Teknologia

Oletko jo päivittänyt lenkkarit ja vibraattorin? Internetiin yritetään kytkeä jopa suolasirottimia

Esineiden internetiksi kutsutaan tavaroita, joissa on verkkoyhteys. Suurimman osan on tarkoitus helpottaa arkeamme, mutta entä sandaalit, jotka kohdentavat mainontaa? Tässä kymmenen innovaatiota ja muutama epäonnistunutkin yritys.

Internetiin kytketään joka päivä yhä enemmän erilaisia tavaroita. Esimerkiksi verkkoyhtiö Ericssonin arvion mukaan niitä on kolmen vuoden kuluttua noin 18 miljardia.

Arkikieleen on jo iskostunut ilmaisu esineiden internet. Mutta mitä ne esineet ovat?

Vaikka älykodeistakin puhutaan paljon, internetiin kytketyt esineet ovat paljon muutakin. Ne ovat jatkuvasti ympärillämme, ja niiden on yleensä tarkoitus helpottaa elämäämme.

Monesti niin tapahtuukin, mutta laitteista voi olla myös vaivaa ja haittaa. Toisinaan into kytkeä asioita verkkoon aiheuttaa niin turhia ideoita, etteivät ne edes kelpaa markkinoille.

Tutustuimme muutamaan internetiin kytkettyyn keksintöön. Osa niistä on arkea, osa hyviä ja osa huonoja, osa meni mönkään.

1. Rantasandaalit

Hari Mari -kenkämerkin yhteistyössä baseball-hansikkaita valmistavan Nokona-yhtiön kanssa tekemissä sandaaleissa on nfc-siru. Kuluttaja ei kuitenkaan hyödy innovaatiosta mitään, sillä sandaali ei välitä kuluttajalle edes askelmittaridataa. Sandaalien ostaja saa ladattavakseen mobiilisovelluksen, mutta nfc-siru lähettää keräämänsä tiedot valmistajalle.

Ideana on, että kenkävalmistaja voi kerätä asiakasdataa tehokkaammin ja kohdentaa sen avulla mainontaa paremmin esimerkiksi sandaalit ostaneen asiakkaan sähköpostiin tai älypuhelinsovelluksiin.

Sandaaleja on myyty ainakin pari vuotta sitten, mutta tarkkaa tietoa Hari Marin sivuilta sandaaleista ei enää löydy vaikka yhtiö hansikasfirma Nokonan kanssa yhteistyössä malleja valmistaakin.

Hintaa sirusandaaleilla on asiasta kertoneen Cnet-teknologiajulkaisun mukaan ollut 110 dollaria eli noin sata euroa.

2. Tyyny

Remfit-yhtiön Zeeq-älytyyny tukee esimerkiksi Apple musicin ja Spotifyn sovelluksia. Siinä on kahdeksan sisäänrakennettua kaiutinta, joten käyttäjä voi nukahtaa musiikki tai äänikirja korvan juuressa soiden.

Zeeq:n tyynyn ehkäisee myös kuorsausta. Se tunnistaa äänen ja lähettää värinähälytyksen, jonka johdosta kuorsaava tyynynkäyttäjä kääntää päätään toiseen asentoon.

Se on yhdistettävissä muihin kodin älylaitteisiin. Käyttäjä voi siis vaikka kysyä Amazonin Alexa-kodinohjauslaitteelta, mitä tietoa tyyny on kerännyt.

Tyynyn akun luvataan kestävän noin kaksi viikkoa kerrallaan. Se on ladattavissa mikro-usb-kaapelilla.

Hintaa tyynyllä on noin 200 euroa.

3. Luteentunnistin

Suomalainen startup Valpas myy hotelleille ja hotelliketjuille luteet loitolla pitäviä sängynjalkoja. Ne tunnistavat luteet ja niissä on ansat, jotka houkuttelevat luteet jalkojen sisään sen sijaan että ne olisivat imemässä verta nukkuvasta matkaajasta.

Jalat pitävät bluetoothin kautta yhteyttä omistajan sovellukseen (Ios, android sekä konesovellus) ja lähettävät notifikaatioita luteista joko sähköpostilla tai sovellukseen.

Valpas lupaa, että järjestelmien akut kestävät jopa kuusi vuotta.

4. Älyuuni

Kokkaustaidottomille tai laiskoille tehty älyuuni June sisältää yli sata paisto-ohjelmaa jotka saa käyttöön yhdellä napinpainalluksella.

Uunissa on sisäänrakennettu kamera, joka tunnistaa valmistettavat ruuat. Kosketusnäytön ja kameran kautta voi myös seurata suorana, mitä ruualle tapahtuu uunissa.

Onko ruuan valmistumisen seuraaminen kätevämpää kameran kautta kuin uunin luukusta kurkkimalla, on luultavasti makuasia.

Uuni toimii sovelluksen kautta, ja sen voi yhdistää puheenohjattavaan Alexa-järjestelmään. Uunin käyttöjärjestelmäpäivitykset ja kaiken muunkin ohjailun voi hoitaa wifi-yhteydellä.

June-uuni maksaa edullisimmillaan reilut 500 euroa.5. Ruohonleikkuri

Robottileikkuri ei ole enää kovin suuri kummajainen. Esimerkiksi Husqvarnan kehittämä Automower on yhdistettävissä Alexaan ja Google Homeen. IFTT-ohjauksen kautta sen voi synkronoida myös toimimaan sääolosuhteiden mukaan. Avoimen rajapinnan kautta asiansa osaava voi koodata siihen myös itse kehiteltyjä ominaisuuksia.

Leikkurissa, joka soveltuu jopa 5000 neliömetrin nurmikon hoitamiseen, on luonnollisesti gps-paikannus.

Mitä isompi nurmikko, sitä enemmän vaivaa robottileikkuri varmaankin säästää. Laitteita näkee varsinkin sellaisissa paikoissa, joissa automaatiolla voi säästää myös työvoimakustannuksissa: esimerkiksi golf-kentillä sekä hotellien ja suurten sairaala-alueiden pihamailla.6. Lenkkarit

Niken Adapt BB -lenkkarit kiristyvät automaattisesti sopiviksi, kun ne laittaa jalkaan. Kuluvan vuoden alussa julkaistuissa kengissä on myös led-valot, joiden väriä voi säädellä Niken puhelinsovelluksella. Langattomasti ladattavien jalkineiden käyttöjärjestelmäpäivitykset hoituvat myös sovelluksen kautta.

Niken sivujen mukaan reilun 300 euron hintaiset lenkkarit oli toukokuussa loppuunmyyty.

Maaliskuussa chicagolaislehti Daily Herald kertoi Virginian osavaltiossa asuvasta, Niken uutuuskengät ostaneesta Mike-nimisestä miehestä.

Mike oli päivittänyt lenkkariensa käyttöjärjestelmän. Tuolloin kävi ilmi, että osasta Niken lenkkareita puuttui käyttöjärjestelmän varmuuskopio. Tämä johti siihen, etteivät itsestään kiristyvät lenkkarit löystyneet.

Mike yritti kaikkea: niin sovelluksen kuin kenkienkin uudelleenasentamista, sekä vielä bluetooth-yhteydenkin korjaamista.

Mikään ei auttanut. Mike sai Nikeltä rahansa takaisin.7. Vibraattori

Seksilelua voi ohjata sekä kauko-ohjaimella että älypuhelinsovelluksella. Jos molemmilla osapuolilla on oma seksilelunsa, pari voi harrastaa leluilla etäseksiä vaikka Atlantin valtameren yli.

Sovellus mittaa mitä kumppanin laitteessa tapahtuu ja näyttää sen partnerille. Sovelluksella voi myös ohjata kumppanin lelun värinöitä, ja sovelluksessa on video-ominaisuus.

We-vibe -yhtiöllä on useita erilaisia laitteita, joista osaa voi käyttää vain sovelluksella, osaa kauko-ohjauksella ja osaa molemmilla. Sovelluksen ja vibraattorin välinen data liikkuu bluetooth-yhteydellä.

Vuonna 2017 laitteita valmistava yhdysvaltalaisyritys Standard Innovation sopi oikeudessa yli 3,3 miljoonalla eurolla joukkokanteen, joka oli nostettu sitä vastaan vibraattorien tietoturvapuutteista.

Edellisenä vuonna kaksi tietoturvatutkijaa oli selvittänyt, että vibraattori lähetti tietoja käytöstä myös kehittäjälle, eikä yhteyttä ollut muutenkaan salattu. Niinpä hyökkääjä saattoi ”kaapata” vibraattorin ja laittaa sen surisemaan oman mielensä mukaan.

8. Matkalaukku

Vuonna 2016 lentoyhtiöt hukkasivat noin kuusi laukkua kuljettamaansa tuhatta laukkua kohden. Määrä ei kuulosta suurelta, mutta jokainen, jonka laukku on jäänyt lennon kyydistä, tietää, miten ärsyttävästä asiasta on kyse.

Teknologia on astunut avuksi: yksinkertaisimmillaan omaan laukkuun voi sujauttaa edullisen gps-paikantimen, mutta myös laukkuvalmistajat ovat haistaneet markkinaraon.

Esimerkiksi Incase-laukkuyhtiö on valmistanut Noviconnected-älylaukun, jossa on bluetooth-yhteydellä puhelimen sovellukseen yhteyttä pitävä paikannus sekä integroitu laturi. Laturin usb-portit sopivat niin kannettavan tietokoneen kuin puhelimenkin lataamiseen.

Älylaukun idea vastaa siis todelliseen tarpeeseen, jos laukku sattuu katoamaan. Hankalaksi tarpeiden toteuttaminen muuttuu kuitenkin, jos ominaisuudet eivät toimi kunnolla: bluetooth-yhteys toimii vain kymmenen metrin säteellä ja laukun akkukin pitäisi ladata. Näin kävi Noviconnectedia testanneelle teknologiajulkaisu Wiredin toimittajalle.

Markkinoilla on kuitenkin useita vaihtoehtoja, useilta valmistajilta. Lisää esimerkiksi Digital Trends -julkaisun vertailussa.

9. Suihku

Kylpyhuonevalmistaja Moen mainostaa älysuihkua sivuillaan naiselle, joka juo kahvia ja sanoo Amazonin Alexa-ohjauslaitteelle: ”Alexa, pyydä Moenia säätämään lämpötila 39 asteeseen” ja Alexa vastaa: ”Säädetään 39 asteeseen”.

Suihkua voi säätää myös älypuhelimen sovelluksella. Se käynnistyy, pysähtyy ja menee pause-tilaan. Laitteeseen voi myös ohjelmoida valmiiksi omia suihkuohjelmia. Sovellus lähettää notifikaation, kun suihku on säädetty valmiiksi.

Ajatus siitä, että suihkun voi avata vaikka sängystä käsin tuntuu luksukselta, mutta Moenin puhelinsovellukset sekä Apple-ympäristöön että androidille ovat saaneet paljon heikkoja arvioita. Miksi yrittää avata suihku sängystä käsin sovelluksella, joka ei saa yhteyttä kodin wifi-verkkoon tai kaatuu muuten, jos voi kävellä kylpyhuoneeseen ja avata hanan?

10. Kuumemittari

Kinsa-yhtiö tarjoaa kaksi erilaista kuumemittaria, joista toinen soveltuu korvasta mittaamiseen ja toinen kainaloon, suuhun tai peräaukkoon.


Mit­tarit pitävät yhteyt­tä äly­puhe­linsovel­luk­seen, joka pyr­kii käyt­täyty­mään kuin perhe­lääkäri. Se kysyy muista oireista ja tekee johtopäätöksiä tarvittavasta hoidosta. Sovellukseen voi perustaa profiileja eri käyttäjille, ja se ottaa huomioon vaikkapa sen, voiko lapselle antaa aspiriinia.

Bluetooth-yhteydellä toimivassa sovelluksessa lapsi voi pelata paria peliäkin samalla, kun laite mittaa kuumetta. Toisaalta yhtiö kuitenkin kertoo, että kuumemittarit toimivat 2–8 sekunnissa.

Sovellus saattaa hyvinkin säästää vaivaa tiedonhankinnassa ja voi pitää potilaan tai potilaasta huolehtivan etäällä luulosairautta ruokkivilta keskustelupalstoilta tai hopeavesihoidoista.

Nämä innovaatiot eivät toteutuneet

Vessapaperiteline

Patterikäyttöisen Rollscout-telineen oli tarkoitus joka ilmoittaa sovelluksella, tekstarilla tai sähköpostitse, milloin vessapaperirulla on tyhjä. Se olisi toiminut infrapunasäteellä, joka mittaa vessapaperirullan paksuutta. Kickstarter-joukkorahoituskampanja keräsi vuonna 2014 kuitenkin vain kolmanneksen perustajien tavoittelemasta rahoituksesta. Kampanja peruutettiin.

Älyroskis

Bruno-nimisen roskapöntön etuosaan, juuri siihen, mihin roskiksen täyttäjältä yleensä putoaa jotain, on yhdistetty imuri. Liikkeentunnistin huolehtii siitä, että roskapöntön kannen voi avata ilman käsiä. Brunossa on oma säiliö tyhjille roskapusseille, jotta ne löytyvät aina kätevästi.

Koska pöntössä on langaton verkkoyhteys, käyttäjän älypuhelinsovellus kertoo, milloin roskis alkaa olla täynnä ja milloin tyhjiä pusseja pitää lisätä.

Yhdysvaltalainen startup loi Brunon jo 2015 ja keräsi sille Kickstarter-alustan joukkorahoituskampanjalla reilut 100 000 euroa. Yrittäjien tarjoamat päivitykset loppuvat kuitenkin vuoteen 2017.

Suolasirotin

Smalt-suolasirotinta oli tarkoitus pystyä käyttämään ääniohjauksella. Mukaan luvattiin mahdollisuus kytkeä sovellus toimimaan Amazonin Echo-laitteen kautta.

Homma olisi toiminut myös sovelluksen kautta siten, että käyttäjä heiluttaa puhelintaan kuten heiluttaisi sirotinta. Sirottimeen oli suunniteltu myös kaiutin, jolloin sen kautta olisi voinut soittaa musiikkia.

Tuotetta oli tarkoitus myydä vajaan 180 euron hintaan.

Kehittäjät keräsivät varoja joukkorahoituskampanjalla Indiegogo-alustalla vuonna 2017 ja saavuttivat alle neljänneksen tavoitteestaan.


Lisää epäonnisia hankkeita löytyy esimerkiksi niitä seuraavalta Internet of Shit -Twitter-tililtä.
Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  2. 2

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  3. 3

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  4. 4

   Keski-Eurooppaa koettelevan kuuman ilman kieleke ”lipaisee” Suomeakin

  5. 5

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  6. 6

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  8. 8

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  9. 9

   Viisi opiskelupaikan Oulun yliopistossa jo saanutta hakijaa menetti paikkansa väärin tallennettujen tietojen takia

  10. 10

   Tankojuoppous on yksi Suomen omituisimmista rikoksista, ja poliisi­tarkastajakin myöntää pykälän olevan ”hölmösti rakennettu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  3. 3

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  4. 4

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

  6. 6

   Sodanaikainen pommi räjähti Saksassa ja jätti jälkeensä ison kraatterin pellolle

  7. 7

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  8. 8

   Tämän talon ei pitänyt koskaan valmistua – Veturinkuljettaja Rave veisti viimeisen linnansa kiviä myöten itse

  9. 9

   Pietari oli 1990-luvulla rikollisten valtakunta: Tuhansia salamurhattiin ja suomalaisetkin marssivat alamaailman pillin mukaan

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen porvaripoika uskoi parempaan maailmaan, lähti Venäjän vallankumoukseen ja haudattiin Kremlin muuriin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  5. 5

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  6. 6

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  7. 7

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  8. 8

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  9. 9

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  11. Näytä lisää