Teknologia

Ihmiselämä muuttuu seuraavan 20 vuoden aikana enemmän kuin edeltäneen 300 vuoden aikana yhteensä, sanoo tulevaisuudentutkija

Gerd Leonhard pohtii, millainen on teknologian ja ihmiskunnan välinen suhde.

Ihmiselämä muuttuu seuraavan 20 vuoden aikana enemmän kuin edeltäneen 300 vuoden aikana yhteensä, sanoo saksalainen tulevaisuudentutkija Gerd Leonhard.

Hän kiertää ympäri maailmaa kertomassa, miltä tulevaisuutemme voi näyttää. Keskiviikkona Leonhard oli Helsingissä, koska Väestörekisterikeskus oli kutsunut hänet puhujaksi Finlandia-talossa järjestettyyn Keväthumaus-tapahtumaan.

Ennen esitystä HS kysyi Leonhardilta, millaisena hän näkee teknologian ja ihmiskunnan välisen suhteen tulevaisuudessa.

Samaa teemaa käsittelee hänen tuorein kirjansa.

Nykyään teknologialla on Leonhardin mukaan vielä paljon rajoituksia: se muun muassa kuluttaa valtavasti energiaa, eikä koneiden laskentateho ei riitä kaikkein mullistavimpiin asioihin.

”Tänä päivänä teknologia vielä rajoittaa sitä, mihin kykenemme. Mutta pian mahdollisuutemme hyödyntää teknologiaa tulevat lähes rajattomiksi. Se tarkoittaa, että meidän pitää päättää, mitä haluamme teknologialla tehdä.”

Leonhard ottaa esimerkiksi terveyden.

Lähitulevaisuudessa teknologiasta ja lääketieteestä on tullut lähes täysin yhtä, ja pystymme kehittyneen biotekniikan avulla estämään ihmiskunnan suurimmat taudit, kuten syövät ja aidsin.

Voimme myös luoda tietokonesimulaatioilla hetkessä ja halvalla lääkkeitä, jotka nykyään vaativat valtavia ja pitkäkestoisia ponnistuksia.

Geenimuuntelu taas mahdollistaa ihmisten muokkaamisen.

”Mitä teemme silloin? Haluammeko varmistaa, että lapsemme eivät sairastu diabetekseen vai tehdä heistä mahdollisimman pitkiä ja voimakkaita tai kenties luoda armeijan superihmisistä?” Leonhard kysyy.

”Teknologia itsessään ei ole hyvää tai pahaa. Periaatteessa se vain tarjoaa tulevaisuudessa kaikki työvälineet, jotka tarvitsemme.”

Eli teknologia on valtava mahdollisuus. Silti tulevaisuus näyttäytyy usein kovin synkkänä ja pelottavana.

”Olemme katsoneet liikaa Hollywood-tuotoksia”, Leonhard sanoo ja nauraa.

”Emmekä koskaan näe uutisotsikoita siitä, että maailmasta on tullut parempi paikka, koska pelko myy.”

Tälläkin jutulla olisi todennäköisesti enemmän lukijoita, jos otsikossa olisi luotu jokin uhkakuva.

”Mutta tulevaisuus on parempi kuin kuvittelemme”, Leonhard sanoo.

Tulevaisuus ei kuitenkaan käänny paremmaksi itsestään, vaan teknologia vaatii viranomaissääntelyä, Leonhard painottaa.

”Useimpiin ongelmiin teknologian kanssa joudumme, koska haluamme tehdä niin paljon rahaa kuin mahdollista.”

Hyvä esimerkki tästä on sosiaalinen media, erityisesti Facebook.

”Facebookin ajatus oli alun perin hyvä, mutta sitten yhtiö alkoi käyttää palveluaan siihen, miten sillä voi tehdä mahdollisimman paljon rahaa. Käytännössä Facebook toimii niin, että se yrittää tienata kaikin mahdollisin tavoin hyödyntämällä ihmisten dataa, ja se on epäeettistä.”

Leonhard sulki Facebook-tilinsä vuosi sitten. ”Facebook oli myös asiakkaani, kävin pitämässä puheita Facebookin työntekijöille, mutta enää minulla ei ole bisneksiä yhtiön kanssa. Se on loppu.”

Hänen mielestään on selvää, että teknologiayritysten toimintaa ei voi jättää niiden itsesääntelyn varaan. Samoin on myös tutkijoiden laita.

”Suurin osa tutkijoista vain haluaa keksiä, mitä ikinä voi.”

”Mutta jokaisen mahtavan keksinnön pitää mennä hallitusten ja kansalaisten hyväksynnän läpi, jotta niitä käytetään hyvään eikä pahaan. Se on ainoa asia, jonka voimme tehdä.”

Tällaisen valvonnan on kuitenkin viime kädessä oltava maailmanlaajuista. Leonhardin mukaan teknologialla on niin valtava voima, että sitä pitää valvoa jokin vastaavanlainen elin kuin YK:n alaisuudessa toimiva Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA.

”Kutsun sitä digitaalisen etiikan neuvostoksi tai ihmisyyden neuvostoksi. Sinne tarvitaan viisaita ihmisiä – sellaisia kuin antiikin Kreikan Sokrates – keskustelemaan näistä aiheista ja tekemään suosituksia siitä, mitä teemme.”

”Erittäin selkeä esimerkki on, että meidän ei pidä rakentaa aseita, jotka voivat tappaa itsenäisesti ja automaattisesti, siis älyaseita. Tai että meidän pitää luoda säännöt siitä, minkälaista tietoa ei saa käyttää kansalaisten valvontaan.”

Jos joku rikkoo sääntöjä, siitä seuraa pakotteita ja rangaistuksia.

Nykyistä maailmanmenoa katsoessa kuulostaa haastavalta kokonaisuudelta toteuttaa, mutta Leonhard on optimistinen, koska teknologia tarjoaa niin valtavat mahdollisuudet.

”Voimme ratkaista teknologian avulla kaikki isoimmat ongelmamme, eli ruoan- ja energiantuotannon, taudit ja ilmastonmuutoksen.”

”Ongelma on vain se, että jos meillä ei ole yhteisymmärrystä siitä, millainen tulevaisuuden pitäisi olla, teknologisesta kehityksestä tulee kilpailu.”

Silloin voi käydä niin, että teemme huonoja ratkaisuja ja käytämme teknologiaa vääriin asioihin. Ennen kaikkea voimme päätyä ratkaisemaan sen avulla sosiaalisia ja poliittisia ongelmia.

”Tietokone ei koskaan ymmärrä eettisiä kysymyksiä, sellaisia kuin miksi haluaisit tasa-arvoa kahden ihmisin välille, joista toinen on vaikkapa rikkaampi kuin toinen. Tällaiset ongelmat meidän pitää ratkaista keskenämme.”

Niiden pohdinta myös pitää meidät inhimillisinä.

”Jos emme ole varovaisia, meistä itsestämme tulee teknologiaa. 20 vuoden kuluttua on mahdollista kytkeä aivot suoraan internetiin.”

”Sitten kysymys kuuluu, onko se hyvä idea?”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Päävalmentaja Jalonen hermostui venäläisten kritiikkiin

  2. 2

   Hälytys lento-onnettomuudesta Helsinki-Vantaalla: Kone kääntyi takaisin, matkustajat evakuoitiin

  3. 3

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  4. 4

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  5. 5

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  6. 6

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  7. 7

   Äänestyspaikat ovat avoinna: Näin HS seuraa EU-vaaleja Suomessa ja Euroopassa

  8. 8

   HS:n Sami Kero on ikuistanut edelliset Leijona-fanien tori­juhlat: ”Heti voiton jälkeen siellä on tosi aavemainen tunnelma”

  9. 9

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  10. 10

   Suomalaisasukkaat katosivat Pietarista: Idänkaupan ammattilaiset pitävät nykyään perheen Suomessa ja käyvät junalla töissä Venäjällä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  2. 2

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  3. 3

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  4. 4

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, tänään vastassa Kanada – ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  5. 5

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  6. 6

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  7. 7

   Lääketiede käänsi kelkkansa homesairauden suhteen – Haaskaako Suomi satoja miljoonia korjaamalla ja purkamalla rakennuksia?

   Tilaajille
  8. 8

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  9. 9

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  10. 10

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  10. 10

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää