Teknologia

Älä tee näitä virheitä, muuten vakuutus ei korvaa astinpesukoneesta aiheutunutta vesivahinkoa

Omaisuusvahinkojen korvausasiantuntija on nähnyt lukuisia erilaisia tee-se-itse-viritelmiä, kuten ilmastointiteipeillä tehtyjä kiinnityksiä.

Kotivakuutukset eivät välttämättä korvaa astianpesukoneesta aiheutuvia vuotovahinkoja.

HS kävi vakuutusyhtiö Ifin omaisuusvahinkojen korvausasiantuntija Juha T. Virtasen kanssa läpi, millaisissa tilanteissa korvaukset voivat jäädä kokonaan tai osittain saamatta.

Astianpesukoneet ovat putkistovuotojen jälkeen yleisin syy vesivahingoille kotitalouksissa. Ifin tilastoissa ne ovat kasvava vahinkotyyppi.

”Melkein jokaisessa kodissa alkaa olla astianpesukone, joissain jopa kaksi samassa keittiössä. Astianpesukoneen letkut ja putket hankaavat useasti roskavaunua, jolloin useiden satojen tai tuhansien toistojen kautta letkut tai putket voivat vaurioitua. Lisäksi useat paineenvaihtelut jopa yhden ohjelman aikana aiheuttavat haasteita putkiliitoksille ja niiden asianmukaiseen kiristykseen”, Virtanen sanoo.

HS kertoi keskiviikkona, kuinka käyttää astianpesukonetta oikein, jotta välttyy ikäviltä yllätyksiltä ja isoilta kuluilta.

Kotivakuutuksessa astianpesukoneeseen pätevät niin sanotut suojeluohjeet. Se tarkoittaa, että vahinkoja on yritetty estää järkevällä omalla toiminnalla.

Vastaavasti esimerkiksi asuntomurtojen yhteydessä suojeluohjeissa on määritelty, että ovet ja ikkunat on suljettu, kun on lähdetty kotoa.

Tässä on viisi erilaista tilannetta, jolloin kotivakuutus ei välttämättä korvaa kokonaan astianpesukoneesta aiheutuvia vesivahinkoja.

1. Asukas asentaa astianpesukoneen itse ja tekee asennuksessa virheitä

Kotivakuutus ei välttämättä korvaa mitään, jos asukas on itse asentanut astianpesukoneen, mutta tehnyt sen puutteellisesti tai väärin.

”Me olemme valitettavasti nähneet näitä tapauksia tuhansittain. On erilaisia tee-se-itse-viritelmiä, ilmastointiteipeillä tehtyjä kiinnityksiä ja muuta vastaavaa”, Virtanen sanoo.

Tyypillisintä on kuitenkin, että liittimet on väännetty joko liian kireällä tai löysälle. Silloin kyseessä voi olla asennusvirhe, jolloin kotivakuutus voidaan evätä kokonaan tai käyttää niin sanottua suojeluohjevähennystä, jolloin osa korvauksesta jää saamatta.

”Toki vakuutusyhtiön pitää pystyä silloin osoittamaan, että asennuksessa on tehty virheitä ja toimittu asennusohjeiden vastaisesti.”

Osa taloyhtiöistä vaatii, että astianpesukoneen asennuksen tekee lvi-ammattilainen. Sitä suosittelee myös Virtanen. Kun asennuksen tehneellä yrityksellä on vastuuvakuutus, myös mahdollinen asennusvirhe menee sen piikkiin.

”Laki ei velvoita käyttämään asennuksessa ammattilaista, kuten esimerkiksi sähkötöissä”, Virtanen sanoo.

”Pyykinpesukoneet asennetaan yleensä itse, mutta se onkin helpompaa kuin astianpesukoneiden asennus. Ne myös ovat yleensä tilassa, jossa on lattiakaivo. Silloin riskit vesivahingoille ovat paljon pienemmät.”

2. Astianpesukoneen alle ei ole laitettu vuotokaukaloa

Vuotokaukalo ei estä vesivahinkoja syntymästä, se ainoastaan ohjaa vuodon näkyville ja rajoittaa vahingon laajuutta.

Vuotokaukalon puuttuminen voi johtaa siihen, että vakuutus korvaa vain osan vahingoista.

Näin voi tapahtua silloin kun koneesta tai sen letkuista on vuotanut vettä pitkän aikaa.

”Jos koneesta on esimerkiksi vuotanut kahden vuoden ajan tippa joka toinen sekunti, niin sehän voi aiheuttaa valtavat kosteus- ja homevauriot ja tuhota lattiaparketin tai -laminaatin sekä rakenteita isolta alueelta.”

Vuotokaukalon avulla asukas olisi huomannut astianpesukoneella käydessään, että se vuotaa viimeistään siitä, että sukat kastuvat.

”Kyse on siitä, että voidaan osoittaa, että jos vuotokaukalo olisi ollut, vahinko olisi havaittu aiemmin, jolloin vahingot ja asukkaalle koituva haitta olisivat paljon vähäisempiä. Mutta jos kone päästää vedet ulos kesken ohjelman, niin eihän silloin ole mitään merkitystä, onko vuotokaukaloa vai ei.”

Tällöin vuotokaukalon puuttuminen ei vaikuta korvauksen maksamiseen. Vuotokaukalon puuttuminen ei voi Virtasen mukaan myöskään evätä vakuutuskorvauksia kokonaan.

Lisäksi myynnissä on vuotohälyttimiä, joilla vesivahingot voi havaita aiemmin.

”Sellaisen hankkimista tärkeämpää on kuitenkin toimia suojeluohjeiden mukaan.”

3. Astianpesukone on päällä, vaikka asukkaat eivät itse ole kotona

Astianpesukonetta saa käyttää vain silloin, jos joku asukkaista on kotona.

”Ei se tarkoita, että konetta pitäisi koko ajan vahtia, mutta sitä ei pidä laittaa päälle esimerkiksi töihin lähtiessä ja jättää päälle.”

Jos vuoto tapahtuu tällöin, voi jälleen kerran käydä niin, että osa vakuutuskorvauksista jää saamatta.

”Tietysti vahinkoja voi sattua myös, vaikka olisi itse kotona. Ihmiset käyttävät esimerkiksi usein yösähköä ja laittavat laitteet päälle, kun menevät nukkumaan, tai ovat kokonaan eri kerroksessa kuin laite.”

Tällaiset tilanteet katsotaan tapauskohtaisesti, Virtanen kertoo.

4. Keittiöhanan venttiili on jätetty auki, vaikka astianpesukone ei ole päällä

Keittiössä tyypillinen tilanne on, että venttiili on unohtunut auki – tai sitä jopa pidetään koko ajan auki, jolloin letkussa on jatkuva paine.

Kun letkut alkavat tällaisessa tilanteessa vuotaa, vahingot voivat olla mittavia.

”Asukas voi myös joutua mahdollisisesti perheineen ja lemmikkeineen muuttamaan kuivaustöiden takia toisaalle kuukausien ajaksi. Eivätkä vahingot välttämättä rajoitu omaan asuntoon, vaan voivat ulottua seinä- ja alakerran naapureihin. Näissä tilanteissa ei ole voittajia.”

Eikä kotivakuutus korvaa mahdollisesti kuin osan vahingoista ja muista kuluista, koska ei ole toimittu suojeluohjeen mukaan.

5. Astinpesukoneessa on pesty tavaroita, jotka eivät sinne kuulu

Myös niin sanottu käyttövirhe voi aiheuttaa sen, että kotivakuutus ei korvaa kaikkia vahinkoja.

”Kyse on silloin käytännössä siitä, että on laittanut astianpesukoneeseen vaikka työkaluja tai muita esineitä, jotka sinne eivät kuulu, ja laite on mennyt siksi rikki.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  2. 2

   Annalla on unelmiensa parisuhde, jonka ainut ongelma on, että mies on varattu – ”Ei se tietysti kivalta tunnu, mutta koen, että mies on vastuussa omista teoistaan”

   Tilaajille
  3. 3

   Kansan suosikki pääministeriksi on Pekka Haavisto, Antti Rinteen suosio on heikompi kuin hänen puolueensa

  4. 4

   Tutkimus: Ihminen keksi jumalat vahtimaan moraalia, kun yhteiskunnat kasvoivat suuriksi

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  6. 6

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  7. 7

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  8. 8

   Ylen tentin yllättävin hetki meni varmasti monelta ohi: Antti Rinne myönsi olleensa väärässä asiassa, jonka avulla hän kampesi Sdp:n johtoon

  9. 9

   Antakaa meille opettajille rauha, sanoo kaksikymmentä vuotta yläkoulussa opettanut ja sitten irtisanoutunut Katri Paavolainen

   Tilaajille
  10. 10

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempi

   Tilaajille
  2. 2

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  3. 3

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  4. 4

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  5. 5

   ”Epäilyttävien miesten” nähtiin piilottelevan jäte­säkkejä metsään Sipoossa – Poliisi sai kiinni kansainvälisen rikollisryhmän

  6. 6

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  7. 7

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  8. 8

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  9. 9

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  10. 10

   Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  4. 4

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  5. 5

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  8. 8

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  9. 9

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  10. 10

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  11. Näytä lisää