Teknologia

Mikä on kauhisteltu Tor-verkko, jossa Ison Omenan uhkaajakin toimi? 7 olennaista kysymystä ja vastausta

Tor-verkko nousee uutisissa esiin erilaisten hirvittävyyksien kuten huumekaupan ja joukkomurhauhkausten yhteydessä. Mikä se verkko oikein on?

Viimeksi Tor-verkko nousi esiin vappuna, kun Espoossa sijaitsevaan kauppakeskus Isoon Omenaan ja sen asiakkaisiin kohdistettiin verkon suomenkielisellä keskustelupalstalla ammuskelu- ja pommiuhkaus.

Tämän jälkeen Helsingin Sanomiin otti yhteyttä lukija, joka ihmetteli, miksei Tor-verkkoa voi lopettaa. Lukijan mielestä Venäjä toimii esimerkillisesti, kun se ”lopetti koko netin”.

Tor-verkko ei ole koko internet. Venäjä ei myöskään ole lopettanut internetiä, eikä lopeta. Se ei ole mahdollista eikä edes järkevää.

Mutta palataan Tor-verkkoon, joka ajoittain nousee uutisotsikoihin pelästyttämään yleisöä. On tappouhkauksia, huumekauppaa, lapsiin kohdistuvaa seksuaalista väkivaltaa.

Mikä se Tor-verkko oikein on? Tässä vastauksia yleisimpiin kysymyksiin kansantajuisesti esitettynä.

Mistä Tor-verkko alkoi?

Nimi Tor ei viittaa viikinkien jumalaan, vaan on lyhenne sanoista The Onion Router eli sipulireititin. Nimi viittaa verkon tekniikkaan salata liikenteen alkuperä kerroksittain – kuten sipulissa.

Toria rahoitti alun perin Yhdysvaltojen merivoimien tutkimuslaboratorio. Se halusi taata omille käyttäjilleen anonymiteetin verkossa. Ensimmäinen versio valmistui vuonna 2002. Vuonna 2004 Tor-ohjelmiston lähdekoodi julkaistiin vapaasti kopiotavaksi, ja digitaalisten oikeuksien kansalaisjärjestö EFF ryhtyi tukemaan kehittäjiä rahallisesti.

Torin oma järjestö Tor Project perustettiin vuonna 2006. Tukijoihin lukeutuivat ainakin alkuvaiheessa myös ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch, Cambridgen yliopisto sekä Google.

Yhdysvaltojen itärannikolta Massachusettsin osavaltiosta käsin toimiva Tor Project vastaa Tor-verkon kehittämisestä yhä. Järjestö ottaa vastaan lahjoituksia.

 

Tor-reitittimiä ylläpitää joukko vapaaehtoisia ihmisiä ja yhteisöjä ympäri maailmaa.

Miten se toimii?

Tor reitittää käyttäjänsä verkkoliikenteen niin monen yhteyspisteen kautta, että liikenteen alkuperän päätteleminen on erittäin monimutkaista.

Tor-reitittimiä ylläpitää joukko vapaaehtoisia ihmisiä ja yhteisöjä ympäri maailmaa. Reitittimiä on erilaisissa rooleissa: osa reitittimistä toimii vain Tor-verkon toisten reitittimien välissä liikenteen siirrossa, kun taas toiset, niin sanotut exit nodet, voivat kytkeytyä myös ulospäin Tor-verkosta. Tällaisten kautta Tor-verkossa voi surffailla myös ihan tavallisilla nettisivuilla ja vaikka lukea uutisia tai tehdä ostoksia nettikaupoissa.

Kuinka moni käyttää Tor-verkkoa?

Tor-verkkoa käytti toukokuun 2019 tietojen mukaan noin 2,2 miljoonaa ihmistä. Tor Projectin oman arvion mukaan kuluvan vuoden aikana eniten liikennettä maittain tulee Yhdysvalloista, Venäjältä, Saksasta, Indonesiasta ja Ranskasta. Näistä Venäjä ja Indonesia rajoittavat kansalaistensa internetin käyttöä raskaimmin.

Verkkoa on tehnyt osaltaan tunnetuksi Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden virasto NSA:n tietoja vuotanut, nykyään Venäjällä oleskeleva Edward Snowden.

Kun Snowden otti yhteyttä toimittajiin ensimmäisen kerran, hän käytti yksityisyytensä turvaamiseen Tor-verkkoa.

Kuinka Tor-verkkoa käytetään?

Kuka vain voi käyttää Tor-verkkoa. Se on ilmainen ja sovelluksen voi ladata Tor Projectin verkkosivuilta. Sen mukana tulee Firefox-selain, joka on asennettu tavallisesta poiketen nimenomaan Tor-verkon selailuun.

Myös useita yksityisten ihmisten kehittämiä Tor-verkon käytön mahdollistavia mobiilisovelluksia on saatavilla sekä Android- että Ios-laitteille. Niiden luotettavuus ja toimintavarmuus vaihtelee kehittäjän mukaan, mutta Android-laitteille Tor Project on kehittänyt sovelluksen itse. Sen nimi on Orbot.

 

Jopa Facebookilla on oma Tor-osoite, jonka kautta somejättiä voi käyttää.

Käytännössä Torin käyttäminen ei eroa paljoakaan tavallisesta nettiselailusta, mutta verkon sisäiset sivustot ja osoitteet ovat vaikeammin löydettävissä. Tor-verkkoa varten on koottu vuosien saatossa lukuisia linkkilistoja, joista osan voi löytää tavallisesta verkosta Googlea tai muuta yleistä hakukonetta käyttämällä. Erona on kuitenkin se, että linkkilistoissa olevat, Tor-verkossa sijaitsevat linkit eivät toimi ellei niitä avaa Torin selailuun tarkoitetulla selaimella.

Toriin on kehitetty myös hakukone. Se toimii ja näyttää hakutulokset myös tavallisella selaimella, mutta sen tarjoamat linkit toimivat vain Tor-selaimella. Hakukoneen on kehittänyt suomalainen Juha Nurmi.

Mitä siellä tapahtuu?

Tor-verkossa tapahtuu samanlaisia asioita kuin muuallakin internetissä. Toisin kuin muualla verkossa, sitä on hajautetun rakenteensa vuoksi paljon vaikeampaa valvoa ja sen sisältöä rajoittaa. Verkkoon perustetaan sivuja, ja siellä toimii myös omia sähköpostipalveluntarjoajia ja sisäisiä chat-palveluja. Jopa Facebookilla on oma Tor-osoite, jonka kautta somejättiä voi käyttää.

Syksyllä 2012 HS kertoi, että Tor-verkon suomenkielisellä keskustelupalstalla käytiin keskustelua siitä, että Suomen eduskuntaan pitäisi kohdistaa joukkoampuminen. Sittemmin Tor-verkossa on toiminut useampia suomenkielisiä kauppasivustoja, kansainvälisen esimerkin mukaisesti.


Yksi suurimmista Tor-verkossa toimineista huumeiden ja muiden laittomien asioiden myymiseen ja välittämiseen keskittyneistä sivustoista oli nimeltään Silk Road. Sen yhdysvaltalainen perustaja Ross Ulbricht tuomittiin vuonna 2015 elinkautiseen vankeuteen. Kauppapaikan myynnin arvioidaan olleen toimintansa aikana yhteensä yli miljardi euroa. Ulbrichtin arvioidaan hankkineen itselleen sivuston ylläpitämisellä noin 180 miljoonaa euroa rikoshyötyä.

Koska summat ovat päätä huimaavia, Ulbrichtin jäätyä kiinni Tor-verkkoon on perustettu jo ainakin Silk Road 2 ja Silk Road 3 sekä kymmeniä muita laittomuuksien myyntipaikkoja. Kauppapaikkoja on niin kansallisia kuin kansainvälisiä. Nyrkkisääntönä voinee pitää tätä: mitä suurempaa kielialuetta kauppapaikka koskettaa, sitä laajempi on valikoima.

Tässä pari esimerkkiä. HS ei kannusta rikollisuuteen, joten linkkejä tai sivustojen nimiä emme kerro.

 Heckler & Kochin MP5-mallin konepistooli muutamalla sadalla dollarilla, aasialaista heroiinia ja vuonna 1987 syntyneen miehen ajokortti, kaksi luottokorttia ja pankkitunnukset.

Huumeiden salakuljetusta, väittää hakukone. Linkin avaaminen johtaakin keskustelupalstalle, jonka viestien otsikoista voi kiistattomasti päätellä että kyseessä on pedofiilien sivusto.

Onko Tor-verkkoa turvallista käyttää?

Riippuu siitä, mitä siellä tekee. Täydellistä nimettömyyttä sekään ei takaa.

 

Mikäli Tor-verkossa touhuaa laittomuuksia, turvallisuudentunteeseen tuudittautuminen on valheellista.

Esimerkiksi kauppakeskus Ison Omenan uhkaamisesta epäillyn suomalaismiehen uskotaan jääneen kiinni ladattuaan Tor-verkossa käyttämänsä kuvan toiselta suomalaiselta sivustolta, jonka tietoihin hänestä jäi yksilöivää tietoa. Tästä ei käy syyttäminen Tor-verkon kykyä salata käyttäjänsä, vaan käyttäjän omaa huolimattomuutta.

Mikäli Tor-verkossa touhuaa laittomuuksia, turvallisuudentunteeseen tuudittautuminen on valheellista. Esimerkiksi Yhdysvaltojen liittovaltion poliisi FBI käytti Tor-verkossa ollutta, aiemmin tuntematonta teknistä haavoittuvuutta ottaessaan kiinni kansainvälisen pedofiiliringin vuonna 2015. Haavoittuvuuden johdosta FBI hakkeroi lähes 8 000 tietokonetta yhteensä 120 maassa.

Torin rakenteen johdosta liikenteestä paljastuu asioita siinä vaiheessa, kun se siirtyy exit nodeksi kutsutun reitittimen kautta julkiseen verkkoon. Koska exit nodeja voi perustaa melkein kuka vain, sitä käyttävät hyödykseen niin varkaat kuin verkkovakoojat.

Vuonna 2007 ruotsalainen tietoturvatutkija Dan Egerstad kokeili asiaa perustamalla viisi exit nodea. Hän sai talteen sähköposteja ja sähköpostitilien kirjautumistietoja muun muassa Iranin ulkoministeriöstä ja Intian puolustusministeriöstä sekä Australian, Venäjän, Japanin, Iranin ja Intian lähetystöistä.

Mitä hyvää Tor-verkossa on?

Yksityisyytensä suojaamisessa verkossa on paljon hyvääkin. Suomessa vallitseva vapaus ei ole maailmalla mikään itsestäänselvyys.

Esimerkiksi Kiinassa sana ei ole vapaa, vaan maassa vallitsee verkkosensuuri. Maan johtoa kritisoivat verkkokirjoitukset voivat johtaa vaikeuksiin viranomaisten kanssa. Tšetšeniassa homoseksuaalisista suhteista kiinni jääminen voi johtaa kiduttamiseen ja kuolemaan. Venezuelassa diktatuuri on tehnyt saman kuin Turkki useasti aikaisemmin: sosiaaliseen mediaan pääsyä on rajoitettu viime aikojen levottomuuksien johdosta.

Näissä maissa ihmiset saavat äänensä kuuluviin käyttämällä esimerkiksi Toria.

Sitten on myös kaupalliseen datan keräämiseen liittyvä puoli. Lukemattomilla tavallisen verkon verkkosivuilla on käytössään lukuisia erilaisia kerääjäohjelmia, jotka haalivat ja myyvät kävijätietoja kaupallisiin tarkoituksiin. Tor-selain ei jätä tällaisille kerääjäohjelmille mitään tietoja kävijästä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Omakotitalon saa pääkaupunkiseudulla jopa alle 100 000 eurolla – tällainen on halvimpien talojen kunto

  2. 2

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  3. 3

   Hovioikeus: Jaajo Linnonmaa ja Juha Perälä eivät loukanneet neliraitalenkkareita maahantuoneen yrittäjän kunniaa radion aamuohjelmassa

  4. 4

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  5. 5

   Sodasta palannut isä osoitti Antti Aniaa aseella ja käski häipyä kotoa – Poikaa ei päästetty edes opiskelemaan, mutta nyt hänen keksintönsä soi sadoissa kirkoissa

  6. 6

   Tieto ja norjalainen Evry yhdistyvät, kauppahinta 1,3 miljardia euroa ja pääkonttori pysyy Suomessa

  7. 7

   Jalkapallokatsojia kaasuttanut turvallisuusyritys syyttää nyt Palloliiton antamia ohjeita

  8. 8

   Vantaalaisen pientaloalueen lapset saavat kolme ilmaista ruokaa päivässä, koska Anneli Virtanen päätti toimia

  9. 9

   Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

   Tilaajille
  10. 10

   Taapero, parisuhde kriisissä ja rakennus­työmaa – Kun kuukautiset olivat myöhässä, kolmen lapsen äidillä oli edessään kipeä ratkaisu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies pakotettiin teloittamaan oma veljensä soramontulla Oulussa, syyttäjä vaatii myös veljensä ampujalle murhatuomiota

  2. 2

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti: Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  4. 4

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  5. 5

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  6. 6

   Helsingin poliisi julkaisi kuvan wc-tilasta osana epäillyn salakatselu­rikoksen tutkintaa, ratkaiseva vihje tuli alle tunnissa

  7. 7

   Ullanlinnan hulppeimmat merinäköalat myytiin lähes 25 miljoonalla eurolla

  8. 8

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  9. 9

   Pappi vihki homoparin, ja kirkko varoitti pappia – oikeus linjasi, ettei kirkolla ole oikeutta varoittaa homoparin vihkimisestä

  10. 10

   Seitsemän eduskuntaan pyrkinyttä käytti kampanjointiin yli 100 000 euroa – ulkopuolisen rahan osuus nousi edellisistä eduskuntavaaleista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  2. 2

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  8. 8

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  9. 9

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  10. 10

   Raaka raiskaus vei viisi syytöntä teiniä vankilaan ja Trump vaati heille kuolemantuomiota – Nyt tarina on Netflixissä ja kaikkien pitäisi nähdä se

   Tilaajille
  11. Näytä lisää