Teknologia

Käyttöoikeus taskulamppuun ja hassuja käännösvirheitä: Ovatko sähköpotkulautojen sovellukset turvallisia?

Miten kolmen Helsingissä sähköpotkulautoja vuokralle tarjoavan yrityksen sovellukset toimivat? Yksi niistä vaikuttaa lähettävän käyttäjien maksutietoa Venäjälle ja toinen haluaa välttämättä käyttää bluetooth-yhteyttäsi.

Helsingin katukuva on muuttunut. Jalankulkijat ovat saaneet alleen sähköä ja pienet pyörät. Euroopan metropoleista tutut kulkuvälineet herättävät uteliaisuutta. Siksi selvitimme niitä vuokraavien yritysten taustoja sekä sovellusten toiminnallisuuksia.

Suomessa toimii jo ainakin kolme sähköpotkulautoja vuokraavaa yritystä: yksi saksalainen ja yksi ruotsalainen, ja huhtikuun lopussa palvelunsa saa paikallisesti markkinoille myös venäläinen yritys.

Mobiilisovelluksiin kätkeytyy tavallisesti enemmän tietoa kuin mitä käyttäjä voi paljaalla silmällä päätellä. Siksi pyysimme ulkopuolista osaajaa tutustumaan niihin tarkemmin. Pyynnön toteutti helsinkiläinen Juho Mikkonen, jolla on päivätyö tietojärjestelmien ylläpitäjänä ja sivutoimena tietoturvan tutkiminen toiminimensä Hexmodeuksen kautta.

Mikkonen tutki sovellusten Android-versiot, niiden haluamat käyttöoikeudet sekä selvitti sitä, mihin sovellukset lähettävät käyttäjien tietoja.

Jokainen sovellus edellyttää toimiakseen esimerkiksi paikannusta ja pääsyä mobiililaitteen kameraan.

VOI

Ruotsalaisella Voilla on noin 500 000 käyttäjää yli 14 kaupungissa. Voin kotikaupungissa Tukholmassa lautoja on tuhatkunta. Helsinkiin yhtiö toi maaliskuussa 120 sähköpotkulautaa.

Voi on kerännyt yritystietokanta Crunchbasen mukaan rahoitusta yhteensä 82,9 miljoonaa dollaria. Suurin sijoittaja on Balderton Capital. Se on brittiläinen pääomasijoitusyhtiö, joka on sijoittanut muiden muassa MySQL:iin ja Recorded Futureen.

Juuri kun Voi oli lanseerannut toimintansa Helsingissä, Baijerin yleisradio Saksassa kertoi yhtiölle sattuneesta tietoturvaloukkauksesta. Käyttäjien tiedot oli suojattu puutteellisesti. Noin 460 000 käyttäjän sähköpostiosoitteet ja puhelinnumerot olivat luettavissa verkosta. Suomalaiselle Tivi-julkaisulle Voin edustaja sanoi, että vuoto koski noin sataatuhatta käyttäjää.

Sovelluksesta

Sovelluksen saamien arvostelujen keskiarvo Google Playssa on 3/5. Sen kielivaihtoehdot ovat suomi, englanti, espanja, portugali, ranska, tanska ja saksa.

Sovellus haluaa oikeudet sekä verkkopohjaiseen sijaintiin että gps-paikannukseen, kameraan ja sen video-ominaisuuteen, oikeuden tutkia wifi-yhteyksiä, täydet verkonkäyttöoikeudet, oikeuden käynnistää sovellus itse, oikeuden käynnistää bluetooth-yhteys sekä kontrolloida värinähälytystä.Bluetooth-yhteyden avaamiseen on pakko antaa lupa. Sovellus ei päästä käyttäjää eteenpäin ennen kuin lupa on annettu.

HS tiedusteli bluetoothin välttämättömyydelle syytä Voi-yhtiöstä, mutta vastausta ei saatu kahdessa vuorokaudessa ennen artikkelin julkaisua.

Tietoturvasta

”Yllätyin, että Voi haluaa noin paljon käyttöoikeuksia”, sanoo Juho Mikkonen.

Bluetoothin pakottaminen päälle altistaa mobiilikäyttäjän useille hyökkäystyypeille: yhteyttä voidaan käyttää hyökkäysväylänä käyttäjän datan varastamiseen sekä roskaviestien ja jopa haittaohjelmien välittämiseen. Yhteys kannattaa siis sulkea ja pitää pois päältä silloin, kun sitä ei nimenomaan tarvitse.

Sovelluksen käyttämät palvelimet on hajautettu. Palvelimet ovat paikkoja, joihin käyttäjien dataa lähetetään ja joiden avulla sovellus toimii. Käyttäjätietojen säilyttämistä määrittää EU:n tietosuoja-asetus (gdpr). On olennaista tietää, missä tietoja säilytetään. Niin voi tietää, mitä omilla tiedoilla tehdään ja mikä lainsäädäntö niihin vaikuttaa.

Voin tapauksessa sovellus noutaa osan asioita yksityiseltä palvelimelta Yhdysvalloista. Sovelluksessa on useita ip-osoitteita. Ip-osoite on numerosarja, jonka perusteella tieto liikkuu internetissä paikasta toiseen.

Yksi ip-osoiteista viittaa Squarespaceen, joka on kotisivujen rakentamispalvelu. Kolmas sovellukselle tärkeä osoite viittaa Amazon AWS Cloudfrontiin, joka on sisällönjakoverkosto. Sen idea on jakaa sisältöjä hajautetusti ympäri maailmaa nopeammin.

Hinnasta

Aloitusmaksu 1€, sen jälkeen käyttö on 25 senttiä minuutilta.

Samocat Sharing

Samokat on venäjää ja tarkoittaa potkulautaa. Yritys on perustettu Venäjän ”Piilaaksossa” Skolkovossa vuonna 2015. Samocat Sharing on rekisteröity Suomeen vuonna 2017. Samana vuonna se järjesti sähköpotkulautapalvelustaan Espoossa pilotin eli esittelyluontoisen ensi vaiheen kokeilun kolmeksi kuukaudeksi. Tämän jälkeen Samocat voitti HSL:n IdeaLab -kilpailun, jonka tuloksena se pilotoi sähköpotkulautoja Helsingin Vuosaaressa.

HSL kertoo, että pilottihanke käynnistyy huhtikuun loppuun mennessä. Vuosaareen tuodaan yhteensä 300 potkulautaa, joista puolet on sähkökäyttöisiä.

Toisin kuin kaksi muuta Helsingissä toimivaa potkulautafirmaa, Samocatin laudat pitää noutaa asemilta ja myös palauttaa niihin.

Vuonna 2017 Samocat Sharing sai Tekesiltä 40 000 euron avustuksen. Nyt HSL on kertonut maksavansa yhtiölle pilotista 476 000 euroa.

Yhtiö kertoi HS:lle sähköpostitse, että sillä on toimintaa Moskovassa, Novosibirskissä, Sotšissa ja Krasnodarissa. Kuluvana vuonna toiminta laajenee Kyproselle, Dubliniin, Georgian Batumiin ja Venäjän Kazaniin.

Samocatilla on oman ilmoituksensa mukaan yli tuhat tavallista potkulautaa ja 500 sähköistä lautaa.

Yhtiö kertoo saavansa rahoitusta yhdysvaltalaiselta SOSV-pääomasijoittajalta, yksityisiltä rahoittajilta sekä Urban-x -yrityskiihdyttämöltä.

Yrityksen sivuilla hinnat ovat ruplina ja tietosuojaseloste löytyy ensimmäisenä venäjäksi. Kuluttaja joutuu näkemään jonkin verran vaivaa löytääkseen linkin englanninkieliseen tietosuojakäytäntöön ja käyttöehtoihin.

Sovelluksesta

Sovelluksen saamien arvostelujen keskiarvo Google Playssa on 2,8/5. Sovelluksen kieli on suomi.

Huhtikuun 9. päivänä julkaistu sovellusversio haluaa oikeudet sekä verkkopohjaiseen sijaintiin että Gps-paikannukseen, oikeuden lukea puhelimen tila ja käyttäjätiedot, oikeuden tarkastella kuvia ja poistaa niitä, oikeuden lukea USB-muistia sekä poistaa sieltä sisältöä, tutkia puhelimen verkkoyhteyksiä sekä täydet käyttöoikeudet niihin, oikeuden hallita puhelimen taskulamppua, käynnistää sovellus itse ja kontrolloida värinähälytystä sekä oikeuden toimia toisten sovellusten yli.

Niin hassulta kuin lupa käyttää taskulamppua kuulostaakin, sille on yksinkertainen selitys. Valo auttaa potkulaudan vuokraamiseen tarvittavan QR-koodin skannaamisessa silloin, kun aurinko ei paista.

Sovellukseen sisältyy mahdollisuus soittaa yhtiön tukeen. Se selittänee, miksi sovellus haluaa käyttöoikeuksia puheluominaisuuteen.

Sovellus edellyttää toimiakseen puhelinnumeron, johon lähettää vahvistuskoodin. Se paikantaa käyttäjän sukkelasti ja näyttää useita potkulauta-asemia Vuosaaressa. Toistaiseksi ne ovat vielä tyhjiä.

Sovelluksen suomen taso ei ole häävi. Myös hinnat sovellus ilmoittaa ruplina, vaikka käyttöpaikaksi on valittu Suomi.

Samocat kertoi HS:lle sähköpostitse, että maksutavoiksi käyvät Visa, Mastercard, American Express, venäläinen Mir sekä ”kiinalaiset pankit”.

HS käytti testissään maksutietojen suojaamiseksi ladattavaa Mastercardin prepaid-luottokorttia. Kun Samocatille tarjoaa kortin numeroa, se vastaa venäjäksi: ошибка. воспользуйтесь другой картой. Pitää turvautua käännökseen. Sovellus sanoo: ”Virhe. Käytä toista korttia.”


Toisella yrittämällä kaksi päivää myöhemmin sovellus puhuukin suomea, ainakin melkein: ”Virhe. Korttivirhe. Yritä uudelleen.” Napissa, josta ilmoituksen voi sulkea, lukee kuitenkin ”kiinnitä”.Tietoturvasta

Sovellus voi luoda Android-järjestelmässä koko ruudun täyttäviä ilmoituksia. Tätä ominaisuutta voi käyttää esimerkiksi mainosten näyttämiseen, selittää Juho Mikkonen.

Sovellus voi vaatia oikeuden lukea mitä vain puhelimen muistista ja kirjoittaa puhelimen muistiin mitä vain. Se pystyy lukemaan puhelinnumeron jos se on saatavilla, puhelimen sarjanumeron, puhelun tilan, sekä numeron johon soitetaan.

HS:n kysyi Samocatilta missä asiakastietoja käsitellään ja säilytetään. Yhtiö vastasi englanniksi: Kunnioitamme henkilötietojen yksityisyyttä, ja kaikki säilytetään Suomessa gdpr:n mukaisesti.

HS ei voi vahvistaa, pitääkö kerrottu paikkansa.

Sovellus vaihtaa dataa pääosin Amazonin omistaman AWS EC2 -eli Elastic Cloudiksi kutsuttussa ympäristössä. Tämä tarkoittaa, että palvelimet on hajautettu.

”Amazonilla ei muuten ole datakeskusta Suomessa”, Juho Mikkonen huomauttaa. ”Lähin on Tukholmassa.”

Asiakasrekisterin säilyttäminen Amazonin AWS:sta erillisellä palvelimella on Mikkosen mukaan on toki mahdollista, mutta sovelluksesta sitä ei voi päätellä. ”AWS on sellainen musta laatikko, että sen jälkeen kun data menee sinne, ei voi tietää mitä sille tapahtuu seuraavaksi.”

Sovelluksesta selviää, että siinä tapahtuvia korttimaksuja käsitellään cloudpayments.ru -osoitteessa toimivassa rajapinnassa.

Rajapinta on ohjelmille ja sovelluksille yhteinen alusta, joka määrittelee, miten ohjelmisto tarjoaa tietoja tai palveluita sovelluksille tai muille sivustoille. Sellaisen avulla voi esimerkiksi ostaa korttimaksujen käsittelyn ulkoistettuna toiselta yritykseltä.

Samocatin sovelluksen tapauksessa maksutiedon mukana Cloudpaymentsille välittyvät summan lisäksi pakollisina tietoina maksajan kortin tiedot sekä ip-osoite ja sähköpostiosoite.

”En tiedä, miksi ip-osoite on välttämätöntä välittää, mutta epäilen, että se voi liittyä lakeihin maksuvälinepetoksista. Sähköpostiosoitetta tarvitaan tietysti kuitin toimittamiseen”, Mikkonen sanoo.

Cloudpayments on yritys, joka kertoo sivuillaan toimistonsa osoitteeksi Moskovan. Yhtiöllä on toimisto myös Latvian pääkaupungissa Riiassa. Missä Cloudpayments juuri Samocatin maksutietoa käsittelee, ei ole tiedossa.

Hinnoista

Sähköpotkulauta: ensimmäiset 5 minuuttia 1 euro, sen jälkeen käyttö on 15 senttiä minuutilta.

Tavallinen potkulauta: ensimmäiset 5 minuuttia 0,50 euroa, sen jälkeen käyttö on 5 senttiä minuutilta.

Tier

Saksalainen startup Tier toimii useissa Euroopan maissa, myös kaikissa Pohjoismaissa. Ilmeisesti laajentaminen muihin suomalaiskaupunkeihin on käynnissä, sillä huhtikuussa yhtiö etsi työntekijää Tampereelle.

Yhtiö kertoi viime lokakuussa keränneensä 29 miljoonaa dollaria tarkoituksenaan laajentaa toimintaansa. Tuolloin suurin rahoittaja oli pääomasijoitusyhtiö Northzone, joka sijoitti Tieriin 25 miljoonaa dollaria. Northzonen aiemmista sijoituksista tunnetaan parhaiten ehkä rahoitusyhtiö Klarna.

Sovelluksesta

Sovelluksen saamien arvostelujen keskiarvo Google Playssa on 3/5. Sovellus on suomenkielinen.

Sovellus haluaa oikeudet sekä verkkopohjaiseen sijaintiin että gps-paikannukseen, kameraan ja sen video-ominaisuuteen, oikeuden tarkastella kuvia ja poistaa niitä, oikeuden lukea USB-muistia ja muokata sekä poistaa sieltä sisältöä, tutkia puhelimen verkkoyhteyksiä sekä täydet käyttöoikeudet niihin, oikeuden hallita puhelimen taskulamppua, käynnistää sovellus itse ja kontrolloida värinähälytystä.Käynnistettäessä sovellus edellyttää puhelinnumeron antamista. Se voi olla joku muukin numero kuin se, joka toimii laitteessa johon sovellus on ladattu.

Tietoturvasta

Samocat Sharingin tavoin Tierin sovellus ottaa yhteyttä Amazon AWS EC2 -palveluiden osoitteisiin, sanoo Juho Mikkonen.

Amazon AWS on palvelukokonaisuus, josta tässä tapauksessa todennäköisesti hyödynnetään pilveen hajautettuja palvelimia.

On vaikea sanoa, missä palvelimet maantieteellisesti sijaitsevat ja että mihin data näiltä pilvipalvelimilta liikkuu, sillä jäljet päättyvät Amazoniin.

Sovellus ottaa käyttöoikeuden, jolla se pystyy herättämään puhelimen säännöllisesti lepotilasta. Yleensä sellaista oikeutta käytetään sovelluksen taustaprosesseissa. Mikkonen arvelee, että Tier haluaa tämän käyttöoikeuden siksi, että käyttäjän sijainti pystytään pitämään näkyvissä.

Sovellus ottaa käyttöluvan myös sovelluksen asentamiseen viittaavan palvelun selvittämiseen. Tätä käytetään ilmeisimmin seuraamaan sitä, miten käyttäjät löysivät sovelluksen ennen kuin asensivat sen.

Sovelluksessa on paljon liittymäkohtia esimerkiksi Googlen analytiikkaan, eli se lähettää diagnostiikkatietoja sovelluksen käytöstä.

Tier erittelee sivuillaan keräämänsä tiedot ja niiden käsittelytavat lähes piinallisen tarkasti. Vaikka aivan kaikkea sovellukseen liittyvää tietoa ei sivuilta löydy, paljon kuitenkin kerrotaan. Yksityisyydestään kiinnostunut kuluttaja hyötyy tiedoista varmasti.

Hinnasta

Avausmaksu 1 euro, käyttö 15 senttiä minuutilta.

Onko sovellusten käyttäminen turvallista?

Suuri määrä käyttöoikeuksia saattaa nostattaa hiukset pystyyn, mutta kovin tavattomia eivät minkään potkulautayrittäjän sovelluksen vaatimukset kuitenkaan ole. Mobiililaitteemme välittävät meistä jatkuvasti valtavan määrän tietoa useisiin eri paikkoihin ympäri maailman.

Tästä huolimatta käytämme niitä ja lataamme laitteisiimme milloin mitäkin uusia, hyödyllisiä ja hauskojakin sovelluksia.

”Kun Android-sovelluksen asentaa, sillä on erittäin pienet oikeudet tehdä mitään. Vasta sitten kun sovelluksen avaa ja kun sovellus kysyy, mitä oikeuksia sille annetaan, se saa niitä”, Juho Mikkonen huomauttaa.

”Ongelmana on yleensä se, että käyttäjät hyväksyvät käyttöoikeudet lukematta mitään. Jos niitä ei lue, ei niillä juurikaan ole väliä.”

Vanhemmissa Android-versioissa sovellusten ei ole välttämätöntä edes kysyä lupia käyttöoikeuksille, vaan ne annetaan sovelluksille automaattisesti. Siksi käyttöoikeudet kannattaa tarkistaa ja pitää vaikka pois päältä silloin, kun sovellus ei niitä välttämättä tarvitse.

Applen tuotteiden käyttäjillä tilanne on helpompi. Iphone antaa valmiin vaihtoehdon, kun sovellus kysyy käyttöoikeuksia. Niissä voi heti määrittää, että käyttöoikeus annetaan vain silloin, kun sovellusta käytetään. Näin esimerkiksi sähköpotkulautojen sovellukset eivät saa lupaa paikantaa laitetta tai käyttää kameraa silloin, kun käyttäjällä ei ole sovellus auki.

Sananen yhteisistä säännöistä

Moni helsinkiläinen on kiinnittänyt huomiota siihen, että sähköpotkulautojen käyttäjien joukossa on selvästi alaikäisiä.

Käyttöehtojen mukaan sähköpotkulaudat on tarkoitettu yli 18-vuotiaille käyttäjille. Ruotsalainen Voi ja saksalainen Tier vannottavat käyttäjiä vakuuttamaan täysi-ikäisyytensä, kun sovelluksen ottaa käyttöön. Käytännössä lautaa pystyy kuitenkin käyttämään lapsikin, jos hänen hallussaan on maksukortti kuten Visa Electron.

Ajokorttia sähköpotkulaudan käyttäjä ei tarvitse, mutta esimerkiksi Voi edellyttää käyttäjää vakuuttamaan, että hän käyttää kypärää, ei ota kavereita kyytiin eikä aja huumeiden tai alkoholin vaikutuksen alaisena.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom luokittelee sähköpotkulaudat kevyiksi sähköajoneuvoiksi. Niihin pätevät pääsääntöisesti samat liikennesäännöt kuin polkupyöräilyyn, ja oikea paikka laitteella liikkumiseen on pyörätie. Yksi perustelu luokittelulle on laitteiden maksiminopeus: jos se olisi alle 15 kilometriä tunnissa, käyttäjä luokiteltaisiin jalankulkijaksi. Sähköpotkulaudoilla voi kuitenkin päästä 25 kilometrin tuntivauhtia.

Entä ne laudat?

Samocat Sharingin laudat on valmistanut Segway, Voi puolestaan suunnittelee laudat itse ja valmistuttaa ne Talouselämän mukaan Kiinassa ja Indonesiassa.

Sekä Ruotsissa että Yhdysvalloissa lyhytaikaiseen vuokraukseen tarkoitettuja lautoja on tutkittu. Ruotsissa Breakit-sivusto selvitti, että Voin vuokralautojen käyttöikä on parhaimmillaankin vain pari kolme kuukautta. Yhdysvalloissa Quartz-julkaisu tutki datat Kentuckyssa käytössä olevista Bird-yhtiön sähköpotkulaudoista. Birdin välineet kestivät käytössä keskimäärin 28,8 päivää.

Vaikka sähköpotkulautoja mainostetaan ekologisena ja päästöttömänä kulkumuotona, nopeasti loppuun kulutetuista laudoista muodostuu jätettä.

Voi kertoi Talouselämälle tiedostaneensa ongelman ja etsivänsä valmistusmaita Euroopasta. Euroopassa tuotantokustannukset ovat todennäköisesti korkeammat, mikä saattaa heijastua potkulautojen vuokriin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  2. 2

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  3. 3

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  4. 4

   ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

  5. 5

   Helsingin kaupunginvaltuusto keskusteli Kaljakellunnan kieltämisestä: ”Pitääkö jonkun oikeasti päästä hengestään?”

  6. 6

   Kuka viritti Itävallan oikeisto­populistiselle varaliitto­kanslerille ansan ja miksi? HS:n suomentamalla videolla näkyy, miten ibizalaisella huvilalla käyty keskustelu eteni

  7. 7

   Marraskuussa 2001 Afganistanissa vangittu ”Amerikan taleban” John Walker Lindh pääsee torstaina vankilasta

  8. 8

   Multasormia vaanii yllättävä vaara: huolimaton mullan käsittely voi aiheuttaa keuhkokuumeen

  9. 9

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  10. 10

   Espoo saattaa saada hallitusneuvotteluissa jättipotin: Pitkään unelmoitu kaupunkirata olisi kuin metro

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  3. 3

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  6. 6

   Halla-aho kommentoi Perus­suomalaisten nuorten mahdollista avustusten menetystä: Järjestössä on ihmisiä, jotka ovat väärässä puolueessa

  7. 7

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  8. 8

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

   Tilaajille
  9. 9

   Äiti kulki kaksivuotiaan lapsensa perässä Hoplopin leikkivälineissä Vantaalla ja järkyttyi: ”Likaa ei voinut olla huomaamatta”

  10. 10

   Kun tytär kaipasi halausta, isä tarjosi lenkkitossuja – Näin rakkauden kielierot rakentavat muureja ihmisten välille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  5. 5

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  8. 8

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  9. 9

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  10. 10

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  11. Näytä lisää