Teknologia

Helsinki-Vantaan lentoasemalla on ollut gps-häirintää, Maanmittauslaitos huomasi asian tutkimuksessaan

Ruotsissa ja Norjassa on havaittu jälleen mahdollisesti Venäjältä peräisin olevaa satelliittipaikannuksen häiritsemistä. Myös Helsinki-Vantaan lentoasemalla on vuosien saatossa havaittu gps-häirintää.

Lentoliikenteen ja tuhansien ihmisten turvallisuuden vaarantava satelliittipaikannuksen häiritseminen on herättänyt huolta Pohjoismaissa yhä tihenevään tahtiin. Viimeksi tiistaina Ruotsi esitti huolensa Ruotsin Lapissa havaitusta gps-häirinnästä.

Asia on ajankohtainen, mutta ei uusi. Suomessa Maanmittauslaitos huomasi paikannussignaalien häiritsemistä esimerkiksi Helsinki-Vantaan kansainvälisen lentoaseman lähellä jo lähes kolme vuotta sitten.

Asia käy ilmi Trafin ilmailujärjestelmien strategiasta. Viime vuonna lausuntokierrokselle lähetetyssä luonnoksessa kerrottaan seuraavasti:

Maailmalta on esimerkkejä, joissa häirintälähetin eli jammeri (engl. jamming, radiohäirintä) on vaikeuttanut lentokentän toimintaa ja estänyt ainakin yksittäisen lentokoneen liikkeellelähdön, koska GPS-paikannus ei ole toiminut. Myös Suomessa on mitattu samantyyppisten jammereiden signaaleja mm. Helsinki-Vantaan lentokentän läheisyydestä.

Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus mittasi mahdollista häirintää kesä-syyskuussa vuonna 2016. Tuolloin lentoasemalle tuotiin tunnistin, joka pystyi havaitsemaan läheltä kulkevat häirintälaitteet. Mittausprojekti liittyi EU-hankkeeseen, jonka raportti valmistuu tänä keväänä.

”Testimittauksissa havaittiin heikkotasoista häirintää, ja siitä ilmoitettiin viranomaisille”, kertoo navigointi- ja paikannusosaston johtaja Sanna Kaasalainen Maanmittauslaitokselta.

Satelliittipaikannuksen häirintä on Suomen lain mukaan kielletty.

Häirintälaitteiden aiheuttama radiohäiriö voi olla suhteellisen pieni, mutta jos häirinnän tavoitteena on nimenomaan häiritä lentokentän toimintaa, tilanne muuttuu vakavaksi.

Paikkatietokeskuksella on edelleen häirinnän mittauslaite Helsinki-Vantaan lentoasemalla, ja mittausjakson jälkeenkin havaintoja on tullut lisää.

Paikkatietokeskuksen ylijohtaja Jarkko Koskinen kuvaa laitteen tekemiä havaintoja heikkotehoisiksi häiriöiksi gps-taajuuksilla. Koskinen ei pidä havaintoja merkittävinä.

Gps tulee sanoista global positioning system. Se on nykyään yleisimmin käytetty gnss-järjestelmä (Global Navigation Satellite System). Arkikielessä sillä tarkoitetaan yleisesti satelliittipaikannusta. Gnss on yleisnimitys, joka kattaa yhdysvaltalaisen gps:n lisäksi Venäjän Glonass-paikannuksen, Euroopan oman Galileon sekä kiinalaisenkin paikannuksen.

Järjestelmä on tuttu jokaiselle, joka käyttää älypuhelimensa karttoja tai auton navigaattoria. Autoilija ja jalankulkija voivat yhä suunnistaa paperikartan avulla, mutta merenkulku ja lentoliikenne eivät tule järin hyvin toimeen ilman paikannusta.

Vaikka paikannus toimii hyvin, järjestelmä on altis erilaisille häiriöille ja suoranaiselle häirinnälle.

Häirinnästä on pitänyt eniten ääntä viime vuosina ja kuukausina Norja. Sen mukaan Venäjä häiritsee maiden pohjoisrajan tuntumassa paikannussignaaleja todennäköisesti Alakurtissa sijaitsevasta sotilastukikohdasta käsin.

Viimeisin varoitus häiriöistä annettiin Ruotsissa kuluvalla viikolla.

Tapauksia on ollut useita syksystä 2017 alkaen. Jo tuolloin häirintä vaikutti signaaleihin myös Pohjois-Suomessa, mutta vasta marraskuussa 2018 lennonvarmistuksen annettua häirinnästä yleisen varoituksen myös Suomi myönsi julkisesti, että häirinnän taustalla on Venäjä.

Sekä vuoden 2017 että 2018 häirintätapausten aikaan käynnissä on ollut sotaharjoitus: vuonna 2017 Venäjän oma Zapad-harjoitus ja viime vuonna Naton Trident Juncture -harjoitus.

Norjan sotilastiedustelu huomauttaa tuoreessa vuosikertomuksessaan, että Trident Juncture- harjoituksen aikana Venäjä häiritsi paikannusta useita kertoja.

”Tämä muodostaa uhan siviililentoliikenteelle sekä rauhan aikana myös poliisille ja sairaanhoidolle”, raportissa lukee.

Omasta mielestään Venäjä ei ole tehnyt mitään. Kun ulkoministeri Timo Soini otti asian puheeksi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa helmikuussa, Lavrov väitti asiaa fantasiaksi ja haukkui Naton samaan hengenvetoon.

Paikannussignaaleihin vaikuttavat toki useat muutkin tekijät kuin Venäjän sotavoimat. Esimerkiksi keväällä 2018 amerikkalaiset heikensivät siviilikäytössä olevaa paikannussignaalia ja vahvistivat voimakkaasti sotilaskäytössä olevaa signaalia päivää ennen kuin Yhdysvallat, Ranska ja Britannia tekivät yhdessä ohjusiskun Syyriaan.

Muutos näkyi selkeästi Suomen Maanmittauslaitoksen havaintoasemilla.

Osa laitoksen keräämästä datasta on avointa, ja sitä voi rekisteröitynyt käyttäjä tutkia itsekin. Dataa löytyy yli 30 havaintoasemalta. Pohjoisessa tapahtuvien häiriöiden tai häirinnän suhteen kiinnostavia ovat esimerkiksi Utsjoen Kevolla ja Savukoskella sijaitsevat asemat. Kevon kansallispuistosta valtionrajalle Utsjoelle ei ole kuin parikymmentä kilometriä, Savukoskelta Sallan rajavartioasemalle on noin 60 kilometriä.

Kun Nato harjoitteli Norjassa loka-marraskuun vaihteessa ja Venäjän kerrottiin häirinneen paikannusta, esimerkiksi Kevon mittausaseman julkisessa datassa näkyi katkoja.


Vertailemalla dataa esimerkiksi tietoihin auringon aktiivisuudesta voi tehdä päätelmiä siitä, miksi signaalit vahvistuvat tai heikkenevät. Esimerkiksi aurinkomyrskyt haittaavat gps:n toimintaa.

Suoranaista häirintää voi harjoittaa moni muukin kuin Venäjä tai Yhdysvallat. Yksinkertaisimpia häirintälähettimiä saa tilattua verkkokaupoista halvimmillaan vain 60 eurolla.

Helmikuun lopussa hallitus esitti lisätalousarviossaan liikenne- ja viestintävirastolle 1,65 miljoonan euron lisärahoitusta gps-ja gnss-häirinnän tunnistamiseen.

Maanmittauslaitos kehittää valmiuksia tunnistamiseen yhdessä viestintäviraston eli Traficomin kanssa.

Kehitteillä on sensorien verkko, kertoo Traficomin pääjohtaja Kirsi Karlamaa. Taajuuksien valvonnan automaattinen seuranta on ollut tavoitteena pidempään.

”Virastolla on useammalla paikkakunnalla sensoreita, jotka seuraavat radiotaajuuksien käyttöä ja pyrkivät havaitsemaan mahdollisia häiriöitä”, Karlamaa kertoo.

”Budjetista myönnetyllä määrärahalla on tavoitteena ensisijassa on parantaa siviiliviranomaisten kyvykkyyttä havaita satelliittipaikannuksen häiriöitä. Kehitystyön kohteena on älyverkko, joka kokoaisi yhteen eri lähteistä tulevia havaintoja paikannuksen tilasta.”

Hanke on toistaiseksi Karlamaan mukaan suunnitteluvaiheessa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  2. 2

   Miten on mahdollista, että kunnallinen hammashoito panee luukut kiinni jo kello 14.30?

  3. 3

   Ainakin sata klamydiatapausta jäänyt testeissä paljastumatta, nyt selvitetään kymmeniä­tuhansia vanhoja testituloksia – ”Emme osaa vielä sanoa, kuinka isosta ongelmasta on kyse”

  4. 4

   Verottaja ajaa kansalaisia tekemään vero­ilmoitukset verkossa – muista nämä vinkit, niin saat satojen eurojen hyödyn

   Tilaajille
  5. 5

   Suomessa voi olla nyt lämpimämpää kuin Espanjassa, mutta loppu­viikoksi ennustetaan käännettä

  6. 6

   ”He ovat tulleet tänne katteettomien lupausten perusteella” – Suomi houkuttelee tutkijoita ja maksaa heidän koulutuksestaan miljoonia, muttei osaa pitää heistä kiinni

  7. 7

   Huoltoyhtiö meni konkurssiin, isännöitsijä valitsi taloyhtiölle uuden firman – Menikö oikein?

  8. 8

   Tosi miesten viimeinen taisto: Se pieni ero jyllää politiikassa, mutta ei ehkä kauan

  9. 9

   ”Keskustalla on aika selvä suunta oppositioon”, sanoo Juha Sipilä – Kansan­edustajille luovutetaan valta­kirjat, HS näyttää suorana kello 12

  10. 10

   ”Olen onnellinen Jussin puolesta” – Rock­maailman hylkäämä Kari Peitsamo puhuu ihailemastaan Jussi Halla-ahosta, näyttää uuden kotinsa, ja kaiken sanottuaan puhkeaa itkuun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Olen onnellinen Jussin puolesta” – Rock­maailman hylkäämä Kari Peitsamo puhuu ihailemastaan Jussi Halla-ahosta, näyttää uuden kotinsa, ja kaiken sanottuaan puhkeaa itkuun

   Tilaajille
  2. 2

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  3. 3

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  4. 4

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  5. 5

   Sri Lankan pommi-iskuissa kuoli ainakin 310 ihmistä, hallituksen mukaan taustalla saattoi olla ”ulkomainen verkosto”

  6. 6

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  7. 7

   Uusi tutkimus pani suomalais­professorit järjestykseen julkaisujensa perusteella: Katso listat seitsemän alan kärki­nimistä

  8. 8

   Verottaja ajaa kansalaisia tekemään vero­ilmoitukset verkossa – muista nämä vinkit, niin saat satojen eurojen hyödyn

   Tilaajille
  9. 9

   Unelmien keikka päättyi kauhutarinaan – Vuonna 2008 HS:n toimittaja ja valokuvaaja nousivat helikopteriin nähdäkseen Suomen, mutta matkan päässä odotti yllätys

   Tilaajille
  10. 10

   Poliisi on löytänyt jälkiä ja verta melumuurin väliin kiilatusta autosta, joten pääsiäisen merkillisin liikenneonnettomuus voidaan vielä ratkaista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  3. 3

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  4. 4

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  5. 5

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  6. 6

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  7. 7

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  8. 8

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  9. 9

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  10. 10

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  11. Näytä lisää