiset yhteydet Arabiemiraatteihin.

DarkMatterilla oli hankkeen kanssa kiire. Se piti saada käyntiin pikavauhtia syksyllä 2016.

Puhelimen, siihen liittyvän Android-käyttöjärjestelmän ja niiden käyttämiseen tarvittavien pilvipalveluiden kehittämiseen osallistui ihmisiä niin Oulussa, Tampereella kuin Helsingissäkin. Ovatko he kaikki olleet tuolloin Solitan palkkalistoilla, ei ole tiedossa.

Puhelimen ”raudan” eli fyysisten osien rakentamiseen keskittyneiden ihmisten työtila sijaitsi Solitan Helsingin-toimitilojen kuudennessa kerroksessa, HS:n lähde kertoo. Tuotekehitystä on tehty myös Tampereella.

Toinen asiaan perehtynyt kertoo, että järjestelmän oheen tarkoitettuja pilvipalveluita sekä viestisovellusta on rakennettu Tampereella ja Oulussa.

Laitehankkeesta Solitassa on keskusteltu tavanomaisesti kuukausipalavereissa. DarkMatterille tehty laskutus on mainittu selkeästi ja kiistattomasti DarkMatterin nimellä.

Joidenkin arvioiden mukaan 50–100 Solitan työntekijää on tiennyt hankkeesta. Työntekijöille on näkynyt yhtiön viestisovellukseen DarkMatterin hankkeelle perustettu työtila. Työtilan vuonna 2017 perustaneen sovelluskehittäjän työsuhde Solitaan on Linkedinin mukaan päättynyt keväällä 2018.

HS on nähnyt työtilan olemassaolon.

Solita on Tampereella vuonna 1996 perustettu ohjelmisto- ja digitaalisen liiketoiminnan asiantuntijayritys. Solitan osake-enemmistön osti suomalaiselta Vaaka Partnersilta huhtikuussa 2018 brittiläinen pääomasijoitusyhtiö Apax Digital Fund.

Yhtiössä työskentelee noin 700 ihmistä ja sillä on toimipisteet Helsingissä, Tampereella, Oulussa, Turussa, Lahdessa, Tallinnassa, Tukholmassa, Göteborgissa ja Münchenissä. Vuonna 2017 Solitan liikevaihto oli noin 76 miljoonaa euroa.

Solita pyrki laajentamaan toimintaansa ulkomaille ja kansainvälistymään jo silloin, kun Vaaka Partners omisti yhtiön. Katim-puhelimen valmistus ulkomaalaiselle DarkMatterille on siis sopinut strategiaan.

Solita listaa arvoikseen välittämisen, rentouden, intohimon ja rohkeuden. Kauppalehden mukaan yhtiön organisaatiokulttuuria on verrattu ”hippileiriin”, jossa tiimit toimivat hyvin itsenäisesti.

Sähköpostissaan HS:lle toimitusjohtaja Jari Niska korostaa Solitan toimivan vastuullisesti. Näin Niska kirjoitti:

”Toimimme aina lain mukaan ja vastuullisesti kaikissa hankkeissamme. Meille on selvää, että pyrimme aina varmistamaan, että kaikki asiakkuutemme, kehittämämme tuotteet ja palvelut palvelevat hyviä tarkoituksia.”

”Yrityksenä ja myös itse henkilökohtaisesti tuomitsen jyrkästi toiminnan, joka olisi lainvastaista tai loukkaisi ihmisoikeuksia. Periaatteemme on, että Solita ei tee yhteistyötä sellaisten tahojen kanssa, joiden toiminnasta paljastuu epäeettisiä piirteitä, ja mikäli tällaisia asioita tulisi esille yhteistyön aikana, reagoisimme asiaan välittömästi. Meille on tärkeää, että voimme olla ylpeitä kaikista asiakkaistamme ja huippuosaajiemme työstä.”

Arabiemiraattien lakijärjestelmä pohjaa Koraaniin. Islamin lakia, šariaa, noudatetaan etenkin sosiaalisessa lainsäädännössä kuten avioeroa ja perintöasioita koskevissa määräyksissä. Arabiemiraatit on ollut vuosina 2013–2017 yksi maailman suurimmista asekaupan ostajavaltioista.

Helmikuun alussa ihmisoikeusjärjestö Amnesty kertoi, että Arabiemiraatit toimii laittomana jakelukanavana panssaroiduille ajonevoille, kranaatinheitinjärjestelmille, kivääreille, konekivääreille ja pistooleille. Sen kautta aseet päätyvät puolisotilaallisille joukoille Jemenin sotaan, jossa jopa 85 000 lasta on kuollut nälkään.

Mutta millainen tämä maailman turvallisimpana mainostettu puhelin on?

Katim-puhelimen idea on pitää käyttäjänsä viestintä mahdollisimman yksityisenä ja hankaloittaa mahdollista vakoilua.

Puhelin esiteltiin Barcelonassa vuosittain järjestettävässä Mobile World Congressissa helmikuussa 2018. Tuolloin DarkMatterin perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Faisal Al-Bannai sanoi Gulf News -lehdelle, että puhelimet on valmistettu Kiinassa, mutta laitteiston, käyttöjärjestelmän ja sovellukset on valmistanut ”DarkMatterin tiimi”.

”Keskustelemme asiakkaiden kanssa, jotka ovat Persianlahden arabimaiden yhteistyöneuvoston valtioissa, kaukoidässä ja Euroopassa. He ovat osoittaneet innokasta mielenkiintoa laitetta kohtaan”, Al-Bannai sanoi Gulf Newsille.

Laitetta ei ole tarkoitettu kuluttajamarkkinoille, vaan asiakkaina ovat suuryritykset ja eri maiden viranomaiset. Vastaavilla markkinoilla toimii ainakin kaksi suomalaisyritystä omien turvapuhelinratkaisujensa kanssa: Bittium ja XXLSec.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uudet mittaukset kertovat, millä tele­operaattorilla on paras verkko – Katso kuntasi tulokset

   Tilaajille
  2. 2

   Näin yhdestä huoneesta tuli eduskunnan sote-kaaoksen taistelu­tanner: ”En halua nähdä teitä enää ikinä”

   Tilaajille
  3. 3

   Poikani joutui eroamaan reservistä, kun kertaus­harjoituksiin ei myönnetty lykkäystä

  4. 4

   Helsingin päättäjät havahtuivat muutokseen: vieras­kielisten määrä kasvaa ja kaupungin pitäisi sopeutua

  5. 5

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  6. 6

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  7. 7

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  8. 8

   On yhä vaikeampi ymmärtää, miksi keltaliivit polttivat Michellen lehti­kioskin karrelle

  9. 9

   Helsingissä asuva Stephen Sykes haki Suomen kansalaisuuden, tytär taas Britannian, ja syynä on brexit

  10. 10

   Kekkosta inhonnut taiteilija Sigrid Schauman eli 101-vuotiaaksi ja jätti jälkeensä monet anekdootit: Tuore elämäkerta paljastaa, että yläluokkaan syntynyt Schauman kulki kovan tien taiteilijaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  3. 3

   Poliisi: Utrechtin ampumisista epäilty on pidätetty, ainakin kolme kuoli luodeista

  4. 4

   Kruununhaassa asuva Pekka Hietaniemi karsastaa joukkoliikennettä ja omistaa niin BMW:n katumaasturin kuin avomallisen Audinkin – Helsingissä se on jo kapinallista

  5. 5

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa joka päivä kellon ympäri Kumpulassa – ”Tässä ei ole mitään järkeä”

  6. 6

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  7. 7

   Jörn Donnerin pitkä elämäntyö päättyi, mutta kukaan ei vain usko sitä

  8. 8

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  9. 9

   Toimittaja Jorma Elovaara on kuollut

  10. 10

   Saharan metsittäminen ilmastosyntien vuoksi voi kuulostaa järjettömältä, mutta Israel onnistui kasvattamaan metsän aavikolle

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni käyttää astian­pesu­konetta väärin, ja välin­pitämättömyys voi aiheuttaa isot kulut: toimi näin, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  4. 4

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  5. 5

   Kenellä on vastuu, jos joku perheen­jäsenistämme sairastuu takkat­ulien polton takia Espoossa?

  6. 6

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  7. 7

   Nuoret miehet eivät sitoudu, kun tinderöitynyt seurustelu­kulttuuri tarjoaa aina uuden vaihto­ehdon – Jaakko kertoo, miksi erosi, kun tyttöystävä alkoi vaatia lapsia

   Tilaajille
  8. 8

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  9. 9

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää