Teknologia

Jos lapsen jatkuva kännykän räpläys ärsyttää, toimi näin – käytöksen takana voi olla kiusallinen syy

Vanhempien kannattaisi katsoa peiliin ja arvioida myös omaa älylaitteiden käyttöään.

Koululaisten talvilomakausi käynnistyi maanantaina Etelä-Suomesta. Osa lomailijoista painuu mäkeen lumilaudan tai suksien kanssa ja jotkut vetävät luistimet jalkaansa, mutta moni myös rojahtaa sänkyyn koko viikoksi älypuhelin kourassaan.

Viimeinen vaihtoehto ei yleensä ole vanhempien mieleen, mutta sen välttämiseen ei ole helppoa konstia eikä varsinkaan pikaratkaisua.

Lapsen näkökulmasta lomalla pitäisi voida ottaa rennommin myös kännykän kanssa, jos normaaleina kouluviikkoina laitteen käytölle on asetettu säännöt.

Älylaitteiden käytöstä sovittuja sääntöjä kannattaa kuitenkin noudattaa lomalla soveltuvin osin.

Lasten älylaitteiden käytön riskeihin perehtynyt Turun yliopiston psykiatrian professori Jyrki Korkeila pitää tärkeimpänä, että lapsi tai nuori ei roiku koneellaan yömyöhään.

”Unta täytyy saada lomallakin riittävästi. Tuntirajat eivät ole niin tärkeitä verrattuna käytön valmentamiseen ja myöhäisillan rauhoittamiseen”, Korkeila sanoo.

Hänen mielestään lapsilla olisi syytä olla lomalla muutakin toimintaa kuin älylaitteen kanssa pelaaminen ja somettaminen.

”Silloin pitää tietysti kiinnittää huomiota, kun laitteen käyttö alkaa syödä aikaa muilta aktiviteeteilta.”

Jos älypuhelimen käytön säännöistä ja aikataulusta ei ole sovittu lapsen kanssa jo aikaisemmin, on hyvin epätodennäköistä, että kukaan lapsi luopuisi älykännykästään lomaviikoksi vain jos vanhemmat käskevät.

Yksinkertaisin keino vanhemmille on katsoa peiliin ja arvioida omaa älylaitteiden käyttöään.

Tuoreessa Lapset, nuoret ja älylaitteet – Taiten tasapainoon -kirjassa Korkeila ja useat muut kasvatuksen ja lääketieteen asiantuntijat käsittelevät lasten älypuhelinten ja verkon käyttöä ja siihen liittyviä ongelmia.

Kaverien toiminta ei ole ainoa lasten älylaitteiden käyttöön vaikuttava asia.

”Roolimalleina toimivien perheenjäsenten tai muiden läheisten ystävien pakonomainen verkkoyhteisöpalvelujen käyttö voi altistaa yksilön ongelmalliselle somen käytölle”, kirjoittavat Korkeila ja tutkijatohtori Niko Männikkö.

Heidän mukaansa älylaitteiden käytön rajoittaminen perustuu siihen, että vanhemmat ohjaavat lasta oppimaan itsekontrollia. Se vaatii kärsivällisyyttä ja aikaa.

Kirjoittajat muistuttavat, että valtaosalle lapsista ja nuorista mobiili- ja verkkopelaaminen ei ole millään tavalla ongelmallista.

Tutkimusten mukaan 13–24-vuotiaista suomalaisista nuorista vain yhdeksän prosenttia luokiteltiin ongelmapelaajien riskiryhmään.

Lasten verkkokäytön rajoittamiseen on teknisiä ratkaisuja, mutta ne toimivat pitkän tähtäimen työkaluina, eivät niinkään hiihtoloman alussa käyttöön otettavina pikakonsteina.

Alle 13-vuotiaan lapsen mobiilinetin käyttöä voi kontrolloida muun muassa Android-laitteissa toimivalla Googlen Family Linkillä, jonka avulla voi rajoittaa lapsen päivittäistä käyttöaikaa ja valvoa lapsen käyttämiä sovelluksia.

Markkinoilla on joitakin puhelinliittymiä, joihin kuuluu vain puheaikaa ja tekstiviestejä, mutta operaattoreilla ei ole mahdollisuutta kytkeä lähes kaikkiin liittymiin kuuluvaa datasiirtoa pois niin, että älypuhelinta voisi käyttää vain puheluihin ja tekstiviesteihin.

Verkon käytön voi toki kytkeä pois puhelimesta, mutta se on helppo panna heti takaisin päälle.

Rajummat tekniset keinot ovat pääsääntöisesti huonoja ja johtavat helposti siihen, että tunnelma kotona pysyy kolkkona hiihtoloman jälkeenkin.

Lapsen liittymän sulkeminen ei estä älypuhelimen käyttöä langattomassa wifi-verkossa. Jos epätoivoiset vanhemmat vaihtavat kotiverkon salasanankin, niin neuvokas koululainen löytää nykyaikana toimivan wifin helposti esimerkiksi julkisista tiloista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmiskunnan kohtaloon – Tässä on hiilinielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  2. 2

   Vantaalaispitseriaan käveli nälkäinen mies, jolla ei ollut rahaa – omistaja Ahmet Ciray päätti alkaa jakaa ruokaa ilmaiseksi

  3. 3

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  4. 4

   Puhelu kesti yhdeksän minuuttia, ja sen aikana luonto käänsi Becky Boydin kodin ympäri ja tappoi 23 naapuria

   Tilaajille
  5. 5

   Uusi laskelma: Vuonna 2050 Suomessa pitäisi olla 1,4 miljoonaa ulkomaalaista, jotta eläkemaksujen merkittävä nousu vältettäisiin

   Tilaajille
  6. 6

   ”Hymyt ovat hyytyneet jokaiselta naureskelijalta” – Näin syntyi legendaariseksi hehkutettu kappale, jota lukuisat pitävät suomiräpin vaikuttavimpana biisinä

   Tilaajille
  7. 7

   EU-johtajat: May saa lisäaikaa, mutta ehtona joko erosopimus tai mahdolliset eurovaalit

  8. 8

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  9. 9

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  10. 10

   Laaja tutkimus: Kaksosveli heikentää tytön mahdollisuuksia menestyä elämässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  2. 2

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  3. 3

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  4. 4

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  6. 6

   Maailman ehkä harvinaisin muumi­muki saattaa olla peräisin thaimaalaiselta jätelavalta, josta se päätyi 40 eurolla Pohjois-Pohjanmaalle

  7. 7

   ”Esitin, etten ymmärrä mistään mitään” – Nyt puhuu Iltalypsyn karjakko, jonka ikimuistoinen katse pyyhki poliitikoilla pöytää 25 vuotta sitten

   Tilaajille
  8. 8

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  9. 9

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  10. 10

   Amsterdam sai tarpeekseen seksi­työläisiä pällistelevistä turisti­ryhmistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  3. 3

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  4. 4

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  5. 5

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  6. 6

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  7. 7

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  8. 8

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  9. 9

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalainen keksintö lupaa vähentää autojen päästöjä jopa 80 prosenttia: ”Mitä järkeä on tuoda fossiilista polttoainetta ulkomailta?”

  11. Näytä lisää