Teknologia

EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

Euroopan unionin parlamentti hyväksyi tiistaina uuden tekijänoikeuslainsäädännön. Sen kannattajien mukaan lain tarkoituksena on suojella eurooppalaista kansalaista ja maksaa luoville tekijöille korvaus työstä. Osa taas pelkää direktiivin vaarantavan vapaan internetin.

Bryssel/Helsinki

Euroopan parlamentti on hyväksynyt EU:n kiistanalaisen tekijänoikeusdirektiivin. Lainsäädännön tarkoituksena on parantaa luovan työn tekijöiden neuvotteluasemia, kun heidän teoksiaan jaetaan internetissä.

Tekijäoikeuslainsäädäntö määrittää ensimmäistä kertaa, miten esimerkiksi luovien sisältöjen tekijöille korvattaisiin sisältöjen jakaminen suurten mediayhtiöiden, kuten Facebookin alustoilla. Direktiiviehdotusta on kutsuttu eurooppalaisen kulttuurin pelastajaksi. Toisaalta sitä on arvosteltu ankarasti siitä, että se johtaa sensuuriin.

Seuraavaksi lainsäädäntö etenee jäsenmaiden hyväksyttäväksi ministerineuvostoon. Jäsemailla on lakiesityksen noudattamiseen lopulta kahden vuoden siirtymäaika.

Uusi direktiivi hyväksyttiin äänin 348 puolesta ja 274 vastaan. Direktiivi jakoi suomalaismeppien rivit. Mepeistä viisi äänesti lainsäädäntöä vastaan ja kahdeksan puolesta. Voit katsoa äänten jakautumisen alta.Yksi direktiiviä vastaan äänestäneistä oli Rkp:n europarlamentaarikko Nils Torvalds.

”Tottakai meillä on oltava lainsäädäntö tekijänoikeuksista. Mutta meillä on vastuu luoda lainsäädäntö, joka on selkeä, eikä tuo heti voimaan astuessaan lisää epävarmuutta ja epäselvyyksiä”, Torvalds kommentoi äänestyksen jälkeen.

Vasemmiston meppi Merja Kyllönen puolestaan äänesti esityksen puolesta, toisin kuin valtaosa parlamenttiryhmänsä jäsenistä.

”Keskeisin tavoite oli luoda luovien alojen ammattilaisille edellytykset neuvotella oikeudenmukaiset tekijänoikeuskorvaukset silloin, kun työ julkaistaan verkon alustapalveluissa. Esitys ei ollut täydellinen, mutta seison sen takana, että luovien alojen ihmisillä on vihdoin saatava asiallinen korvaus työstään.”

Uudistuksia on neuvoteltu yli kahden vuoden ajan, ja parlamentti on äänestänyt muutoksista jo useaan otteeseen. Edellinen direktiivi on vuodelta 2001, jolloin esimerkiksi videopalvelu Youtubea ja yhteisömedia Facebookia ei ollut vielä edes olemassa.

Tiistain äänestys on ollut hyvin kiistanalainen, sillä osa europarlamentaarikoista kokee, että direktiivin tietyt artiklat uhkaavat internetin julkaisuvapautta. Parlamentaarikkojen tiistainen keskustelu oli värikäs ja kuumensi osallistujien tunteita. Piilaakson mediayrityksiä suomittiin monin eri ilmaisuin, ja niitä arvosteltiin esimerkiksi siitä, etteivät ne maksa veroja.

”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia sellaiseen kohtaan, mihin niitä sattuu eniten”, kuvasi vihreä ruotsalaismeppi Max Andersson ennen äänestystä käydyssä keskustelussa.

Direktiivin esittelijä, saksalainen keskustaoikeisto EPP:n meppi Axel Voss piti esityksen puolesta painavan puheenvuoron, jossa hän painotti, ettei direktiivi tuo sensuuria. Vossin mukaan lain tarkoituksena on suojella eurooppalaista kansalaista ja maksaa luoville tekijöille korvaus työstä.

”Suuret internetjätit hallitsevat paskamyrskyjä, pyrkivät vaikuttamaan julkiseen mielipiteeseen ja käyttämään nuoria mielipiteenmuodostuksen välineinä”, Voss sanoi.

”On aika pelastaa eurooppalainen kulttuuri”, hän jatkoi.

Kokoomuksen meppi Henna Virkkunen painotti puheenvuorossaan, että tulos on pitkän neuvottelun kompromissi. Esitys ei suodata eikä blokkaa, hän sanoi.

”On selvää, että myös digiaikana toisen työtä ei saa hyödyntää kaupallisesti ilman lupaa.”

Direktiivin vastustajien mukaan nettijäteille asetettava velvoite sisältöjen suodattamisesta johtaa todennäköisesti sensuuriin. Yli viisi miljoonaa ihmistä on allekirjoittanut nettivetoomuksen suodattimia vastaan. Vastustajat pettyivät äänestyksen tulokseen raskaasti.

Yksi pettyneistä on suomalainen europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr).

”Aivan poikkeuksellisen suuri joukko nuoria eurooppalaisia on seurannut asiaa henkeään pidätellen, ottanut yhteyttä meppeihin ja ilmaissut huolensa. Keskustelua ei ole auttanut se, että näiden nuorten yhteydenotot on kuitattu boteiksi [tietokoneen tuottamaksi roskapostiksi]”, Hautala totesi.

Euroopan parlamentissa istuva piraattipuolueen edustaja Julia Reda kutsui äänestystulosta Twitterissä kumileimasintulokseksi ja totesi, että päivä on ”synkkä päivä internetin vapaudelle”.
Viikonloppuna direktiivin vastustajat marssivat useissa eurooppalaisissa kaupungeissa. Esimerkiksi Berliinissä mielenosoitukseen osallistui Deutsche Welle -kanavan mukaan vähintään 10 000 ihmistä.


Direktiivin merkityksestä kiistanalaisia tulkintoja

Yksi kiistanalaisista ja nyt hyväksytyistä kohdista direktiivissä on artikla 11, jota on kutsuttu myös linkkiveroksi. Artikla rajoittaa sitä, millaisia otteita uutismateriaalista saa julkaista verkossa ilman tekijän lupaa. Yksittäisiä sanoja tai erittäin lyhyitä otteita pidempien tekstien julkaisu vaatii lisenssin.

Lisenssi velvoittaa kaupalliset jakelijat, kuten Googlen ja sen omistuksessa toimivan Youtuben sekä Facebookin, maksamaan korvauksia mediayhtiöille, jos ne julkaisevat mediayhtiöiden sisältöä.

Käytännössä siis jos vaikkapa Facebookin käyttäjä jakaa Helsingin Sanomien uutisen, Facebookilla tulisi olla lisenssisopimus Helsingin Sanomat omistavan Sanoma Media Finlandin kanssa. Tämän sopimuksen puitteissa Facebook tilittäisi tekijänoikeuskorvauksia mediayhtiöille.

Nettiyhtiöt ovat vastustaneet uudistusta ärhäkästi, sillä tulonsiirrot tekijänoikeusmaksujen muodossa merkitsisivät niille menetyksiä ansioihin, jotka ne ovat tottuneet pitämään itsellään. Epäkaupallisia verkkoalustoja, kuten Wikipediaa ja Githubia, maksut eivät koske.

Google edustaja sanoi tiistaina äänestyksen jälkeen uutistoimisto Reutersin mukaan, että direktiivi vaikeuttaa ”Euroopan luovaa ja digitaalista taloutta”.

Toinen huomiota herättänyt kohta on artikla 13, jonka mukaan internetin alustapalvelujen on varmistettava, että niiden käyttäjät eivät lataa verkkoon sellaista materiaalia, joihin heillä ei ole oikeuksia. Arvostelijoiden mukaan tämä käytännössä pakottaa palvelut suodattamaan käyttäjiensä niihin lataamaa materiaalia.

Kukaan ei toistaiseksi tiedä varmuudella, miten nämä suodattimet toimisivat. Vastustajien mukaan ne tuskin toimivat niin hyvin, etteivätkö ne estäisi myös sellaisten sisältöjen jakamista, joissa ei ole tekijänoikeusongelmia.

Tiistain parlamenttikeskustelussa tuli useaan otteeseen esille, että tekstissä ei mainita suodattimia.

Tämä tekijänoikeusdirektiivin artikla on saanut lempinimen meemikielto, vaikka helmikuussa saavutetussa sopimuksessa pilkkanimi torjutaan ponnekkaasti.

Sopimuksen mukaan on tärkeää, että muun muassa kritiikin, arvostelun, parodian ja pastissin keinot suojataan jatkossakin, ja näihin kuuluu nimenomaan meemien ja giffien käyttö.

Artikla 13 on siirretty sopimustekstin artiklaksi 17, mutta nimi elää yhä sitkeästi. Koko tekijänoikeusdirektiivin ehdotetun muodon voi lukea suomeksi tästä.

Direktiiviin ehdotettiin myös tarkistuksia. Yksi näistä oli ehdotus koko artiklan 13 poistamisesta. Tässä äänestyksessä direktiivin tarkistamiseksi ero oli hyvin kapea: ei äänestetä tarkistuksista, äänesti 317 meppiä ja tarkistamisen puolesta 312.

Äänestystulosta riensivät kiittelemään niin Euroopan uutiskustantajien kuin musiikkikustantajienkin liitot.

EU:n digitaalisista sisämarkkinoista vastaava komissaari, komission varapuheenjohtaja Andrus Ansip ja digitalouden komissaari Mariya Gabriel vakuuttelivat lausunnossaan, että niin sitaattioikeus kuin käyttäjien oikeudet parodiaan ja meemeihin on turvattu.

”Käyttäjien kiinnostukset on turvattu myös tehokkailla menetelmillä, joilla aiheeton sisällön poistaminen voidaan haastaa nopeasti ja tehokkaasti”, lausunnossa todetaan.

Myös Suomessa kustantajia edustava Medialiitto iloitsi äänestyksen tuloksesta.

”Kustantajat haluavat neuvotella palveluntarjoajien kanssa julkaisujensa kaupallisesta hyödyntämisestä. Sopiminen tulee nyt mahdolliseksi ja kustantajat saavat investoinneilleen suojaa”, totesi Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg tiedotteen mukaan.

EU on koonnut kysymyksiä ja vastauksia uudesta tekijänoikeuslainsäädännöstä sivuilleen. Ne ovat luettavissa englanniksi tästä linkistä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Olen onnellinen Jussin puolesta” – Rockmaailman hylkäämä Kari Peitsamo puhuu ihailemastaan Jussi Halla-ahosta, näyttää uuden kotinsa, ja kaiken sanottuaan puhkeaa itkuun

   Tilaajille
  2. 2

   Erottaisitko synteettisen timantin oikeasta? Eivät erota kultakauppiaatkaan, ja näin se mullistaa timanttikauppaa

  3. 3

   Lasitaiteilija Oiva Toikka on kuollut

  4. 4

   Helsinki kärsii niin kovasta lääkäripulasta, että poliitikot pohtivat ruuhkien purkamista yksityisille lääkäriasemille

  5. 5

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  6. 6

   Uusi tutkimus pani suomalais­professorit järjestykseen julkaisujensa perusteella: Katso listat seitsemän alan kärki­nimistä

  7. 7

   Ultrajuoksija Noora Honkala teki 12 tunnin kisassa kerralla kaksi ennätystä vaikeuksista huolimatta: ”Epätoivoisesti yritin oksentaakin”

  8. 8

   Tanskalaislehti: Tanskan rikkaimman miehen neljästä lapsesta kolme kuoli Sri Lankan pommi-iskussa – iskusta epäillään paikallista NTJ-islamistiryhmää

  9. 9

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  10. 10

   Patrik Laine ei tule MM-kisoihin: ”Juuri nyt haluan vain unohtaa kaiken jääkiekkoon liittyvän”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  2. 2

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  3. 3

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  4. 4

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  5. 5

   Unelmien keikka päättyi kauhutarinaan – Vuonna 2008 HS:n toimittaja ja valokuvaaja nousivat helikopteriin nähdäkseen Suomen, mutta matkan päässä odotti yllätys

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi tutkimus pani suomalais­professorit järjestykseen julkaisujensa perusteella: Katso listat seitsemän alan kärki­nimistä

  7. 7

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  8. 8

   ”Olen onnellinen Jussin puolesta” – Rockmaailman hylkäämä Kari Peitsamo puhuu ihailemastaan Jussi Halla-ahosta, näyttää uuden kotinsa, ja kaiken sanottuaan puhkeaa itkuun

   Tilaajille
  9. 9

   Tanskalaislehti: Tanskan rikkaimman miehen neljästä lapsesta kolme kuoli Sri Lankan pommi-iskussa – iskusta epäillään paikallista NTJ-islamistiryhmää

  10. 10

   Suomalaisilla ja virolaisilla yrittäjillä on eroa kuin yöllä ja päivällä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  3. 3

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  4. 4

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  8. 8

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  9. 9

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  10. 10

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  11. Näytä lisää