Teknologia

Väitöskirja salatusta Tor-verkosta paljastaa seurantamenetelmät: Suomalaisessa huumekaupassa liikkuvat isot rahat

Salattuun Tor-verkkoon maailman tiettävästi ensimmäisen hakukoneen kehittänyt tamperelainen Juha Nurmi selvitti, mitä mystisen ”rosvoverkon” suomalaisessa huumekaupassa todella tapahtuu.

Laittomuuden salaisena pesänä pidetty Tor-verkko parantaa mahdollisuuksia tarkastella huumekauppaa, esittää perjantaina Tampereen yliopistossa tarkastettava väitöskirja.

Tekniikan tohtoriksi väittelevä Juha Nurmi on hankkinut vuosien saatossa ainutlaatuista tietoa Tor-verkosta. Väitöskirja osoittaa tapoja joilla nimettömänä ja läpäisemättömänä pidettyyn verkkoon voi kurkistaa tieteellisesti ja kattavasti. Tutkimuskohteina ovat suomalaiset ”pimeän verkon” huumekaupat.

”Valitsin rikollisen toiminnan tarkasteluun, koska ihmisiä kiinnostavat tarinat rikoksista. Keräämäni kaupankäyntidata edesmenneeltä Silkkitieltä on tietääkseni tarkkuudeltaan aivan omaa luokkaansa ja erityisesti Suomen päihdetutkimuksen kannalta mielenkiintoista”, Nurmi kertoo HS:lle.

Nurmi kiinnostui tietoturvasta jo opiskeluaikoina.

”Tor ja Tor-selain ovat ovat tietysti tietoturvakehityksen kannalta mielenkiintoisia työkaluja selailla nettiä yksityisesti.”

Nyt 30-vuotias Nurmi työskentelee Cyber Intelligence House -yrityksessä, joka suojaa muita yrityksiä.

Tutkimustyön lisäksi Juha Nurmi on perustanut maailman tiettävästi ensimmäisen hakukoneen Tor-verkkoon, tai ainakin se on ensimmäinen, joka toimii myös julkisessa verkossa eli Tor-verkon ulkopuolella.

”Rekisteröin 2010 ahmia.fi:n ja aloin pohtia hakukoneen tekemistä Tor-verkon onion-sivustoille. Ikävä kyllä en silloin vielä osannut itse koodata hakukonetta ja nykymuotoinen hakukonemoottori tuli valmiiksi neljä vuotta myöhemmin kesällä 2014.”

Vuonna 2010 Tor-verkossa oli vielä paljon vähemmän sivuja kuin nyt kun käyttäjiä on päivittäin pari miljoonaa. Käyttäjät koostivat sivuilleen linkkilistoja, aivan kuten tavallisessakin internetissä tavattiin tehdä ennen kuin hakukoneet kehittyivät riittävän tehokkaiksi.

Tor-verkon tapauksessa hakukoneet voivat olla liiankin tehokkaita.

Siksi Nurmi on omassa hakukoneessaan rajoittanut lapsiin kohdistuvaa seksuaalista väkivaltaa sisältäviä hakutuloksia. Niitä on korvattu yhteistyössä Pelastakaa lapset -järjestön kanssa pedofiileille suunnatulla omahoito-ohjelmalla.

 

Vuosina 2014–2015 Silkkitiellä myytiin huumeita yli kahden miljoonan euron arvosta.

Laittomuuksia tekevät ihmiset haluavat pysyä piilossa. Keskeinen esimerkki on suomalainen huumekauppasivusto Silkkitie. Se perustettiin tammikuussa 2014.

Juha Nurmi tutki Silkkitiellä käytävää kauppaa kuukauden ajan keräämällä sieltä dataa joka päivä loppuvuodesta 2014.

Tuolloin palvelun kokonaismyyntimäärä euroissa oli varsin pieni, noin 1 000 euroa päivässä. Summa jakautui kymmenien myyjien kesken; vain kahdeksan myyjää ylitti 1 000 euron kuukausimyyntimäärän.

Mutta Silkkitie kasvoi. Samalla kasvoi myös Nurmen ja hänen kollegojensa tutkimus.

Vuonna 2017 Nurmi ja kolme muuta suomalaista tutkijaa julkaisivat Drug and Alcohol Dependence-tutkimusjulkaisussa artikkelin yhdentoista kuukauden seurantatutkimuksensa tuloksista.

Vuosina 2014–2015 Silkkitiellä myytiin huumeita yli kahden miljoonan euron arvosta. Stimulantteja kuten amfetamiinia, metamfetamiinia ja kokaiinia myytiin arviolta 538 000 eurolla, kannabista 487 000 eurolla, empatogeeneja kuten ekstaasia 396 eurolla ja depressantteja vain noin vajaalla 5 000 eurolla.

Keskimääräinen, myyjäkohtainen päivämyynti oli noin 129 euroa, mutta kaikkein suurin päiväkohtainen myynti oli yhdellä myyjällä 85 000 euroa.

Ahkerimmat viisitoista prosenttia kaikista myyjistä muodostivat koko Silkkitien myynnistä 82 prosenttia.

Kaupankäynti Silkkitiellä on tapahtunut kryptovaluutta bitcoineina. Sittemmin Silkkitie on suljettu.

 

Nurmi pystytti sata valheellista osoitetta eli hunajapurkkia.

Miten näin tarkkojen tietojen hankkiminen on mahdollista, kysyy moni. Tor-verkkoa mainostetaan maailman parhaana vakoiluntorjuntavälineenä joka suojaa käyttäjistään yleisen käsityksen mukaan ihan kaiken.

”Monet tapani kuuluvat OSINT-tiedonhankinnan alle ja tunnetusti poliisi ja muut toimivat käyttävät näitä tapoja”, sanoo Nurmi.

Osint on lyhenne sanoista open source intelligence eli julkisten tai avointen lähteiden tiedustelu.

”Nämä tavat ovat esimerkiksi julkisen Bitcoin-lohkoketjun seurantaa eli sitä, missä kaikkialla tiettyä osoitetta käytetään, anonyymien sivustojen ylläpitäjien tapoja kertoa itsestään liikaa, sekä tällaisten tietojen yhdistelyä muihin löydettäviin tietoihin.”

Viranomaisilla on enemmänkin keinoja, muistuttaa Nurmi.

”Viranomaiset etsivät aktiivisesti vikoja laitonta toimintaa harjoittavien anonyymien sivustojen ohjelmistoista ja ainakin Yhdysvaltojen liittovaltion poliisi on käyttänyt erilaisia haavoittuvuuksia hyödykseen.”

Viranomaiset tai jotkut muut vakoilevat Tor-verkkoa, käy ilmi Nurmen väitöskirjasta. Aiemmin Tor-verkon rakenteessa oli ominaisuus, joka mahdollisti Tor-sivujen ylläpitäjien tietojen paljastumisen verkon ylläpitämien sivuhakemistojen kautta. Nurmi pystytti sata valheellista osoitetta eli hunajapurkkia selvittääkseen, tuleeko niihin liikennettä näiden sivuhakemistojen kautta.

Sadasta ”hunajapurkista” noin kolmannekseen tuli alkuperää tarkkailevaa sivuhakemistoliikennettä. Nurmi päättelee väitöskirjassaan, että osa Tor-verkon sivuhakemistoista tosiaan vakoili sivujen perustajien tietoja. Hakemistoja tuskin nuuski kuitenkaan vain yksi ainoa toimija, eikä nuuskijoiden mielenkiinto kohdistunut Tor-verkkoon vaan sinne perustettuihin sivuihin.

Tämä puute Tor-verkon rakenteessa on jo korjattu, mutta muitakin puutteita todennäköisesti on. Ne pysyvät piilossa, viranomaisten ja tietoturvatutkijoiden, hakkerien ja hämärähemmojen salaisuuksina, ennen kuin joku julkaisee havaintonsa.

Niinpä kaikenlaisia teknisiä seurantamenetelmiä on, mutta usein kaikkein heikoin lenkki on Tor-verkon käyttäjä itse.

Juha Nurmi kuvailee väitöskirjassaan, miten Tor-verkon luultavasti suurinta huumekauppaa Silk Roadia ylläpitänyt Ross William Ulbricht jäi kiinni.

Mies käytti nimimerkkejä Dread Pirate Roberts, frosty ja altoid. Vuonna 2011 nimimerkki altoid kirjoitti kryptovaluuttoja käsittelevälle keskustelupalstalle. Nimimerkki altoid käytti palstalla sähköpostiosoitetta rossulbricht@gmail.com. Seuraavaksi altoid mainostikin Silk Roadia ainakin kahdella eri keskustelupalstalla.

Ross Ulbrichtin Youtube-tili oli hänen omissa nimissään. Hän tykkäsi samoista videoista, joita nimimerkki Dread Pirate Roberts jakoi linkkeinä Silk Roadin omalla keskustelupalstalla.

Yhdysvaltalainen Ulbricht osti itselleen Kanadasta yhdeksät väärät henkilöpaperit omalla kuvallaan ja tilasi lähetyksen omaan kotiosoitteeseensa San Franciscossa. Yhdysvaltojen tulli sattui tutkimaan lähetyksen.

Vuonna 2013 Ulbricht pidätettiin. Vuonna 2015 hänet tuomittiin elinkautiseen vankeuteen. FBI arvioi rikoshyödyn määräksi noin 180 miljoonaa dollaria.

Vaikka Ulbrichtin esimerkki on Yhdysvalloista, esimerkki menestyksekkäästä tietojen yhdistelystä löytyy myös lähempää.

 

Douppikaupan perustajan Lasse Kärkkäisen saama rikoshyöty oli ainakin miljoona euroa.

Suomessa Silkkitieltä aloitti järjestäytynyt rikollisryhmä, joka nimeä Douppikauppa. Douppikauppa toi kymmeniä kiloja huumeita Suomeen muun muassa Hollannista. Douppikaupan perustaja Lasse Kärkkäinen jäi kiinni vuonna 2016 ja tuomittiin yli kymmenen vuoden vankeuteen.

Juha Nurmi haastatteli Helsingin Sörnäisten vankilassa suorittavaa Kärkkäistä puhelimessa tutkimustaan varten. Väitöskirjassaan Nurmi kertoo, että Kärkkäinen paljastui Yhdysvaltojen liittovaltion poliisin FBI:n jakamien tietojen kautta.

FBI onnistui saamaan haltuunsa erään toisen Tor-verkossa toimineen markkinapaikan palvelimet ja kaiken datan. Yksi siellä toimineista ostajista osti suuria määriä ja ohjasi tilauksia Suomeen. Viesteissä mainittiin jopa alue, josta ostajanimimerkki kertoi hakeneensa huumeita Hollannista.

FBI jakoi saamansa tiedot Suomen viranomaisten kanssa. Kun Suomen ja Hollannin viranomaiset jakoivat keskenään matkustustietoja, he pystyivät päättelemään että mainittuina ajankohtina kyseisellä alueella oli oleskellut espoolainen ohjelmistokehittäjä, tekniikan ylioppilas Kärkkäinen.

Kärkkäisen saama rikoshyöty oli ainakin miljoona euroa.

Alla Suomen tullin kuvia Kärkkäiseen liittyneistä ekstaasi- ja lsd-takavarikoista. Juttu jatkuu kuvien jälkeen.


Tor-verkossa on tietysti paljon hyviäkin puolia, vaikka ei tekisikään laittomuuksia tai välttelisi useiden maiden tiedustelupalveluita. Jokainen internetin käyttäjä jättää itsestään digitaalisen jalanjäljen, jolla on huomattavaa kaupallista arvoa. Käyttäytymistämme kuluttajina seuraavat lukemattomat sähköiset silmät, Google etunenässä, ja toimintaamme halutaan vaikuttaa jotta ostaisimme, äänestäisimme tai muuten osallistuisimme jonkun muun toivomalla tavalla.

Tor-selaimen käyttäminen aivan tavalliseen verkkosurffailuun vähentää tätä digitaalista jälkeä.

 

Miten Juha Nurmi sietää kaiken näkemänsä?

Joskus Tor-verkko on hyödyllinen sensuurin välttämiseksi. Sotaa käyvät ja epädemokraattiset valtiot kuten Venezuela, Turkki, Egypti, Syyria ja monet muut estävät ajoittain kansalaistensa pääsyä esimerkiksi Twitteriin ja Youtubeen.

Pitää siis muistaa erottaa toisistaan Tor-selain ja Tor-verkon ”piilopalvelut”, joita Juha Nurmen hakukone Ahmia tekee läpinäkyvämmiksi.

”Piilopalveluista” eli Tor-verkkoon perustetuilta sivuilta löytyy kyllä juuri sellaista sisältöä, joka uutisotsikoissa kutkuttaa ja kauhistuttaa: tappouhkauksia, halpoja aseita ja huumeita, natsismia, Isiksen rahankeruupyyntöjä ja seksuaalista väkivaltaa.

Kyllä sellainen sisältö voi perustellusti järkyttää.

Miten Juha Nurmi sietää kaiken näkemänsä?

”Kartoitan Tor-verkon sisältöä tietyn etäisyyden kautta, lukuina ja tilastoina, kuten tutkien paljonko tiettyä sisältöä löytyy automaattisin keräinohjelmistoin. Toisaalta tarkastelen eri asioiden suhteita toisiinsa vertaillen kirjallisuuteen”, Nurmi kertoo.

”Kannattaa muistaa, että ihmiset lopulta tekevät oikeassa fyysisessä maailmassa kaikenlaista kauheaa – esimerkiksi internetissä julkaistu sisältö on vain sivuilmiö.”

Ja viikonloppuna tuore tekniikan tohtori aikoo lähteä luontoon sekä kenties kalastamaan.

”Jos on mukava sää, niin nukun ulkona.”

Juhan Nurmen väitöskirja on luettavissa kokonaisuudessaan Tampereen yliopiston sivuilla.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Omakotitalon saa pääkaupunkiseudulla jopa alle 100 000 eurolla – tällainen on halvimpien talojen kunto

  2. 2

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  3. 3

   Hovioikeus: Jaajo Linnonmaa ja Juha Perälä eivät loukanneet neliraitalenkkareita maahantuoneen yrittäjän kunniaa radion aamuohjelmassa

  4. 4

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  5. 5

   Sodasta palannut isä osoitti Antti Aniaa aseella ja käski häipyä kotoa – Poikaa ei päästetty edes opiskelemaan, mutta nyt hänen keksintönsä soi sadoissa kirkoissa

  6. 6

   Jalkapallokatsojia kaasuttanut turvallisuusyritys syyttää nyt Palloliiton antamia ohjeita

  7. 7

   Tieto ja norjalainen Evry yhdistyvät, kauppahinta 1,3 miljardia euroa ja pääkonttori pysyy Suomessa

  8. 8

   Vantaalaisen pientaloalueen lapset saavat kolme ilmaista ruokaa päivässä, koska Anneli Virtanen päätti toimia

  9. 9

   Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaistutkimus: Suoliston bakteerikanta on yhteydessä vauvan temperamenttiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies pakotettiin teloittamaan oma veljensä soramontulla Oulussa, syyttäjä vaatii myös veljensä ampujalle murhatuomiota

  2. 2

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti: Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  4. 4

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  5. 5

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  6. 6

   Helsingin poliisi julkaisi kuvan wc-tilasta osana epäillyn salakatselu­rikoksen tutkintaa, ratkaiseva vihje tuli alle tunnissa

  7. 7

   Ullanlinnan hulppeimmat merinäköalat myytiin lähes 25 miljoonalla eurolla

  8. 8

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  9. 9

   Pappi vihki homoparin, ja kirkko varoitti pappia – oikeus linjasi, ettei kirkolla ole oikeutta varoittaa homoparin vihkimisestä

  10. 10

   Seitsemän eduskuntaan pyrkinyttä käytti kampanjointiin yli 100 000 euroa – ulkopuolisen rahan osuus nousi edellisistä eduskuntavaaleista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  2. 2

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  8. 8

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  9. 9

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  10. 10

   Raaka raiskaus vei viisi syytöntä teiniä vankilaan ja Trump vaati heille kuolemantuomiota – Nyt tarina on Netflixissä ja kaikkien pitäisi nähdä se

   Tilaajille
  11. Näytä lisää