Teknologia

Maailmanpoliittinen tilanne on herkkä, sanoo Puolustus­voimien uusi tiedustelupäällikkö: ”Olemme entistä kuumemmassa kylmässä sodassa”

Puolustusvoimat ei saa uusia sotilastiedustelun oikeuksia käyttöön heti. Yksi syy on henkilöstöpula, myöntää vappuna aloittanut uusi tiedustelupäällikkö Pekka Toveri.

Kesäkuun alussa voimaan tulevia tiedustelulakeja ei aleta heti soveltaa täysimääräisesti. Syitä on useita.

”Käyttöönotto tulee olemaan merkittävä työsarka. Tietysti uudet kyvykkyydet pyritään ottamaan käyttöön mahdollisimman pian, mutta kuitenkin tolkullisesti ja pilkulleen lain mukaan”, sanoo Puolustusvoimien uusi tiedustelupäällikkö Pekka Toveri.

Hän aloitti tehtävässään virallisesti vapunpäivänä edeltäjä Harri Ohra-ahon siirryttyä eläkkeelle ja samalla siviilivirkaan puolustusministeriöön.

Uusia siviilitiedusteluoikeuksia saanut suojelupoliisi (Supo) on parin vuoden aikana kasvattanut henkilöstöään jo neljänneksellä, ja uusia tehtäviäkin tulee haettavaksi vielä lähes sata.

Supoon karkaavat osaajat ovat HS:n tietojen mukaan jo aiheuttaneet varsinkin keskusrikospoliisissa konkreettista huolta siitä, miten töistä selvitään.

Yksityisen sektorin palkat ovat valtion virkoihin verrattuna hyvät. Tietoturva-ala kasvaa, joten osaajista on sielläkin kilpailua.

”Rekrytoinnissa tulee olemaan varmasti haasteita”, Pekka Toveri myöntää.

Puolustusvoimien pitäisi palkata lähivuosina yhteensä noin 200 työntekijää kyberpuolustukseen ja tiedustelulain mukaisiin tehtäviin. Heistä puolet palkataan tiedusteluun ja loput Puolustusvoimien johtamisjärjestelmien pariin.

Mistä ihmeestä nämä ihmiset löydetään?

Toveri nyökkää. Tilanne ei ole helppo.

”Samoja haasteita on amerikkalaisillakin. Myös heidän argumenttinsa on se, että työtehtävät ovat sellaisia, joita ei voi tehdä laillisesti muualla.”

Uusi päällikkö on kuitenkin luottavainen: suomalaisten maanpuolustustahto on hyvällä mallilla, ja työtehtävät ovat mielenkiintoisia.

”Työtä, jolla on tarkoitus, kuten vanha iskulause kuuluu.”

Toveri aloittaa työssään ainutlaatuisessa tilanteessa. Koskaan aiemmin Suomen historiassa tiedustelusta ei ole ollut lainsäädäntöä.

Lakien valmistelussa ja voimaan saattamisessa meni noin kuusi vuotta. Vaikka aika on pitkä ja lainsäädäntö huolellisesti valmisteltu, käytännön toteutuksessa on vielä kysymysmerkkejä.

 

”Olisi ihme, jos näin laaja asia menisi kerralla oikein.”

”Yhdysvalloissa on sanonta ’konttaa, kävele, juokse’. Olisi ihme, jos näin laaja asia menisi kerralla oikein. Siksi olemme palkkaamassa lisää tiedustelulakiin erikoistuvia lakimiehiä. Kun haasteita huomataan, toimintatapoja ja käytäntöjä tarkennetaan sillä tavalla kuin laki edellyttää.”

Kesäkuun ensimmäisenä päivänä tuskin alkaa tapahtua paljon. Ensin pitää saada laillisuusvalvonta kuntoon. Tiedusteluvalvontavaltuutettu on nimitetty, mutta parlamentaarisesta valvonnasta vastaavaa eduskunnan tiedusteluvalvontavaliokuntaa odotellaan vielä.

”Uuden edessä tässä ollaan.”

Kolmen viime vuoden ajan Pekka Toveri on ollut Suomen sotilasasiamiehenä Yhdysvalloissa. Käytännössä muutto Helsinkiin on vielä toteuttamatta: muuttokuorma ja yhdysvaltalainen vaimo saapuvat kesällä.

Prikaatikenraalin sotilasura on kestänyt nyt 34 vuotta. Maailma ei ole enää sama kuin hänen valmistuessaan kadettikoulusta vuonna 1985.

”1980-luvulla tiedettiin, että Neuvostoliitolla oli lähialueilla kaksitoista divisioonaa, joista puolet oli hyökkäysvalmiudessa kuudessa tunnissa. Silloin painopiste oli kuitenkin Keski-Euroopassa. Nyt se on siirtynyt Itämerelle”, Toveri vertaa.

”Nyt tilanne on herkempi, koska ennustettavuus on vaikeampaa. Blokit eivät ole enää yhtä selkeitä, ja uhatkin ovat monipuolisempia. Terrorismi ja hybridiuhat esimerkiksi.”

Aika on Toverin mukaan monella tavalla jopa riskialttiimpaa kuin 1960- ja 1970-luvuilla. Suurvallat nokittelevat toisiaan jatkuvasti, varustautuvat sotilaallisesti ja varautuvat konfliktiin. Samalla teknologia vaikuttaa siihen, että Suomea on mahdollista uhata vaikka Uudesta-Seelannista.

”Neuvostoliiton aikainen Kreml oli selkeämpi ja ennustettavampi. Nyt me emme ole kylmässä sodassa vaan entistä kuumemmassa kylmässä sodassa.”

Suomen asema on Toverin mielestä aiempaa helpompi: Suomi on osa läntistä arvoyhteisöä, ja liikkumavaraa on enemmän myös sotilaallisesti.

”Suomeen ei kohdistu suoraa sotilaallista uhkaa, mutta potentiaalia siihen on. Minä en kuitenkaan vietä sen takia unettomia öitä.”

 

”Vaikka demokratia voi nyt ehkä aiempaa huonommin, se nousee sieltä kyllä.”

Satakunnassa syntynyt ja Helsingissä kasvanut kenraali paljastuu optimistiksi, vaikka hän kutsuukin itseään ”dynaamiseksi pessimistiksi”. Tämä tarkoittaa, että Toverin mielestä maailma kehittyy takapakeista huolimatta parempaan suuntaan.

Kädet piirtävät ilmaan käyrää. Se kuvaa aaltoliikettä, joka kiipeää tasaisesti ylöspäin.

”Uskon eteenpäin menemiseen. Vaikka demokratia voi nyt ehkä aiempaa huonommin, se nousee sieltä kyllä. Toivon, että vaikka elämme epävarmaa aikaa, yhteiskunnassamme olisi enemmän kokoavia kuin hajottavia voimia.”

Ihmiset toivovat lopulta hyvin samankaltaisia asioita. Näkemyseroja on lähinnä siitä, miten toiveet toteutetaan.

”Minun on aika helppo olla tässä tehtävässä, kun puolustettavana on kuitenkin niin monilla mittareilla mitattuna yksi maailman parhaista maista. Ihmisten pitäisi matkustella enemmän siitäkin huolimatta, ettei se ole ympäristöystävällistä. Sillä tavoin näkee, miten hyvin asiat ovat täällä meillä.”

Toveri on asunut Yhdysvalloissa ja Tukholmassa kahteen otteeseen. Bosniassa ja Afganistanissa hän toiminut kriisinhallintaoperaatioissa: Bosniassa esikunta- ja Afganistanissa johtotehtävissä. Juuri Afganistanissa vuonna 2011 jokin muuttui.

”Toiseksi viimeisenä päivänäni suomalaiset ajoivat miinaan. Yksi kaatui ja toinen haavoittui vaikeasti. Siellä näkee, mitä sota todella aiheuttaa, kun tappioita katsoo läheltä.”

Samalla Afganistanissa oli uuden tiedustelupäällikön mielestä jotain muutakin puhuttelevaa.

”Kun tietää, että paljon hyvääkin on saatu aikaan ja esimerkiksi lapsikuolleisuus Afganistanissa on vähentynyt, oli upeaa nähdä pienten tyttöjen vilkuttavan meille matkallaan kouluun. Sen maan ihmisissä on ihan mieletöntä potentiaalia, kun sen vain saisi käyttöön.”

Toveria ärsyttää asenne, jonka mukaan muiden asiat eivät kuulu meille.

”Jos koko maailma ajattelisi näin, orjuuttakaan ei olisi kielletty.”

Sitten on vielä se nimi. Kai neuvostoliittolaisesta retoriikasta muistuttavalle sukunimelle nyt vähän saa virnistää?

”Kun valmistuin 1980-luvulla luutnantiksi, Suomen Sosialidemokraatti -lehti noteerasi sukunimeni ja kirjoitti, että vihdoin Puolustusvoimatkin demokratisoituvat, kun ensimmäinen Toveri luutnantti valmistuu”, hän muistelee ja hymyilee hieman vinosti.

”Nyt on nähty sitten jo sellainen vappukin, jolloin tiedustelupäällikkö on Toveri.”

Kuka?

Pekka Toveri


 Syntynyt Kankaanpäässä vuonna 1961.

 Puolustusvoimien uusi tiedustelupäällikkö.

 Toiminut aiemmin muun muassa Panssariprikaatin ja Kaartin jääkärirykmentin komentajana.

 Suomen puolustusasiamies Yhdysvalloissa ja Kanadassa vuosina 2016–2019.

 Puoliso Siobhán Toveri, Yhdysvaltojen ilmavoimien everstiluutnantti evp.

 Kolme aikuista lasta aiemmasta avioliitosta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Omakotitalon saa pääkaupunkiseudulla jopa alle 100 000 eurolla – tällainen on halvimpien talojen kunto

  2. 2

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  4. 4

   Hovioikeus: Jaajo Linnonmaa ja Juha Perälä eivät loukanneet neliraitalenkkareita maahantuoneen yrittäjän kunniaa radion aamuohjelmassa

  5. 5

   Sodasta palannut isä osoitti Antti Aniaa aseella ja käski häipyä kotoa – Poikaa ei päästetty edes opiskelemaan, mutta nyt hänen keksintönsä soi sadoissa kirkoissa

  6. 6

   Jalkapallokatsojia kaasuttanut turvallisuusyritys syyttää nyt Palloliiton antamia ohjeita

  7. 7

   Suomalaistutkimus: Suoliston bakteerikanta on yhteydessä vauvan temperamenttiin

  8. 8

   Tieto ja norjalainen Evry yhdistyvät, kauppahinta 1,3 miljardia euroa ja pääkonttori pysyy Suomessa

  9. 9

   Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

   Tilaajille
  10. 10

   Vantaalaisen pientaloalueen lapset saavat kolme ilmaista ruokaa päivässä, koska Anneli Virtanen päätti toimia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies pakotettiin teloittamaan oma veljensä soramontulla Oulussa, syyttäjä vaatii myös veljensä ampujalle murhatuomiota

  2. 2

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti: Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  4. 4

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  5. 5

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  6. 6

   Helsingin poliisi julkaisi kuvan wc-tilasta osana epäillyn salakatselu­rikoksen tutkintaa, ratkaiseva vihje tuli alle tunnissa

  7. 7

   Ullanlinnan hulppeimmat merinäköalat myytiin lähes 25 miljoonalla eurolla

  8. 8

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  9. 9

   Pappi vihki homoparin, ja kirkko varoitti pappia – oikeus linjasi, ettei kirkolla ole oikeutta varoittaa homoparin vihkimisestä

  10. 10

   Seitsemän eduskuntaan pyrkinyttä käytti kampanjointiin yli 100 000 euroa – ulkopuolisen rahan osuus nousi edellisistä eduskuntavaaleista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  2. 2

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  8. 8

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  9. 9

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  10. 10

   Raaka raiskaus vei viisi syytöntä teiniä vankilaan ja Trump vaati heille kuolemantuomiota – Nyt tarina on Netflixissä ja kaikkien pitäisi nähdä se

   Tilaajille
  11. Näytä lisää