Teknologia

Operaattorit rakentavat 5g-verkkoja ympäri Suomea, ja ensimmäiset 5g-puhelimet ovat jo myynnissä – Näin uusi teknologia vaikuttaa tavallisen kuluttajan arkeen

Ensin 5g-verkot alkavat todennäköisesti laajentua isoimpien kaupunkien keskustoihin ja alueille, joilla 4g-verkot ovat nykyään ruuhkaisimpia.

Dna, Elisa ja Telia ovat saaneet rakentaa 5g-mobiiliverkkoja Suomessa tämän vuoden alusta asti. Sitä ennen Viestintävirasto oli myöntänyt vain väliaikaisia radiotaajuuslupia 5g-verkoille.

Yhteensä kolme operaattoria maksoivat taajuusluvista valtiolle yli 77 miljoonaa euroa.

Tänä kesänä Suomessa on myös tullut myyntiin ensimmäiset kuluttajille tarkoitetut 5g-laitteet.

5g on nopeampia yhteyksiä tarjoava langaton mobiiliverkko, joka toimii uusilla taajuuksilla. Käytännössä se voi tarjota tulevaisuudessa lähes olemattomalla viiveellä kymmenen kertaa nopeampia yhteyksiä kuin nykyinen 4g-verkko.

Mutta missä kaikkialla 5g-verkkoa pääsee käyttämään ja mitä 5g-laitteita on myynnissä nyt ja lähiaikoina? Entä mitä operaattorit ovat jo tehneet ja suunnittelevat lähitulevaisuudessa 5g-mobiiliteknologian parissa?

HS kysyi asiaa Dna:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisäseltä, Elisan mobiiliverkkojen teknologiajohtaja Jarno Niemelältä sekä Telian teknologiajohtaja Jari Collinilta.

Missä 5g-verkko toimii?

Dna

Dna:lla on Helsingin ydinkeskustan alueella toimiva 5g-verkko. Lisäksi yhtiö rakensi Porin keskustaan viikko sitten päättynyttä Suomi-Areenaa varten 5g-verkon, josta on tarkoitus tulla pysyvä.

Dna:lla on myös Vantaan Nikinmäellä käynnissä 5g-verkkoa hyödyntävä niin sanottu fixed wireless access -kokeilu, jossa on mukana pieni joukko pientaloja. (Projektista kerrotaan lisää myöhemmin jutussa.)

”Kun 5g-kehitys kunnolla alkaa, niin ensimmäiseksi rakennamme verkkoja isojen kaupunkien keskusta-alueille sekä sellaisille alueilla, joilla 4g-verkot ovat tällä hetkellä kaikista ruuhkaisimpia”, Väisänen sanoo.

Elisa

Elisalla on 5g-verkko Tampereen, Turun ja Jyväskylän keskusta-alueilla. Lisäksi yhtiöllä on kokeilukäytössä 5g-verkot myös Helsingin ydinkeskustassa sekä Espoon Karaportissa ja Otaniemessä.

”Meillä on suunnitelmia laajentaa 5g-verkkoa, mutta tulemme niistä julkisuuteen myöhemmin”, Niemelä kommentoi.

Telia

Telialla on pääkaupunkiseudulla useita pieniä keskittymiä, joissa 5g-verkko toimii: Postitalon ja Narinkkatorin alueella keskustassa, Telia 5g -areenalla Töölössä, Messukeskuksessa, Telian kampusalueella Vallilassa, Maria 01 -startupkeskuksessa Kampissa sekä Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Lisäksi yhtiöllä on käynnissä Helsingin Tapaninkylässä vastaavanlainen fixed wireless access -testaus asuintaloissa kuin Dnalla Vantaan Nikinmäessä.

Telia on rakentanut teollisuuden tarpeisiin 5g-verkon myös ABB:n taajuusmuuttajatehtaalle Helsingin Pitäjänmäkeen sekä Oritkari-Nuottasaaren teollisuusalueelle Ouluun.

”Syksyn aikana on tarkoitus avata laajempia 5g-verkkoja kuluttajille”, Collin kertoo.

Mitä 5g-laitteita on myynnissä?

Elisalla on myynnissä Huawei Mate 20 X 5G-, Oneplus 7 Pro 5G- ja ZTE Axon 10 Pro 5G -puhelimet. Ne maksavat lähemmäs tuhat euroa.

Elisan mukaan niiden myynti on lähtenyt kohtalaisen hyvin käyntiin.

Yhtiöllä on myynnissä myös Huawei 5G CPE Pro -reititin, joka yhdistyy 5g-verkkoihin ja jakaa mobiiliyhteyden eteenpäin eri laitteille lähiverkossa.


Dna:lla ei ole myynnissä kuluttajille 5g-laitteita, koska ne eivät Väisänen mukaan ole vielä riittävän laadukkaita.

Hänen mukaansa syitä on kolme:

1. Nykyiset laitteet eivät pysty hyödyntämään eri taajuuksia niin hyvin, että niillä päästäisiin sellaisiin nopeuksiin, joihin 5g:ssä pitäisi päästä.

2. Niiden virrankulutus 5g-verkossa on liian suuri eli akut tyhjenevät nopeasti.

3. Dna ei pysty lupaamaan, että kaikki palvelut, jotka toimivat nykyisessä 4g-verkossa, toimivat myös 5g:ssä. Yksi tällainen palvelu on wifi-puhelut.

Nyt jo tarjolla olevien 5g-laitteiden lisäksi Dna on tehnyt testauksia muun muassa Oppon ja Samsungin 5g-puhelimien demoversioilla, Väisänen kertoo.

Hänen mukaansa Dna tuo ensimmäiset 5g-laitteet myyntiin loppuvuodesta, ja niiden tarjonta laajenee ensi vuonna.

Telian Collin puolestaan kertoo, että yhtiöllä on testaukset käynnissä, ja 5g-laitteita on tulossa myyntiin vielä tänä vuonna.

Kaikkien operaattorien edustajat uskovat, että huomattavasti nykyisiä halvempia 5g-puhelimia on tulossa myyntiin ensi vuonna.

”Veikkaukseni on, että mobiilialan maailmankonferenssissa Barcelonassa tulee julkistuksia halvemmista päätelaitteista”, Elisan Niemelä sanoo. Konferenssi on helmikuun lopussa.

Mutta 5g:n varsinaiset hyödyt eivät ole siinä, että kuluttajat saavat laitteisiinsa nykyistä huomattavasti nopeammat mobiiliyhteydet.

Mitä 5g tarkoittaa tavallisille mobiiliverkon käyttäjille?

”Minä en ainakaan keksi, mitä hyötyä kuluttaja saa lisänopeudesta puhelimessa”, Dna:n Väisänen sanoo suoraan.

”Jos 5g-puhelimella saa vaikka 500 megan nopeuden, niin minulle ei tule mieleen yhtään palvelua, joka vaatisi sellaisia nopeuksia. Kun 4g-puhelimella saa jo kymmenien tai sadan megan nopeuden, niin niillä katsoo vaikkapa 4K-tason videoita.”

Kun 5g-verkot laajenevat ja laitteet yleistyvät, se vähentää joka tapauksessa 4g-verkon kuormitusta. Se puolestaan saa aikaan kaksi asiaa:

1. 4g-mobiiliverkossa siirtonopeudet kasvavat.

2. 4g-mobiiliverkossa on harvemmin hetkiä, jolloin siirtonopeus takkuilee pahasti.

Eli 5g:n myötä myös 4g:n laatu paranee. Sille on tarvetta, sillä mobiilidatan käyttö on moninkertaistunut Suomessa viime vuosina.

Sekä Dna että Telia näkevät, että tavallisille kuluttajille 5g-verkon hyöty näyttäytyy ensivaiheessa ennen kaikkea pientaloalueilla, joilla ei ole valokuitukaapelia.

Molemmilla yhtiöillä on käynnissä testaukset, joissa kotitalouksiin asennetaan 5g-reititin, jonka avulla niihin saadaan nopea laajakaistayhteys 5g-verkon avulla – siis fixed wireless access.

Tällöin 5g-verkon hyöty voi jo alkaa näkyä konkreettisesti, kun perheessä lapset ja aikuiset ovat samanaikaisesti laitteiden parissa esimerkiksi katsomassa videoita ja pelaamassa.

5g-mobiiliverkon avulla vaikkapa viisihenkisen perheen lapset voisivat pelata videopelejä verkossa samalla kuin vanhemmat katsoisivat Ultra HD -lähetyksiä, ja kaikkien yhteys toimisi pätkimättä.

”Suomessa on satoja tuhansia pientaloja, joissa ollaan 4g-modeemin tai kuparipohjaisen dsl-laajakaistan varassa. Niissä kotitalouksissa ei päästä sellaisiin siirtonopeuksiin, mitä tällä hetkellä tarvitaan”, Dnan Väisänen sanoo.

”Pelatessa lyhyt viive on tärkeä, ja siinä 5g tuo pian etua 4g:hen verrattuna. Samoin virtuaalitodellisuuteen liittyvissä ratkaisuissa, jotka alkavat varmasti yleistyä pian. Pelaamisessa ja virtuaalitodellisuudessa tulevat näkymään ensimmäiset 5g:n synnyttämät wau-efektit kuluttajille”, Telian Collin uskoo.

Miltä 5g:n lähitulevaisuus näyttää?

Collin ennakoi, että kestää kahdesta kolmeen vuotta ennen kuin Suomessa on täysin itsenäisiä 5g-verkkoja. Toistaiseksi 5g- ja 4g-verkko toimivat rinnakkain: 5g-verkon pitää hyödyntää osittain 4g-verkkoa, jotta se ylipäänsä toimii.

”Tulevaisuudessa 5g-päätelaitteet tulevat myös olemaan jotain ihan muuta kuin puhelimia. Ne voivat liittyä esimerkiksi älyvaatteisiin tai olla silmälaseihin integroituja virtuaalitodellisuusratkaisuja.”

Tällöin kyse on esineiden internetistä, jossa lukuisat eri laitteet ovat kytkettynä verkkoon.

Monet 5g:n edistysaskeleet tulevatkin tapahtumaan teollisuudessa, logistiikassa ja ylipäänsä yrityksissä, ja sitä kautta ratkaisut leviävät kuluttajille, Collin uskoo.

”Tulevaisuudessa 5g mahdollistaa esimerkiksi autonomiset autot tai sen, että meillä on kaikki kodin laitteet kiinni internetissä. Tämä varmasti tapahtuu, mutta aikatauluun kannattaa suhtautua realistisesti. Mennään useita vuosia eteenpäin ennen kuin tämän tyylisiä 5g-palveluita tulee tarjolle”, Dna:n Väisänen sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni asia Euroopassa on muuttunut vuoden 2015 jälkeen, ja siksi syyrialaiset eivät ehkä suuntaa joukoittain sodan jaloista Suomeen

  2. 2

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  3. 3

   Miksi tuhannet miehet vaelsivat jopa puolen Euroopan halki kuollakseen lähellä Itämeren rantaa 3 000 vuotta sitten?

  4. 4

   Helsinkiläisen opiskelijan poikkeuksellinen tutkielma kerää hehkutusta: ”Voimme tehdä eriytymiselle jotain melko yksinkertaisilla tavoilla”

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   ”Komppaan kaikkia, et ihan diippiishittii” – Somessa irvaillaan Triplan nimistölle, YIT puolustaa ”kansainvälisyyttä”

  7. 7

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  8. 8

   ”Pitäkää tunkkinne” – Triplan pysäköinti­maksuja kauhistellaan korkeiksi, mutta ovatko ne sitä?

  9. 9

   Murmelin kevätpäivä muuttui kauhuksi, HS näyttää 19 maailman parasta luontokuvaa

  10. 10

   Elisa Wirkkalan remontoimat ja sisustamat asunnot menevät kaupaksi nopeasti, ja nyt hän paljastaa vinkkinsä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  3. 3

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  4. 4

   Helsinkiläisen opiskelijan poikkeuksellinen tutkielma kerää hehkutusta: ”Voimme tehdä eriytymiselle jotain melko yksinkertaisilla tavoilla”

  5. 5

   Lapsensa onnettomuudessa menettäneet britti­vanhemmat järkyttyivät Valkoisessa talossa: Epäilty yli­ajaja oli Trumpin kutsumana viereisessä huoneessa

  6. 6

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  7. 7

   Elisa Wirkkalan remontoimat ja sisustamat asunnot menevät kaupaksi nopeasti, ja nyt hän paljastaa vinkkinsä

   Tilaajille
  8. 8

   ”Komppaan kaikkia, et ihan diippiishittii” – Somessa irvaillaan Triplan nimistölle, YIT puolustaa ”kansainvälisyyttä”

  9. 9

   ”Pitäkää tunkkinne” – Triplan pysäköinti­maksuja kauhistellaan korkeiksi, mutta ovatko ne sitä?

  10. 10

   Kiina esitteli taistelu­helikopterin, joka muistuttaa lentävää lautasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  5. 5

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  8. 8

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää