Teknologia

Uusi tieto­liikenne­kaapeli lasketaan mereen Suomen­lahdella, tällaisiin riskeihin kaapeli­yhtiöt varautuvat

Kun mereen lasketaan tietoliikennekaapelia, on otettava huomioon hait ja tulivuoret, tai ainakin ankkurit ja vanhat miinat. Elisa vaihtaa nyt vanhoja merikaapeleitaan uusiin yhteyksiin.

Jopa yli 99 prosenttia maailman nettiliikenteestä kulkee merenalaisissa kaapeleissa. Koska verkkoliikenteen määrä kasvaa, myös kaapeleita tarvitaan lisää.

Tietoliikennekaapelien suunnittelu ja laskeminen mereen on tarkkaa työtä. Esimerkiksi kotimaisen Elisan uuden kaapelin valmistelu käynnistyi jo yli vuosi sitten, vaikka kaapelia laitetaan paikalleen parhaillaan.

Laskeminen tehdään kahdessa osassa, kertoo Elisan verkkojen suunnittelusta vastaava päällikkö Sami Rajamäki.

”Ensiksi lasketaan merikaapeli Suomen aluevesirajalle asti. Kun Viron puolen lupaprosessi on saatu päätökseen, jatketaan kohti Tallinnaa.”

Elisan kaapeli lähtee Espoon Matinkylästä. Kovin yksityiskohtaisesti yhtiö ei halua reittiä kuvailla.

”Rantarakentaminen tehdään poraamalla mereltä rantaan noin 250 metriä pitkä reikä. Porattuun reikään asennetaan putki, jonne kaapeli vedetään. Rannassa kaapeliputki ja kaapeli päätetään kaapelikaivoon, josta myöhemmin tehdään liitokset maalla olevaan verkkoon.”

Vaikka kaapelin laskeminen mereen on pitkälti automatisoitu, taustatyötä on tehty valtavasti.

Esimerkiksi merenpohja pitää tutkia tarkasti.

Kaapelireitin pohjatutkimus tehdään ensin kaikuluotaimilla, kertoo Rajamäki. Jos pohjassa on muutakin infrastruktuuria, esimerkiksi sähkökaapeleita tai kaasuputkia, pohja kuvataan sukellusroboteilla ennen kuin tietoliikennekaapelia ryhdytään laskemaan. Laskun jälkeen sen onnistuminen varmistetaan vielä uudella kuvauksella.

”Tietyissä erikoistapauksissa saatetaan tehdä tutkimuksia myös magnetometrillä eli metallinilmaisimella vaikkapa sodan aikaisten miinojen havaitsemiseksi.”

 

Jos kyseessä olisi ammus tai miina, työ täytyy pysäyttää ja ottaa yhteyttä puolustusvoimiin.

Metallinilmaisimia käytetään vain kaapelin risteämiskohtien läheisyydessä.

”Sain juuri aineiston niistä osuuksista, jotka tähän mennessä olemme tutkineet. Aineistossa oli yhdeksän kohdetta, jotka tulemme tarkemmin tutkimaan sukellusrobotilla”, kertoo Rajamäki.

”Luultavasti ne ovat laivoista heitettyä metalliromua tai muuta roskaa, mutta tutkitaan varmuuden vuoksi. Emme ota turhia riskejä.”

Jos kyseessä olisi ammus tai miina, työ täytyy pysäyttää ja ottaa yhteyttä puolustusvoimiin, jonka ammattilaisilta Elisa pyytää tarkempaa arviota tai jopa ammuksen poistamista.

Rajamäen mukaan reittisuunnittelussa on käytetty sitä tietoa, joka on saatavilla alueista, joille tiedetään toisen maailmansodan aikana jätetyn pommeja. Isoimmat riskialueet on kierretty jo suunnitteluvaiheessa.

”Pohjassa olevat räjähteet eivät asiantuntijoiden mukaan ole vaaraksi pinta-alukselle, koska päällä oleva vesi ja muta vaimentavat tehokkaasti räjähdystä.”

Ellei erityisiä yllätyksiä tule, Elisan kaapeli on valmis alkusyksystä. Sen jälkeen tehdään vielä laitteiden asennustöitä.

Vaikka yhtiöllä on kaksi muutakin kaapelia Suomen ja Viron välillä, uusi kaapeli on välttämätön. Tämä johtuu siitä, että edelliset kaapelit ovat vanhoja.

”Ne on laskettu mereen 1990-luvun lopussa ja ne ovat käyttöikänsä päässä sekä teknisesti että kapasiteetin kannalta. Tyypillisesti merikaapelin käyttöikä on noin 25–30 vuotta,” kertoo Rajamäki.

Toisen vanhemman reitin kapasiteetti kasvaa, ja se varmentaa nyt rakennettavaa uutta yhteyttä. Vanhempikin reitti korvataan uudella kaapelilla noin vuoden tai kahden sisällä.

Sen lisäksi yhtiön pitää Rajamäen mukaan varautua 5G-aikaan. Uuden sukupolven teknologia kasvattaa mobiilidatan käyttöä.

”Arvioimme uuden kaapelin kapasiteetin olevan lähes 300-kertainen verrattuna nykyiseen korvattavaan kaapeliin, joka lähtee Porkkalasta.”

Rajamäki arvioi, että kaapelin kapasiteetti voi olla suurempikin. Riippuu, miten valokuituteknologia jatkossa kehittyy.

 

Luoteisessa Afrikassa sijaitseva Mauritania oli kaksi päivää kokonaan ilman kansainvälisiä verkkoyhteyksiä.

Suomenlahti on melko kiitollinen ympäristö laskea tietoliikennekaapelia: Suomi ja Viro ovat lähellä toisiaan, ja Itämeri on matala. Toisaalta alueella on jatkuva ruuhka.

Esimerkiksi vuonna 2009 Suomen ja Ruotsin välinen TDC-yhtiön tietoliikennekaapeli hajosi, kun Viking Linen risteilyalus Rosella tuli osuneeksi siihen ankkurillaan. Nettiyhteydet hidastelivat pitkin Suomea monta päivää.

”Uusi kaapeli varmentaa asiakkaidemme ulkomaanyhteyksiä”, sanoo Rajamäki.

”Yhden kaapelin vikaantuessa ulkomaiden liikennettä voidaan välittää toisen reitin kautta ilman, että tietoliikenne häiriintyy.”


Maailman merissä kulkee jo satoja tietoliikennekaapeleita, ja joku niistä on aina rikki. Pahimmillaan kaapeleiden kanssa voi käydä kuten Mauritanialle kävi vuonna 2018.

Luoteisessa Afrikassa sijaitseva Mauritania oli kaksi päivää kokonaan ilman kansainvälisiä verkkoyhteyksiä. Joku katkaisi sen ainoan merikaapelin, jonka kautta Mauritania oli yhteydessä maailman verkkoihin.

Itämerellä merikaapelit voivat vaurioitua esimerkiksi laivojen ja veneiden ankkureista tai pidemmällä aikavälillä siitä, että pohjavirtaukset liikuttavat kaapelia kiviä vasten. Liikkumisen tuloksena kaapelin suojavaippa voi kulua ja kaapeli sen sisällä lopulta vaurioitua.

Rajamäen mukaan Elisan uutta kaapelia on suojattu kestämään paremmin veden tuomaa rasitusta ja esimerkiksi hankausta merenpohjassa olevia kiviä vasten.

Siksi vaihtoehtoja kannattaa olla, vaikka merikaapelien asentaminen onkin kallista. Itämeren kaapelien lisäksi Elisalla on vielä länteen suuntautua kansainvälinen kaapelireitti, jossa kaksi eri kaapeli varmentavat toistensa toimintaa ja välittävät ulkomaanliikennettä.

Mauritanian tietoliikenneyhteyksien katkeamisesta epäiltiin aikoinaan Sierra Leonen valtiota, joka oli samoihin aikoihin sulkenut omilta kansalaisiltaan verkkoyhteydet maassa käytäviin vaaleihin vaikuttaakseen.

 

Koilliskaapelihankkeen uhkaluettelo on suorastaan mielikuvituksellinen.

Vandaalit ja pahantahtoiset valtiot ovat uhkia Itämerelläkin, mutta verrattuna moniin muihin maailman merialueisiin Suomenlahti on vakaa ja rauhallinen.

Esimerkiksi Norjan ja Japanin välille arktisen merialueen kautta kulkevaksi suunnitellun koilliskaapelihankkeen turvallisuutta koskevan selvityksen uhkaluettelo on suorastaan mielikuvituksellinen.

Mannerjalustalla ja syvällä merellä suuria uhkia ovat esimerkiksi maanjäristykset ja maanvyöryt sekä tulivuoret. Hieman epätodennäköisempinä uhkina Jyväskylän yliopiston tekemä selvitys listaa hait ja tsunamit.

Mitään näistä ei sentään tarvitse miettiä Suomenlahdella. Haita ei ole, silakkaparvia kaapeli tuskin kiinnostaa ja maaperä on geologisessa mielessä vakaa. Se tarkoittaa, ettei maanjäristyksiä varmaankaan tule.

Elisan tänä kesänä laskettava kaapeli mahdollistaa suuren kapasiteetin.

”Kapasiteettia voidaan tulevaisuudessa tarjota myös virolaisille tai muille kansainvälisille toimijoille, mutta ensimmäiseksi yhteydet rakennetaan Elisan asiakkaiden tietoliikennetarpeisiin.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  2. 2

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  3. 3

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  4. 4

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  5. 5

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  7. 7

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  8. 8

   Keski-Eurooppaa koettelevan kuuman ilman kieleke ”lipaisee” Suomeakin

  9. 9

   Viisi opiskelupaikan Oulun yliopistossa jo saanutta hakijaa menetti paikkansa väärin tallennettujen tietojen takia

  10. 10

   Tankojuoppous on yksi Suomen omituisimmista rikoksista, ja poliisi­tarkastajakin myöntää pykälän olevan ”hölmösti rakennettu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  3. 3

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  4. 4

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

  6. 6

   Sodanaikainen pommi räjähti Saksassa ja jätti jälkeensä ison kraatterin pellolle

  7. 7

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  8. 8

   Tämän talon ei pitänyt koskaan valmistua – Veturinkuljettaja Rave veisti viimeisen linnansa kiviä myöten itse

  9. 9

   Pietari oli 1990-luvulla rikollisten valtakunta: Tuhansia salamurhattiin ja suomalaisetkin marssivat alamaailman pillin mukaan

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen porvaripoika uskoi parempaan maailmaan, lähti Venäjän vallankumoukseen ja haudattiin Kremlin muuriin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  5. 5

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  6. 6

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  7. 7

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  8. 8

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  9. 9

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  10. 10

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  11. Näytä lisää