Teknologia

Suomalainen teknologiayhtiö teki Arabiemiraattien viranomaisille kaupatun erikoispuhelimen

Suomalainen Solita teki Arabiemiraattien hallintoa lähellä olevalle DarkMatter-yritykselle tilaustyönä matkapuhelimen, jota DarkMatter on myynyt kotimaansa viranomaisille. Arabiemiraateissa on useita ihmisoikeusongelmia, ja pari viikkoa sitten DarkMatter kärähti toimittajien ja poliitikkojen vakoilemisesta.

Hämärämaineinen kyberyritys DarkMatter Arabiemiraateista on vuodesta 2017 alkaen kertonut kehittäneensä erikoispuhelimen, jonka käyttöä turvallisempaa se mainostaa olevan vain hiljaisuuden.

Puhelinta ei kuitenkaan luonut DarkMatter, vaan suomalainen Solita. Asiasta on kertonut HS:lle kaksi toisistaan riippumatonta lähdettä, jotka ovat olleet tietoisia laitteen eri kehitysvaiheista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asian tekee merkitykselliseksi se, että DarkMatter jäi hiljakkoin kiinni siitä, että sen alaisuudessa toimineessa projektissa työskenteli useita Yhdysvaltojen signaalitiedustelusta vastaavan NSA:n entisiä työntekijöitä. He vakoilivat kehittyneellä mobiilityökalulla yhdysvaltalaisia toimittajia, Turkin entistä pääministeriä, ihmisoikeusaktivisteja ja useita muita ihmisiä.

Työ tehtiin Arabiemiraattien hallinnolle, jota on toistuvasti arvosteltu useista ihmisoikeusloukkauksista. Asiasta kertoivat uutistoimisto Reutersille DarkMatterin projektissa työskennelleet ihmiset.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

DarkMatterilla on tytäryhtiö Suomessa. HS kertoi siitä helmikuun alussa.

Lue lisää: Hämärämaineinen kyberyhtiö Arabiemiraateista pyörittää tytäryhtiötä Oulussa ja palkkaa väkeä Tampereelle

Suomalainen teknologia on maailmalla hyvässä maineessa, mutta Solitan yhteistyö DarkMatterin kanssa on ongelmallista. DarkMatter kertoi talvella 2018 toimittaneensa ensimmäisen puhelinerän asiakkailleen. Ensimmäinen erä oli ”tuhansia”. Asiakkaina oli Arabiemiraattien viranomaisia.

Arabiemiraateissa on käytössä kuolemantuomio. Sosiaalisen median päivityksistä voi siellä rapsahtaa vuosikymmen vankeutta, eikä valtiota voi parhaalla tahdollakaan pitää demokratiana.

Tällaisen hallinnon kumppaniyhtiöltä eli DarkMatterilta Solita siis on HS:n tietojen mukaan laskuttanut vähintään kaksi miljoonaa euroa.


Solitan toimitusjohtaja Jari Niska ei kiistänyt hanketta, kun HS kysyi asiasta. Niska vetosi asiakassuhteiden luottamuksellisuuteen. Näin Niska vastasi sähköpostitse:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Lähtökohtaisesti rohkaisemme yhteistyökumppaneitamme avoimuuteen, mutta emme kumppanina voi julkisesti kommentoida nykyisiä tai entisiä asiakkuuksiamme tai niihin liittyviä väitteitä ilman erillistä lupaa.”

Tuotekehitystä DarkMatterille on tehty Solitassa jo ainakin loppuvuodesta 2016. Puhelimesta vastasi noin kymmenen hengen tiimi, jonka vuosilaskutus DarkMatterilta oli vähintään kaksi miljoonaa euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puhelimen nimeksi tuli Katim. Sana on arabiaa ja tarkoittaa suomeksi läpäisemätöntä.

Solitan sisällä hanketta ei ole erityisemmin peitelty, ja hankkeesta raportointi on ollut melko avointa. Kysyjille on vastattu: ”teemme maailman turvallisinta puhelinta”.

Solitalle hankkeen esitteli ja varmisti toteutettavaksi eräs yhtiön oma työntekijä, jolla on erinomaiset yhteydet Arabiemiraatteihin.

DarkMatterilla oli hankkeen kanssa kiire. Se piti saada käyntiin pikavauhtia syksyllä 2016.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puhelimen, siihen liittyvän Android-käyttöjärjestelmän ja niiden käyttämiseen tarvittavien pilvipalveluiden kehittämiseen osallistui ihmisiä niin Oulussa, Tampereella kuin Helsingissäkin. Ovatko he kaikki olleet tuolloin Solitan palkkalistoilla, ei ole tiedossa.

Puhelimen ”raudan” eli fyysisten osien rakentamiseen keskittyneiden ihmisten työtila sijaitsi Solitan Helsingin-toimitilojen kuudennessa kerroksessa, HS:n lähde kertoo. Tuotekehitystä on tehty myös Tampereella.

Toinen asiaan perehtynyt kertoo, että järjestelmän oheen tarkoitettuja pilvipalveluita sekä viestisovellusta on rakennettu Tampereella ja Oulussa.

Laitehankkeesta Solitassa on keskusteltu tavanomaisesti kuukausipalavereissa. DarkMatterille tehty laskutus on mainittu selkeästi ja kiistattomasti DarkMatterin nimellä.

Joidenkin arvioiden mukaan 50–100 Solitan työntekijää on tiennyt hankkeesta. Työntekijöille on näkynyt yhtiön viestisovellukseen DarkMatterin hankkeelle perustettu työtila. Työtilan vuonna 2017 perustaneen sovelluskehittäjän työsuhde Solitaan on Linkedinin mukaan päättynyt keväällä 2018.

HS on nähnyt työtilan olemassaolon.

Solita on Tampereella vuonna 1996 perustettu ohjelmisto- ja digitaalisen liiketoiminnan asiantuntijayritys. Solitan osake-enemmistön osti suomalaiselta Vaaka Partnersilta huhtikuussa 2018 brittiläinen pääomasijoitusyhtiö Apax Digital Fund.

Yhtiössä työskentelee noin 700 ihmistä ja sillä on toimipisteet Helsingissä, Tampereella, Oulussa, Turussa, Lahdessa, Tallinnassa, Tukholmassa, Göteborgissa ja Münchenissä. Vuonna 2017 Solitan liikevaihto oli noin 76 miljoonaa euroa.

Solita pyrki laajentamaan toimintaansa ulkomaille ja kansainvälistymään jo silloin, kun Vaaka Partners omisti yhtiön. Katim-puhelimen valmistus ulkomaalaiselle DarkMatterille on siis sopinut strategiaan.

Solita listaa arvoikseen välittämisen, rentouden, intohimon ja rohkeuden. Kauppalehden mukaan yhtiön organisaatiokulttuuria on verrattu ”hippileiriin”, jossa tiimit toimivat hyvin itsenäisesti.

Sähköpostissaan HS:lle toimitusjohtaja Jari Niska korostaa Solitan toimivan vastuullisesti. Näin Niska kirjoitti:

”Toimimme aina lain mukaan ja vastuullisesti kaikissa hankkeissamme. Meille on selvää, että pyrimme aina varmistamaan, että kaikki asiakkuutemme, kehittämämme tuotteet ja palvelut palvelevat hyviä tarkoituksia.”

”Yrityksenä ja myös itse henkilökohtaisesti tuomitsen jyrkästi toiminnan, joka olisi lainvastaista tai loukkaisi ihmisoikeuksia. Periaatteemme on, että Solita ei tee yhteistyötä sellaisten tahojen kanssa, joiden toiminnasta paljastuu epäeettisiä piirteitä, ja mikäli tällaisia asioita tulisi esille yhteistyön aikana, reagoisimme asiaan välittömästi. Meille on tärkeää, että voimme olla ylpeitä kaikista asiakkaistamme ja huippuosaajiemme työstä.”

Arabiemiraattien lakijärjestelmä pohjaa Koraaniin. Islamin lakia, šariaa, noudatetaan etenkin sosiaalisessa lainsäädännössä kuten avioeroa ja perintöasioita koskevissa määräyksissä. Arabiemiraatit on ollut vuosina 2013–2017 yksi maailman suurimmista asekaupan ostajavaltioista.

Helmikuun alussa ihmisoikeusjärjestö Amnesty kertoi, että Arabiemiraatit toimii laittomana jakelukanavana panssaroiduille ajonevoille, kranaatinheitinjärjestelmille, kivääreille, konekivääreille ja pistooleille. Sen kautta aseet päätyvät puolisotilaallisille joukoille Jemenin sotaan, jossa jopa 85 000 lasta on kuollut nälkään.

Mutta millainen tämä maailman turvallisimpana mainostettu puhelin on?

Katim-puhelimen idea on pitää käyttäjänsä viestintä mahdollisimman yksityisenä ja hankaloittaa mahdollista vakoilua.

Puhelin esiteltiin Barcelonassa vuosittain järjestettävässä Mobile World Congressissa helmikuussa 2018. Tuolloin DarkMatterin perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Faisal Al-Bannai sanoi Gulf News -lehdelle, että puhelimet on valmistettu Kiinassa, mutta laitteiston, käyttöjärjestelmän ja sovellukset on valmistanut ”DarkMatterin tiimi”.

”Keskustelemme asiakkaiden kanssa, jotka ovat Persianlahden arabimaiden yhteistyöneuvoston valtioissa, kaukoidässä ja Euroopassa. He ovat osoittaneet innokasta mielenkiintoa laitetta kohtaan”, Al-Bannai sanoi Gulf Newsille.

Laitetta ei ole tarkoitettu kuluttajamarkkinoille, vaan asiakkaina ovat suuryritykset ja eri maiden viranomaiset. Vastaavilla markkinoilla toimii ainakin kaksi suomalaisyritystä omien turvapuhelinratkaisujensa kanssa: Bittium ja XXLSec.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   IS: Antti Rinne menetti sairauden vuoksi liikuntakykynsä – artikkelin yhteydessä ollut lääkärintodistus herätti ihmetystä

  2. 2

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  3. 3

   Oikeustieteilijät kehuvat perustuslakivaliokunnan sote-lausuntoa ja ihmettelevät hallituksen jääräpäisyyttä

  4. 4

   ”Pesulla käyn milloin missäkin” – Riitta-Liisa Tauriainen muutti syvimpään Lappiin, ja 12 neliön koti on oikeasti peräkärry

   Tilaajille
  5. 5

   Vuosikymmenien kiista Chagosin paratiisisaarista ratkeamassa: Toimiko Britannia väärin, kun se vei saaret Mauritiukselta ja pakkosiirsi asukkaat USA:n tukikohdan tieltä?

  6. 6

   Politiikan kulisseissa on käyty jo pitkään näkymätöntä taistelua: Valinta tunnin junan ja Lentoradan välillä määrää Suomen kasvun suunnan vuosikymmeniksi

  7. 7

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  8. 8

   Iivo Niskanen on arvokisoissa ääripäitten mies – yksi asia kävi selväksi uuden epäonnen keskellä

  9. 9

   Laskettelija loukkaantui vakavasti Häkärinteillä Hankasalmella

  10. 10

   Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  2. 2

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pesulla käyn milloin missäkin” – Riitta-Liisa Tauriainen muutti syvimpään Lappiin, ja 12 neliön koti on oikeasti peräkärry

   Tilaajille
  4. 4

   IS: Antti Rinne menetti sairauden vuoksi liikuntakykynsä – artikkelin yhteydessä ollut lääkärintodistus herätti ihmetystä

  5. 5

   ”Luulin sitä vitsiksi” – Tanska alkaa eristää karkotuspäätöksen saaneita ulkomaalaisia viruskokeisiin erikoistuneelle pikkusaarelle

   Tilaajille
  6. 6

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  7. 7

   Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre

  8. 8

   Saako syöpäpotilasta hieroa? Osa hierojista ei halua tehdä sitä – ja siinä on myös riskinsä

  9. 9

   Uusi pettämätön matkakonsepti säästää rahaa, aikaa ja luontoa

  10. 10

   Sipilän lausunnot Bernerin siirtymisestä ruotsalaispankin hallitukseen ihmetyttävät: ”Berner sanoi, että Sipilä on tiennyt ehdokkuudesta alusta asti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  3. 3

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  6. 6

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  7. 7

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  8. 8

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  9. 9

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  10. 10

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Iivo Niskasen suksi lipsahti kohtalokkaasti norjalaisen juottomiehen jalkoihin – ”Olisi ollut varmasti yksi uran parhaista päivistä”
  3. Harry Kane palasi pitkältä sairauslomalta, mutta Tottenham kärsi yllätystappion Burnleylle – valmentaja Mauricio Pochettino raivosi tuomarille
  4. MM-paikasta pelaava Susijengi pääsi Permiin perjantaina ja matkatavarat lauantaina – ”Onneksi oli treenivälineet käsimatkatavaroissa”
  5. Vuosikymmenien kiista Chagosin paratiisisaarista ratkeamassa: Toimiko Britannia väärin, kun se vei saaret Mauritiukselta ja pakkosiirsi asukkaat USA:n tukikohdan tieltä?
  6. IS: Antti Rinne menetti sairauden vuoksi liikuntakykynsä – artikkelin yhteydessä ollut lääkärintodistus herätti ihmetystä
  7. Laskettelija loukkaantui vakavasti Häkärinteillä Hankasalmella
  8. Tiede tarjoaa valoisan tulevaisuuden: Syöpä pysäytetään, lihaa saadaan ilman tappamista ja hiilidioksidi otetaan hyötykäyttöön Tilaajille
  9. Diego Simeone pyysi anteeksi erikoista haarovälituuletustaan Mestarien liigan ottelussa
  10. 40 vuotta sitten feministit julistivat ryhmäseksistä ja muistuttivat sukkahousujen kätevyydestä – nämä ovat ainoat asiat erona nykyaikaan, sillä naisia vastaan hyökätään edelleen
  11. Iivo Niskanen on arvokisoissa ääripäitten mies – yksi asia kävi selväksi uuden epäonnen keskellä
  12. Näytä lisää