Teknologia

Käytettyjen älypuhelinten myynti kasvaa nyt vauhdilla – Myös isot operaattorit ovat lähdössä mukaan kilpailuun

Muutaman vuoden kuluttua vähintään joka kymmenes kännykkä ostetaan käytettynä, uskoo Swappien toimitusjohtaja Sami Marttinen.

Käytettyjen älypuhelimien myynti kasvaa kovaa vauhtia.

Se näkyy viime vuosina perustettuina uusina yrityksinä, jotka ovat keskittyneet käytettyjen puhelinten myyntiin, sekä nyt myös isojen teleoperaattoreiden toiminnassa.

Telia alkoi tiistaina myydä liittymäasiakkailleen myös käytettyjä puhelimia. Elisa puolestaan alkaa lähitulevaisuudessa myydä käytettyjä puhelimia kaikille asiakkaille, kertoo yhtiön liiketoimintajohtaja Ville Valkama HS:lle.

Dna Kauppa on myynyt kampanjavetoisesti rajattuja eriä käytettyjä puhelimia, mutta yhtiöllä ole toimitusjohtaja Sami Aavikon mukaan toistaiseksi aikomuksena laajentaa niiden myyntiä.

Käytettyjen puhelinten myynnissä suunnannäyttäjä Suomessa on ollut vuonna 2016 perustettu kasvuyritys Swappie.

Yhtiö kertoo myyneensä viime vuonna noin 25 000 käytettyä Iphonea ja liikevaihdon kasvaneen yli kahdeksaan miljoonaan euroon. Vuonna 2017 liikevaihto oli noin puoli miljoonaa euroa.

Swappie on alkanut myydä käytettyjä puhelimia myös Ruotsissa ja Italiassa.

”Tarkoitus on laajentaa ympäri Eurooppaa. Lähikuukausien aikana on tulossa seuraavia maa-avauksia”, sanoo Swappien toimitusjohtaja ja perustaja Sami Marttinen.

Jotain käytettyjen puhelinten kysynnästä kertoo se, että Swappie nousi viime vuonna Googlen listaukseen eniten suosiotaan edellisestä vuodesta suhteellisesti kasvattaneissa hauissa.

Swappie oli sijalla kahdeksan kaupallisiin toimijoihin liittyvissä Google-hauissa.

Toinen näkyvä toimija käytettyjen puhelimien myynnissä on mobiililaitteiden pikahuoltoa tarjoava Itapsa, joka alkoi myydä käytettyjä puhelimia verkkokaupassaan heinäkuussa.

”Kasvua on ollut jokainen kuukausi. Puhutaan useista sadoista myydyistä laitteista kuukaudessa ja ruvetaan jo lähentelemään tuhatta”, kertoo Itapsan toimitusjohtaja Niklas Koponen.

”Tarkoitus on kasvattaa myyntiä vielä huomattavasti ja päästä useisiin tuhansiin kuukausitasolla.”

Suomessa myytiin viime vuonna yhteensä noin 2,3 miljoonaa älypuhelinta. Sen rinnalla käytettyjen puhelinten myynti on vielä murusia.

Swappien Marttinen uskoo kuitenkin, että niiden osuus kaikista myydyistä puhelimista kasvaa 10–15 prosenttiin muutaman vuoden kuluessa.

Operaattorien edustajat tunnistavat kasvavan ilmiön, mutta eivät usko, että se vaikuttaa merkittävästi uusien puhelimien myyntiin.

”Telia on jo aiemmin myynyt käytettyjä puhelimia Norjassa ja Latviassa, ja siitä on ollut hyviä kokemuksia. Käytettyjen puhelinten myynti tuo asiakkaille yhden tavan lisää ostaa puhelin. Erilaisia malleja ostaa, vaihtaa ja myydä puhelin tulee tulevaisuudessa lisää”, ennakoi Telian laiteliiketoiminnan johtaja Jussi Vuorinen.

”Yksi tapa on puhelinten leasing-vuokrausmallit.”

Esimerkiksi kodintekniikkaa myyvä Gigantti aloitti viime keväänä puhelinten, tablettien ja tietokoneiden vuokraamisen.

Erikokoiset yritykset ovat joka tapauksessa lähteneet mukaan kilpailemaan käytettyjen puhelinten markkinoista siitä yksinkertaisesta syystä, että asiakkaat kyselevät niitä.

Syitä kasvavalle kysynnälle on käytännössä kaksi. Ensimmäinen on raha.

 

”Kun puhelinten hinta on korkealla, myös niiden huoltamisesta tulee kannattavampaa ja sitä kautta myös käytettyjen myymisestä.” Sami Marttinen, Swappie

Vaikka älypuhelimien hintahaarukka on laaja, erityisesti uusimpien huippumallien hinnat ovat nousseet korkeiksi. Käytetyn puhelimen voi saada alle puoleen hintaan uudesta. Yleensä hintaero ei tosin ole lähimainkaan niin suuri.

”Kun puhelinten hinta on korkealla, myös niiden huoltamisesta tulee kannattavampaa ja sitä kautta myös käytettyjen myymisestä”, Swappien Marttinen tiivistää.

Toinen syy on huoli ympäristöstä. Ihmiset eivät välttämättä halua ostaa uutta laitetta, jos hyvässä kunnossa olevia kierrätettyjäkin puhelimia on tarjolla.

Perinteisesti vanhat älypuhelimet ovat jääneet lojumaan pöytälaatikoihin ja päätyneet kierrätykseen todella huonosti.

Jokainen kierrätettyjä puhelimia myyvän yrityksen edustaja mainitsee haastattelussa useamman kerran ympäristöystävällisyyden. Teliakin markkinoi kierrätettyjen puhelimien myyntiä nimenomaan vihreillä arvoilla.

”Telian tavoite on olla vuoteen 2030 mennessä hiilineutraali ja vähentää jätteen määrä käytännössä nollaan. Tämä on yksi osa sen tavoitteen täyttämistä”, Vuorinen kertoo.

Myös tarjonta luo kysyntää. Sen takia Swappien Marttinen on innoissaan, että käytettyjen puhelimien markkinoilla alkaa syntyä kilpailua.

Isoista kodinkoneketjuista Power aikoo keskittyä jatkossakin myymään uusia puhelimia, kertoo yhtiön toimitusjohtajan pestin kesällä jättävä Mika Aro.

Verkkokauppa.com puolestaan seuraa yhtiön markkinointi- ja viestintäjohtaja Seppo Niemelän mukaan käytettyjen puhelimien markkinoiden kehittymistä. Toistaiseksi yhtiö myy Helsingin-myymälän outlet-osastolla käytettyjä puhelimia, mutta ei verkossa.

Dna Kaupan Aavikko muistelee, että 2000-luvun alkuvuosiin asti kännykkäliikkeet ostivat käytettyjä puhelimia ja myivät niitä sellaisenaan eteenpäin.

”Sitä jatkui noin vuoteen 2005 asti. Sen jälkeen ostamisesta ja myymisestä alettiin pikku hiljaa luopua, koska puhelinten kehittyessä alkoi olla täysin mahdotonta todeta niiden kuntoa ja mahdollisia piileviä vikoja. Bisnes ei enää yksinkertaisesti kannattanut.”

Sen jälkeen käytetyt puhelimet ovat kiertäneet usein perheen ja suvun sisällä tai kavereille, ja niiden myynti siirtyi pitkälti verkon kauppapaikkoihin, joissa kuluttajat myivät niitä suoraan toisilleen.

Swappien yritystarinaan kuuluu, että sen perustajat halusivat ruveta tarjoamaan luotettavaa käytettyjen puhelinten myyntiä, koska ihmisten myydessä puhelimia toisilleen tapahtui niin paljon huijauksia.

”Käytetyn elektroniikan markkinoita leimaa ihan yleisesti se, että ihmiset ajattelevat sen olevan jotain hämäräperäistä toimintaa. Ikinä et voi oikein tietää, mitä saat käytetyn laitteen ostaessasi. Tätä me olemme olleet muuttamassa, ja mitä enemmän tulee kunnollisia toimijoita markkinoille, sitä parempi”, Swappien Marttinen sanoo.

Nykyään kännyköitä myyvät liikkeet ottavat vastaan käytettyjä puhelimia, ja monesti niistä saa hyvitystä vaihdossa tai rahaa.

”Yleensä ihmiset eivät tiedä tätä, joten he eivät osaa miettiäkään antavansa vanhan puhelimensa vaihdossa. Mutta tilanne on muuttunut parissa vuodessa käytännössä nollasta siihen, että nykyään noin viidesosa ihmisistä tarjoaa vanhan puhelimen vaihdossa”, Dna Kaupan Aavikko kertoo.

 

Nykyään kännyköitä myyvät liikkeet ottavat vastaan käytettyjä puhelimia, ja monesti niistä saa hyvitystä vaihdossa tai rahaa.

”Mutta edelleen tämä on erittäin kampanjavetoista ja riippuu siitä, millaisia vaihtotarjouksia on voimassa.”

Monia asiakkaita myös huolestuttaa, voiko omia tietoja päätyä vanhasta puhelimesta ulkopuolisille.

”Siitä saa halutessaan todistuksen, että puhelin on tyhjennetty asianmukaisesti ja sen päälle on kirjoitettu niin, että sieltä ei saa edellisen käyttäjän tietoja otettua enää minnekään.”

Puhelimia ja elektroniikkaa varten on myös muita kierrätyspalveluita.

Kännykkäliikkeetkin myyvät tavallisesti puhelimet eteenpäin kierrätysyrityksille, jotka korjaavat ne ja myyvät puolestaan edelleen, tai palastelevat puhelimet ja hyödyntävät osan komponenteista sekä valmistukseen käytetyistä metalleista.

Tätä reittiä pitkin puhelimia palautuu käytettyinä uudelleen myyntiin Suomessa, vaikka suurin osa niistä meneekin muiden maiden markkinoille.

Tällaisista puhelimista puhutaan alalla tehdashuollettuina laitteina.

Toisinaan Suomessa toimivat kännykkäliikkeet ovat sitten ostaneet erän tällaisia tehdashuollettuja laitteita ja myyneet niitä kuluttajille.

Swappie, Itapsa ja Telia ovat kuitenkin sitä mieltä, että tehdashuollettujen puhelinten laatu ei ole ollut aina riittävän hyvä.

Siksi Swappiella ja Itapsalla on omat tarkistus- ja huoltoprosessit, joiden läpi tuotteiden on mentävä ennen kuin ne päätyvät myyntiin.

Telia taas on valinnut kierrätysyrityksistä vain sellaisia, jotka täyttävät sen laatuvaatimukset.

Swappie myös kunnostaa asiakkaiden heille myymiä puhelimia ilman, että ne kulkevat kierrätysyritysten kautta.

Itapsan Koponen puolestaan kertoo, että yrityksen myymistä käytetyistä puhelimista lähes kaikki on ostettu suoraan kuluttajilta, ja yritys huoltaa ne alusta loppuun itse.

”Puhelimet käyvät läpi kaksivaiheisen testausprosessin. Sen jälkeen puhdistamme ja tarvittaessa huollamme ja vaihdamme niihin osia.”

Näiden prosessien ansiosta yritykset pystyvät tarjoamaan tuotteilleen takuun. Telialla se on kaksi vuotta, Swappiella ja Itapsalla vuoden.

”Huoltoprosessien ja laadunvalvonnan on oltava ihan mintissä. Nuo ovat ainoat asiat, joilla markkina oikeasti kasvaa”, Swappien Marttinen sanoo.

Akun kesto on yksi suuri syy, miksi ihmiset vaihtavat uuteen puhelimeen. Se myös huolestuttaa monia käytetyn puhelimien ostajia, vaikka muuten puhelin olisikin huollon jälkeen lähes kuin uusi.

Itapsan lähtökohtana on, että akut ovat uutta vastaavassa kunnossa ja kestävät käytössä 1,5–3 vuotta. Swappie lupaa, että akut toimivat ostaessa ainakin 80 prosentin kapasiteetilla.

Lisäksi Itapsa ja Swappie lupaavat, että jos vuoden kuluessa ostosta akun kesto heikkenee merkittävästi ja se vaikuttaa puhelimen käytettävyyteen, uuden akun saa ilmaiseksi.

Myös Telialla on samat periaatteet.

”Meillä akut ovat käyneet läpi mittavan tarkastuksen, mutta ne eivät välttämättä ole uudenveroisessa kunnossa”, Vuorinen muistuttaa.

Toistaiseksi käytettyjen puhelinten markkinat Suomessa ovat keskittyneet lähes täysin Applen Iphoneihin.

Sekä Swappie että Itapsa myyvät pelkästään niitä, ja Teliallakin toistaiseksi myynnissä olevista kuudesta käytetystä puhelinmallista viisi on Iphoneja ja yksi Samsung.

Iphonejen ylivoima käytettyjen puhelinten markkinoilla johtuu useista syistä. Oleellisinta on se, että ne ovat kalliimpia ja säilyttävät arvonsa pidempään kuin puhelimet, joissa on Android-käyttöjärjestelmä.

”Kun isot Android-valmistajat kuten Samsung tai Huawei julkistavat uusia huippu- tai keskitason puhelinmalleja, niin puolen vuoden päästä niiden hinta on voinut tippua 30–40 prosenttia siitä, mitä se oli julkaisuaikana. Se tekee käytettyjen puhelinten markkinasta todella haastavan, emmekä ole löytäneet asiaan ratkaisua”, Itapsan Koponen sanoo.

”Se on harmi, koska meiltäkin asiakkaat kyselevät paljon Android-laitteita.”

Aiemmin Android-puhelimet eivät monestikaan olleet yhtä laadukkaasti valmistettuja kuin Applen laitteet ja niiden käyttöjärjestelmiä ei päivitetty välttämättä yhtä kauan, joten niiden käyttöikäkin oli lyhyempi.

Käytettyjen puhelimien myyjät ovat sitä mieltä, että enää tällaista eroa Iphonejen eduksi ei oikeastaan enää ole.

Ennemmin tai myöhemmin siis myös käytettyjen Android-puhelimien myynti alkaa todennäköisesti kasvaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Olen onnellinen Jussin puolesta” – Rockmaailman hylkäämä Kari Peitsamo puhuu ihailemastaan Jussi Halla-ahosta, näyttää uuden kotinsa, ja kaiken sanottuaan puhkeaa itkuun

   Tilaajille
  2. 2

   Erottaisitko synteettisen timantin oikeasta? Eivät erota kultakauppiaatkaan, ja näin se mullistaa timanttikauppaa

  3. 3

   Helsinki kärsii niin kovasta lääkäripulasta, että poliitikot pohtivat ruuhkien purkamista yksityisille lääkäriasemille

  4. 4

   Lasitaiteilija Oiva Toikka on kuollut

  5. 5

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  6. 6

   Uusi tutkimus pani suomalais­professorit järjestykseen julkaisujensa perusteella: Katso listat seitsemän alan kärki­nimistä

  7. 7

   Ultrajuoksija Noora Honkala teki 12 tunnin kisassa kerralla kaksi ennätystä vaikeuksista huolimatta: ”Epätoivoisesti yritin oksentaakin”

  8. 8

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  9. 9

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  10. 10

   Unelmien keikka päättyi kauhutarinaan – Vuonna 2008 HS:n toimittaja ja valokuvaaja nousivat helikopteriin nähdäkseen Suomen, mutta matkan päässä odotti yllätys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  2. 2

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  3. 3

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  4. 4

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  5. 5

   Unelmien keikka päättyi kauhutarinaan – Vuonna 2008 HS:n toimittaja ja valokuvaaja nousivat helikopteriin nähdäkseen Suomen, mutta matkan päässä odotti yllätys

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi tutkimus pani suomalais­professorit järjestykseen julkaisujensa perusteella: Katso listat seitsemän alan kärki­nimistä

  7. 7

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  8. 8

   ”Olen onnellinen Jussin puolesta” – Rockmaailman hylkäämä Kari Peitsamo puhuu ihailemastaan Jussi Halla-ahosta, näyttää uuden kotinsa, ja kaiken sanottuaan puhkeaa itkuun

   Tilaajille
  9. 9

   Tanskalaislehti: Tanskan rikkaimman miehen neljästä lapsesta kolme kuoli Sri Lankan pommi-iskussa – iskusta epäillään paikallista NTJ-islamistiryhmää

  10. 10

   Suomalaisilla ja virolaisilla yrittäjillä on eroa kuin yöllä ja päivällä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  3. 3

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  4. 4

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  8. 8

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  9. 9

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  10. 10

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  11. Näytä lisää