Teknologia

Gps-paikannus paljasti auton luvattoman käytön loman aikana – Asiantuntija: Pienikokoisen laitteen voi asentaa niin, ettei kukaan sitä huomaa

Autoihin asennettavat gps-paikantimet ovat yhä suositumpia. Ne auttavat pääsemään varastettujen autojen tai vaikka perämoottorien jäljille. Sen sijaan esimerkiksi puolison paikantaminen voi olla yksityisyyttä loukkaava teko.

Voiko gps-paikantimen asentaa autoon ilman, että kukaan muu tietää sen olemassaolosta? Asiantuntija Markku Koskinen gps-paikanninlaitteita maahantuovasta One-Prosta sanoo, että sellainen onnistuu tekniikan puolesta.

”Pienikokoinen paikannin on mahdollista asentaa vaikka vakoilemaan puolisoa, jos joku niin haluaa”, Koskinen sanoo.

Koskisen mukaan laitteen voi asentaa auton moottoritilaan, hansikaslokeron taakse, penkin alle, auton verhoilujen sisään tai vaikka auton puskurin sisäpuolelle täysin näkymättömiin.

HS kertoi tiistaina, kuinka auton gps-paikannuksesta oli hyötyä, kun se paljasti, että Kalle Oikarin autolla oli ajettu luvatta hänen lomaillessaan perheensä kanssa Sisiliassa kesäkuussa. Oikari oli jättänyt autonsa Helsinki-Vantaan kentän tuntumaan Airparkki-lentopysäköintiin.

Koskinen sanoo, että hänellä ei ole tiedossaan yhtään tapausta, jossa gps-paikannusta olisi käytetty jonkun liikkeiden tarkkailuun tai vakoiluun, mutta ei pidä mahdottomana, etteikö näin olisi käynyt.

”Onhan olemassa esimerkiksi yksityisetsiviä, jotka saavat tällaisia toimeksiantoja.”

Lakimies Pauliina Puustjärvi Fondia Oyj:stä sanoo, että tekninen valvonta voi luvattomasti toteutettuna olla yksityisyyttä loukkaava teko. Siksi gps-paikannuksen asentaminen esimerkiksi puolison autoon tämän tietämättä voi olla rikosoikeudellisesti tuomittavaa.

”Rikoslaissa on yksityisyyden loukkaamisen suojaksi säädetty eri tunnusmerkistöjä, jotka voivat soveltua myös luvattomaan tekniseen valvontaan”, Puustjärvi sanoo.

Puustjärven mukaan rikostunnusmerkistön soveltamista on aina arvioitava tapauskohtaisesti ja viime kädessä siitä tekee arvioinnin poliisiviranomainen tai tuomioistuin.

Koskisen mukaan markkinoilla on useita erilaisia paikantimia, jotka saavat auton akusta virtansa ja ne asennetaan autoon kiinteästi. Niiden lisäksi markkinoille on tulossa niin sanottuja passiivisia paikantimia, joissa on oma virtalähde.

Aktiiviset, autoon kiinnitettävät laitteet maksavat ohjelmistoineen noin parisataa euroa. Lisäksi päälle tulevat asennuskustannukset. Passiivisen laitteen hinta on noin 130–150 euroa.

Passiivisen paikantimen virtalähde pitää laitteen toimintakunnossa pari, jopa kolme vuotta, riippuen siitä, kuinka usein sen omistaja asettaa laitteen ottamaan yhteyttä palvelimelle ja ilmoittamaan sijaintitiedot. Sellainen laite on helppo valjastaa myös vakoiluun ja kiinnittää esimerkiksi yön pimeinä tunteina magneetilla tai tarralla halutun auton alustaan, koska kytkemistä auton omaan virtalähteeseen ei tarvita.

Gps-paikannin mahdollistaa siis erilaisen tarkkailun niin, että tarkkailtava ei tiedä, että hänen liikkeitään seurataan. Tämä mahdollistaa auton huomaamattoman seurannan esimerkiksi poliisille.

Kaupalliseen tarkoitukseen tehdyt gps-paikantimet, vaikka ne mahdollistavatkin vaikkapa vakoilemisen, on valmistettu tosiasiassa etenkin omaisuuden turvaamiseen.

”Passiivinen, omalla virtalähteellä toimiva laite on pienikokoinen, reilun tulitikkuaskin kokoinen. Sellaisen voi kiinnittää huomaamattomasti esimerkiksi perämoottorin kopan sisään, moottoripyörän tai skootterin katteiden suojaan. Tai jos haluaa tietää, että Lapin mökillä oleva moottorikelkka on turvassa, se mahdollistaa sen paikallistamisen”, Koskinen sanoo.

Koskisen yritys tuo maahan maailman suurimman paikantimia valmistavan yrityksen Meta Trakin laitteita. Meta Trakin laitteita käyttävät myös lukuisat autovalmistajat.

Markkinoille tulevat passiiviset paikantimet täyttävät autoteollisuuden standardit ja tuolloin ne soveltuvat esimerkiksi kalliimman omaisuuden kuten moottorikelkkojen ja muiden suojaamiseen, koska ne kestävät monenlaisia sääolosuhteita sekä kuumuutta.

Markkinoilla on myös pieniä, avaimenperän kaltaisia gps-paikantimia, jotka maksavat alle sata euroa ja sellaisen voi kiinnittää esimerkiksi lapsen koulureppuun tai koiran pantaan.

Omaisuuden turvaamisen lisäksi gps-paikantimia käytetään autoissa esimerkiksi työ- ja vapaa-ajan ajojen erittelyyn.

”Se on hyvin vaivatonta. Auton kojetauluun kiinnitetään pieni painike, jolla valitaan ajon tyyppi”, Koskinen kertoo.

Tällaiset, Abaxin toimittamat laitteet on kiinnitetty uima-altaita, allaskemikaaleja ja vedenkäsittelylaiteita toimittavan Aqua Novan autoihin – ja gps-paikannus on auttanut myös rikoksen selvittämisessä.

Toimitusjohtaja Mika Tiittanen Aqua Novasta kertoo, että heidän yrityksensä auton sijainti oli helppo paikallistaa viime syksynä, kun auto huomattiin varastetuksi.

”Olin jo tehnyt rikosilmoituksen autosta, kunnes tajusin, että senhän voi myös paikantaa käytössä olevan laitteen avulla”, Tiittanen sanoo.

Poliisit löysivät auton Tiittasen ilmoittamasta paikasta ja se palautui oikealle omistajalle vielä saman päivän aikana.

Tiittanen on hankkinut laitteet neljään firman pakettiautoon muutamasta syystä.

”Kun asentajat liikkuvat autoilla, on tietysti turvallisuustekijä, että tiedetään, missä asentajat menevät, jos heille sattuu jotain”, Tiittanen sanoo.

Laitteiden avulla Aquanovalla voidaan myös erotella työ- ja muut ajot erikseen.

”Laitteiden avulla täytetään verottajan vaatimukset eikä pääse syntymään sitä tilannetta, että ajot katsottaisiin työsuhteeseen kuuluvaksi autoeduksi. Lisäksi laitteiden käyttö on helppoa ja poistaa tarpeen täyttää paperisia ajopäiväkirjoja”, Tiittanen sanoo.

Yksi merkittävä seikka telemaattisissa gps-paikantimissa on eCall-toiminto eli niin sanottu automaattinen hätäsoitto kolaritilanteissa.

Uusissa EU-alueella rekisteröidyissä autoissa eCall-järjestelmä on tullut pakolliseksi vuoden 2018 maaliskuusta. Jos auton turvatyyny laukeaa kolaritilanteessa, laite lähettää autosta datapaketin, jossa hätäkeskus saa tietoa muun muassa auton kulkusuunnasta sekä sijainnista. Lisäksi eCall aktivoi puhelinyhteyden auton ja hätäkeskuksen välillä.

Koskisen yrityksen maahantuomissa niin sanotuissa jälkiasennettavissa laitteissa hätäsoitto tapahtuu vartiointiyhtiö Securitaksen valvomoon, joka myös ottaa yhteyden autoon, jos hälytys laukeaa. Tarvittaessa Securitaksen valvomo ilmoittaa asiasta hätäkeskukseen.

Koskisen yrityksen edustamissa laitteissa eCall-aktivoituu laitteen g-voimatunnistimen ansiosta. Koskisen mukaan tämä on etu verrattuna turvatyynyn laukeamisesta tulevaan hälytykseen, koska tyyny ei välttämättä laukea esimerkiksi pellolle tai veteen ajettaessa.

G-voimatunnistin tekee hälytyksen, jos auto esimerkiksi kääntyy kyljelleen tai katolleen. G-voimatunnistin tunnistaa liikeen 100 kertaa sekunnissa, jolloin se on erittäin herkkä kaikenlaiselle liikkeelle.

”Markkinoilla on erilaisia laitteita, joiden toimintaperiaatteet saattavat erota hieman toisistaan”, Koskinen sanoo.

Koskinen arvioi, että kaikkiaan Suomessa erilaisia laitteita on myyty muutamia kymmeniätuhansia. Hänen edustamallaan tuotemerkillä Meta Trakilla on Euroopassa käyttäjiä noin 15 miljoonaa ja käyttäjien määrä kasvaa joka vuosi runsaasti.

Työpaikalla paikannukseen tarvitaan suostumus

Lakimies Pauliina Puustjärvi Fondia Oyj:stä sanoo, että tekninen valvonta voi luvattomasti toteutettuna olla yksityisyyttä loukkaava teko. Työelämässä asia ei ole näin yksiselitteinen.

Tietosuojavaltuutetun mukaan, jos paikannus kohdistuu työpaikalla suoraan yksittäiseen työntekijään gps-paikannukseen tarkoitetun laitteen avulla, paikannukseen tulee olla vähintään työntekijän suostumus. Suostumuksen pyytäminen työntekijältä ei kuitenkaan ole aivan yksiselitteistä, koska suostumukselta edellytetään vapaaehtoisuutta eli todellista mahdollisuutta kieltäytyä.

On kuitenkin tilanteita, joissa suostumusta ei välttämättä tarvita. Kun paikantamista ei kohdisteta suoraan työntekijään, vaan kyseessä on esimerkiksi ajoneuvon paikantaminen ja paikantamiselle on asiallinen peruste ja käyttötarkoitus, voi riittävä peruste olla muukin kuin suostumus.

Puustjärven mukaan EU:n tietosuoja-asetus edellyttää, että työntekijöitä informoidaan tällaisesta henkilötietojen käsittelystä etukäteen. Tapaukseen soveltuu myös laki yksityisyyden suojasta työelämässä, joka edellyttää asian käsittelyä yhdessä henkilöstön kanssa.

”Lisäksi työntekijän tulisi voida kytkeä paikannus pois päältä, kun päätelaitetta voi luvallisesti käyttää työajan ulkopuolella”, Puustjärvi sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sofi Kallio siivosi pientä kaksiota kymmenen tuntia, mutta lopputulos ei kelvannut Hoasille

  2. 2

   Tämä Porvoon ja Pirkanmaan ampumisista tiedetään: poliisi otti kaksi kiinni, poliisia kohti ammuttiin takaa-ajossa

  3. 3

   Tuomari Nurmio heitti viimeiset ”pulverit nokkaan” vuosituhannen vaihteessa, ja nyt hän kertoo HS:lle lopettavansa biisien tekemisen: ”Elämä on muualla”, artisti sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Viisi avointa kysymystä Porvoon poliisiampumisista

  5. 5

   Euroopan ”viime vuosi­kymmenien suurin työaika­kokeilu” jäi torsoksi – Mitä tapahtui Ranskan 35 tunnin työviikolle?

  6. 6

   Anna Kelo oli punkkari, jolle tarjottiin vain topless-tarjoilijan töitä, mutta nyt hän ohjaa Kansallisoopperassa maailman suurimman oopperaklassikon

  7. 7

   Tunnettua islamintutkijaa Tariq Ramadania epäillään myös joukkoraiskaukseen osallistumisesta

  8. 8

   Suomalais­yritys tekee miljoonien liike­vaihtoa myymällä käytettyjä rannekelloja – Voiko kallis kello olla sijoitus?

   Tilaajille
  9. 9

   Poptähti Taylor Swift kertoo brittilehdessä ”apokalyptisesta” vuodestaan: Taistelu Kim Kardashiania vastaan johti lopulta henkiseen romahdukseen

  10. 10

   Pörssikurssien odotetaan laskevan maanantaina rajusti, G7-maiden kokouksen ei uskota helpottavan markkinoiden pelkoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä Porvoon ja Pirkanmaan ampumisista tiedetään: poliisi otti kaksi kiinni, poliisia kohti ammuttiin takaa-ajossa

  2. 2

   Tunnettua islamintutkijaa Tariq Ramadania epäillään myös joukkoraiskaukseen osallistumisesta

  3. 3

   Alko päätti aseistautua – Keskellä nurmijärveläistä metsää seisoo viinamonopolin kenties erikoisin investointi

   Tilaajille
  4. 4

   Hollywoodin talorähjästä oli glamour kaukana, kun suomalaisnäyttelijä sen osti: toukat asuivat kokolattiamatossa ja takkatiiletkin oli varastettu

   Tilaajille
  5. 5

   Tukholmassa perinteikkään Slussenin paikalla on nyt valtava kraatteri, joka maksaa veron­maksajille 300 000 euroa joka päivä

   Tilaajille
  6. 6

   Kello 14.02 syntyi poika, ja siinä päivä sitten olikin – Kainuun keskus­sairaalan seinällä on taulu, joka kertoo lohdutonta tarinaa nälkä­maan kohtalosta

   Tilaajille
  7. 7

   Trump kaivoi esiin vuoden 1977 lain, jonka avulla hän aikoo kieltää yrityksiä toimimasta Kiinassa

  8. 8

   Itävallassa kammoksutaan ”lasista ihmistä”, ja siksi käteisen käyttöä ajetaan nyt perustuslakiin

  9. 9

   Nuuka isoäitini kävisi ilmasto­sankarista, jos hän ei olisi tehnyt neljää ratkaisevaa ”virhettä”

  10. 10

   ”Haluamme vain katsoa, minkä näköisiä ihmisiä täällä on” – silmin­näkijät kertovat Porvoon suuresta poliisi­operaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   McDonald’sin paniikki vaihtui massa­hurmokseen – Kana­nugetti on suomalaistenkin suosikki, ja nyt HS:n erikois­artikkeli paljastaa, mitä sen sisältä löytyy

   Tilaajille
  2. 2

   ”Miksei lapsia siepata kadulta?” Amerikkalaisvieraat tulivat Suomeen, ja viikon jälkeen he miettivät, voisiko tänne muuttaa

  3. 3

   Tämä Porvoon ja Pirkanmaan ampumisista tiedetään: poliisi otti kaksi kiinni, poliisia kohti ammuttiin takaa-ajossa

  4. 4

   Sade aiheutti ”valtavia vahinkoja” Helsingin rauta­tie­asemalla, metro liikennöi lauantaina mutta Rautatientorin metroasema pysyy suljettuna

  5. 5

   Ravintola puuttui lapsen itkuun ja sai vastaansa some-ryöpyn, joka romahdutti paikan maineen – ”Olemme antaneet jo periksi”

  6. 6

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  7. 7

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  8. 8

   Mies valitsee nuoren ja kauneimman, ja lopulta kaikki häviävät: Deittisovellusten data piirtää raadollisen kuvan parinmuodostuksesta

   Tilaajille
  9. 9

   Helsingin Lehtisaaresta on nyt todella vaikea myydä asuntoja, seurakuntien päätös jätti Erkki Anttilan kahden asunnon loukkuun

  10. 10

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  11. Näytä lisää