Teknologia

Messukeskus on loppuviikon ajan ”Suomen suurin hotelli” – Näin pienen koodariporukan tapahtuma paisui valtavaksi festivaaliksi, joka oli synnyttämässä koko suomalaista peliteollisuutta

Pekka Aakko on järjestänyt Assemblya vuodesta 1993 ja ollut tapahtumassa mukana joka ainut kerta.

Toimitusjohtaja Pekka Aakkoa on jälleen tänä kesänä ottanut monesti päähän ja väsyttänyt.

Mutta nyt ne tunteet ovat takana, kun hän pörrää ympäri Messukeskusta, jossa ollaan pystyttämässä Assembly-tietokonefestivaalia.

”On tuntunut siltä, että tässä menee taas tämä kesä Assyja säätäessä. Mutta kun tapahtuma alkaa, niin se on aina aika jännä juttu, että hyvä fiilis palaa ja huomaa, että tämä on oikeasti kivaa puuhaa.”

Tänään torstaina alkava Assembly on valtava tapahtuma, joka täyttää Messukeskuksen. Siellä käy päivittäin noin 10 000 ihmistä, joista suuri osa viettää tapahtumassa kaikki neljä päivää sunnuntaihin asti.

Messukeskukseen on jopa järjestetty yösijat 4 000 festivaalikävijälle.

”Tämä taitaa olla Suomen suurin hotelli juuri nyt”, Aakko sanoo ja naurahtaa.

Hän on järjestänyt Assemblya vuodesta 1993. Ensimmäisen kerran Assembly pidettiin Kasavuoren koulukeskuksessa Kauniaisissa 1992.

Aakko oli silloin 21-vuotias tietojenkäsittelytieteen opiskelija. Hän oli kiinnostunut tekemään tietokoneella demoja eli graafisesti näyttäviä ohjelmia, joilla on usein tarkoitus kokeilla tietokoneen suorituskyvyn rajoja.

Samalla koodarit tottakai kilpailevat demoillaan ohjelmointitaidoissa.

Hän innostui osallistumaan Assemblyyn, jotta tapaisi muita demokulttuurin harrastajia ja näkisi heidän töitään.

Tapahtumassa hän ajatui muun muassa asentamaan tietokoneita ja hääräämään ruokailutarjoilujen parissa sekä ennen kaikkea tutustui järjestäjäporukkaan.

Seuraavana vuonna hän oli jo vastuussa tapahtumasta yhdessä Markus Kantosen kanssa. Samalla Assembly siirtyi Aakon entiseen kouluun, Nikkarin yläasteelle Keravalla.

1990-luvun alussa demoskene-kulttuuri oli alkanut viriämään, siihen liittyen järjestettiin erilaisia tapahtumia ja Assemblyille suorastaan tunki väkeä, Aakko muistelee.

Vuonna 1994 Assembly siirtyi Helsingin jäähalliin ja siitä eteenpäin se on aina järjestetty joko Hartwall-areenalla tai Messukeskuksessa.

Vuodesta 2007 alkaen Assemblyt on pidetty myös talvella, ja niidenkin pitopaikaksi on nykyään vakiintunut Messukeskus.

Melkeinpä alusta asti Assemblyilla on ollut isossa roolissa myös tietokoneella pelaaminen.

Esimerkiksi Doom-pelissä järjestettiin kilpapeliturnaus jo vuonna 1994.

 

Pitkälle 2000-luvulle asti Aakko on saanut puolustella nörttikulttuuria.

Doom tuki verkkopelaamista, ja jollain himmelillä saimme kymmenen tietsikkaa lähiverkkoon. Palkintona oli Compaqin tietokone”, Aakko muistelee.

”Demojen tekeminen eli koodaus sekä grafiikan ja musiikin työstäminen ovat hyvin lähellä sitä, miten käytännössä pelejäkin tehdään. Pelin tekemisessä tarvitaan tietysti myös jonkinnäköinen idea, millainen pelin mekaniikka on. Mutta tekniseltä puolelta ne ovat samaa asiaa.”

Demot ja pelaaminen ovat edelleen kaiken keskiössä, vaikka festivaaleilla on tarjolla lisäksi muun muassa robottitaisteluita sekä Stiga-pöytäjääkiekkoa.

Pitkälle 2000-luvulle asti Aakko on saanut puolustella nörttikulttuuria. Assembly oli jonkinlainen huipentuma mielikuville nörttikulttuurista: pojat ja nuoret miehet sulkeutuvat sisätiloihin, jossa he pelaavat ja koodaavat yötäpäivää tietokoneilla, syövät pizzaa sekä juovat kokista ja energiajuomia.

”Ja Assemblylla tämä tapahtuu vielä keskellä kauneinta kesää. Mutta kyllähän tietokonejengi harrastaa ja tekee muutakin. Se myös piiloutui vanhemmilta, mikä sosiaalinen maailma tietokoneruudun takaa avautuu, kun pelaa joukolla.”

 

Rovio käytännössä syntyi Assemblyilla 2003.

2010-luvulla asenteet ovat Aakon mukaan alkaneet vihdoin muuttua. Nörtti ei ole enää niin negatiivinen sana ja peliteollisuudesta on kehittynyt merkittävää liiketoimintaa.

Parhaimpana esimerkkinä peliyhtiö Supercell, joka on yksi Suomen suurimpia yhteisöveron maksajia ja jonka johtajat miehittävät verotettujen tulojen kärkisijoja.

Aakon mukaan Assemblylla on ollut merkittävä rooli koko suomalaisen peliteollisuuden synnyssä.

”Firmojen menestyminen tai epäonnistuminen ei ole tietenkään ollut meistä kiinni, mutta Assembly on ollut katalyytti. Täällä on kokoonnuttu, tavattu ihmisiä, synnytetty verkostoja ja opittu toisilta.”

Esimerkiksi Supercellin tarinaan kuuluu, että sitä edelsi Sumea-niminen peliyhtiö.

Ilkka Paanasen ja kumppanien ensimmäinen demo oli nimeltään Sumea, ja se esiteltiin Assemblyilla.”

Rovio puolestaan käytännössä syntyi Assemblyilla 2003.

Assemblyilla oli silloin kilpailu, jossa piti koodata moninpelattava mobiilipeli. Rovion perustajat voittivat kilpailun King of the Cabbage World -nimisellä pelillä.

”Muistan vielä sen keskustelun, kun he olivat voittaneet kisan ja totesivat, että tämä oli siisti juttu, voisiko näitä pelejä ruveta tekemään ihan ammatikseen. No, loppu on historiaa. Peter lähti jeesaamaan.”

Peter on Peter Vesterbacka, joka edusti tuolloin kilpailun toista sponsoriyritystä HP:tä.

Myös vanhemmilla suomalaisilla peliyhtiöillä, kuten Housemarquella ja Remedyllä, on vahvat sidokset Assemblyyn.

Aakko on samaan aikaan iloinen ja vähän haikea, koska nykyään pelien tekemistä voi opiskella ”melkein missä tahansa Suomessa”. Se tarkoittaa, että Assemblyn merkitys ei ole enää niin suuri kuin aikoinaan.

”Mutta onhan se hyvä, että on muitakin väyliä päästä pelialalle kuin että pitäisi tulla vääntämään jotain mystisiä demoja Assyille. Mutta ilman Assemblya nykyisenkaltaista peliteollisuutta tuskin olisi Suomeen syntynyt.”

Nykyään tapahtumaan saapuu Assemblyilla 1990-luvulla käyneiden jälkipolvea. Yhdessä saapuvia vanhempia ja lapsia varten on tapahtumassa jopa erillinen perhealue.

Myös Aakon 16-vuotias poika on ollut jo useana vuonna rakentamassa Assemblyja.

Kaikkien Assembly-vuosien aikana Aakko on luonut itselleen uran alalla. Suurin menestystarina on Applifier. Se oli hänen, vuodesta 1995 Assemblyja järjestämässä olleen Jussi Laakkosen sekä Jalmari Raippalinnan ja Matti Savolaisen perustama yhtiö.

Ensin se toimi nimellä Everyplay ja tarkoituksena oli tehdä Facebook-pohjaisia pelejä.

”Mutta emme osanneet tehdä niitä oikein. Samalla törmäsimme siihen problematiikkaan, että mistä saamme käyttäjiä. Sitten kokeilimme ristiinmainontaa peleissä ja huomasimme, että sehän toimii.”

Mainosratkaisusta tuli niin toimiva, että pelialan jättifirma Unity osti Applifierin 2014.

Nykyään Aakko on mukana useissa yhtiöissä. Pelialalla niistä näkyvin on Suomen menestyneinen e-urheiluorganisaatio Ence, jonka hallituksen puheenjohtaja Aakko on.

”Siitä on tullut tietysti kritiikkiä, että miksi osin samat ihmiset pyörittävät Assemblya ja Encea. No siksi, koska kukaan muu ei ollut tehnyt oikeasti ammattimaista e-urheiluorganisaatiota Suomeen. Olen sellainen ihminen, että kun näen, että jokin asiaa pitää tehdä, niin ei minua jaksa kiinnostaa, mitä muut siitä ajattelevat. Silloin pitää vain tehdä.”

 

Aakko on ainoa ihminen, joka on ollut jokaisella Assemblylla.

Elektronisen urheilu valtava suosio on myös yksi osoitus siitä, miten suhtautuminen videopeleihin on muuttunut. E-urheilua katselevat sadat miljoonat ihmiset ympäri maailmaa ja kilpailupalkkiot ovat nousseet todella suuriksi. Esimerkiksi 16-vuotias yhdysvaltalainen Kyle ”Bugha” Giersdorf voitti alkuviikosta Fortniten yksinpelin maailmanmestaruuden, mistä hän tienasi kolme miljoonaa dollaria.

Tätä nykyä Aakko on ainoa ihminen, joka on ollut jokaisella Assemblylla.

Tunnetko itsesi tapahtumassa koskaan vanhaksi?

”Ehkä joskus joo. Tai en tiedä. Kohtahan minulla tulee 50 lasiin, mutta henkinen asenne on tärkeämpi kuin fyysinen ikä.”

”Edelleen diggaan tästä yhteisöstä, joka tekee Assyja. Se on minulle kuin toinen perhe. Ilman meidän vapaaehtoisia Assemblystä ei olisi tullut niin isoa ilmiötä kuin se on. heidän kanssaan on ollut upeaa työskennellä ja rakentaa tapahtumaa, koska kaikki tekevät tätä isolla sydämellä ja ’rakkaudesta lajiin’.”

Viime vuonna teleyhtiö Telia osti enemmistön Assemblyn taustayhtiö Assembly Organizingista, ja samalla Laakkonen jätti tapahtuman.

Mikä Assemblyilla on Telian myötä muuttunut?

”Ei mikään, ei mikään. Se oli kauppoja tehdessä ihan selkeää, että mikään ei saa muuttua. Tapahtumaan ei ole syytä koskea, sen pitää olla samassa muodossa. Kun Assyista häviää sydän ja intohimo, tämä ei tule kovin pitkään elämään. Tästä ei ole tullut Teliamblya, mitä joku pelkäsi.”

Isona konsernina Telia on kuitenkin mahdollistanut tapahtuman kehittämisen ja laajentamisen, Aakko sanoo.

Telia on lisäksi rakentanut Assemblyn eli Aakon kanssa yhteistyössä Suomeen e-urheiluliigaa. Se hyödyttää myös Assemblya, mutta Aakko haluaa silti pitää kokonaisuudet erillään.

”Assembly on kaiken pohja. Tämä on ollut minulle harrastus, joskin aika iso harrastus. Telia e-sports on puhtaasti kaupallinen juttu.”

Assembly Messukeskuksessa 1.–4. elokuuta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  2. 2

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  3. 3

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  4. 4

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

   Tilaajille
  5. 5

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  6. 6

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  7. 7

   Monen suositun mökkijärven pinta on poikkeuksellisen alhaalla

  8. 8

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  9. 9

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  10. 10

   HS kiersi Kymiringin uuden moottoriradan, jonka takasuoralla voidaan tavoitella jopa 360 kilometrin haamunopeutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  9. 9

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  10. 10

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää