Teknologia

Iskikö Venäjän sotilas­tiedustelu myrkyllä Britannian lisäksi Bulgariassa? Suomalainen tutkimus­laitos selvitti tapausta

Britanniassa ja Bulgariassa sattuneita myrkytysyrityksiä yhdistää kansalaisjournalistiryhmä Bellingcatin mukaan Venäjän sotilastiedustelun everstin läsnäolo. Tunnistamattomaksi jäänyttä myrkkyä Bulgariasta selvitettiin Helsingissä, ja näytteet voidaan tutkia uudestaan.

Bulgarialainen asetehtailija Emilian Gebrev vajosi koomaan ruokailtuaan seurueensa kanssa Panorama-ravintolassa Sofiassa. Oli huhtikuu 2015. Oireita saivat myös Gebrevin poika ja Gebrevin omistaman Emco-asetehtaan toimitusjohtaja.

Oireet viittasivat erikoiseen myrkytykseen.

Gebreviä pyörrytti ja oksetti. Pian hän menetti tajuntansa, ja hänet vietiin sairaalaan.

Isästä ja pojasta otettiin näytteitä, jotka herättivät lääkäreiden epäilyt. Ne lähetettiin tutkittavaksi Helsinkiin instituuttiin, joka osallistuu kemiallisten aseiden kieltosopimuksen valvontaan. Sama instituutti on tutkinut esimerkiksi kemikaalia, joka surmasi satoja ihmisiä Syyrian Ghoutassa vuonna 2013, ja totesi sen sariiniksi.

Helsingin yliopiston alaisuudessa toimiva, ulkoministeriön rahoittama Verifin-instituutti laati Gebrevien virtsa- ja verinäytteiden löydöksistä raportin kesäkuussa 2015. Näytteistä löytyi kahta ainetta, joista yksi todettiin depa-lyhenteellä tunnetuksi aineenvaihduntatuotteeksi. Toinen aineista jäi tunnistamatta.

Verifinin raportti listaa 13 kemikaalia, joiden aineenvaihduntatuotteena depaa syntyy. Ne kaikki ovat erilaisia tuholais- ja kasvimyrkkyjä. Näistä kaikki paitsi yksi on kielletty EU-alueella. Yksi vastaa myrkyllisyydeltään sariinia ja löytyy kemiallisten aseiden kieltosopimuksesta. Toinen muistuttaa kemialliselta rakenteeltaan erästä toista kemiallista asetta.

HS on tutustunut raportin sisältöön saatuaan sen avointen lähteiden tiedonhankintamenetelmiä hyödyntävältä kansalaisjournalistiryhmä Bellingcatilta. Bellingcat on saanut tiedot Emilian Gebreviltä itseltään.

Vastauksia Bulgarian myrkytyksen selvttämiseksi ei löytynyt vuonna 2015, mutta nyt Bellingcat kertoo löytäneensä merkittävän johtolangan. Se kytkeytyy Venäjän sotilastiedusteluun sekä Sergei Skripalin murhayritykseen.

Venäjän ja Britannian entinen kaksoisagentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julija Skripal myrkytettiin Britannian Salisburyssa maaliskuussa 2018. Sivullinen nainen kuoli löydettyään roskiksesta hajuvesipullon, jossa myrkkyä oli säilötty.

Kyse oli novitšokiksi nimetyn ryhmän hermomyrkystä, jonka kehitystyö käynnistyi aikanaan Neuvostoliitossa. Skripalin ja hänen tyttärensä murhayrityksestä epäillään vähintään kahta Venäjän sotilastiedustelun upseeria, joista saatiin matkatietoja ja valvontakamerakuvia.

Bellingcat paljasti syksyllä, että miehet olivat Anatoli Tšepiga ja Aleksandr Miškin, jotka matkustivat peitehenkilöyksien turvin. Samaan aikaan heidän kanssaan Britanniaan matkusti kolmaskin mies, joka Bellingcatin mukaan käytti nimeä Sergei Fedotov.

”Fedotov” oli myös matkustanut Bulgariaan asetehtailija Gebrevin myrkyttämisen aikoihin. Eikä vain kerran, vaan kahdesti. Gebrev, joka oli jo päässyt sairaalasta kotiin, sairastui uudelleen toukokuussa 2015.


Molempina ajankohtina ”Fedotov” lensi ensin Moskovasta Bulgariaan, mutta ei koskaan käyttänyt varaamiaan paluulentoja.

Toiminnassa näyttää olleen Bellingcatin mukaan kaava: Kun Skripalit myrkytettiin, ”Sergei Fedotov” lensi Lontooseen kaksi päivää ennen myrkytystä, samana päivänä kuin Anatoli Tšepiga ja Aleksandr Miškin. ”Fedotov” jätti jälleen varatun paluulennon Lontoosta käyttämättä.

Ainakin yksi ”Fedotovin” käyttämistä passeista on Bellingcatin mukaan numeronsa perusteella samaa sarjaa kuin Tšepigan ja Miškinin peitehenkilöyksien passit.

Samaa sarjaa ovat olleet myös Eduard Šišmakovin ja Vladimir Moisejevin käyttämien peitehenkilöyksien passit. Šišmakov ja Moisejev on tuomittu Montenegron pääministeriin vuonna 2016 kohdistuneen salamurhahankkeen järjestelystä.

Bellingatin selvitystyön mukaan ”Fedotov” on 45-vuotias ja syntyisin Ušaralista, joka sijaitsee Kazakstanissa. Hän on käynyt Venäjän sotilasdiplomatian akatemian ja on sotilasarvoltaan vähintään eversti.

Bellingcatin tietojen mukaan ”Fedotovin”, kuten myös Tšepigan ja Miškinin, aidot henkilöydet on viimeisten kahden kuukauden aikana pyritty poistamaan kaikista Venäjän virallisista rekistereistä.

Britannian ja Bulgarian viranomaiset ovat nyt ryhtyneet yhteistyöhön selvittääkseen Gebrevin myrkytystä. Tähän yhteistyöhön saatetaan tarvita Suomen apua, sillä Gebrevistä ja hänen pojastaan vuonna 2015 otetut näytteet olivat HS:n tietojen mukaan ainakin kuluvan viikon alkupuolella yhä Suomessa.

”Verifin säilyttää näytteitä ja niistä tehtyjen tutkimusten dokumentteja ja raportteja vähintään viisi vuotta tai kauemminkin, jos asiakas sitä vaatii”, instituutin johtaja Paula Vanninen kertoo HS:lle.

Vanninen korostaa, että Verifin ei anna tietoja yksittäisistä tutkimuksista. Ne ovat luottamuksellisia. Näytteiden säilyttämis­aika on kuitenkin yleinen käytäntö.

Emilian Gebrevin näytteistä annettu raportti on päivätty kesäkuulle 2015. Raportin kansilehdellä viimeiseksi säilyttämispäiväksi kerrotaan kesäkuu 2020.

Vanninen huomauttaa, että yleisellä tasolla varmuuden saaminen analyysissa riippuu paitsi käytetyistä analyysimenetelmistä, myös näytteestä.

Emilian Gebrevin ja hänen poikansa näytteistä etsittiin aineenvaihduntatuotteita, jotka voisivat osoittaa, onko myrkytyksen aiheuttanut jokin orgaaninen fosforiyhdiste. Tällaista aineenvaihduntatuotetta myös löytyi – sekä yhtä ainetta, jota Verifinin laboratoriossa ei kyetty tunnistamaan.

Kaikki hyvin tunnetut kemialliset aseet ovat fosforiyhdisteitä, sanoo Dan Kaszeta. Hän on työskennellyt Yhdysvaltojen presidentinhallinnon kemiallisten, biologisten ja ydinaseiden torjuntayksikössä ennen kuin muutti Britanniaan ja perusti oman konsultointitoimiston. Kaszeta myös avustaa Bellingcatia.

”Ongelma on siinä, että kaikki aineet liukenevat, kun ne joutuvat ihmisen elimistöön, eikä Verifinillä ole ollut näytettä käytetystä myrkystä. Vähän sama kuin jos ihmistä olisi ammuttu, voi luodista päätellä enemmän kuin pelkästä luodin reiästä”, Kaszeta sanoo HS:lle.

Hänen mukaansa Salisburyssa käytetystä novitšok-ryhmän myrkystä tiedetään etenkin länsimaissa vain vähän. Sekin on epäselvää, miten ryhmän myrkyt käyttäytyvät ihmisen elimistössä.

”Verifinin työn jälki on laadukasta, mutta vuonna 2015 novitšokin variantit eivät varmastikaan ole olleet Verifinin tähtäimessä.”

Kaszeta ei väitä, että Gebrevin myrkytysyrityksessä olisi käytetty juuri novitšokia tai jotain sen vähintään viidestä muunnelmasta. Mahdollisuutta ei voi kuitenkaan sulkea pois.

Niin ei tee Bulgariakaan. Kaikki tutkintalinjat pidetään auki, sanoi sisäministeri Mladen Marinov tiistaina.

Vaikka vastauksia ei vielä tiedetä, ainakin niitä on mahdollista saada, jos se Suomesta riippuu.

”Yleisellä tasolla voidaan sanoa, että Verifin voi tutkia näytteet uudestaan, jos analyysin alkuperäinen tilaaja sitä pyytää”, Vanninen sanoo.

Mutta miksi Venäjän sotilastiedustelu olisi yrittänyt myrkyttää bulgarialaisen liikemiehen?

Emilian Gebrev arveli itse bulgarialaiselle Kapital-lehdelle tammikuussa, että hänen myrkytysyrityksensä ajoittui Ukrainan sodan alun melko tulenarkaan vaiheeseen. Gebrevin tehdas neuvotteli parhaillaan Ukrainan kanssa tilauksesta.

Myrkyttämisen aikoihin Gebrevin omistama Emco havitteli myös toisen aseyhtiön ostamista. Useita Balkanin maissa toimivia aseyhtiöitä on syytetty aseiden myymisestä Syyrian hallintoa vastaan sotiville ryhmille, ja Venäjä on myös aiemmin syyttänyt Bulgariaa Kalašnikov-rynnäkkökiväärien luvattomasta valmistuksesta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  2. 2

   Hus myöntää Apotin aiheuttaneen ongelmia – Lääkäri haukkui järjestelmän satoja miljoonia maksaneeksi sudeksi

  3. 3

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  4. 4

   Vaatimus istuttaa puita on outo vastaus nuorten huoleen ilmastosta

  5. 5

   Tietosuoja­valtuutettu harkitsee Euroopan laajuista selvitystä Nokia-puhelimista: Norjan yleisradion kertoo puhelimen lähettävän tietoja Kiinaan

  6. 6

   Keravalle rakennetaan uusi vankila 22 miljoonalla eurolla

  7. 7

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  8. 8

   Amsterdam sai tarpeekseen seksi­työläisiä pällistelevistä turisti­ryhmistä

  9. 9

   Venäjä vakoilee Suomen tietoverkkoja yhä ärhäkämmin – ulkoministeriön koneilta löytynyt salamyhkäinen kampanja teki paluun

  10. 10

   Kun poptähdet pysyvät vaiti homoudestaan, he antavat ymmärtää, että siinä on jotain väärää. Alman peloton avoimuus on muutos, jota olemme odottaneet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  2. 2

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  3. 3

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  4. 4

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  5. 5

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  6. 6

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  7. 7

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  8. 8

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  9. 9

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  10. 10

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää