Teknologia

Taivas lyö tulta

Lentävä liekinheitin sylkee korkealta tulta ja näyttää pelottavalta. Yksityisesti ja rajoituksia noudattaen laite on laillinen.

Lennokkeja käytetään hyvin monenlaisiin käyttötarkoituksiin. Esimerkiksi Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella on lennokki, jossa on lämpökuvauskamera. Viranomaiskäytössä lennokki tulee paljon halvemmaksi kuin helikopteri. Suomen poliisillakin on lukuisia lennokkeja, joiden kuvausominaisuuksilla esimerkiksi arvioidaan yleisötapahtumien kävijämääriä.

Yrityksiä kiinnostaa laitteiden potentiaali kuluttajien palvelemisessa, mutta myös uusia teknologiainnovaatioita syntyy.

Lennokkien omistajien mielikuvitus on rajaton. Niitä käytetään kalastuksessa, lennätetään tulivuoriin ja onpa joku tehnyt videon siitäkin, miten lennokilla laitetaan ruokaa.

Ihmiset ovat kiinnittäneet lennokkeihin jo pitkään erilaisia asioita omien tarpeidensa mukaisesti. Niistä rakennetaan lintujen ja perhosten näköisiä laitteita, joita kutsutaan nimellä ornithopteri.

Kolme vuotta sitten suomalaismiehet kiinnittivät lennokkiin kokeeksi moottorisahan. Videosta tuli Youtube-hitti.

Nyt yhdysvaltalainen yritys on tuonut kuluttajamyyntiin lennätettävän liekinheittimen.

Laitteessa on yhden gallonan (noin 3,8 litraa) bensatankki, jolla saa aikaan tulisuihkua noin puolitoista minuuttia.

”TF-19 Wasp on lennokkiliekinheitin, joka on suunniteltu etäsytyttämiseen ilma- ja maakohteisiin. Se tuo uusia tehokkuuden tasoja ja hallittavuutta maanviljelyyn”, yritys kertoo sivuillaan.

Liekinheittimellä voi vaikka siivota sähkölinjoihin juuttuneita roskia, tuhota korkealla sijaitsevia ampiaispesiä tai kulottaa viljelyksiä.

Käsikäyttöisistä liekinheittimistä aloittanut firma listaa sivuillaan myös useita amerikkalaiselokuvia ja tv-sarjoja, joihin heidän laitteillaan on tehty erikoistehosteita. Yksi näistä on Netflixissä nähty Marvelin Punisher-sarja.

Uusi, lentävä laite on perin vaikuttava näky. Se tuo mieleen Terminator 2 -elokuvan futuristisen kohtauksen lentävistä ja ampuvista tappajaroboteista.Ohion osavaltiossa toimiva yritys lupaa, että Yhdysvalloissa liekinheittimet ovat täysin laillisia. Yritys kertoo sivuillaan, että näin on monissa muissakin maissa ja että on pyrkinyt tarkistamaan lainsäädännön niistä maista, joihin lupaa toimittaa tuotteitaan. Vastuu on kuitenkin lopulta tilaajalla, firma painottaa.

TF-19 Wasp -liekinheittimiä voi sivujen perusteella tilata myös Suomeen. HS ei kerro tuotteen hintaa, sillä HS ei halua kannustaa lukijoitaan tilaamaan liekinheittimiä.

Mutta mitä mieltä on Suomi?

Lentävälle liekinheittimelle ei ole tuontirajoituksia, kertoo Tullin valvontaosaston ylitarkastaja Jarkko Keskinen.

Keskisen mukaan kaupalliseen tuontiin on rajoituksia ja vaatimuksia, joita hallinnoi Traficom. Yksityistä tilaajaa ne eivät koske, jos tilattava tavara tulee omaan käyttöön.

”Yksityishenkilö voi siis Tullin puolesta tilata lentävän liekinheittimen. Mutta vapaasti sitä ei voi käyttää”, Keskinen muistuttaa.

Lennokkien käyttäminen on melko tarkoin säädeltyä. Ensi kesänä voimaan astuvan EU-asetuksen mukaan harrastajiltakin vaaditaan suoritettu verkkokurssi, kertoi Yleisradio.

Lennokkien sääntelystä Suomessa vastaava Traficom ei kuitenkaan sekään kiellä lentävien liekinheittimien käyttöä.

”Kansallinen sääntely ei erikseen ota kantaa siihen, mitä kaikkea mahdollista miehittämättömään ilma-alukseen voidaan kiinnittää. Näitä vaihtoehtoja olisi käytännössä rajattomasti”, kertoo Traficomissa lennokkien sääntelyn kehittämisestä vastaava Jukka Hannola.

Hannola työskentelee johtavana asiantuntijana ilmailujohtajan esikunnassa.

Traficomin sääntelyn kannalta on merkityksellistä, missä lentävää liekinheitintä käytettäisiin. Kaupungissa tai muulla tiheään asutulla alueella käyttäminen tuskin tulisi kuuloonkaan.

Tämän sanelee Poliisihallituksen mukaan myös järjestyslaki, jonka mukaan syövyttävät ja toisen vakavaan vahingoittamiseen tai lamauttamiseen soveltuvat esineet ovat yleisellä paikalla kiellettyjä. Lentävä liekinheitin voitaisiin kieltää myös siksi, että se voi vaarantaa yleistä turvallisuutta. Poliisilain mukaan tällainen lennokki voidaan ääritapauksessa jopa ampua alas.

Traficomin Jukka Hannola muistuttaa, että tiheästi asutulla alueella harrastetoiminnassa käytettävällä lentolaitteella on kolmen kilon painorajoitus.

”Käytännössä tämä rajaa automaattisesti liekinheittimen kaltaiset laitteet ulos sieltä, missä ihmisiä liikkuu runsaasti. ”

Lentävää liekinheitintä myyvän yrityksen sivuilta ei löydy ainakaan helposti tietoa siitä, minkä verran laite painaa. Yksi gallona bensaa painaa kuitenkin kolme kiloa, joten kolmen kilon painorajoitus ylittyy varmasti.

Syrjäisemmillä seuduilla painorajoitukset eivät välttämättä tule vastaan, mutta myös muuta sääntelyä on. Hannola muistuttaa ainakin vaarallisten aineiden sääntelystä sekä metsäpalovaaran huomioimisesta.

”Yleinen vaaran aiheuttaminen on kielletty, ja siihen kategoriaan tuollainen toiminta saattaa joissain olosuhteissa kuulua”, sanoo Hannola.

Toistaiseksi Traficomilla ei ole ollut tarpeen puuttua lennokkien käyttötarkoituksiin.

”Traficomille ei ole raportoitu yhtään tapausta, jossa miehittämättömään ilma-alukseen kiinnitetty kuorma olisi aiheuttanut vaaraa ulkopuolisille.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  2. 2

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  3. 3

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  4. 4

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  5. 5

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  6. 6

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  7. 7

   Malmille on rakennettu kävelysilta, joka päättyy päin aitaa: ”Turvallisuus on aina pääasia”

  8. 8

   Eettinen valinta on usein kallis, mutta hinta ei ole koko totuus – Katso, miten uudet lihan­korvikkeet pärjäävät vertailussa sika-nauta­jauhelihan kanssa

  9. 9

   Farmiin joutuminen tuli Eeli Tolvaselle sokkina, kesällä hän meni luistelu­valmennukseen ja pudotti painoaan

  10. 10

   Mitä tehdä, kun oma lapsi hävettää? Näin käsittelet häpeää ja valitset sanasi turvallisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin edustalle ilmestyi palkkien päällä lepäävä hulppea paviljonki: Mistä on kyse?

  2. 2

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  3. 3

   Yhteisiä juhlia ja kiusallinen valokuva: Britannian prinssi Andrew joutui jälleen myrskyn silmään Jeffrey Epsteinin takia

  4. 4

   Ranskalaispariskunta yritti kuljettaa Sardinian valkeaa hiekkaa ”matka­muistona” koti­maahansa, nyt heitä uhkaa jopa vuosien vankeus­rangaistus

  5. 5

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  6. 6

   ”Mitäs te nyt meinaatte?” käpyläläinen Helena Halonen kysyi aamun hämärässä hääränneiltä pyörä­varkailta ja hetken kuluttua poliisi löysi autollisen varastettua tavaraa

  7. 7

   ”Greatest of all time” – Teemu Pukki villitsee ympäri Eurooppaa, nyt ranskalainen uutis­toimisto AFP listasi kolme erikoista Pukki-faktaa

  8. 8

   Päivän Byrokraatti on tunnettu sivusto, joka aloitti naljailemalla virkamiehille ja Sääntö-Suomelle – kunnes siitä tuli vuosi vuodelta poliittisempi

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi tutkii Milliklubin ovella sattunutta pahoin­pitelyä, ravintola kiistää väitteen ovimiehen osallisuudesta

  10. 10

   Kuuden tunnin työpäivä ja neljä työ­päivää viikossa: Mitä seuraisi Sdp:n Sanna Marinin ”utopian” toteutumisesta?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  4. 4

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  5. 5

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  6. 6

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  7. 7

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  8. 8

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  9. 9

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää