Teknologia

Voiko Venäjä irrottaa itsensä internetistä ja meneekö koko verkko silloin rikki? Asiantuntijat vastaavat

Venäjä aikoo irrottaa itsensä kansainvälisestä internetistä. Silloin Suomesta tuskin pääsee venäläisille sivuille, mutta myös Netflixin katselu Venäjällä loppuu.

Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti vapunpäivänä lain, jonka mukaan Venäjän internet-yhteydet pysyvät vakaina, vaikka maa suljettaisiin internetin kansainvälisten rakenteiden ulkopuolelle.

Valmista pitäisi olla vuoteen 2024 mennessä.

Suunnitelmasta on liikkunut villejä huhuja. Joidenkin mukaan koko internetiin hyvin kielteisesti suhtautuva Putin jättäisi kansansa mieluusti ilman koko nettiä. Toisten mukaan yritys rakentaa omavarainen internet ei kerta kaikkiaan voi onnistua.

Asia on erittäin moniulotteinen ja monimutkainen.

”Täyden eristyksen ja täyden avoimuuden välissä voi toki olla monia välivaiheita”, muistuttaa Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Perttu Halonen.

”Rajoitukset voisivat koskea viestintää vain tiettyjen verkkoalueiden välillä tai venäjällä toimivat ulkomaiset yritykset voisivat saada luvan käyttää eri tavalla säädeltyä internetyhteyttä kuin Venäjän kansalaiset. Sellaisia järjestelyitä on joskus tehty joissakin arabimaissa.”

Miksi Venäjä haluaa ”oman” internetin?

Venäjä listasi itse näkemiään uhkia vuodelle 2016, kun Venäjä valmisteli valtiollisen informaatioturvallisuusdoktriinin päivittämistä. Niihin lukeutui muun muassa se, että ”valtiot käyttävät teknologista ylivaltaansa taloudellisten ja geopoliittisten etujensa ajamiseen kansainvälisessä informaatioympäristössä”.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että esimerkiksi Apple ja Microsoft, kaksi jättimäistä amerikkalaisyritystä, korostavat Yhdysvaltojen valta-asemaa verkossa. Kiinalla on Huawei ja Japanilla Sony ja Mitsubishi.

Uhka on myös se, että Venäjä on jäänyt kehityksessä jälkeen ja on riippuvainen toisten kehittämästä teknologiasta.

Salausteknologiassa Venäjä pärjää myös kansainvälisesti. Pääsääntöisesti osaaminen on kuitenkin kiinni sotilasteknologiassa, josta innovaatiot tavallisesti valuvat vähitellen kaupallisen sektorin hyödynnettäviksi.

Tuo ”valuminen” on kuitenkin hidasta ja vie tavallisesti vuosikymmenen tai jopa kaksi.

 

”Kyse on ensisijaisesti valmistautumisesta.”

Myös internetin ja sen rakenteiden suhteen Venäjä on kokenut olevansa liian riippuvainen muista. Internet on uhka, koska Venäjää voi vahingoittaa sen kautta.

”Kyse on ensisijaisesti valmistautumisesta”, sanoo brittiläisen ajatushautomo Chatham Housen Venäjään ja Euraasiaan erikoistunut tutkija Keir Giles HS:lle.

”Ja Kreml on valmistautunut tähän jo pitkään.”

Miten kansallinen internet voitaisiin toteuttaa?

Valtion internetliikenteen irrottaminen muun maailman internetliikenteestä edellyttää, että Venäjällä toimivat internetoperaattorit käyttävät ainoastaan sellaisia solmupisteitä, jotka ovat Venäjän rajojen sisäpuolella. Solmupiste on fyysinen yhtymäkohta, useiden operaattorien ip-osoiteverkot liittyvät toisiinsa.

Ip-osoite on internetissä numerosarja, joka toimii samoin kuin analogisen maailman katuosoite tai postilokero-osoite. Sen avulla postipaketteihin verrattava digitaalinen liikenne löytää internetissä erilaisten mutkien kautta perille. Solmupiste puolestaan on kuin postin lajittelukeskus.

Venäjän suurin solmupiste eli IXP on Moskovassa. Yhteensä niitä on Venäjällä kuusi.

Venäjän verkkovalvontaviranomainen Roskomnadzor tulee jakamaan internet-operaattoreille määräyslistan niistä solmupisteistä, joita ne saavat käyttää. On mahdollista, että viranomainen estäisi liikenteen sellaisiin solmuihin, jotka eivät ole sallittujen listalla. Se on teknisesti mahdollista.

Tämä ei välttämättä ratkaise asiaa, sillä Venäjän yhdysliikennepisteissä toimii myös länsimaisia operaattoreita. Samaten venäläisiä operaattoreita toimii länsimaisissa solmupisteissä.

Liikennettä kaikkien solmupisteiden välillä reititetään BGP:n avulla. BGP on reititysprotokolla eli säännöstö, jonka mukaan internetiin liitetyt reititinlaitteet siirtävät liikennettä, eli digitaalisia postipaketteja, paikasta toiseen.

Analogisessa maailmassa sitä voisi verrata postin työntekijöiden lajitteluohjeisiin: esimerkiksi Riihimäeltä Trondheimiin lähetetty paketti kannattaa kuljettaa ensin kuorma-autolla Vantaalle, lennättää sieltä Osloon ja antaa Norjan postin huolehtia paketti sieltä perille.

Käytännössä reititysprotokolla BGP siirtää tietoa itsenäisten verkkoalueiden (englanniksi autonomous system, AS) välillä siitä, mitä verkkoalueita on saavutettavissa. AS:n omistaja vastaa siitä, että internetin tarkemmat osoitteet eli ip-osoitteet löytävät toisensa ja pystyvät kuljettamaan liikennettä toistensa välillä.

AS on siis eräänlainen internetin postinumeroalue, jonka vastuulla on tiettyyn verkkoavaruuden kaupunkiin saapuvien ja sieltä lähtevien pakettien toimittaminen sinne minne pitääkin.

Kaikki AS:t pystyvät lähtökohtaisesti asioimaan keskenään. BGP-säännöstön avulla tämä voidaan kuitenkin estää. Esimerkiksi Moskovan Lomonosovin yliopiston ”postinumeroalue” AS2848 voidaan eristää siten, ettei sieltä pysty kommunikoimaan vaikkapa Suomen Nordea-pankille kuuluvan ”postinumeroalue” AS16479:n kanssa.

Venäjän tavoitteena on myös rakentaa oma kansallinen DNS eli internetin nimipalvelujärjestelmä. DNS muuntaa tekstimuotoiset verkko-osoitteet numeroiksi. DNS (Domain Name System) on tietokanta, joka selvittää tietokoneille kuuluvat ip-osoitteet, joilla verkkosivusto löytyy.

DNS sisältää tiedot siitä, miten kirjoitetut osoitteet muuttuvat numerosarjoiksi, jotta ihmisten ei tarvitse muistaa numerosarjoja ulkoa. Se toimii kuin valtava, useisiin paikkoihin hajautettu puhelinluettelo.

Käytännössä DNS huolehtii siitä, että internetin postipakettien välittämiseksi on yhtäläinen järjestelmä. Silloin kenenkään ei tarvitse luottaa pakettia lähettäessään siihen, että ”Jennin koti on se punainen omakotitalo jonka vasemmalla puolella on toinen punainen omakotitalo mutta Jennin pihalla kasvaa ruusuja, katu on se neljäs poikkikatu kun lähdet isolta pääväylältä joka lähtee rautatieasemalta ja sitten Jennin postilaatikko on sininen mutta naapurin harmaa”.

Internetissä DNS huolehtii siitä että ”Jennillä” on selkeä osoite.

Nykyään esimerkkimme ”Jennin” osoitteen sisältävää osoitekirjaa ylläpidetään milloin missäkin. Jos ”Jenni” asuisi Venäjällä, Venäjä haluaisi omat kansalliset osoitteensa omaan haltuunsa ja itsensä vahdittaviksi.

Venäjä ilmoitti vuonna 2014 rakentavansa Runetin eli venäjänkielisen internetin käyttämistä DNS-järjestelmistä paikalliset varmuuskopiot. Silloin ne voisivat halutessaan käyttää vain niitä, jolloin muut maat eivät voisi häiritä niiden internetin toimintaa DNS-järjestelmän kautta.

Tämä on keskeistä, jos Venäjä aikoo onnistua irrottamaan itsensä muun maailman internet-liikenteestä.

 

Riippuvuus muiden maiden teknologiasta on listattu uhaksi jo vuonna 2016 hyväksytyssä informaatioturvallisuuden doktriinissa.

Valtaosa internetin rakenteista sekä sen käyttämistä teknologioista on Yhdysvaltojen hallussa. Venäjän hallinto pitää tätä riskinä.

Riippuvuus muiden maiden teknologiasta on listattu uhaksi jo vuonna 2016 hyväksytyssä informaatioturvallisuuden doktriinissa. Opinkappaletta voi verrata Suomen valtiolliseen kyberturvallisuusstrategiaan.

Tähän liittyy se, että Venäjää on harmittanut jo pitkään, että DNS-järjestelmien toiminnasta vastaavista kolmestatoista juurinimipalvelimesta kymmentä hallitaan Yhdysvalloissa. Yksi on Tukholmassa, yksi Lontoossa ja yksi Tokiossa. Useimmat juurinimipalvelimet on teknisen toimivuuden varmistamiseksi kopioitu eri puolille maailmaa ja niitä on myös Suomessa ja Venäjällä.

Mutta mikä on juurinimipalvelin?

”Internetin käyttäjien tietokoneiden tai heidän internetpalveluntarjoajiensa nimipalvelinten pitää tietää myös, mistä kysyä päätason verkkotunnusten tietoja. Näitä ovat esimerkiksi .fi, .com, .ninja ja niin edelleen”, selittää Kyberturvallisuuskeskuksen Perttu Halonen.

”Tässä kuvaan astuvat internetin juurinimipalvelimet. Niiden enimmäismääräksi on internetin tiedonsiirtoprotokollien rajoitteista johtuen ja teknisen tehokkuuden varmistamiseksi valittu 13. ”

Yhdeksi vaihtoehdoksi onkin esitetty sitä, että Venäjä rakentaisi oman itsenäisen juurinimipalvelimen.

”Teknisessä mielessä se on mahdollista”, Halonen arvioi.

Järjestelmän rakentaminen ei kuitenkaan riitä, ellei Venäjä pysty pakottamaan internetoperaattoreita käyttämään omia järjestelmiään. Tämä edellyttää valtavaa työtä, jossa kaikki liikenne reititetään uudestaan.

Milloin Venäjän tekemät muutokset tapahtuvat?

Vuonna 2014 useat viestimet kirjoittivat, että irrottamiseen tarvittava DNS-järjestelmä olisi tarkoitus saada valmiiksi vuonna 2015.

Sitten seurasi pitkä hiljaisuus.

Vuonna 2017 paikalliset viestimet kertoivat, että Venäjä haluaa rakentaa varmuuskopiot yhdessä liittolaistensa eli Brics-maiden kansa. Brics-maihin kuuluvat Venäjän lisäksi Brasilia, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka. Toisaalta välillä on puhuttu Runetista, jolla tarkoitetaan tavallisesti venäjänkielistä internetiä.

 

Huhtikuussa ulkomaiset tietoturvayhtiöt kertoivat havainneensa, että Venäjän Googleksi kutsutun Yandexin liikenne pätki.

Ennen lain voimaan astumista useat medialähteet arvioivat, että järjestelmän toimivuutta testataam ennen kuin laki astuu voimaan. Silloin lakiakin voitaisiin vielä muuttaa, jos testauksessa ilmenisi jotain, mikä muuttamista edellyttäisi.

Helmikuussa huhuttiin, että testaus tehtäisiin huhtikuun alkuun mennessä. Huhtikuussa ulkomaiset tietoturvayhtiöt kertoivat havainneensa, että Venäjän Googleksi kutsutun Yandexin liikenne pätki.

Joko Venäjä on aloittanut irtautumisen?

Kukaan ei tiedä tätä varmaksi, paitsi Venäjä itse.

BGP-protokollan määrittelyssä tapahtuu silloin tällöin virheitä, ja käyttäjille se näkyy joidenkin palveluiden hitautena, kun internetliikenne kiertää tarpeettoman pitkän lenkin.

Esimerkiksi marraskuussa 2018 kävi niin, että internet-liikenne, jonka oli tarkoitus kulkea Googlen pilvipalvelun läpi, holahti pariksi tunniksi kulkemaan venäläisen Transtelecom-yhtiön läpi, sieltä Kiinaan ja Kiinasta perille vasta Nigerian kautta.

Saattaa kuulostaa järkyttävältä sieppaukselta. Syyksi kuitenkin paljastui erään päivityksen yhteydessä tapahtunut virhe BGP-reititysprotokollan asetuksissa. Tuolloin asiasta kertoi teknologiajulkaisu Wired.

Reittejä kahden pisteen välillä on lähes aina useita ja reitittimet neuvottelevat jatkuvasti automaattisesti keskenään parhaista reiteistä, muistuttaa Halonen.

Toisaalta suuren venäläisen verkko-operaattori Rostelekomin BGP-reitityksissä on ollut huhtikuussa huomattavan paljon muutoksia, huomauttaa Jorma Mellin.

Mellin oli Suomen suurimman internet-yhdyspisteen (IXP) ylläpidosta vastaavan Ficix-yhdistyksen puheenjohtaja vuosina 2002–2016 ja on tuonut Suomeen kolme neljästä täällä sijaitsevista juurinimipalvelinten kopioista.

”Mikäli Venäjä on toteuttanut koeluontoisen eristäytymisen, se tehty maaliskuun kolmannentoista päivän ja huhtikuun 25. päivän välillä”, sanoo Mellin.

Tähän viittaa se, että Rostelekomin ilmoitukset oman AS:nsa käytettävyydestä internetin yleisellä reititystaululla ovat vähentyneet noin 500 kappaleella aiemmasta, mutta Rostelekomin välittämät ilmoitukset ovat pysyneet ennallaan.

Muut operaattorit näkevät näiden reittimainostusten vähenemisen, mutta ne voivat olla sisäisesti ennallaan tai niitä saatetaan mainostaa jonnekin muualle, jolloin ne eivät enää päädy näkyville yleiseen reititystauluun.

Yhteensä tällä yleisellä reititystaululla on kansainvälisesti noin 750 000 reittiä.

”Huhtikuun lopussa Rostelekomin verkkomainostusten määrä lisääntynyt noin 2000 kappaleella joka indikoi sitä, että verkkomainostuksia on pilkottu pienempiin osiin jotta “eristämistä” voidaan säätää paremmin”, Mellin sanoo.

 

Venäjän rajojen sisäpuolella eristämisellä olisi merkittävät vaikutukset paitsi venäläisille, myös Venäjällä toimiville ulkomaalaisille.

Miten Venäjän suunnitelmat vaikuttavat meihin ja muihin?

”Jos Venäjä katkaisisi kaiken internetliikenteen Venäjältä ulos ja sisään ja alkaisi toimia itsenäisenä internet-saarekkeenaan, niin ’Pihtiputaan mummoon’ sillä ei olisi paljoa vaikutusta”, Halonen kertoo.

”Venäjällä olevilla palvelimilla toimiviin palveluihin ei Pihtiputaalta silloin pääsisi lainkaan ja sellaisia palveluita hyödyntävät muualla sijaitsevat palvelut voisivat toimia vain osittain tai eivät ollenkaan. Käsittääkseni suomalaiset eivät kuitenkaan käytä paljoakaan Venäjällä sijaitsevia palveluita suoraan tai välillisesti. Suomen ja muiden maiden välinen internetliikennekin kulkee normaalisti muuta reittiä kuin Venäjän läpi.”

Vaikutuksia kuitenkin on, paljonkin. Venäjän rajojen sisäpuolella eristämisellä olisi merkittävät vaikutukset paitsi venäläisille, myös Venäjällä toimiville ulkomaalaisille.

”Esimerkiksi Venäjällä toimiva suomalainen yritys ei saisi internetin kautta yhteyttä Suomessa sijaitsevaan pääkonttoriinsa, ellei se hanki Venäjän-konttoriaan varten jotakin muuta internetyhteyttä kuin tavallisten televerkkojen kautta tuotettu internetyhteys. Esimerkiksi satelliitteihin perustuva yhteys on toimiva, mutta kallis vaihtoehto.”

Venäläisille itselleen saattaisi seurata arvaamattomiakin hankaluuksia. Esimerkiksi Venäjällä toimivan Netflixin palvelimet sijaitsevat todellisuudessa Helsingissä.

”Jos liikenne reititettäisiin uudestaan Venäjän sisäiseksi, Netflix ei toimisi”, kertoo Netflixin palvelimet aikoinaan Suomeen tuonut Jorma Mellin.

Syntyykö Venäjän hankkeesta vahinkoa?

Todennäköisesti, Mellin arvioi. Ongelmia syntyy suljetun verkon sisään jääneille.

”Itse pidän oikeastaan kaikkein vaikeimpana asiana tällaisessa eristämisessä varmenteita, eli sitä vihreä lukon kuvaa selaimen osoiterivillä.”

 

”En usko, että mitään pysyvää vauriota syntyy, mutta hetkelliset häiriöt liikenteessä ovat mahdollisia.”

Juurinimipalvelimilla on länsimaiset varmenteet, verkkopankeilla on länsimaiset varmenteet, jopa viranomaisilla on länsimaiset varmenteet omissa järjestelmissään. Näin on Venäjällä ja Suomessakin.

”Miten hoidetaan kansallinen ja kansainvälinen maksuliikenne, verkkokaupat, viranomaisasiointi, älypuhelinten sovellukset ynnä muut sellaiset, jos varmenteisiin ei voi enää luottaa”, Mellin kysyy.

”Esimerkiksi Firefox-selaimella ei edes voi kytkeytyä palveluun, jonka varmennetta ei voi vahvistaa. Oma veikkaukseni on, että aika nopeasti yhteiskunta ajautuisi kaaokseen.”

Kyberturvallisuuskeskuksen Perttu Halonen ei usko, että eristämisestä seuraa peruuttamatonta vahinkoa.

”En usko, että mitään pysyvää vauriota syntyy, mutta hetkelliset häiriöt liikenteessä ovat mahdollisia. Internet on alusta alkaen rakennettu hyvin toipumiskykyiseksi”, Halonen sanoo.

Voiko tästä syyttää Putinia?

Hanke juontaa juurensa jo Putinin valtakauden alkupuolelle. Vääntö internetoperaattorien ja turvallisuusviranomaisten välillä jatkuu jo toista vuosikymmentä, sillä internet nähdään enemmän uhkana kuin mahdollisuutena, sanoo Chatham Housen Keir Giles.

Gilesiltä ilmestyi talvella kirja Venäjän strategisesta kulttuurista, eli siitä miten maailman venäläisestä perspektiivistä katsottuna makaa ja miten lännessä voitaisiin ymmärtää tätä selkeämmin.

Internetissä länsi ja Kremlin edustama itä eivät todellakaan ole samalla viivalla. Toisaalta Kreml ja Venäjän muu hallinto ovat keksineet useita mielikuvituksellisiakin tapoja kääntää länsi internetissä itseään vastaan.

Näihin lukeutuvat häikäilemätön informaatiovaikuttaminen, valetilit, tietovuodot ja yleinen riidankylväminen sekä erittäin ammattimainen verkkovakoilu.

Samalla Kreml tietää, etteivät internetin rakenteet ole turvassa, saati sitten Kremlin puolella.

Giles muistuttaa, miten Venäjän erikoisjoukot toimivat, kun Venäjä valtasi Krimin Ukrainalta helmi–maaliskuun vaihteessa 2014.

Krimillä ei toiminut kuin pari verkko-operaattoria. Valtauksen aikaan tietoliikenteen eristämiseen riitti, että erikoisjoukot tärvelivät oikeat kaapelit. Näin he onnistuivat katkaisemaan Ukrainan viranomaisviestinnän vallattavan niemimaan ja Ukrainan välillä.

”He haluavat suojautua tällaisten tekojen mahdollisilta kansainvälisiltä seurauksilta etukäteen ja ennakoivat nyt eristämällä itsensä kansainvälisestä infrastruktuurista”, Giles huomauttaa.

Pian sen jälkeen kun Venäjä oli vallannut Krimin Ukrainalta Putin puhui nuorille toimittajille Pietarissa. Hän sanoi, että internet on Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu CIA:n projekti. CIA on Putinin mukaan hallinnut internetiä sen alusta asti ja kontrolli jatkuu yhä.

Kalliiksi eristämishanke varmaankin tulee. Epäonnistuessaan sillä voi olla vakavia seurauksia Venäjän liike-elämälle ja taloudelle.

Myös Putinin CIA-kommentin jälkeen Venäjän suosituimman hakukoneen Yandexin osakkeen arvo New Yorkin pörssissä laski selvästi.

Keir Gilesin mukaan taloudelliset riskit eivät ole Kremlille mikään syy olla toteuttamatta aikeitaan.

”Monelle muulle valtiolle tällainen eristäytymishanke voi vaikuttaa kummalliselta, kun ottaa huomioon millaisia hyötyjä internetistä ja tiedon vapaasta liikkuvuudesta on. Mutta nyt on kyse Venäjästä”, Giles jatkaa.

”Vaikka eristäytymisestä todennäköisestä seuraa taloudellista vahinkoa, Kremlin näkökulmasta heidän kansallinen turvallisuutensa on vielä painavampi prioriteetti.”

Tarkemmin Venäjän hanketta on analysoinut Puolustusvoimien tutkimuslaitos. Julkiset tutkimusraportit löytyvät pdf-muodossa täältä: Game Changer: Structural transformation of cyberspace (2017) Game Player: Facing the structural transformation of cyberspace (2019) Oikaisu 10.5. klo 13.11: Artikkelissa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Venäjä tavoittelee internetin kansainvälisistä rakenteista irtautumista vuoteen 2020 mennessä. Oikea määräaika on vuonna 2024.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Omakotitalon saa pääkaupunkiseudulla jopa alle 100 000 eurolla – tällainen on halvimpien talojen kunto

  2. 2

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  4. 4

   Hovioikeus: Jaajo Linnonmaa ja Juha Perälä eivät loukanneet neliraitalenkkareita maahantuoneen yrittäjän kunniaa radion aamuohjelmassa

  5. 5

   Sauli Niinistön viestintäpäällikkö vaihtuu, Katri Makkonen siirtyy takaisin Yleen

  6. 6

   Hovioikeus: Autoilijalla ei ole velvollisuutta selvittää lumen peittämän nopeusrajoituksen sisältöä

  7. 7

   Sodasta palannut isä osoitti Antti Aniaa aseella ja käski häipyä kotoa – Poikaa ei päästetty edes opiskelemaan, mutta nyt hänen keksintönsä soi sadoissa kirkoissa

  8. 8

   Suomalaistutkimus: Suoliston bakteerikanta on yhteydessä vauvan temperamenttiin

  9. 9

   Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

   Tilaajille
  10. 10

   Toistakymmentä ihmistä jahtasi epäiltyä kissavarasta Vallilassa keskellä yötä – 21-vuotias Boris-kissa löytyi punavuorelaisesta galleriasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies pakotettiin teloittamaan oma veljensä soramontulla Oulussa, syyttäjä vaatii myös veljensä ampujalle murhatuomiota

  2. 2

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti: Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  4. 4

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  5. 5

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  6. 6

   Helsingin poliisi julkaisi kuvan wc-tilasta osana epäillyn salakatselu­rikoksen tutkintaa, ratkaiseva vihje tuli alle tunnissa

  7. 7

   Ullanlinnan hulppeimmat merinäköalat myytiin lähes 25 miljoonalla eurolla

  8. 8

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  9. 9

   Pappi vihki homoparin, ja kirkko varoitti pappia – oikeus linjasi, ettei kirkolla ole oikeutta varoittaa homoparin vihkimisestä

  10. 10

   Seitsemän eduskuntaan pyrkinyttä käytti kampanjointiin yli 100 000 euroa – ulkopuolisen rahan osuus nousi edellisistä eduskuntavaaleista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  2. 2

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  8. 8

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  9. 9

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  10. 10

   Raaka raiskaus vei viisi syytöntä teiniä vankilaan ja Trump vaati heille kuolemantuomiota – Nyt tarina on Netflixissä ja kaikkien pitäisi nähdä se

   Tilaajille
  11. Näytä lisää