”Kukaan ystävistäni ei halua suurta älypuhelinta”, toimittaja huomasi ja selvitti, mistä pienen puhelimen voi ostaa: Selvisi, että ei enää mistään

HS:n teknologiatoimittaja Antti Tiainen ja monet hänen ystävänsä ostaisivat nykyistä pienempiä puhelimia, jos niitä vain olisi tarjolla. Tässä jutussa hän kertoo, miksi.

Iphone SE (vas.) on selkeästi pienempi kuin Samsung Galaxy A8, joka on kooltaan melko tyypillinen nykypuhelin.

6.8.2019 13:32 | Päivitetty 6.8.2019 16:32

Kun työnantajani tarjosi minulle aikoinaan Iphone SE -puhelinta, en ollut kovin innoissani.

Suurin syy oli se, että Iphone SE oli pienempi kuin silloinen kännykkäni, joka oli kuitenkin tullut jo käyttöikänsä päähän. Niinpä päädyin Iphone SE:n käyttäjäksi hitusen vastentahtoisesti.

Meni jonkin aikaa – ehkä jopa joitakin kuukausia – ja aloin tottua laitteeseen.

Nykyään tykkään puhelimestani yllättävän paljon, enkä kaipaa lainkaan isompaa luuria.

Iphone SE on sopivan pieni, jotta se kulkee melko huomaamattomasti taskussa mukana ja sitä voi käyttää näppärästi yhdellä kädellä.

Iphone SE:ni on ottanut iskun oikeaan alakulmaan.

Mutta nyt tämäkin puhelin alkaa pikku hiljaa vedellä viimeisiään. Haluaisin tilalle uuden älypuhelimen, joka on yhtä pieni.

Iphone SE -puhelimessa on 4 tuuman näyttö ja lisäksi ylhäällä ja alhaalla sekä hitusen reunoilla pintaa, joka ei ole näyttöä. Strategiset mitat ovat 12,38 x 5,86 senttimetriä.

Enkä todellakaan halua mitään mitään vanhanmallista näppäinpuhelinta, vaan täysiverisen ja laadukkaan älypuhelimen, jossa ohjelmistot toimivat sulavasti, kamera on hyvä, näyttö tarkka ja akku kestää pitkään.

 ”Kaikki nykyiset puhelinmallit ovat järkyttävän isoja.”

Ongelma on vain siinä, että suomalaisilta operaattoreilta eikä isoista kodinelektroniikkaketjuista löydy myynnistä samankokoista älypuhelinta – vielä pienemmistä puhumattakaan.

Iphone SE:n valmistamisen Apple on lopettanut.

Yhtä pieniä älypuhelimia ei siis yksinkertaisesti ole markkinoilla, ellen yritä metsästää käytettyä puhelinta. Pidän siitä, että käytettyjen puhelinten myynti on kasvava bisnes Suomessa, mutta haluaisin nyt ostaa uuden puhelimen.

Kaikki nykyiset puhelinmallit vain ovat järkyttävän isoja.

Apple, Huawei, Samsung ja muut valmistajat perässä tekevät aivan taatusti jatkuvaa analyysia siitä, mitä ihmiset puhelimilta tänä päivänä haluavat. (Ja ovat samalla synnyttämässä tarpeita, joita emme aiemmin tienneet meillä olevan.)

Kilpailu kännykkämarkkinoilla on myös niin kiivasta, että jokainen puhelinvalmistaja tuo varmasti markkinoille laitteita, joille vain riittää tarpeeksi ostajia.

Siksi olen hämmästynyt, kun juttelen ystävieni ja työkaverieni kanssa siitä, että haluaisin pienen älypuhelimen. Lähes kaikki heistä ovat samaa mieltä.

Otantani on tietysti erittäin rajallinen, parisenkymmentä noin 25–40-vuotiasta pääkaupunkiseudulla asuvaa ihmistä, eli samanmielisten kuplan ainekset ovat vahvasti kasassa.

 ”Ystävistäni kukaan ei haluaisi ostaa varta vasten isoa puhelinta.”

Joka tapauksessa juttelukumppanini eivät ole mikään poikkeuksellisen pienisormisten joukko, vaan kaikenkokoista väkeä.

Isoin heistä on lähemmäs 190 senttimetrin mittainen, pitkäraajainen mies ja jalkapallomaalivahti harrastetasolla. Mutta hänkään ei ole löytänyt itselleen sopivan pientä kännykkää kulahtaneen nykypuhelimensa tilalle.

Ystävistäni kukaan ei haluaisi ostaa varta vasten isoa puhelinta.

Jokunen ilmoittaa, että tykkää keskikokoisista puhelimista. Mutta kun tarkistelen nykyisten puhelimien kokoa, heidän ”keskikokoisensa” tarkoittaa itse asiassa pienimpiä markkinoilta löytyviä puhelimia, sellaisia kuin Iphone 7 ja 8 sekä Samsung Galaxy S10e.

Samsung Galaxy S10e (vas.) on pienin Android-puhelin, joka Suomen isoimmilla puhelimia myyvillä yrityksillä on tarjolla. Se ja Iphone 7 (kesk.) ovat Iphone SE:tä (oik.) juuri sen verran isompia, että niiden käyttö ei ole yhtä luontevaa.

Ne ovat noin 14 senttimetriä korkeita ja hiukan yli 7 senttimetriä leveitä. Tosin samaan kokoluokkaan kuuluu runsaasti puhelimia.

Puhelinliikeessä myyjä sanoo samaa kuin ystäväni: ”Pieniä puhelimia kysellään jatkuvasti. Luulisi, että joku valmistaja tarttuu siihen.”

Sen sijaan kun juttelen suomalaisten kauppojen johtoportaan tason väen kanssa, näkymä on erilainen.

Pienikokoisten puhelimien kysyntä on tällä hetkellä todella vähäistä. Puhelimen käyttötavat ovat muuttuneet merkittävästi jo siitä, kun Iphone SE tuli markkinoille keväällä 2016, listaa esimerkiksi Dna Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko.

Nykyään kännyköillä katsotaan koko ajan enemmän ja enemmän videokuvaa, esimerkiksi suoratoistopalveluita. Erityisesti sen takia ihmiset haluavat, että näytöt ovat isoja.

Lähes kaikissa uusimmissa puhelinmalleissa näyttö kattaa lähes koko etupuolen, mikä on Aavikon mukaan sentään jonkin verran hillinnyt puhelimien koon kasvua.

Kyllä minäkin katson puhelimellani liikkuvaa kuvaa, samoin ystäväni. Olen tuijottanut Iphone SE:lläni esimerkiksi tuntikausia jalkapalloa, jossa pallo kutistuu 4 tuuman näytöllä todella pieneksi.

Se ei ole minulle ensisijainen eikä maailman mahtavin tapa seurata rakasta lajia. Olen silti milloin tahansa valmis vaihtokauppaan, jossa näyttöni on nykystandardeja pienempi mutta samalla koko laite on käteen sopiva ja mukava käyttää.

Puhelimeni ei tarvitse olla pienoistabletti.

Iphone SE:n kokoisessakin puhelimessa näyttö voisi olla vielä hitusen isompi kuin 4 tuumaa, jos koko etupuoli olisi näyttöä. Se olisi oikein kiva ratkaisu.

Mutta ei.

 ”Kaikista hienoista ominaisuuksistaan huolimatta testaamani uutuuspuhelimet ovat tuntuneet möhkäleiltä.”

Työssäni teknologiatoimittajana saan tasaisin väliajoin hypisteltäväkseni uutuuspuhelimia. Kertaakaan minulle ei ole kuitenkaan tullut sellainen olo, että tämän puhelimen haluaisin ostaa itselleni.

Kaikista hienoista ominaisuuksistaan huolimatta ne ovat tuntuneet möhkäleiltä.

Se on selvä, ettei isompia puhelinvalmistajia kiinnosta loputtomasti peruspuhelimet, koska niissä katteet ovat pienempiä kuin kalliissa lippulaivamalleissa.

Mutta keskusteluideni jälkeen olen alkanut pohtia, ovatko kännykkävalmistajat onnistuneet sivuuttamaan potentiaalisen asiakasryhmän, joka olisi myös valmis sijoittamaan ”pikkupuhelimeen” enemmän kuin niin sanottuihin halpisluureihin?

Omalla kohdallani olen vienyt ajatusleikin niin pitkälle, että aprikoin, riittäisikö minulle itse asiassa jopa pankkikortin kokoinen luuri.

Yhdysvalloista sellainen tietenkin löytyy.

Palm Phone painaa 62,5 grammaa. Tallennustilaa siinä on 32 gigatavua.

Palm Phone on alle 10 senttimetriä korkea ja noin 5 senttimetriä leveä. Mutta ainakaan Business Insiderin arvion perusteella kyseessä ei ole sellainen puhelin, jonka haluaisin: näyttö on jo niin pieni, että kirjoittaminen ja tavallisten nettipalveluiden käyttäminen menee hankalaksi, eikä akkukaan kestä kauaa.

Monille, erityisesti iäkkäämmille ihmisille pienissä älypuhelimissa voi olla se ongelma, että tekstit näkyvät liian pienellä ja kosketusnäyttöä alkaa olla hankala käyttää.

Neljän tuuman näytöllä minulla ei ole ollut tällaista ongelmaa.

Ehkä Palm Phone voi olla yksi ennusmerkki siitä, että koko ajan isommaksi kasvavien puhelinten kehityksessä voisi tapahtua vastaisku.

Useinhan erilaiset trendit heilahtelevat laidasta laitaan.

En usko, että isot luurit ovat lähitulevaisuudessa katoamassa yhtään minnekään, mutta ehkä niiden rinnalle voisi tulla myyntiin myös hitusen pienempiä, laadukkaita älypuhelimia.

Sitä minä ainakin toivon.

Taittuvat näytöt voisi olla yksi kehityssuunta, joka mahdollistaisi, että yhdessä puhelimessa olisi sekä pienempi ja näppärästi käytettävä näyttö että isompi näyttö tilanteisiin, joissa sellaista tarvitsee.

Toistaiseksi taittuvien näyttöjen maailmanvalloitus on vain edennyt kovin takkuisesti, eikä niistä välttämättä ikinä tule valtatrendiä.

Filosofia niiden taustalla on myös ollut enemmänkin se, että ensin on iso näyttö, josta saa puhelimen auki taittamalla vielä paljon isomman.

Toisaalta ei tarvitse olla mikään suuri visionääri, jos ennustaa, että tulevaisuudessa älylaitteet ovat ja näyttävät hyvin erilaisilta kuin tämän päivän älypuhelimet.

Esimerkiksi ääniohjaus, pelaaminen sekä virtuaali- ja laajennetun todellisuuden ratkaisut vaikuttavat siihen, millaisiksi ne kehittyvät.

Ja kehitys voi viedä melkein mihin tahansa suuntaan.

 ”Käytännössä sujuva käyttö vaatii kaksi kättä”, ystäväni raportoi.

En kuitenkaan ajatellut pidättää hengitystäni tulevia älylaitemullistuksia odotellessa.

Sen sijaan kysyn maalivahtiystävältäni, onko hän ollut tyytyväinen uuteen puhelimeensa, jonka osti viime viikolla. Hän valitsi pienimmän älypuhelimen, jonka löysi.

”Jos en ole pöydän ääressä, tämä vaati huomattavasti enemmän keskittymistä ja peukalolla kurottelua. Käytännössä sujuva käyttö vaatii kaksi kättä. Jos tämän puhelimen kameran saisi vanhaan luuriini, vaihtaisin heti takaisin siihen”, hän raportoi.

Minä taidan vain vaihdattaa puhelimeeni akun ja hankkia uuden suojalasin. Sitten toivon, että laitteeseeni saa tulevaisuudessakin päivityksiä ja että se toimii kunnolla mahdollisimman pitkään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita