Teknologia

Gps-paikannus paljasti auton luvattoman käytön loman aikana – Asiantuntija: Pienikokoisen laitteen voi asentaa niin, ettei kukaan sitä huomaa

Autoihin asennettavat gps-paikantimet ovat yhä suositumpia. Ne auttavat pääsemään varastettujen autojen tai vaikka perämoottorien jäljille. Sen sijaan esimerkiksi puolison paikantaminen voi olla yksityisyyttä loukkaava teko.

Voiko gps-paikantimen asentaa autoon ilman, että kukaan muu tietää sen olemassaolosta? Asiantuntija Markku Koskinen gps-paikanninlaitteita maahantuovasta One-Prosta sanoo, että sellainen onnistuu tekniikan puolesta.

”Pienikokoinen paikannin on mahdollista asentaa vaikka vakoilemaan puolisoa, jos joku niin haluaa”, Koskinen sanoo.

Koskisen mukaan laitteen voi asentaa auton moottoritilaan, hansikaslokeron taakse, penkin alle, auton verhoilujen sisään tai vaikka auton puskurin sisäpuolelle täysin näkymättömiin.

HS kertoi tiistaina, kuinka auton gps-paikannuksesta oli hyötyä, kun se paljasti, että Kalle Oikarin autolla oli ajettu luvatta hänen lomaillessaan perheensä kanssa Sisiliassa kesäkuussa. Oikari oli jättänyt autonsa Helsinki-Vantaan kentän tuntumaan Airparkki-lentopysäköintiin.

Koskinen sanoo, että hänellä ei ole tiedossaan yhtään tapausta, jossa gps-paikannusta olisi käytetty jonkun liikkeiden tarkkailuun tai vakoiluun, mutta ei pidä mahdottomana, etteikö näin olisi käynyt.

”Onhan olemassa esimerkiksi yksityisetsiviä, jotka saavat tällaisia toimeksiantoja.”

Lakimies Pauliina Puustjärvi Fondia Oyj:stä sanoo, että tekninen valvonta voi luvattomasti toteutettuna olla yksityisyyttä loukkaava teko. Siksi gps-paikannuksen asentaminen esimerkiksi puolison autoon tämän tietämättä voi olla rikosoikeudellisesti tuomittavaa.

”Rikoslaissa on yksityisyyden loukkaamisen suojaksi säädetty eri tunnusmerkistöjä, jotka voivat soveltua myös luvattomaan tekniseen valvontaan”, Puustjärvi sanoo.

Puustjärven mukaan rikostunnusmerkistön soveltamista on aina arvioitava tapauskohtaisesti ja viime kädessä siitä tekee arvioinnin poliisiviranomainen tai tuomioistuin.

Koskisen mukaan markkinoilla on useita erilaisia paikantimia, jotka saavat auton akusta virtansa ja ne asennetaan autoon kiinteästi. Niiden lisäksi markkinoille on tulossa niin sanottuja passiivisia paikantimia, joissa on oma virtalähde.

Aktiiviset, autoon kiinnitettävät laitteet maksavat ohjelmistoineen noin parisataa euroa. Lisäksi päälle tulevat asennuskustannukset. Passiivisen laitteen hinta on noin 130–150 euroa.

Passiivisen paikantimen virtalähde pitää laitteen toimintakunnossa pari, jopa kolme vuotta, riippuen siitä, kuinka usein sen omistaja asettaa laitteen ottamaan yhteyttä palvelimelle ja ilmoittamaan sijaintitiedot. Sellainen laite on helppo valjastaa myös vakoiluun ja kiinnittää esimerkiksi yön pimeinä tunteina magneetilla tai tarralla halutun auton alustaan, koska kytkemistä auton omaan virtalähteeseen ei tarvita.

Gps-paikannin mahdollistaa siis erilaisen tarkkailun niin, että tarkkailtava ei tiedä, että hänen liikkeitään seurataan. Tämä mahdollistaa auton huomaamattoman seurannan esimerkiksi poliisille.

Kaupalliseen tarkoitukseen tehdyt gps-paikantimet, vaikka ne mahdollistavatkin vaikkapa vakoilemisen, on valmistettu tosiasiassa etenkin omaisuuden turvaamiseen.

”Passiivinen, omalla virtalähteellä toimiva laite on pienikokoinen, reilun tulitikkuaskin kokoinen. Sellaisen voi kiinnittää huomaamattomasti esimerkiksi perämoottorin kopan sisään, moottoripyörän tai skootterin katteiden suojaan. Tai jos haluaa tietää, että Lapin mökillä oleva moottorikelkka on turvassa, se mahdollistaa sen paikallistamisen”, Koskinen sanoo.

Koskisen yritys tuo maahan maailman suurimman paikantimia valmistavan yrityksen Meta Trakin laitteita. Meta Trakin laitteita käyttävät myös lukuisat autovalmistajat.

Markkinoille tulevat passiiviset paikantimet täyttävät autoteollisuuden standardit ja tuolloin ne soveltuvat esimerkiksi kalliimman omaisuuden kuten moottorikelkkojen ja muiden suojaamiseen, koska ne kestävät monenlaisia sääolosuhteita sekä kuumuutta.

Markkinoilla on myös pieniä, avaimenperän kaltaisia gps-paikantimia, jotka maksavat alle sata euroa ja sellaisen voi kiinnittää esimerkiksi lapsen koulureppuun tai koiran pantaan.

Omaisuuden turvaamisen lisäksi gps-paikantimia käytetään autoissa esimerkiksi työ- ja vapaa-ajan ajojen erittelyyn.

”Se on hyvin vaivatonta. Auton kojetauluun kiinnitetään pieni painike, jolla valitaan ajon tyyppi”, Koskinen kertoo.

Tällaiset, Abaxin toimittamat laitteet on kiinnitetty uima-altaita, allaskemikaaleja ja vedenkäsittelylaiteita toimittavan Aqua Novan autoihin – ja gps-paikannus on auttanut myös rikoksen selvittämisessä.

Toimitusjohtaja Mika Tiittanen Aqua Novasta kertoo, että heidän yrityksensä auton sijainti oli helppo paikallistaa viime syksynä, kun auto huomattiin varastetuksi.

”Olin jo tehnyt rikosilmoituksen autosta, kunnes tajusin, että senhän voi myös paikantaa käytössä olevan laitteen avulla”, Tiittanen sanoo.

Poliisit löysivät auton Tiittasen ilmoittamasta paikasta ja se palautui oikealle omistajalle vielä saman päivän aikana.

Tiittanen on hankkinut laitteet neljään firman pakettiautoon muutamasta syystä.

”Kun asentajat liikkuvat autoilla, on tietysti turvallisuustekijä, että tiedetään, missä asentajat menevät, jos heille sattuu jotain”, Tiittanen sanoo.

Laitteiden avulla Aquanovalla voidaan myös erotella työ- ja muut ajot erikseen.

”Laitteiden avulla täytetään verottajan vaatimukset eikä pääse syntymään sitä tilannetta, että ajot katsottaisiin työsuhteeseen kuuluvaksi autoeduksi. Lisäksi laitteiden käyttö on helppoa ja poistaa tarpeen täyttää paperisia ajopäiväkirjoja”, Tiittanen sanoo.

Yksi merkittävä seikka telemaattisissa gps-paikantimissa on eCall-toiminto eli niin sanottu automaattinen hätäsoitto kolaritilanteissa.

Uusissa EU-alueella rekisteröidyissä autoissa eCall-järjestelmä on tullut pakolliseksi vuoden 2018 maaliskuusta. Jos auton turvatyyny laukeaa kolaritilanteessa, laite lähettää autosta datapaketin, jossa hätäkeskus saa tietoa muun muassa auton kulkusuunnasta sekä sijainnista. Lisäksi eCall aktivoi puhelinyhteyden auton ja hätäkeskuksen välillä.

Koskisen yrityksen maahantuomissa niin sanotuissa jälkiasennettavissa laitteissa hätäsoitto tapahtuu vartiointiyhtiö Securitaksen valvomoon, joka myös ottaa yhteyden autoon, jos hälytys laukeaa. Tarvittaessa Securitaksen valvomo ilmoittaa asiasta hätäkeskukseen.

Koskisen yrityksen edustamissa laitteissa eCall-aktivoituu laitteen g-voimatunnistimen ansiosta. Koskisen mukaan tämä on etu verrattuna turvatyynyn laukeamisesta tulevaan hälytykseen, koska tyyny ei välttämättä laukea esimerkiksi pellolle tai veteen ajettaessa.

G-voimatunnistin tekee hälytyksen, jos auto esimerkiksi kääntyy kyljelleen tai katolleen. G-voimatunnistin tunnistaa liikeen 100 kertaa sekunnissa, jolloin se on erittäin herkkä kaikenlaiselle liikkeelle.

”Markkinoilla on erilaisia laitteita, joiden toimintaperiaatteet saattavat erota hieman toisistaan”, Koskinen sanoo.

Koskinen arvioi, että kaikkiaan Suomessa erilaisia laitteita on myyty muutamia kymmeniätuhansia. Hänen edustamallaan tuotemerkillä Meta Trakilla on Euroopassa käyttäjiä noin 15 miljoonaa ja käyttäjien määrä kasvaa joka vuosi runsaasti.

Työpaikalla paikannukseen tarvitaan suostumus

Lakimies Pauliina Puustjärvi Fondia Oyj:stä sanoo, että tekninen valvonta voi luvattomasti toteutettuna olla yksityisyyttä loukkaava teko. Työelämässä asia ei ole näin yksiselitteinen.

Tietosuojavaltuutetun mukaan, jos paikannus kohdistuu työpaikalla suoraan yksittäiseen työntekijään gps-paikannukseen tarkoitetun laitteen avulla, paikannukseen tulee olla vähintään työntekijän suostumus. Suostumuksen pyytäminen työntekijältä ei kuitenkaan ole aivan yksiselitteistä, koska suostumukselta edellytetään vapaaehtoisuutta eli todellista mahdollisuutta kieltäytyä.

On kuitenkin tilanteita, joissa suostumusta ei välttämättä tarvita. Kun paikantamista ei kohdisteta suoraan työntekijään, vaan kyseessä on esimerkiksi ajoneuvon paikantaminen ja paikantamiselle on asiallinen peruste ja käyttötarkoitus, voi riittävä peruste olla muukin kuin suostumus.

Puustjärven mukaan EU:n tietosuoja-asetus edellyttää, että työntekijöitä informoidaan tällaisesta henkilötietojen käsittelystä etukäteen. Tapaukseen soveltuu myös laki yksityisyyden suojasta työelämässä, joka edellyttää asian käsittelyä yhdessä henkilöstön kanssa.

”Lisäksi työntekijän tulisi voida kytkeä paikannus pois päältä, kun päätelaitetta voi luvallisesti käyttää työajan ulkopuolella”, Puustjärvi sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  6. 6

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  7. 7

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  8. 8

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  9. 9

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  10. 10

   Facebook esitteli keskus­pankkiireille virtuaali­valuuttaansa, Suomen Pankin edustaja ei vakuuttunut: ”Puolivillainen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  9. 9

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää