Teknologia

Älä tee näitä virheitä, muuten vakuutus ei korvaa astinpesukoneesta aiheutunutta vesivahinkoa

Omaisuusvahinkojen korvausasiantuntija on nähnyt lukuisia erilaisia tee-se-itse-viritelmiä, kuten ilmastointiteipeillä tehtyjä kiinnityksiä.

Kotivakuutukset eivät välttämättä korvaa astianpesukoneesta aiheutuvia vuotovahinkoja.

HS kävi vakuutusyhtiö Ifin omaisuusvahinkojen korvausasiantuntija Juha T. Virtasen kanssa läpi, millaisissa tilanteissa korvaukset voivat jäädä kokonaan tai osittain saamatta.

Astianpesukoneet ovat putkistovuotojen jälkeen yleisin syy vesivahingoille kotitalouksissa. Ifin tilastoissa ne ovat kasvava vahinkotyyppi.

”Melkein jokaisessa kodissa alkaa olla astianpesukone, joissain jopa kaksi samassa keittiössä. Astianpesukoneen letkut ja putket hankaavat useasti roskavaunua, jolloin useiden satojen tai tuhansien toistojen kautta letkut tai putket voivat vaurioitua. Lisäksi useat paineenvaihtelut jopa yhden ohjelman aikana aiheuttavat haasteita putkiliitoksille ja niiden asianmukaiseen kiristykseen”, Virtanen sanoo.

HS kertoi keskiviikkona, kuinka käyttää astianpesukonetta oikein, jotta välttyy ikäviltä yllätyksiltä ja isoilta kuluilta.

Kotivakuutuksessa astianpesukoneeseen pätevät niin sanotut suojeluohjeet. Se tarkoittaa, että vahinkoja on yritetty estää järkevällä omalla toiminnalla.

Vastaavasti esimerkiksi asuntomurtojen yhteydessä suojeluohjeissa on määritelty, että ovet ja ikkunat on suljettu, kun on lähdetty kotoa.

Tässä on viisi erilaista tilannetta, jolloin kotivakuutus ei välttämättä korvaa kokonaan astianpesukoneesta aiheutuvia vesivahinkoja.

1. Asukas asentaa astianpesukoneen itse ja tekee asennuksessa virheitä

Kotivakuutus ei välttämättä korvaa mitään, jos asukas on itse asentanut astianpesukoneen, mutta tehnyt sen puutteellisesti tai väärin.

”Me olemme valitettavasti nähneet näitä tapauksia tuhansittain. On erilaisia tee-se-itse-viritelmiä, ilmastointiteipeillä tehtyjä kiinnityksiä ja muuta vastaavaa”, Virtanen sanoo.

Tyypillisintä on kuitenkin, että liittimet on väännetty joko liian kireällä tai löysälle. Silloin kyseessä voi olla asennusvirhe, jolloin kotivakuutus voidaan evätä kokonaan tai käyttää niin sanottua suojeluohjevähennystä, jolloin osa korvauksesta jää saamatta.

”Toki vakuutusyhtiön pitää pystyä silloin osoittamaan, että asennuksessa on tehty virheitä ja toimittu asennusohjeiden vastaisesti.”

Osa taloyhtiöistä vaatii, että astianpesukoneen asennuksen tekee lvi-ammattilainen. Sitä suosittelee myös Virtanen. Kun asennuksen tehneellä yrityksellä on vastuuvakuutus, myös mahdollinen asennusvirhe menee sen piikkiin.

”Laki ei velvoita käyttämään asennuksessa ammattilaista, kuten esimerkiksi sähkötöissä”, Virtanen sanoo.

”Pyykinpesukoneet asennetaan yleensä itse, mutta se onkin helpompaa kuin astianpesukoneiden asennus. Ne myös ovat yleensä tilassa, jossa on lattiakaivo. Silloin riskit vesivahingoille ovat paljon pienemmät.”

2. Astianpesukoneen alle ei ole laitettu vuotokaukaloa

Vuotokaukalo ei estä vesivahinkoja syntymästä, se ainoastaan ohjaa vuodon näkyville ja rajoittaa vahingon laajuutta.

Vuotokaukalon puuttuminen voi johtaa siihen, että vakuutus korvaa vain osan vahingoista.

Näin voi tapahtua silloin kun koneesta tai sen letkuista on vuotanut vettä pitkän aikaa.

”Jos koneesta on esimerkiksi vuotanut kahden vuoden ajan tippa joka toinen sekunti, niin sehän voi aiheuttaa valtavat kosteus- ja homevauriot ja tuhota lattiaparketin tai -laminaatin sekä rakenteita isolta alueelta.”

Vuotokaukalon avulla asukas olisi huomannut astianpesukoneella käydessään, että se vuotaa viimeistään siitä, että sukat kastuvat.

”Kyse on siitä, että voidaan osoittaa, että jos vuotokaukalo olisi ollut, vahinko olisi havaittu aiemmin, jolloin vahingot ja asukkaalle koituva haitta olisivat paljon vähäisempiä. Mutta jos kone päästää vedet ulos kesken ohjelman, niin eihän silloin ole mitään merkitystä, onko vuotokaukaloa vai ei.”

Tällöin vuotokaukalon puuttuminen ei vaikuta korvauksen maksamiseen. Vuotokaukalon puuttuminen ei voi Virtasen mukaan myöskään evätä vakuutuskorvauksia kokonaan.

Lisäksi myynnissä on vuotohälyttimiä, joilla vesivahingot voi havaita aiemmin.

”Sellaisen hankkimista tärkeämpää on kuitenkin toimia suojeluohjeiden mukaan.”

3. Astianpesukone on päällä, vaikka asukkaat eivät itse ole kotona

Astianpesukonetta saa käyttää vain silloin, jos joku asukkaista on kotona.

”Ei se tarkoita, että konetta pitäisi koko ajan vahtia, mutta sitä ei pidä laittaa päälle esimerkiksi töihin lähtiessä ja jättää päälle.”

Jos vuoto tapahtuu tällöin, voi jälleen kerran käydä niin, että osa vakuutuskorvauksista jää saamatta.

”Tietysti vahinkoja voi sattua myös, vaikka olisi itse kotona. Ihmiset käyttävät esimerkiksi usein yösähköä ja laittavat laitteet päälle, kun menevät nukkumaan, tai ovat kokonaan eri kerroksessa kuin laite.”

Tällaiset tilanteet katsotaan tapauskohtaisesti, Virtanen kertoo.

4. Keittiöhanan venttiili on jätetty auki, vaikka astianpesukone ei ole päällä

Keittiössä tyypillinen tilanne on, että venttiili on unohtunut auki – tai sitä jopa pidetään koko ajan auki, jolloin letkussa on jatkuva paine.

Kun letkut alkavat tällaisessa tilanteessa vuotaa, vahingot voivat olla mittavia.

”Asukas voi myös joutua mahdollisisesti perheineen ja lemmikkeineen muuttamaan kuivaustöiden takia toisaalle kuukausien ajaksi. Eivätkä vahingot välttämättä rajoitu omaan asuntoon, vaan voivat ulottua seinä- ja alakerran naapureihin. Näissä tilanteissa ei ole voittajia.”

Eikä kotivakuutus korvaa mahdollisesti kuin osan vahingoista ja muista kuluista, koska ei ole toimittu suojeluohjeen mukaan.

5. Astinpesukoneessa on pesty tavaroita, jotka eivät sinne kuulu

Myös niin sanottu käyttövirhe voi aiheuttaa sen, että kotivakuutus ei korvaa kaikkia vahinkoja.

”Kyse on silloin käytännössä siitä, että on laittanut astianpesukoneeseen vaikka työkaluja tai muita esineitä, jotka sinne eivät kuulu, ja laite on mennyt siksi rikki.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  2. 2

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  3. 3

   Nuohous vapautuu ja markkinoille on jo tulossa yritys, joka viranomaisten mukaan kaupittelee remontteja lainvastaisesti

  4. 4

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  5. 5

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  6. 6

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  7. 7

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä”

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   Roskiin hukkuva Moskova vie jätteensä satojen kilo­metrien päähän: ”Vaikka olen itse ollut miliisinä, yllätyin, millaista korruptiota tässä on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  3. 3

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  6. 6

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  7. 7

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  8. 8

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää